DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 43. SZÁM | 2017. NOVEMBER 2.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 43. SZÁM | 2017. NOVEMBER 2.

HÍREK

Kancellári kinevezés

Újabb 5 évig Bács Zoltán lesz a Debreceni Egyetem kancellárja. A Magyar Közlöny október 31-ei számában megjelenő miniszterelnöki határozat szerint a régi-új vezető 2017. november 16-tól 2022 novemberéig látja el feladatát. Bács Zoltán 2014-es kinevezése óta az egyetem költségvetése 82 milliárd forintról 128 milliárd forintra nőtt.

Tisza Istvánra emlékeztek

Az egyetemalapító néhai miniszterelnökre, az intézmény egykori névadójára, gróf Tisza Istvánra emlékeztek halálának 99. évfordulóján a Debreceni Egyetem Főépülete előtt tavaly felállított szobránál. Az október 31-én tartott megemlékezésen az egyetem, a város és a megye vezetői, társadalmi és civil szervezetek képviselői koszorúztak.

Magyar Tudomány Ünnepe 2017

"Emberközpontú tudomány" - ez az idei mottója a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatának, melyhez ezúttal is rendezvények sorával csatlakozik az egyetem. A témák többek között az orvosi diagnosztika, az ember és gép közötti kommunikáció, az ember és tudomány viszonya, valamint a nők szerepe a tudományban.

Nem csak mérnököket keresnek

A MÁV is beszáll a Debreceni Egyetem hallgatóiért folytatott munkaerő-piaci versenybe. A cégcsoporttal kötött megállapodásról tárgyaltak a MÁV humán-, illetve IT üzletágának vezetői Pintér Ákos általános rektorhelyettessel, illetve az Informatikai, a Műszaki, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar vezetőivel.

Vastaps és teltház a színházi találkozón

Valamennyi előadást teltházas közönség előtt játszották az egyetemista színjátszók október 20-22. között az 5. Debreceni Egyetemi Színházi Találkozón. A DESzínház éves rendezvényének idén a Horváth Árpád Stúdió, a Nagyerdei Víztorony, a Studio 111 és az egyetemi templom adott otthont.


Programajánló

Megemlékezés

Idén is közös gyertyagyújtást tart a Debreceni Egyetem és az egyetemi lelkészség az elmúlt egy évben elhunyt dolgozók és hallgatók emlékére november 2-án, csütörtökön 18 órai kezdettel az egyetemi templomban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szenior Egyetem

"Harmadik misszió, társadalmi innováció - a Debreceni Egyetem a gazdaság, a sport és a kultúra szolgálatában" címmel Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja tart előadást a Szenior Egyetemen november 3-án, pénteken 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Magyar Tudomány Ünnepe - nyitóünnepség

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat debreceni nyitóünnepségét november 6-án, hétfőn 10 órakor a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.) tartják.

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "A nagy magzatvízválasztó - avagy milyen az élet szül(et)és után?" címmel Hüse-Szabó Edit tanácsadó szakpszichológus tart előadást november 6-án, hétfőn 16 órától a Főépület Aud. Max előadójában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Konferencia a munkajogról

"Békésen vagy perelve? - Terítéken a munkaviszony megszüntetése és annak jogkövetkezményei" címmel rendez konferenciát a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az egyetem Állam- és Jogtudományi Kara november 7-én, kedden 10 órai kezdettel a Kassai úti campuson (Debrecen Kassai út 26.).

Tudományosan az életminőség javításáért

Pályázati forrásból valósulhatnak meg azok a kutatások a Debreceni Egyetemen, amelyek az egészségi állapot fizikai aktivitás hatására bekövetkezett változásait vizsgálják. A projekt nyitórendezvényét a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 7-én, kedden 11 órától tartják a Debreceni Egyetem Főépület, Karácsony Sándor termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Hungarian National Workshop on Open Science

A tudományos eredmények nyitott hozzáférésének lehetőségeiről, annak fontosságáról és a jelenlegi hazai, valamint az egyetemi helyzetről tart tanácskozást a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára november 7-én, kedden 11 órai kezdettel a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Állásbörze és karrier nap

A Debreceni Egyetem a tavaszi után ebben az évben ősszel is megrendezi Állásbörzéjét november 8-án, szerdán 9 órától a Főépületben (Debrecen, Egyetem tér 1.). A rendezvényen álláslehetőségek, külföldi diákmunkák, önkéntes- és csereprogramok, külföldi szakmai gyakorlati helyek, vállalati ösztöndíjak közül válogathatnak az érdeklődők.

Konferencia a kiegyezésről

"1867 - történetiség, emlékezetpolitika és a politika vizuális nyelve" címmel rendez tudományos konferenciát a kiegyezés 150. évfordulója alkalmából az MTA Történettudományi Bizottsága, a DAB Történelmi Szakbizottsága és a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete november 8-án, szerdán 11 órakor a Főépület Karácsony Sándor termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Science Café

"Új fegyverek a daganatterápiában" címmel Szöőr Árpád, a Debreceni Egyetem Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet munkatársa tart előadást az egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatában november 8-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Fogászati szűrőnap

Ingyenes vizsgálattal, tanácsadással várja az érdeklődőket a Magyar Fogorvostan Hallgatók Egyesülete november 8-án, szerdán 17-19 óra, valamint november 11-én, szombaton 9-13 óra között a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar épületében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Bolyai ösztöndíjasok konferenciája

Az MTA Debreceni Akadémiai Bizottsága rendezi az idén 20 éves jubileumát ünneplő Bolyai János Kutatói Ösztöndíjban részesültek debreceni konferenciáját november 9-én, csütörtökön 10 órai kezdettel a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Finn-magyar konferencia

"Kölcsönhatások - Magyarok Finnországban, finnek Magyarországon" címmel Finnország függetlenségének 100. évfordulója tiszteletére konferenciát szervez a Debreceni Egyetem Finnugor Nyelvtudományi Tanszéke és a Finn Nagykövetség november 9-10-én a Debreceni Egyetem Főépület Karácsony Sándor termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Út a sikeres karrierhez

"Megtérül-e a továbbtanulás? A magasabb végzettség bérelőnye a diplomások munkaerőpiacán" címmel Kun András István (DE GTK, Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet) tart előadást az "Út a sikeres karrierhez" sorozatban november 9-én, csütörtökön 14 órától a Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).


Képzőművészeti kiállítás

Kovács Geri előadóművész "Csak zene" című önálló estjét mutatja be november 2-án, csütörtökön 18 órától a Nagyerdei Víztoronyban. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Zenés Irodalmi Estek

Idén is megrendezi a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre az Egyetemi Képzőművészeti Tárlatot az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A megnyitó időpontja: november 4., szombat 15 óra. A kiállítás megtekinthető november 24-ig.

Közös tárlat

"Együtt" címmel tartja első közös kiállítását Katona Bálint képzőművész és fia, ifj. Katona Bálint egyetemi hallgató. A tárlatot Erdei Sándor költő, újságíró nyitja meg november 5-én, vasárnap 11 órakor a DOTE Elméleti Galériában, közreműködik az Arco Nobile vonósnégyes. A kiállítás november 24-ig tekinthető meg naponta 8-tól 20 óráig.

Lélekmelengető koncert

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában folytatódik a „Lélekmelengető” koncertsorozat. A DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár előcsarnokában (Debrecen, Egyetem tér 1.) november 7-én, kedden 17 órától Chopin, Bizet, Böhme és Hummel műveit hallhatja a közönség.

Világjáró Klub

Folytatódnak a Világjáró Klub programjai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, valamint a Közművelődési Titkárság és Szervezési Iroda rendezésében. Vámosi Péter "Üzbegisztán" címmel tart előadást november 7-én, kedden 18 órától a Belgyógyászati Intézet „A” épület ( I. sz. Belklinika) tantermében.

Mentálhigiénés Filmklub

A "Sportlight - egy nyomozás részletei" című amerikai trillert láthatják az érdeklődők a Mentálhigiénés Filmklub soron következő előadásán november 7-én, kedden 18 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgethetnek a filmről Kenyeres Attila Zoltán médiakutatóval.


Videók

Felhívások

 

Konferencia felhívás

 

A Debreceni Egyetem és a Magyar Rektori Konferencia "A hallgatói mobilitás stratégiai jelentősége a felsőoktatás nemzetközivé válásában" címmel konferenciát szervez 2017. november 17-én, pénteken 10 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A konferencia célja, hogy teret biztosítson a legfrissebb kutatási eredmények megismerésére. Szándékaik között szerepel egy olyan közös platform kialakítása, amely a tudományos eredmények bemutatása mellett a magas színvonalú szakmai párbeszédeknek is színteret biztosít. A szervezők várják az előadók jelentkezését 2017. november 3-án, pénteken 12 óráig a http://regisztracio.unideb.hu/mrk1 oldalon, a konferencia iránt érdeklődő egyetemi polgárok és alumni tagok pedig november 10-ig, péntekig jelezhetik részvételi szándékukat a http://regisztracio.unideb.hu/mrk2 oldalon. Kérdés esetén a konferencia2017@unideb.hu címen lehet érdeklődni.

 

Hit és tudomány - konferencia doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak

 

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem Doktorandusz Önkormányzata és a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzata közös konferenciát szervez "Morális dilemmák a tudományban" címmel fiatal kutatók, doktorjelöltek, doktoranduszok és Tudományos Diákköri Konferenciára készülő egyetemi hallgatók részére december 1-én az egyetem Főépületében. A konferenciára előadóként azok jelentkezését várják, akiknek kutatási területe és a hit- és vallástudomány között fellelhető kapcsolódási pontok. Jelentkezési határidő: november 10., péntek. Regisztráció.


Képgalériák

Őszi Informatikai Szakmai Napok az Informatikai Karon

MCE Controlling Konferencia a Gazdaságtudományi Karon

Gróf Tisza István szobrának megkoszorúzása a Főépület előtt

Hadak útján - A BTK, a Déri Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös konferenciája


Sport

Labdarúgás

 

A DEAC az előző négy mérkőzésén nem szerzett pontot, legutóbb 3-0-ra kapott ki a listavezető Monortól. Vasárnap az MTK II ellen javíthat a csapat. A mérkőzés 13:30-kor kezdődik a Csepel stadionban.

 

A megye I. következő fordulójában a DASE a Hajdúszoboszlóhoz utazik. A találkozót szombaton 13:30-tól rendezik.

 

A DEAC II. a Hajdúszovát együttesét fogadja a megye II. tizenkettedik fordulójában, szombaton 13:30-tól az egyetemi sporttelepen. A debreceniek jelenleg vezetik a tabellát.

Kosárlabda

A DEAC férfi kosarasai legutóbb 40 ponttal kaptak ki hazai pályán a bajnokesélyes Körmendtől. Szombaton 18 órától Kaposváron lép pályára Berényi Sándor csapata.

 

A női kosárlabdacsapat a Nyíregyházi Kosársuli ellen játszik idegenben, szombaton 17 órától.

Kézilabda

Az NB I/B következő fordulójában, november 4-én, szombaton a listavezető látogat a DESOK-ba. A Békés-Drén KC a bajnokság első számú favoritja, eddig mind a 6 mérkőzését megnyerte, a DEAC jelenleg a negyedik. A meccs 18 órakor kezdődik.

Röplabda

A DEAC férfi röplabdacsapata november 5-én, vasárnap Székesfehérváron játszik a MÁV Előre együttese ellen. Az NB I-es mérkőzés 16 órakor kezdődik.

Futsal

A Debreceni Egyetem Atlétikai Clubjának futsalcsapata a jelenlegi harmadik, Dunaferr együtteséhez utazik az NB I 6. fordulójában. A meccs hétfőn 19 órakor kezdődik.


Rólunk írták

Továbbra is Bács Zoltán marad a Debreceni Egyetem kancellárja (Dehir.hu)

A 128 milliárdos költségvetéssel dolgozó intézmény gazdálkodásának irányítója 2022-ig kapott újabb megbízást. Részletek.

Kulcsfigurává léptek elő az intézeti gyógyszerészek (Pharmaonline.hu)

A kórházi gyógyszerészek szerepéről az EGVE októberi konferenciáján dr. Buchholcz Gyula, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának főgyógyszerésze beszélt. Részletek.

Egy nagy magyarra emlékeztek, aki Debrecenben egyetemet állíttatott (Civishir.hu)

A Debreceni Egyetem Főépülete előtt tavaly felállított szobránál emlékeztek az egyetemalapító néhai miniszterelnökre, az intézmény egykori névadójára, gróf Tisza Istvánra halálának 99. évfordulóján. Részletek.

Huszonnyolc cég két napig csábítja a Debreceni Egyetem informatikus hallgatóit – videóval (Debrecen TV)

Megkezdődtek az Informatikai Szakmai Napok az egyetemen. A vállalkozások megmutatják, mit kínálnak a leendő szakembereknek. Részletek.

E-sport kutatások a Debreceni Egyetemen (FM90 Campus Rádió)

Az informatika, a nevelés-, az orvos- és egészségtudomány is hasznosíthatja azokat a kutatásokat és tudományos eredményeket, melyek létrehozásában a Debreceni Egyetem Atlétikai Club legújabb, egyben az ország első felsőoktatási e-sport szakosztálya, a DEAC-Hackers is közreműködik. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 43. szám | 2017. NOVEMBER 2.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.