Debreceni Egyetem - Hírlevél XVIII. évf. 42. szám 2017. október 26.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 42. SZÁM | 2017. OKTÓBER 26.

HÍREK

Elismerés nemzeti ünnepünkön

Az egyetem három professzora vett át kitüntetést a város október 23-ai ünnepi közgyűlésén. Csécsy György, Páll Dénes és Kátai János a város fejlesztése érdekében a tudomány, az egészségügy és a környezetvédelem területén kifejtett kiemelkedő tevékenységéért kapta az elismerést.

Örökifjú szeniorok az iskolapadban

"A Debreceni Egyetem szerepe a közép-európai tudáshálózat fejlesztésében" címmel Szilvássy Zoltán rektor előadásával pénteken megkezdődött a Szenior Egyetem két féléven át tartó sorozata. Az ingyenes kurzusra több mint 200 érdeklődő érkezett, főleg az idősebb korosztályból.

Korszerű orosz atomerőművek

A moszkvai MIFI Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetem Obnyinszki Atomenergetikai Intézetének docense tartott előadást kedden a Debreceni Egyetemen. Olga Momot többek között a nyomott vizes reaktortechnológiát és a VVER-1200 típusú blokkok biztonsági megoldásait ismertette.

A csontpótlás jövője

Egyedi tervezésű, 3D-nyomtatóval előállítható titán csontpótlásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetemen. Az 1,6 milliárd forintból megvalósuló kutatás-fejlesztési programban olyan innovatív implantátumokat szeretnének a kutatók előállítani, melyeket már nem csavarok tartanak, hanem teljesen összeépülnek a csonttal.

Együttműködve, akadályok nélkül

A fogyatékkal élő egyetemi hallgatók egységes ellátását szorgalmazták a "SZUMMA" elnevezésű konferencián, amelyet az egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja rendezett. A tanácskozás fő témája az országos hálózat és egy fogyatékosügyi munkacsoport kialakítása volt.


Programajánló

Előadás a költségvetésről

"Költségvetés és gazdasági növekedés" címmel Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke tart előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Debreceni Ifjúsági Bizottsága szervezésében október 26-án, csütörtökön 16 órától a Gazdaságtudományi Kar TVK Tanácstermében a Böszörményi úti campuson.

"Debrecentől Debrecenig"

A KLTE Baráti Kör következő rendezvényén Borbély György professzor tart előadást "Debrecentől Debrecenig" címmel október 26-án, csütörtökön 17 órától a Matematikai Épület M426-os termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Konferencia a népvándorlásról

A "Hadak útján" címmel rendez közös konferenciát a népvándorlás kor fiatal kutatóinak a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara, a Déri Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum október 27-28-án a Déri Múzeum Dísztermében (Debrecen, Déri tér 1.).

Informatikai Szakmai Napok

A tehetséggondozás lesz a kiemelt témája a 17. Informatikai Szakmai Napoknak, melyet október 30-31-én rendeznek a Debreceni Egyetem Informatikai Karán. A kétnapos rendezvényen neves debreceni és fővárosi cégek tartanak előadásokat az informatika gyakorlati alkalmazásával, új technológiákkal kapcsolatos témakörökben a hallgatók számára. Bővebb információ.

Megemlékezés Tisza István szobránál

A Debreceni Egyetem koszorúzással tiszteleg egykori névadója, gróf Tisza István miniszterelnök előtt halálának 99. évfordulóján. A megemlékezés október 31-én, kedden 10 órakor kezdődik a Főépület előtti téren (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Megemlékezés

Idén is közös gyertyagyújtást tart a Debreceni Egyetem és az egyetemi lelkészség az elmúlt egy évben elhunyt egyetemi dolgozók és hallgatók emlékére november 2-án, csütörtökön 18 órai kezdettel az Egyetemi Templomban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szenior Egyetem

"500 éves a reformáció" címmel Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora tart előadást a Szenior Egyetemen november 3-án, pénteken 16 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).


Universitas - Debrecen hangversenysorozat

Mozart: Varázsfuvola című operájának keresztmetszetét hallhatja a közönség október 26-án, csütörtökön 19 órától a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Nemzetközi Jazz Supergroup Debrecenben

A DEENK Médiatára közreműködésével rendezi a Jazzbarátok Köre az idei debreceni ősz legnagyobb jazz eseményét október 26-án, csütörtökön 20 órától a Sikk klubban (Debrecen, Domb u. 1.), ahol fellép Rick Margitza - sax (New York City, USA), Franck Amsallem - piano (Paris, France), Barcza-Horváth József - doublebass és Balázs Elemér - drums . Bővebb információ.


Videók

Felhívások

 

Koszorúzás

 

Koszorúzási ünnepséget szervez Tisza István szobránál október 31-én a Debreceni Egyetem. A koszorúzni kívánók szándékukat október 29-ig jelezhetik a pr@unideb.hue-mail címen.

 

Konferencia felhívás

 

A Debreceni Egyetem és a Magyar Rektori Konferencia "A hallgatói mobilitás stratégiai jelentősége a felsőoktatás nemzetközivé válásában" címmel konferenciát szervez 2017. november 17-én, pénteken 10 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A konferencia célja, hogy teret biztosítson a legfrissebb kutatási eredmények megismerésére. Szándékaik között szerepel egy olyan közös platform kialakítása, amely a tudományos eredmények bemutatása mellett a magas színvonalú szakmai párbeszédeknek is színteret biztosít. A szervezők várják az előadók jelentkezését 2017. november 3-án, pénteken 12 óráig a http://regisztracio.unideb.hu/mrk1 oldalon, a konferencia iránt érdeklődő egyetemi polgárok és alumni tagok pedig november 10-ig, péntekig jelezhetik részvételi szándékukat a http://regisztracio.unideb.hu/mrk2 oldalon. Kérdés esetén a konferencia2017@unideb.hu címen lehet érdeklődni.

 

Hit és tudomány - konferencia doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak

 

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem Doktorandusz Önkormányzata és a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzata közös konferenciát szervez "Morális dilemmák a tudományban" címmel fiatal kutatók, doktorjelöltek, doktoranduszok és Tudományos Diákköri Konferenciára készülő egyetemi hallgatók részére december 1-én az egyetem Főépületében. A konferenciára előadóként azok jelentkezését várják, akiknek kutatási területe és a hit- és vallástudomány között fellelhető kapcsolódási pontok. Jelentkezési határidő: november 10., péntek. Regisztráció.

 

Életmódfejlesztési Klub Tagsági Díj tájékoztató

 

Több szolgáltatást is - fitnessterem, egyetemi sportlétesítmények - kedvezményesen vehet igénybe, valamint akciósan vásárolhat sporteseményekre jegyeket és belépőket az egyetemen az, aki belép az Életmódfejlesztési Klubba, és befizeti a tagsági díjat. A szolgáltatások listája folyamatosan bővül, részletes tájékoztatás a http://sportsci.unideb.hu/eletmod és a http://www.facebook.com/unidebsport oldalakon érhető el.


Képgalériák

Adományátadás a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán

Szenior Egyetem - előadás-sorozat az idősebb generációnak

Ünnepi koszorúzás október 23-án az Egyetem téren

Egyetemi Színházi Napok megnyitója a Horváth Árpád Stúdiószínházban


Sport

Labdarúgás

 

A nyírbátori 3-1-es vereség után a Monor csapatát fogadja a DEAC az NB III keleti csoportjának hétvégi fordulójában. A vendégek 11 mérkőzés után veretlenül vezetik a tabellát, míg a debreceniek a 10. helyen állnak. A meccs szombaton 14:30-kor kezdődik az egyetemi sporttelepen.

 

A Megye I előző fordulójában Tégláson győzött a DASE. Az egyetemi csapat vasárnap a Hajdúdorog ellen játszik, hazai pályán. A találkozót 13:30-tól rendezik a Dóczy utcai sporttelepen.

 

A Megye II-ben listavezető DEAC II a Földes vendége lesz szombaton. A mérkőzés 13:30-kor kezdődik.

Kosárlabda

A MAFC ellen megnyerte fontos idegenbeli mérkőzését a DEAC NB I-es férfi kosárlabdacsapata az előző fordulóban. Szombaton itthon a bajnokesélyes Körmend következik. A DEAC-Egis Körmend találkozó 18 órakor kezdődik az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.

 

A DEAC női kosarasai vasárnap játszanak. Az Aluinvent DVTK Miskolc U23 elleni mérkőzést 16 órától rendezik a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában.

Kézilabda

A DEAC férfi kézilabdázói szombaton 18 órától az utolsó fordulóból előrehozott mérkőzésen lépnek pályára Lajosmizsén. A debreceniek jelenleg a hatodik, a hazaiak pedig a 10. helyen állnak az NB I/B keleti csoportjában.

Röplabda

A DEAC férfi röplabdásai a tavalyi Magyar Kupa győztes Szolnok csapatát fogadják vasárnap 17:30-tól a DESOK-ban.

Floorball

A DEAC floorballcsapata 3 meccs után 3 győzelemmel vezeti az OB II-es tabellát. Az egyetemisták szombaton a Szeged ellen folytathatják jó szereplésüket. A meccs 17 órakor kezdődik.

Futsal

A DEAC futsalosai pénteken 20.30-tól a Fradi ellen játszanak Budapesten. Az újonc debreceniek egyelőre nem szereztek pontot az NB I-ben. Hétfőn 18 órától újabb mérkőzés vár az egyetemistákra, a szintén nulla pontos Bőny csapatát fogadják a DESOK-ban.


Rólunk írták

Kiválóságait díjazta Debrecen október 23-án (Debreceninap.hu)

Október 23., az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 61., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 28. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepi közgyűlést tartott 2017. október 23-án a Kölcsey Központban. Részletek.

Innovatív implantátumokat fejlesztenek Debrecenben (Weborvos.hu)

Egyedi tervezésű, 3D-nyomtatóval előállítható titán csontpótlásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetemen. Az innovatív implantátumokat már nem csavarok tartják, hanem teljesen összeépülnek a csonttal. Részletek.

A legmodernebb biztonsági rendszert mutatta be egy orosz atomfizikus Debrecenben - videóval (Debrecen TV)

A világ legbiztonságosabb atomerőművei azok, amelyeket az orosz fejlesztésű, úgynevezett nyomott vizes eljárással építenek - erről beszélt előadásán az érdeklődőknek egy orosz atomfizikus a Debreceni Egyetem meghívására. Ilyen típusú eljárással működik a paksi erőmű és tervek szerint ennek a legfejlettebb változatát kapja majd Paks 2 is. Az előadás része az egyetem és a Rusatom együttműködési megállapodásának. Részletek.

A növényorvoslás aktualitásairól tanácskoznak az egyetemen (Erdon.ro)

A növényvédelem újdonságairól és kihívásairól, valamint a növényorvosképzés jövőjéről tanácskoznak a 22. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon. A Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének hagyományos rendezvényét díjátadással nyitották meg szerdán. Részletek.

Elstartolt a Szenior Egyetem (FM90 Campus Rádió)

"A Debreceni Egyetem szerepe a közép-európai tudáshálózat fejlesztésében" címmel Szilvássy Zoltán rektor előadásával október 20-án megkezdődött a Szenior Egyetem két féléven át tartó sorozata. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 42. szám | 2017. OKTÓBER 26.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.