Debreceni Egyetem - Hírlevél XVIII. évf. 41. szám 2017. október 19.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 41. SZÁM | 2017. OKTÓBER 19.

HÍREK

Kinevezések az egyetemen

Egyetemi és főiskolai tanári, valamint tudományos tanácsadói kinevezéseket adott át csütörtökön Szilvássy Zoltán rektor, aki az oktatói pályafutás legnagyobb minőségi változásának nevezete a tanári kinevezést. A Rektori Tanácsteremben a Debreceni Egyetem tizenöt oktatója kapta meg kinevezését, elfoglaltságuk miatt négyen később veszik át az okiratot.

Hiánypótló sporttudományi képzés

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen indul sportanalitikus szakirányú továbbképzés januárban. A kétféléves posztgraduális képzés végén a szakemberek képesek lesznek a legkorszerűbb teljesítménydiagnosztikai módszereket alkalmazni, az adatokat értelmezni, és átadni az edzők számára.

Az erő tudósszemmel

Izgalmas témákkal folytatódik ebben a tanévben a Debreceni Egyetem és a Kossuth Gyakorló tudományos ismeretterjesztő programsorozata. A "Tudós és iskola - tudósiskola" első óráját Csernoch László tudományos rektorhelyettes, az ÁOK Élettani Intézet igazgatója tartotta Optikai kalandozások az izmok belsejében címmel.

Születésnapi gálakoncert

Különleges hangversennyel köszöntötték a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának leköszönő dékánját kollégái, egykori növendékei és a jelenlegi hallgatók. A Liszt teremben tartott ünnepi rendezvényen Szilvássy Zoltán rektor Pro Universitate-díjat adott át Duffek Mihálynak. A kart október elsejétől Lakatos Péter irányítja.

Elkezdődött az Egyetemi Kupa

Hét sportágban mérik össze tudásukat a hallgatók idén a Debreceni Egyetemi Kupán. A versenysorozatot a kispályás labdarúgó torna nyitotta a múlt héten, amelyre hat csapat nevezett. Az Őszi Egyetemi Futónapnak nem kedvezett az esős időjárás, ennek ellenére mintegy ötvenen álltak rajthoz.


Programajánló

Szakmai konferencia

A legújabb ortopédiai eljárásokkal ismerkedhetnek meg a szakemberek október 20-án, pénteken 9 órai kezdettel a Kenézy Villában rendezett konferencián, amelyet közösen szervez a Debreceni Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem és a Kereken-Pálya Kft.

Tudományos konferencia

"Diplomata írók, író diplomaták" címmel rendez tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszéke október 20-án, pénteken 9.45-től az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Hang-játék-zene

Folytatódik a Zeneművészeti Kar ismeretterjesztő hangverseny-sorozata. A soron következő előadáson a Varázsfuvolából adnak elő részleteket az Ének Tanszék hallgatói, zongorán közreműködik: Boda Balázs. A koncertet október 20-án, pénteken, valamint október 25-én, szerdán 13.30-tól és 14.45-tól rendezik a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Szenior Egyetem

"A Debreceni Egyetem szerepe a közép-európai tudáshálózat fejlesztésében" címmel Szilvássy Zoltán rektor tart előadást a Szenior Egyetemen október 20-án, pénteken 16 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Könyvbemutató az Orosz Központban

Jurij Poljakov kortárs orosz író, drámaíró, forgatókönyvíró, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője lesz a Debreceni Egyetem Orosz Központjának (Debrecen, Dóczy József u. 5.) vendége október 20-án, pénteken 18 órától. Az író Demagrád című könyvéről a szerzővel Goretity József, a kötet fordítója beszélget.

Ismeretterjesztő előadás

"Korszerű orosz atomerőművek - A VVER nyomott vizes technológia fejlődése, biztonsági megoldásai és referenciái" címmel tart eladást Alekszandr Zsukov, az orosz Nemzeti Atomenergetikai Egyetem obnyinszki kihelyezett kar reaktortervezési szakának docense október 24-én, kedden 11 órakor a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Nemzetközi Open Access Hét

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára idén két rendezvénnyel is csatlakozik a Nemzetközi Open Access Hét nevű programsorozathoz. Október 24-én, kedden 14 órától a Kenézy Élettudományi Könyvtárban, október 26-án, csütörtökön 14 órától pedig a MÉK "A" épület X. előadójában várják előadásokkal a téma iránt érdeklődőket. A programra regisztrálni a http://www.open-access.hu/hu/hir/20171025_nemzetkozi-open-access-het oldalon lehet.

Szoboravató ünnepség

Új helyen, a Debreceni Egyetem Nagyerdei körúti campusán, a Kenézy villa mögötti területen avatják újra Segner János András orvos-fizikus mellszobrát, Mikus Sándor Kossuth-díjas szobrászművész alkotását. Az ünnepség október 25-én, szerdán 10 órakor kezdődik.

Komparatisztikai Műhely

"Jezsuitaellenes argumentáció kora újkori nyomtatványainkban" címmel Szolnoki Zsolt tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában október 25-én, szerdán 15 órától a Főépület 303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

MCE Controlling Konferencia 2017

"Digitalizáció és a 3K - kommunikáció, kooperáció, koordináció" címmel rendez szakmai konferenciát a Menedzsment és Controlling Egyesület és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara október 26-án, csütörtökön 9.30-tól a Böszörményi úti campuson.

Előadás a költségvetésről

"Költségvetés és gazdasági növekedés" címmel Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke tart előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Debreceni Ifjúsági Bizottsága szervezésében október 26-án, csütörtökön 16 órától a Gazdaságtudományi Kar TVK Tanácstermében a Böszörményi úti campuson.


Universitas - Debrecen hangversenysorozat

Mozart: Varázsfuvola című operájának keresztmetszetét hallhatja a közönség október 26-án, csütörtökön 19 órától a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Világjáró Klub

Folytatódnak a Világjáró Klub programjai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, valamint a Közművelődési Titkárság és Szervezési Iroda rendezésében. Nagy Attila "A szabadkőműves London" címmel tart előadást október 24-én, kedden 18 órától a Belgyógyászati Intézet A épület ( I. sz. Belklinika) tantermében.

Képzőművészeti kiállítás a GYFK-n

"Festek, tehát gondolkodom, gondolkodom, tehát festek" címmel Rácz Imre és Buka László festőművész-tanárok alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán október 25-én, szerdán 16 órakor a Parafagalériában (Hajdúböszörmény, Désány István 1-9.). A megnyitót követően műhelytitkokról lehet beszélgetni az alkotókkal.


Videók

Felhívások

 

Konferencia felhívás

 

A Debreceni Egyetem és a Magyar Rektori Konferencia "A hallgatói mobilitás stratégiai jelentősége a felsőoktatás nemzetközivé válásában" címmel konferenciát szervez 2017. november 17-én, pénteken 10 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A konferencia célja, hogy teret biztosítson a legfrissebb kutatási eredmények megismerésére. Szándékaik között szerepel egy olyan közös platform kialakítása, amely a tudományos eredmények bemutatása mellett a magas színvonalú szakmai párbeszédeknek is színteret biztosít. A szervezők várják az előadók jelentkezését 2017. október 20-án, pénteken 12 óráig a http://regisztracio.unideb.hu/mrk1 oldalon. Kérdés esetén a konferencia2017@unideb.hu címen lehet érdeklődni.

 

Felkérés művek kiállítására

 

A Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre 2017. november 4-24. között az Élettudományi Galériában rendezi meg a IX. Egyetemi Képzőművészeti Tárlatot, amelyre az egyetem polgáraitól kérik a szervezők a kiállítandó művek felajánlását. A jelentkezéseket a kltebaratikore@gmail.com címen várják október 20-ig. A legértékesebb műveket szakmai zsűri díjazza.

 

Életmódfejlesztési Klub Tagsági Díj tájékoztató

 

Több szolgáltatást is - fitnessterem, egyetemi sportlétesítmények - kedvezményesen vehet igénybe, valamint akciósan vásárolhat sporteseményekre jegyeket és belépőket az egyetemen az, aki belép az Életmódfejlesztési Klubba, és befizeti a tagsági díjat. A szolgáltatások listája folyamatosan bővül, részletes tájékoztatás a http://sportsci.unideb.hu/eletmod és a http://www.facebook.com/unidebsport oldalakon érhető el.


Képgalériák

Koszorúzás az elhunyt testnevelőtanárok emlékére a DESOK-nál

IX. TörDElő - tésztahídépítő verseny a Műszaki Karon

Optikai kalandozások az izmok beljesében - Csernoch László előadása a Tudósiskolában

Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum a DAB Székházban


Sport

Labdarúgás

 

A listavezető DEAC II. a megye II. déli csoportjában a Konyár együttesét fogadja. A 10. forduló mérkőzését szombaton 13:30-tól rendezik az egyetemi sporttelep műfüves pályáján.

 

Az NB III rutinos résztvevőjéhez, a Nyírbátorhoz látogat a DEAC. A meccs szombaton 14:30-kor kezdődik a nyírbátori sporttelepen.

 

A megye I-es bajnokság hétvégi fordulójában a DASE Tégláson játszik. A találkozót vasárnap 13:30-tól rendezik.

Kosárlabda

A DEAC NB I-es férfi kosárlabdacsapata az első négy forduló után ötvenszázalékos mérleggel 7. a tabellán. Berényi Sándor együttese szombaton 18 órától Budapesten, a MAFC ellen játssza következő mérkőzését.

 

A DEAC női kosarasainak a TFSE lesz a következő ellenfele az amatőr NB piros csoportjában, pénteken 18:45-től Budapesten.

Kézilabda

A DEAC férfi kézilabdacsapata az NB 1/B keleti csoportjának következő fordulójában szombaton idegenben, a Törökszentmiklósi Székács csapata ellen lép pályára. A meccs 16 órakor kezdődik.

Futsal

A férfi futsal NB 1 következő fordulójában a DEAC a jelenlegi listavezető, a berettyóújfalui Mezei-Vill FC csapatát fogadja pénteken 17:30-tól a DESOK-ban.

 

A DEAC NB 2-es női futsalcsapata vasárnap 19 órától hazai pályán, a Szolnok ellen játszik.

Floorball

A DEAC floorballcsapata a hétvégén a Phoenix Fireball SE vendége lesz. A találkozó szombaton 13:30-kor kezdődik Törökbálinton.

Röplabda

A DEAC NB I-es férfi röplabdacsapata vasárnap itthon fogadja a Dunaújváros gárdáját. A meccset a DESOK-ban rendezik, 13 órától.


Rólunk írták

Hiánypótló sporttudományi képzés indul Debrecenben (Magyaridok.hu)

Az intézmény eredményességének, önfenntartó képességének javítását célzó program kezdődik a Debreceni Egyetemen (DE): a Debrecen Venture Catapult Program című projektre csaknem 3,7 milliárd forint európai uniós, illetve hazai költségvetési forrást nyert a DE az Emberi Erőforrás-fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében - közölte a program szakmai vezetője az MTI-vel. Részletek.

Tovább erősítik Debrecenben a város, a cégek és az egyetem kapcsolatát - fotók, videó (Debrecen TV)

Az Ipar napjai Debrecenben nevű rendezvényen a részvevők megismerhették a műszaki kar képzését és a város gazdaságfejlesztési stratégiáját. Részletek.

400 kilogramm terhelés alatt reccsent szét a Debreceni Egyetem tésztahídja – videóval (Dehir.hu)

Több mint 400 kilogramm terhelés alatt reccsent szét a Debreceni Egyetem TörDelő elnevezésű tésztahíd-építő versenyének nyertes darabja. A hallgatók a készítéshez csak boltban kapható száraztésztát és ragasztót használhatnak. A játékos versenyen a leendő építőmérnökök a gyakorlatban is kipróbálhatják a tanórákon hallottakat, ugyanakkor a csapatmunkát is elsajátíthatják. Részletek.

Húsbavágó kérdés: Ki lopta el Dubemünk kajáját? (Parameter.sk)

Amikor nyáron megjelent a Debreceni Egyetem hallgatóinak slágere, a Búzadara, már akkor sejteni lehetett, hogy sokat fogunk még hallani róluk. Az idő aztán bebizonyította, hogy jogosan feltételeztük ezt róluk, mivel a srácok azóta kijöttek egy új szerzeménnyel, a Gulyással, sőt, még a Szigeten is felléptek. Részletek.

Kezdődik az 5. Debreceni Egyetemi Színjátszó Találkozó (FM 90 Campus Rádió)

Díjnyertes előadásokkal, angol és olasz nyelvű darabokkal vár mindenkit az 5. Debreceni Egyetemi Színjátszó Találkozó, amely egészen szombatig tart a város több pontján. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 41. szám | 2017. OKTÓBER 19.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.