DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 40. SZÁM | 2017. OKTÓBER 12.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 40. SZÁM | 2017. OKTÓBER 12.

HÍREK

Nemzetközi hálózatban a MÉK

Csatlakozott a Tematikus Egyetemi Hálózathoz és az Európai Minősítési Szövetség Platformjához a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A résztvevő intézmények az élelmiszerlánc-biztonság oktatását és kutatását célozzák.

Az elhízás molekuláris hátterét kutatják

A súlyfelesleg kialakulásának okait, és az elhízás betegségek kialakulásában betöltött szerepét vizsgálják egy uniós program keretében a DE ÁOK Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének munkatársai. A szegedi szakemberekkel közösen indított kutatási programban új molekuláris megközelítésből keresik a választ egyebek mellett ezekre a kérdésekre.

Tájékoztató a jövő tudósainak

A doktorandusz-képzés újdonságaival, a doktorjelöltek lehetőségeivel ismerkedhettek azok, akik részt vettek október 7-én a Doktoranduszok Országos Szövetsége által indított kurzussorozat debreceni előadásán. A program legfontosabb célja, hogy interaktív módon gyakorlati ismereteket kapjanak a doktoranduszok.

Erdélyi elismerés

Marosvásárhelyen ünnepelte az Egyetem Napját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A október 3-i ünnepi eseményen Bocskai István-díjat vehetett át az intézmény fejlesztéséért végzett kimagasló munkájáért Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója.

Debreceni érmek a sporttalálkozón

Több érmet nyertek a debreceni egyetemisták a Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozóján Szombathelyen. A Debreceni Egyetem első alkalommal vett részt az október 5-én és 6-án tartott rendezvényen, ahol a sportszakos nappali tagozatos hallgatókat képző felsőoktatási intézmények csapatai versengtek egymással 6 sportágban.


Programajánló

Az Ipar napjai Debrecenben 2017

Szakmai napokat tart október 12-14. között az "Ipar napjai Debrecenben 2017" program keretén belül a Debreceni Egyetem Műszaki Kara (Debrecen, Ótemető u. 2-4.) azzal a céllal, hogy bemutassa a cégek és a partnerek részére Debrecen gazdaságfejlesztési terveit, lehetőségeit, erőforrásait, illetve a vállalatoknak is lehetőséget biztosítson a bemutatkozásra és párbeszédre a város, az egyetem, valamint a középfokú képzés résztvevőivel. Bővebb információ.

Debreceni Aneszteziológiai Napok

A legfrissebb szakmai újdonságokat is megismerhetik a résztvevők a Debreceni Aneszteziológiai Napokon. A programot idén 15. alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem október 12-14. között a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.).

Mentál Kupa – Egyetemi Labdarúgó Vándorkupa

Ebben az évben is megrendezi a Mentálhigiénés Egyetemi Napokat október 9-19. között a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja a Lelkierő Egyesülettel közösen. Hagyományosan a program része a Mentál Kupa, amelyen az Egyetemi Labdarúgó Vándorkupáért küzdenek a csapatok. A mérkőzések október 13-án, pénteken 8 órakor kezdődnek a DEAC pályán (Debrecen, Dóczy utca).

Kovács Máté emlékkiállítás

A Debreceni Egyetem könyvtárának egykori igazgatója, Kovács Máté életútját mutatja be az a vándorkiállítás, amelynek első vidéki állomása Debrecenben lesz. A tárlat megnyitóját október 16-án, hétfőn 13 órakor tartják a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában (Debreceni Egyetem Főépület, Debrecen, Egyetem tér 1.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Az online tér hatásai a párkapcsolatra" címmel Juhász Béla Szilárd mentálhigiénikus, addiktológus tart előadást október 16-án, hétfőn 16 órától a Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen Egyetem tér 1.).

Mentálhigiénés Filmklub

A "Legújabb testamentum" című luxemburgi-francia-belga filmvígjátékot láthatják az érdeklődők a Mentálhigiénés Filmklub soron következő előadásán a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja szervezésében október 17-én, kedden 18 órai kezdettel a Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Konzervatóriumi Esték

A Zeneművészeti Kar hangversenysorozatában Király Csaba zongoraestjét hallhatják az érdeklődők október 17-én, kedden 19 órai kezdettel a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). A műsorban Liszt és Chopin művei csendülnek fel.

Hang-játék-zene

Folytatódik a Zeneművészeti Kar ismeretterjesztő hangversenysorozata, amelynek soron következő előadásán október 18-án, szerdán 13.30-tól és 14.45-től a Varázsfuvolából adnak elő részleteket az Ének Tanszék hallgatói. Zongorán közreműködik: Boda Balázs. Helyszín: Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt terem (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Komparatisztikai Műhely

"Barokk vízió - skolasztikus imagináció (Egy eszme- és retorikatörténeti kutatás első állomása)" címmel Tasi Réka tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában október 18-án, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem, Főépület 303. tantermében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

22. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

A szakterület legújabb eredményeivel ismerkedhetnek a résztvevők a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon, amelyet 22. alkalommal rendez meg a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézete október 18-19-én a Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában (Debrecen, Thomas Mann u. 49.). A rendezvény keretében adják át a növényvédelem területén elért kimagasló munka elismeréseként a Gulyás Antal Emlékérmet.

Szakmai műhely

"Szumma" címmel rendezi meg a Felsőoktatási Fogyatékosügyi Koordinátorok Országos Hálózatának szakmai Napját a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja október 19-én, csütörtökön 10 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, Karácsony Sándor teremben (Debrecen Egyetem tér 1.). A program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a testi-lelki egészség fontosságára és érzékenyebbé tegyen a fogyatékkal élők problémáira.

Út a sikeres karrierhez

Gesztelyi Tamás szupervízor, mentálhigiénés szakember "A karrierépítés mentálhigiénés megközelítése" címmel tart előadást az "Út a sikeres karrierhez" sorozatban a Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja Hallgatói Karrierközpont szervezésében október 19-én, csütörtökön 14 órától a Főépület Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).


Világzenei Körkép

Berkesi Alex basszusgitáros "Bachtól a Világzenéig" címmel ad koncertet a DE Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében október 12-én, csütörtökön 18 órától a Nagyerdei Víztorony rendezvénytermében. Vendégművész: Bihari Kíra.

Képzőművészeti kiállítás

Komiszár János Csokonai-díjas festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás "Más kép – másképp" címmel október 14-én, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában. Megnyitja: Vitéz Ferenc, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense, író, költő. Közreműködik: a Debreceni Egyetem Monteverdi Kórusa, vezényel Takács Ildikó és Pazár István.

Kiállítás az Elméleti Galériában

Oláh Sándor bőrszobrász, festőművész alkotásaiból nyílik tárlat "Keresztmetszet" címmel október 15-én, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). Közreműködik: a DZSESSZ-ELI, Dankó Iván - billentyűk, Huba Mihály - gitár, ének.


Felhívások

Konferencia felhívás

A Debreceni Egyetem és a Magyar Rektori Konferencia "A hallgatói mobilitás stratégiai jelentősége a felsőoktatás nemzetközivé válásában" címmel konferenciát szervez 2017. november 17-én, pénteken 10 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A konferencia célja, hogy teret biztosítson a legfrissebb kutatási eredmények megismerésére. Szándékaik között szerepel egy olyan közös platform kialakítása, amely a tudományos eredmények bemutatása mellett a magas színvonalú szakmai párbeszédeknek is színteret biztosít. A szervezők várják az előadók jelentkezését 2017. október 20-án, pénteken 12 óráig a http://regisztracio.unideb.hu/mrk1 oldalon. Kérdés esetén a konferencia2017@unideb.hu címen lehet érdeklődni.

Felkérés művek kiállítására

A Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre 2017. november 4-24. között az Élettudományi Galériában rendezi meg a IX. Egyetemi Képzőművészeti Tárlatot, amelyre az egyetem polgáraitól kérik a szervezők a kiállítandó művek felajánlását. A jelentkezéseket a kltebaratikore@gmail.com címen várják október 20-ig. A legértékesebb műveket szakmai zsűri díjazza.

Kedvezményes könyvvásár

Az egyetem és a könyvesbolt közötti együttműködésnek köszönhetően 20 %-os kedvezménnyel vásárolhatnak könyvet és hangoskönyvet az egyetemi polgárok a Libri Kft. debreceni Fórum Bevásárlóközpontban található üzletében október 15-16. között.


Videók

Képgalériák

Jubileumi diplomosztó a Természettudományi és Technológiai Karon

Díszoklevelet kaptak a Bölcsészettudományi Kar egykori hallgatói

Őszi színek a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjében

Sportszakos Hallgatók Találkozója Szombathelyen


Sport

Labdarúgás

 

A püspökladányi 3-1-es vereség után, a Komádi csapata ellen javíthat a tabella élén álló DEAC II. a megye II. Déli csoportjában. A 9. forduló mérkőzését szombaton 13 órától rendezik a DEAC pályán.

 

Az előző fordulóban Cigándon 2-0-ra kapott ki a DEAC NB III-as együttese. Az egyetemi csapat a jelenleg a tabella 4. helyén álló Putnokot fogadja a hétvégén. A meccs szombaton 15 órakor kezdődik a Dóczy József utcai sporttelepen.

 

A megye I-es bajnokság hétvégi fordulójában a DASE a Hajdúhadház csapata ellen lép pályára. A DASE-Hajdúhadház találkozó vasárnap 14 órakor kezdődik az egyetemi sporttelepen.

Kosárlabda

A bajnokság 4. fordulójában közvetlen riválisával találkozik a DEAC. Az öt légióssal felálló jászberényi gárdával már kétszer is találkoztak Berényi Sándor tanítványai a felkészülés alatt, mérlegük 1 győzelem, 1 vereség. A meccs szombaton 17 órakor kezdődik az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Kézilabda

A DEAC férfi kézilabdacsapata a bajnokság következő fordulójában október 15-én, vasárnap a Balassagyarmati Kábel SE-t fogadja. Az NB I/B keleti csoportjának találkozója 18 órakor kezdődik a DESOK-ban.

Női futsal

A DEAC NB II-es női futsalcsapata vasárnap játszik Szegeden, a listavezető Szent Mihály csapata ellen. A meccs 17 órakor kezdődik.

Röplabda

A DEAC NB I-es férfi röplabdacsapata október 15-én, vasárnap itthon fogadja a Dunaújváros gárdáját. A meccset a DESOK-ban rendezik, 13 órától.


Rólunk írták

Kutatás- és innováció-fejlesztési program a Debreceni Egyetemen (Hirado.hu)

Az intézmény eredményességének, önfenntartó képességének javítását célzó program kezdődik a Debreceni Egyetemen (DE): a Debrecen Venture Catapult Program című projektre csaknem 3,7 milliárd forint európai uniós, illetve hazai költségvetési forrást nyert a DE az Emberi Erőforrás-fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében - közölte a program szakmai vezetője az MTI-vel. Részletek.

Hétfőn rajtol a 15. Mentálhigiénés Egyetemi Napok (Debreceninap.hu)

A testi-lelki egészség fontosságára és a fogyatékkal élők problémáira hívja fel a figyelmet a 15. Mentálhigiénés Egyetemi Napok október 9-19. között, melyet a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja a Lelkierő Egyesülettel közösen szervez. Részletek.

Útlevelet a kézbe és sétálj át Európán! (Haon.hu)

Október 10-én a Debreceni Egyetem ad otthont az Európai Nyelvi Koktélbár standjainak a Főépületben a díszudvaron. 14 órakor lesz a hivatalos megnyitó, majd az Európai Nyelvi Díj átadása. Részletek.

Erdélyben is elismerik a Debreceni Egyetem munkatársát (Civishir.hu)

Marosvásárhelyen ünnepelte az Egyetem Napját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Az ünnepi eseményen Bocskai István-díjat vehetett át az intézmény fejlesztéséért végzett kimagasló munkájáért Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója. Részletek.

Ősszel is gyönyörű a Botanikus Kert (Hajdupress.hu)

A színesedő lombok mellett különleges virágzó fajok is páratlan élményt nyújtanak az őszi Botanikus Kertben. A debreceni gyűjtemény igazgatója is részt vesz a szakma európai seregszemléjén Budapesten. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 40. szám | 2017. OKTÓBER 12.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.