DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 4. SZÁM | 2017. FEBRUÁR 2.

 

 

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 4. SZÁM | 2017. FEBRUÁR 2.

HÍREK

Startra kész a pilótaképzés

Megkezdődött az oktatók felkészítése a Debreceni Egyetem angol nyelvű hivatásos repülőgép vezető képzésére. A résztvevők megismerkedhettek a Repülőmérnöki Kihelyezett Tanszék, a Pharma Flight által nyújtott gyakorlati lehetőségekkel. A várhatóan jövőre induló kurzus hallgatói egy Boeing és egy Airbus szimulátoron tanulják majd a repülőgépek vezetését.

Beregszászon indít ápoló szakot az EK

Kihelyezett ápoló BSc-képzést indít szeptembertől Beregszászon a határon túl élő, magyar anyanyelvű, illetve magyarul beszélő hallgatók számára az Egészségügyi Kar. A Debreceni Egyetem nyíregyházi kara nagyszabású infrastrukturális fejlesztést és kutatási programokat is tervez 2017-re.

Sporttudós lesz a testnevelő tanár

A piac igényeinek megfelelően teljesen átalakul a sportszakember képzés Magyarországon - erről beszélt Balogh László. A DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója szerint ezért kell a testnevelő tanároknak ma már tudományos munkát is végezni, amihez a Debreceni Egyetem programokat, kiváló hátteret nyújt.

Szakemberek a hipertóniáról

A modern kor legjelentősebb népbetegségeiről tanácskozott több mint ezer családorvos, belgyógyász és gyógyszerész a Debreceni Egyetem Aulájában. A "Hipertónia, Diabétesz, Kardiológia - korszerű gyógyszeres kezelés" konferencián az érintett betegségek leginnovatívabb kezelési lehetőségeit tekintették át a szakemberek a hétvégén.

"Miniegyetem" Pallagon

Egy héten át vehettek részt rendhagyó órákon, és érezhették magukat egyetemi hallgatónak a DE Balásházy János Gyakorló Középiskolájának és Kollégiumának tanulói. A diákok a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar oktatóinak segítségével bővíthették tudásukat január 23-26. között.


Programajánló

Diplomaosztó ünnepségek

Hétvégén négy kar ünnepségeivel folytatódnak a diplomaosztók a Debreceni Egyetemen. Február 3-án, pénteken 10 órától a Gazdaságtudományi Kar, 13 órától az Informatikai Kar, 15 órától a Bölcsészettudományi Kar, február 4-én, szombaton 10 órától pedig a Műszaki Kar végzősei vehetik át oklevelüket. A rendezvényeknek a Főépület Díszudvara ad otthont.

Tudományfesztivál

"Science no fiction" címmel második alkalommal rendez tudományos fesztivált 2017. február 4-5-én a Kölcsey Központban a National Instruments. A kétnapos program része a nemzetközi robotprogramozási verseny kelet-európai elődöntője is. A rendezvénnyel a természettudományokat szeretné népszerűsíteni a nagyvállalat.

Fotókiállítás

Az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület tagjainak alkotásaiból nyílik fotókiállítás "Az én Székelyföldem" címmel a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében 2017. február 4-én, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában. Közreműködik az egyetem Monteverdi Kórusa, vezényel Takács Ildikó és Pazár István.

Koreai koncert a Konzervatóriumban

Koreai vendégművészek, Jee-Hyun Kim (szoprán) és Sang-Youn Lee (zongora) adnak hangversenyt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében 2017. február 4-én, szombaton 19 órától.

Képzőművészeti kiállítás

Baráth Pál és tanítványai alkotásaiból nyílik kiállítás "1+5" címmel a Közművelődési Titkárság rendezésében 2017. február 5-én, vasárnap 11 órakor a DOTE Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). A kiállító művészek: Baráth Pál, Bessenyei Lilla, Both Teodóra, Kubinyi Krisztina, Pircs Bianka és V. Szabó Ildikó.

Tudományos ülés és köszöntés

Gergely Pál akadémikus, professor emeritust köszönti 70. születésnapja alkalmából a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottsága. Az ünnepség 2017. február 7-én, kedden 15 órakor kezdődik a DAB Székházban, ahol a köszöntők után szakmai előadások is elhangzanak. Részletes program.

Konzervatóriumi Esték

Folytatódik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hangversenysorozata. A programban ezúttal is oktatók, hallgatók lépnek színpadra 2017. február 7-én, kedden 19 órai kezdettel a Liszt teremben.


Dumaszínház

Kőhalmi Zoltán, Bellus István és Hajdú Balázs szórakoztatja a közönséget február 15-én, szerdán 19 órától a Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpontban (Kassai út 26.).

Debreceni Baptista Ifjúsági Konferencia

A Debreceni Baptista Ifjúság idén is megrendezi országos programját, amelyre ezúttal határon túlról is érkeznek résztvevők. A programok február 17-től 19-ig tartanak a Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpontban.


Videók

Felhívások

Az Universitas Alapítvány tudományos pályázata

Az Universitas Alapítvány kuratóriuma az alapító dokumentum szellemében a 2017-es évre pályázatot ír ki a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar, Informatikai Kar, Műszaki Kar, Természettudományi és Technológiai Kar, Zeneművészeti Kar nappali tagozatos hallgatói, oktatói és kutatói részére. Bővebb információ a pályázatról.

Diplomaosztó miatt lezárva

A Díszudvaron zajló diplomaosztó ünnepségek miatt február 3-án, pénteken reggel 8 órától várhatóan 18 óráig zárva tart a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főbejárata. Az olvasók az ünnepségek alatt a Főépület bal oldalán a második emeleti oldalfolyosó felől tudnak bejutni a könyvtárba.

Látogatási tilalom

Részleges látogatási tilalmat rendelt el az influenzás megbetegedések növekvő száma miatt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ egyes részlegein az intézmény főigazgatója. A korlátozás érinti a transzplantációs, az onkohaematológiai, a szülészeti és az intenzív osztályokat, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát. Az intézmény vezetése arra is felhívja a hozzátartozók és a látogatók figyelmét, hogy a légúti tünetekkel kezelt beteg hozzátartozóikat ebben az időszakban ne látogassák.


Képgalériák

Mihálydeák Tamás dékán előadása a
Kossuth Gyakorló végzőseinek

Sierd Cloetingh, az Academia Europaea
elnökének látogatása

Bővülő képzési paletta és új kutatási
programok az EK-n

Matuz István fuvolaművész köszöntése 70.
születésnapja alkalmából


Sport

Bridzs

Hétvégén a legjobb négybe kerülésért játszik az Országos Bridzs Csapatbajnokságban a DEAC csapata, amely novemberben veretlenül került az elődöntőbe. A mérkőzést február 5-én Budapesten rendezik.

Kosárlabda

A DEAC női kosarasai a fővárosi MAFC otthonában lépnek pályára pénteken 18:30-tól.

Az Óbudai Kaszásokhoz látogat a DEAC Kamilla Gyógyfürdő férfi kosárlabda csapata. A mérkőzés szombaton 18 órától kezdődik.

Futsal

Messzire utaznak a női futsalosok, akik a Göcsej SK Sport 36-tal találkoznak Zalaegerszegen szombaton 17 órakor.

Megyei összecsapásra készülnek a DEAC férfi futsalosai, akik az MVFC Berettyóújfalu II-es csapatát fogadják hétfőn 18 órától a DESOK-ban.


Rólunk írták

Startra kész a pilótaképzés Debrecenben (Magyar Idők)

Megkezdődött az oktatók felkészítése a Debreceni Egyetem (DE) angol nyelvű hivatásos repülőgépvezető képzésére, amely várhatóan a 2017/18-as tanévben indulhat el - közölte az egyetem sajtóirodája pénteken az MTI-vel. Részletek.

Új szakkal bővül a Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ (Híradó - M1)

A Központ vezetője szerint a helyben boldogulást szolgálja. A cél az, hogy a jól képzett fiatalok ne vándoroljanak el a városból. A térségben egyébként több hazai és külföldi vállalat is letelepedett az elmúlt években, ezeknek pedig képzett munkaerőre van szükségük. Részletek.

Laboratórium az Egészségügyi Karon (Kölcsey Televízió)

Kutatólabort alakítanak ki a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán Nyíregyházán, az intézmény 150 millió forintos támogatást nyert erre a célra. Részletek.

Börtönbe megy a fő lúgosító (TV2 - Tények)

Börtönbe kerülhet a lugosító diéta kitalálója. Robert Young elméletével rákos betegek gyógyulását ígérte. A kezelésekre létrehozott saját farmján azonban volt aki meghalt. Az is kiderült róla, hogy pénzért vette a doktori címét. Csalás miatt három évre elítélték az önjelölt orvost. Részletek.

Tudósiskola a Kossuthban (FM90 Campus Rádió)

A Csengő utcai gimnáziumba költözött egy napra a Debreceni Egyetem. A pályaválasztás előtt álló diákok számára tartottak beiskolázási tájékoztatót az intézmény vezetői és a karok képviselői. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 4. szám | 2017. FEBRUÁR 2.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.