DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 39. SZÁM | 2017. OKTÓBER 5.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 39. SZÁM | 2017. OKTÓBER 5.

HÍREK

Mérlegen az egyetemi teljesítmény

A Debreceni Egyetem komoly oszlopa a magyar felsőoktatásnak - állapította meg előzetesen a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság látogató bizottságának elnöke az intézményben tartott vizsgálaton. Ötévente kötelező minden magyar felsőoktatási intézmény számára az intézményakkreditáció.

Jubilált az idegen nyelvű orvosképzés

Harminc évvel ezelőtt indult Debrecenben az angol nyelvű orvosképzés. Az évforduló alkalmából díjátadó ünnepi ülést tartott csütörtökön az Általános Orvostudományi Kar az Aulában. Az eseményen Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős kinevezett tárca nélküli miniszter gratulált az intézmény teljesítményéhez.

Szenior Egyetem Debrecenben

Gyógyszerkutatások, földrengés- és katasztrófa-előrejelzés, középkori mindennapok, élelmiszerbiztonság - a legfrissebb tudományos eredményekkel gazdagodhatnak, akik részt vesznek a Debreceni Egyetem októberben induló kurzusán. A kétféléves, ingyenes program 6-6 előadást foglal magába.

Éjjel-nappal tudomány

Idén mozgalmasan, egy mentési bemutatóval indult a Kutatók Éjszakája, amelyhez ebben az évben már 11. alkalommal csatlakozott a Debreceni Egyetem. A csaknem éjfélig tartó rendezvényen ezúttal több mint 100 tudományt népszerűsítő programmal várta az intézmény a látogatókat, akik az egyetem olyan titkos helyeire is bejuthattak, ahová máskor nem.

Sorsoltak a Buzánszky-kupában

Hétfőn este sorsolták ki a Debreceni Egyetem nagymúltú labdarúgó tornájának csoportbeosztását. Az idei Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupára 86, köztük 5 női csapat nevezett. A verseny alap- és kieséses szakaszát október 2. és január 25. között rendezik, a Fair Play Hét pedig október 30-tól november 2-ig tart.


Programajánló

Díszoklevél-átadó ünnepség

Rubin-, vas-, gyémánt- és aranydiplomát vehetnek át az egyetem egykori végzősei a Bölcsészettudományi Kar jubileumi ünnepségén október 8-án, vasárnap 11 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.). Ugyanezen a napon 14 órakor kezdődik a Természettudományi és Technológiai Kar jubilánsainak ünnepsége, ugyancsak a Díszudvaron.

Mentálhigiénés Egyetemi Napok

Idén 15. alkalommal szervezi meg a Mentálhigiénés Egyetemi Napokat október 9-19. között a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja a Lelkierő Egyesülettel közösen. Részletes program.

A nyelvtanulás fontosságáról

A Magyarországon működő európai kulturális intézetek az Európai Bizottsággal együttműködve nyolcadik alkalommal rendezik az Európai Nyelvi Koktélbárt. A debreceni programok október 10-én, kedden 14 órakor kezdődnek a Debreceni Egyetem Főépületében (Debrecen, Egyetem tér 1.). Bővebb információ.

Szakmai nap az egyetemi óvodában

"Elmélet és gyakorlat?!" címmel rendez szakmai napot a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája október 11-én, szerdán 8 órai kezdettel a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar konferenciatermében (Hajdúböszörmény, Désány István u. 1-9.).

Klasszikus orosz irodalmi hagyományok

"Klasszikus orosz irodalmi hagyományok Jurij Poljakov: Szökni szeretnék című regényében" címmel Teleki Anna tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában október 11-én, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem, Főépület, III. em. 303-as tantermében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Az Ipar napjai Debrecenben 2017

Szakmai napokat tart október 12-14. között az "Ipar napjai Debrecenben 2017" program keretén belül a Debreceni Egyetem Műszaki Kara (Debrecen, Ótemető u. 2-4.). Bővebb információ.


Zenés Irodalmi Estek

"Állatokra hangolva" címmel Balázs J. Endre "öltő-költő" és Pless Attila zongoraművész tart vidám, verses-zenés estet a DE Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében október 5-én, csütörtökön 18 órától a Nagyerdei Víztorony rendezvénytermében.

Világjáró Klub

Folytatódnak a Világjáró Klub programjai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, valamint a Közművelődési Titkárság és Szervezési Iroda rendezésében. Makleit László "Uruguaytól az Amazonaszig" címmel október 10-én, kedden 18 órától tart előadást a Belgyógyászati Intézet A épület ( I. sz. Belklinika) tantermében (Debrecen, nagyerdei krt. 98.).

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

"Galántától Gyergyóremetéig . . ." címmel a Jánosi együttes ad koncertet Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából az Universitas-Debrecen hangversenysorozat keretében október 10-én, kedden 19 órától a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).


Videók

Képgalériák

Intézményakkreditációs eljárás: a MAB Látogató Bizottsága az egyetemen

Bizonyíték alapú ájurvéda - tudományos szimpózium az egyetemen

Kutatók Éjszakája - látványos bemutatók és előadások

Jubileumi diplomaosztó az Általános Orvostudományi Karon


Sport

Labdarúgás

 

A hét forduló után veretlen DEAC II. a hétvégén Püspökladányban lép pályára a megye II. következő fordulójában. A mérkőzés szombaton 14 órakor kezdődik.

 

A DASE Hosszúpályiban javíthat a Berettyóújfalutól az előző fordulóban elszenvedett 3-0-s vereség után. A Hosszúpályi-DASE megye I-es találkozó vasárnap 14 órakor kezdődik.

 

Az NB III-as bajnoki tabellán jelenleg 5. DEAC a 7. helyen álló Cigándhoz utazik a hétvégén. A 9. forduló mérkőzése vasárnap 15 órakor kezdődik a Cigándi Városi Stadionban.

Kosárlabda

A bombaerős Atomerőmű SE csapatát fogadja az újonc DEAC az NBI A-csoportjának 2. fordulójában. A szombaton az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban 17 órától kezdődő találkozó esélyese a jelentősen megerősített Paks, ráadásul a sérülések miatt továbbra sincs könnyű helyzetben a hajdúsági csapat.

Kézilabda

A DEAC férfi kézilabdacsapata a bajnokság 4. fordulójában október 7-én, szombaton Balmazújvárosba utazik. Az NB 1/B keleti csoportjának megyei rangadója 18 órakor kezdődik.

Futsal

A DEAC NB 2-es női futsalcsapata pénteken játszik Újfehértón, a Nyírség NSC csapata ellen. A meccs 19 órakor kezdődik.

A férfi futsal NB 1 első fordulójában 5-3-ra kikapott a DEAC a Nyírgyulaj gárdájától. Az egyetemi csapat a következő fordulóban, október 9-én, hétfőn 18.30-tól a Veszprém vendégeként lép pályára.


Rólunk írták

Egyetemek sportegészségügyi együttműködése (Weborvos.hu)

A sport- és egészséggazdaság területéhez kapcsolódó ökonómiai alapkutatásokra nyert európai uniós forrásokat a Debreceni Egyetem (DE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), valamint a Széchenyi István Egyetem konzorciuma - jelentette be a sportért felelős államtitkár szerdán sajtótájékoztatón, Debrecenben. Részletek.

Pneumatika Laboratóriumot avattak Debrecenben (Techmonitor.hu)

Átadták az AVENTICS Hungary első pneumatika laboratóriumát a Debreceni Egyetemen. Az Aventics Hungary Kft. egy a legmodernebb pneumatikai- és vezérléstechnikai megoldásokkal felszerelt oktatóterem kialakításával támogatja az intézmény gyakorlatorientált mérnökképzését. A sokéves együttműködés a duális képzés keretében szeptember 27-én egy újabb területen bővült a laboratóriummal, ahol a mérnökhallgatók az Ipar 4.0 elvárásainak megfelelő oktatásban részesülhetnek. Részletek.

Jubiláló orvosokat köszöntöttek a Debreceni Egyetemen (Debreceninap.hu)

Életpályájuk példaértékű a fiatal kollégák számára - hangsúlyozta Mátyus László dékán az 50, 60 és 65 éve végzett orvosok díszoklevél átadó ünnepségén szombaton a Debreceni Egyetem Aulájában. Részletek.

Kutatók éjjele a Debreceni Egyetemen (Hajdú-bihari Napló)

Idén 11. alkalommal csatlakozott a Debreceni Egyetem (DE) a Kutatók Éjszakájához, melyen több mint 100 program várta a tudomány iránt érdeklődőket. Részletek.

Akik a campuson kívül is naggyá teszik a Debreceni Egyetemet (Civishir.hu)

A 2016/17-es tanévben rendezett hazai és nemzetközi sporteseményeken kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó hallgatókat köszöntötték a Debreceni Egyetem napja, a yoUDay keretében rendezett ünnepségen a Nagyerdei Stadionban. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 39. szám | 2017. OKTÓBER 5.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.