DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 38. SZÁM | 2017. SZEPTEMBER 28.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 38. SZÁM | 2017. SZEPTEMBER 28.

HÍREK

yoUDay - a közösség ereje

Húszezer ember indította együtt a Debreceni Egyetem új tanévét szerda este a Nagyerdei Stadionban az ország egyetlen stadionshow-ján. A hallgatók, dolgozók, alumni tagok és az érdeklődő debreceniek közös énekléssel, flashmobbal, koncertekkel és lézershow-val hangolódtak az új szemeszterre a yoUDay-en.

Átadták az Unifit fitneszközpontot

Négy év munkájának eredményeként szerdán felavatták hétfő reggel hét órától pedig már várja látogatóit a Debreceni Egyetem 866 millió forintból megvalósuló fitnesz központja. Az Unifit Fitness & Gym Center 2600 négyzetméteren mintegy 200 edzés állomással a rekreációs sport legszélesebb eszköztárát vonultatja fel.

Eredmények és tervek

Az egyetem műszaki képzéseinek fejlesztéséről, a pályázati tevékenységéről, a felvételi eredményekről és az egészségipari együttmüködésekről is volt szó a Szenátus csütörtöki ülésén. A testület ellenszavazat nélkül fogadta el a korábbi szenátusi ülés és a nyáron lezajlott elektronikus szavazások jegyzőkönyveit.

Sportegészségügyi kutatások

A sport- és egészséggazdaság területéhez kapcsolódó ökonómiai alapkutatásokra nyert 941,5 millió forint uniós forrást a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Széchenyi István Egyetem konzorciuma. A projekt célja a hazai kutatói kapacitások hálózatba történő összekapcsolása a sport- és egészséggazdasági kutatásokban.

DEAC: új csapat, régi lendület

Megerősített kerettel, de továbbra is "DEAC"-os szívvel lép pályára pénteken 18 órától az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban a Debreceni Egyetem első NBI-es férfi kosárlabdacsapata. Az idei terveket szezonnyitó sajtótájékoztatón ismertették kedden a klubvezetők.


Programajánló

Fogorvosi szakmai kongresszus

A szakterület legfrissebb eredményeiről, újdonságairól tanácskoznak három napon át a Magyar Arc- Állcsont és Szájsebészeti Társaság XXI., valamint a Fogpótlástani Társaság XXII. kongresszusának résztvevői szeptember 28-30. között a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.).

Tudományos Konferencia és Szakmai Fórum

"A globalizáció és a változás hatása az emberi erőforrás menedzsment funkciókra" címmel rendez tudományos konferenciát és szakmai fórumot a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége, valamint a Debreceni HR Klub szeptember 29-én, pénteken 9 órai kezdettel a Böszörményi úti campus TVK épületben (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Kutatók Éjszakája

Több mint 100 program, látványos kísérletek, érdekes bemutatók várják az érdeklődőket a Debreceni Egyetemen a Kutatók Éjszakáján szeptember 29-én. Az országos programsorozathoz ebben az évben már 11. alkalommal csatlakozik az intézmény. Bővebb információ.

Sürgősségi orvostani fórum

"A sürgősségi orvos-szakma jelene és jövője a Debreceni Egyetemen" címmel interaktív szakmai kerekasztal-beszélgetést és bemutató tart a Kutatók Éjszakája keretében az Általános Orvostudományi Kar Sürgősségi Orvostan Tanszéke, a Gyermekgyógyászati Intézet és az Országos Mentőszolgálat. A program szeptember 29-én, pénteken 13.45-kor kezdődik a központi épület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.), majd 16 órától baleseti szimulációs bemutatóval folytatódik a Főépület előtti téren.

Ájurvéda szimpózium

"Bizonyíték alapú ájurvéda: A kutatás és a klinikai tapasztalatok integrációja" címmel ájurvéda tudományos szimpóziumot rendez a Debreceni Egyetem október 2-án, hétfőn 10.45 órai kezdettel a Főépület Aulájában. Bővebb információ.

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Egy jól működő párkapcsolat kellékei, s hogy honnan szerezhetjük be őket" címmel Berényi Rita családterapeuta tart előadást október 2-án, hétfőn 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen Egyetem tér 1.).

Külügyi Börze

A Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és a DEHÖK Hallgatói Külügyi Bizottsága idén is megrendezi a Külügyi Börzét október 4-én, szerdán 9 órai kezdettel a Főépület I. emeletén (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az eseményen elsősorban a külföldi tanulmányi lehetőségekről tájékozódhatnak a hallgatók.

Denevér Nap az egyetemen

Az épített környezetben élő denevérek védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet a Denevér Nap, amelyet a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke tart október 4-én, szerdán 10 órától a MÉK Aulájában (Debrecen, Böszörményi út 138.). A programhoz csatlakozik a Tiszatáj Közalapítvány, a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület és a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottsága is.

Késő antik kommentárirodalom

"Késő antik kommentárirodalom" címmel Tóth Orsolya tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában a Reformációkutató és Kora Újkori Művelődéstörténeti Műhellyel és a régi magyar irodalmi doktori képzéssel közös szervezésben. A rendezvény október 4-én, szerdán 14 órakor kezdődik a Főépület III. em. 303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Science Café

Folytatódik a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozata, a Science Café. Zaccaria Márton Leó, az Állam- és Jogtudományi Kar, Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék adjunktusa "Korlátozott szabadság, avagy a munkavállalói alapjogok problematikája az aktuális munkajogi tendenciák fényében" címmel tart előadást október 4-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Út a sikeres karrierhez

"Tanulási technikák használata a mindennapokban" címmel Bíró Zsolt, a Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézetének tanársegéde tart előadást az „Út a sikeres karrierhez” sorozatban a Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja Hallgatói Karrierközpont szervezésében október 5-én, csütörtökön 14 órától a Főépület Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).


Videók

Felhívások

Mobilitási pályázat 2017/18

A Debreceni Egyetem pályázatot ír ki 2017/18 tanévben megvalósuló Erasmus+ oktatói valamint felsőoktatási munkatársi mobilitásra. A pályázatok benyújtásának határideje: 2017. szeptember 30. A részletes pályázati kiírások a http://mobi.unideb.hu/2017oktato, valamint a http://mobi.unideb.hu/2017munkatars oldalakon olvashatók.

Korlátozott nyitvatartás a könyvtárban

A DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtára szeptember 29-én, pénteken rendezvény miatt 18 óráig tart nyitva.

Közvetlen telefonkapcsolat

Díjmentesen hívhatók az egyetemi telefonmellékekről a Kenézy Egyetemi Kórház telefonszámai. Az eddigi 4 számjegyű mellékeket 4-es előtétszámmal lehet felhívni. A Kenézyből pedig ugyancsak egy 4-es előszámmal hívható a Debreceni Egyetem valamennyi belső melléke.


Képgalériák

yoUDay - tanévnyitó stadionshow a Nagyerdei Stadionban

A Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója cím átadó ünnepsége

II. Különleges Bánásmód Nemzetközi Konferencia a GYFK-n

Blaskó Lajos professzort köszöntötték 70. születésnapja alkalmából


Sport

Kosárlabda

Hosszú idő után újra A-csoportos kosárlabda-mérkőzést rendeznek Debrecenben. A DEAC ellenfele az első fordulóban a Naturtex-SZTE-Szedeák lesz, pénteken 18 órától az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.

Futsal

Itthon kezd a DEAC a férfi futsal NBI-ben. Pénteken 20 óra 30 perctől a Nyírgyulaj együttesét fogadják a DESOK csarnokban.

Labdarúgás

Hazai pályán őrizheti meg veretlenségét a DEAC II. A csapat a jelenlegi második, Nagyrábé együttesét fogadja a megye II. Déli csoportjának 7. fordulójában, szombaton 14 órától a DEAC pályán.

Az NB III-as egyetemi gárda szombaton 16 órától játszik. A Balassagyarmat elleni múlt heti vereség után, itthon a Tiszaújváros ellen javíthatnak Csörgő Krisztiánék.

A DASE a jó formában lévő Berettyóújfalut fogadja vasáranap a DEAC pályán. A meccs 15 órakor kezdődik.

Kézilabda

Vasárnap ismét hazai pályán szurkolhatnak a kézilabda-szeretők a DEAC férfi kézilabdacsapatának az NB I/B Keleti csoportjában. A szintén pont nélkül álló MOL Pick Szeged U20-as együttese érkezik a DESOK csarnokba. A találkozó 18 órakor kezdődik.


Rólunk írták

Átadták a Debreceni Egyetem fitneszközpontját (Hirado.hu)

A Debreceni Egyetem új fitneszközpontjának átadásán, a Nagyerdei Stadionban Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő elmondta: a központ nem csupán egy edzőterem, annál sokkal több, hiszen az ugyancsak a Nagyerdei Stadionban működő Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ, valamint a Sporttudományi Koordinációs Intézet tudományos háttere a diagnosztikai és rehabilitációs feltételeket is biztosítja az egészséges sportoláshoz. Részletek.

Így buliztak a debreceni egyetemisták a Nagyerdei Stadionban - fotókkal, videóval (Dehir.hu)

Gigantikus, látványos tanévnyitó show helyszínévé változott az aréna. Ezrek élvezték a pazar programot. Részletek.

Fűtenek a Klinikán és a Kenézyben (Haon.hu)

Beindult a fűtés a Debreceni Egyetem járó- és fekvőbetegellátó intézményeiben. A szolgáltatás a Klinikai Központ épületeiben, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban és a Bethlen utcai rendelőintézetben is megkezdődött hétfőn. Részletek.

LoL-t és Clash of Clanst is lehet majd tanulni Magyarország első, egyetemi e-sport képzésén (Esport1.hu)

Amerikában, a skandináv országokban, és tőlünk nyugatabbra indultak már e-sport szakok állami- és magániskolában, ám azt kevesen tudják, hogy mindez nálunk is elérhető. Hasonló projekt már idehaza is indult, ez volt az Esport Akadémia, most viszont már egy magasabb oktatási szinten, a Debreceni Egyetemen várják azokat a hallgatókat, akik képezni szeretnék magukat az elektronikus sportok világában. Részletek.

Minden adott, jöhet a rajt! (Hajdú-bihari Napló)

Megkezdi szereplését az első osztályban az újonc DEAC férfi kosárlabda csapata a héten, Berényi Sándor tanítványai pénteken 18 órától a Naturtex Szedeák együttesével csapnak össze az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban. A szezonkezdet apropójából sajtótájékoztatót tartottak kedden a Debreceni Egyetemen. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 38. szám | 2017. SZEPTEMBER 28.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.