DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 37. SZÁM | 2017. SZEPTEMBER 21.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 37. SZÁM | 2017. SZEPTEMBER 21.

HÍREK

Egyetemi célokról a Napló vendégeként

A műszaki képzés fejlesztéséről, a tervezett nukleáris energetikai mérnök képzésről, valamint az intézmény nemzetközi kapcsolatrendszeréről is beszélt Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár a Hajdú-bihari Napló üzleti klubjában. A múltheti programról a hétvégén a Haon és a napilap is beszámolt.

Együttműködés a V4 egyetemeivel

A Visegrádi Egyetemi Szövetség teljes jogú tagja lett a Debreceni Egyetem. A szervezet idei, moszkvai közgyűlésén arról is döntöttek, hogy az évente megrendezett eseménynek 2018-ban Debrecen ad majd otthont. A szövetség fő célja a V4 és a tagegyetemek együttműködésének támogatása a Visegrádi Alap segítségével.

Amerikai delegáció az egyetemen

Oktatási és kutatási megállapodásokról, ösztöndíj-programokról, valamint a városban működő tengerentúli cégekkel való együttműködésről is tárgyalt Pintér Ákos általános rektorhelyettes a budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivőjével. David Kostelancik kedden tett bemutatkozó látogatást az egyetemen.

E-sport: játék és tudomány

Az informatika, a nevelés-, az orvos- és egészségtudomány is hasznosíthatja azokat a kutatásokat és tudományos eredményeket, melyek létrehozásában a DEAC-Hackers is közreműködik. Az ország első felsőoktatási e-sport szakosztályának gamerei a tervek szerint a hétvégén már versenyeznek is, a mérkőzést élőben lehet majd követni a csoport Twitch-oldalán.

yoUDay - sokan várják!

Teltház lesz a Nagyerdei Stadionban. A belépőjegyek 85 százaléka már elkelt a Debreceni Egyetem tanévindító stadionshow-jára, ahol az intézmény hátrányos helyzetű gyerekeket is vendégül lát. Szeptember 27-én a stadion megközelítéséhez a sűrített járatokat biztostító tömegközlekedést, a gyors bejutáshoz pedig a korai érkezést ajánlják a szervezők.


Programajánló

X. Kiss Árpád Emlékkonferencia

"Interdiszciplináris pedagógia és a taneszközök változó regiszterei" címmel rendezi az idei, jubileumi Kiss Árpád Emlékkonferenciát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és az MTA DAB Nevelés-, Művelődéstudományi és Pszichológiai Szakbizottsága szeptember 22-23-án, pénteken és szombaton az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.) és az egyetem Főépületében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

II. Különleges bánásmód konferencia

Második alkalommal rendez nemzetközi tanácskozást a különleges bánásmódról a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara. A rendezvény szeptember 22-én, pénteken 10 órakor kezdődik a kar Konferenciatermében (Hajdúböszörmény, Désány István u. 1–9.).

Antik mítoszok, kortárs irodalom

"Antik mítoszok, kortárs irodalom - az Alföld augusztusi tanulmányainak bemutatója" címmel folytatódik a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programja szeptember 25-én, hétfőn 14 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület 303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Család és/vagy karrier?" címmel Vigh József, a mozgalom operatív vezetője tart előadást a Főépület Aud.max.-ban szeptember 25-én, hétfőn 16 órától.

Reformáció - háttér és hatás

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága "Reformáció - háttér és hatás" címmel előadóülést tart szeptember 26-án, kedden 16 órától a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.). Bővebb információ.

Anyahajó Klub

"Ha sír, az a baj, ha nem sír, az a baj..." címmel Nagy Angéla osztja meg tapasztalatait a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja által szervezett Anyahajó Klubban szeptember 26-án, kedden 16 órától a Debreceni Egyetem II. számú Óvodájában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Világjáró Klub

Folytatódnak a Világjáró Klub programjai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, valamint a Közművelődési Titkárság és Szervezési Iroda rendezésében. Novák László "Baku" címmel tart előadást szeptember 26-án, kedden 18 órától a Belgyógyászati Intézet A épület (I. sz. Belklinika) tantermében.

Mentálhigiénés Filmklub

"A szoba" című ír-kanadai filmdrámát láthatja a közönség a Mentálhigiénés Filmklubban. A vetítés után Fónainé Pásztor Enikő mentálhigiénikus vezet beszélgetést. A program szeptember 26-án, kedden 18 órakor kezdődik a Főépület Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Négy ablak - ünnepi tanácskozás

A reformáció 500. évfordulójának alkalmából ünnepi tanácskozást rendez a Debreceni Egyetem "Négy ablak" címmel. Az elnevezés a Főépület Aulájában lévő ólomüvegablakokra utal, amelyek a debreceni diákok külföldi egyetemjárásának fontos állomásait: Zürichet, Utrechtet, Wittenberget és Genfet ábrázolják. Az eseményen az érintett országok képviselői vesznek részt, illetve előadás, kiállítás mutatja be a korszakot. A rendezvény szeptember 27-én, szerdán 10 órakor kezdődik a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Nemzetközi sportkonferencia

"A fair play és a rasszizmus megjelenése a sportban" címmel rendez nemzetközi konferenciát a Debreceni Egyetemen az Olasz Focisuli szeptember 27-én, szerdán 9.15-től a Gazdaságtudományi Karon.

Jubileumi tanácskozás

Fennállásának 90. évfordulója alkalmából nemzetközi tudományos tanácskozást tart a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézete szeptember 27-28-én (Nyíregyháza, Westsik Vilmos út 4-6).

Díjátadó ünnepség

30 éves a debreceni idegen nyelvű orvosképzés. Ebből az alkalomból rendez díjátadó ünnepséget a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara szeptember 28-án, csütörtökön 15 órától az Aulában (Debrecen, Egyetem tér 1.).


Képzőművészeti kiállítás

Fenyvesvölgyi Tamás festőművész alkotásaiból "Párhuzamos világok" címmel nyílik kiállítás a DE Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében szeptember 23-án, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában.

A Maticska Jenő Alkotó- és Képzőművészeti Kör "Húszak" címmel rendez kiállítást a DE Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda támogatásával. A tárlat szeptember 24-én, vasárnap 11 órakor nyílik a DOTE Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98. - Klinikák).

Duma aktuál

Hadházi László, Kovács András Péter, Litkai Péter és Lovász László szórakoztatja a közönséget a Lovardában. Az előadás szeptember 27-én, szerdán este 7 órakor kezdődik.


Felhívások

Szavazzon a szoborra!

A tervek szerint májustól Klebelsberg Kunó, egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter szobra is díszíti majd a Debreceni Egyetem Főépülete előtti teret. A szoborpályázatra beérkezett négy makettet hétfőtől egy héten át láthatják a BTEK könyvtár előterében az egyetemi polgárok, akik szavazatukkal el is dönthetik: melyik alkotás legyen a nyertes.

yoUDay: még vásárolhatók jegyek!

Folytatódik a jegyárusítás a Debreceni Egyetem 2017-es stadionshow-jára. Egyetemi dolgozóknak, hallgatóknak, alumni tagoknak 90 százalékos kedvezménnyel 3900 forint helyett 390 forintba kerül a belépő. Jegyvásárlás és bővebb információ a https://youday.hu/ oldalon és a program Facebookon oldalán érhető el. Az egyetemi közösség egységét és összetartozását szimbolizáló, országosan egyedülálló eseményt idén szeptember 27-én rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.

Mobilitási pályázat 2017/18

A Debreceni Egyetem pályázatot ír ki 2017/18 tanévben megvalósuló Erasmus+ oktatói valamint felsőoktatási munkatársi mobilitásra. A pályázatok benyújtásának határideje: 2017. szeptember 30. A részletes pályázati kiírások a http://mobi.unideb.hu/2017oktato, valamint a http://mobi.unideb.hu/2017munkatars oldalakon olvashatók.

PhD-pályázat 2017

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága (DAB) lehetőséget kíván teremteni a régióban elért legújabb és legérdekesebb PhD-munkák megismertetésére. Olyan új eredmények bemutatását kérik, amelyek jelentőségüknél fogva számot tarthatnak a tudományos közösség tágabb körének érdeklődésére. Mindazok jelentkezését várják, akik 2016-ban vagy 2017-ben szerezték meg doktori fokozatukat. Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 26. Bővebb információ.

DEENK - beiratkozás

Valamennyi egyetemi polgár számára érvényes UniPass (korábban DEKa) kártya birtokában továbbra is ingyenes a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár szolgáltatása. Az erre a tanévre érvényes regisztráció a könyvtár oldalán érhető el. Aki pedig még nem rendelkezik UniPass-szal, az egyetemi kártyaközpont oldalán igényelheti.

Közvetlen telefonkapcsolat

Díjmentesen hívhatók az egyetemi telefonmellékekről a Kenézy Egyetemi Kórház telefonszámai. Az eddigi 4 számjegyű mellékeket 4-es előtétszámmal lehet felhívni. A Kenézyből pedig ugyancsak egy 4-es előszámmal hívható a Debreceni Egyetem valamennyi belső melléke.


Videók

Képgalériák

Tájékoztató a nyíregyházi Egészségügyi Kar új képzéseiról

Amerikai delegáció járt a Debreceni Egyetemen

Elsősegélynyújtó verseny a Kossuth Gyakorlóban

Képekben a DEAC - Törökszentmiklós férfi kézilabda-mérkőzés


Sport

Labdarúgás

A múlt heti hazai vereség után a következő bajnokin sem vár könnyű feladat a DASE megye I-es csapatára. Molnár Bálinték a jelenlegi harmadik Sárrétudvari együtteséhez utaznak. A találkozó szombaton 15 órakor kezdődik.

A DEAC II. Bárándon folytathatja eddigi hibátlan szezonját. A megye II. hétvégi fordulójában, szombaton 15 órától, egy igazi rangadó vár a debreceniekre.

A Salgótarjántól hazai pályán elszenvedett 2-0-ás vereség után a Balassagyarmat otthonában javíthat a DEAC az NB III 7. fordulójában. A mérkőzést szombaton 16 órától rendezik.

Kézilabda

A Törökszentmiklós elleni egygólos vereséget követően a következő fordulóban nehéz túra vár a DEAC-ra. Az egyetemista csapat a tavalyi szezon ezüstérmeséhez, a Contitech Algyőhöz látogat. A találkozó szombaton 18 órakor kezdődik.


Rólunk írták

A Roszatomtól az almáskert mélyéig (Hajdú-bihari Napló)

Az orosz cég képviselőivel folyamatos a tárgyalás, az első konkrét megállapodás 2018 elején várható. Részletek.

Balog: tizennégymilliárd forintból fejlesztik a sürgősségi gyermekellátást (Hirado.hu)

A fejlesztések révén egyedülálló módon két új szakma is létrejön: a gyermeksürgősségi és a gyermektraumatológia. A programba öt vidéki - a győri, a debreceni, a miskolci, a szegedi és a pécsi - gyermekgyógyászati központ is bekapcsolódik - tette hozzá a miniszter. Részletek.

Egyetemi tananyag lett az USA-ban egy magyar fehérjekutató elmélete (Index.hu)

Egy új általános fehérjemodellt vázolt fel Fuxreiter Mónika, az MTA-DE Fehérjedinamikai Kutatócsoport vezetője. Az elmosódott szerkezetű fehérjék elméletének alapja az elmosódott szerkezetű fehérjekomplexek felfedezése. Az új modellt bemutató internetes előadást akkreditálta az USA orvosi képzésért felelős tanácsa (ACCME), így hivatalos tananyagként szerepelhet bármely amerikai egyetem programjában. Részletek.

Visszaszámláló jelzi az egyetemnél a yoUDay időpontját (Haon.hu)

Visszaszámláló mutatja a Debreceni Egyetem országosan egyedülálló stadionshow-jáig hátralévő időt az Egyetem téri és a Böszörményi úti campuson. A kivetítőkön a tavalyi, első yoUDay legemlékezetesebb pillanatait is láthatják a járókelők. Részletek.

Sport a számítógép előtt: megalakult a DEAC e-sport szakosztálya (Dehir.hu)

DEAC-Hackers néven e-sport szakosztályt hoztak létre a Debreceni Egyetem szakembereinek közreműködésével. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 37. szám | 2017. SZEPTEMBER 21.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.