DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 36. SZÁM | 2017. SZEPTEMBER 14.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 36. SZÁM | 2017. SZEPTEMBER 14.

HÍREK

Megkezdődött a 2017/2018-as tanév

Közép-Európa különleges fejlődési lehetőségeiről és az intézmény sorsát meghatározó ipari együttműködésekről beszélt Szilvássy Zoltán rektor és Süli János tárca nélküli miniszter a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepségén. A Főnix Csarnokban több ezer elsőéves hallgató tett fogadalmat ünnepélyes keretek között.

Profizmus a sürgősségi ellátásban

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor ötödéves orvostanhallgatóknak tartott előadást hétfőn az egyetemen. A két intézmény a jövőben az oktatás és a betegellátás területén is szoros együttműködésre törekszik, a Klinikai Központban egyedülálló sürgősségi komplexumot szeretnének közösen létrehozni.

Új utak az anyagtudományban

A legkorszerűbb műszaki technológiák fejlesztéséhez kutatási hátteret nyújtó Regionális Anyagtudományi Kiválósági Műhelyt alakít ki a Debreceni Egyetem és az MTA Atommagkutató Intézete. A több mint egymilliárd forintból megvalósuló programban magas technológiai fejlettségű anyagvizsgáló műszereket is vásárolnak.

Ember és gép átalakuló kapcsolata

Az informatikai eszközök és az emberek kölcsönhatását vizsgáló fiatal tudomány, a kognitív infokommunikáció kutatói tanácskoztak az Informatikai Karon a téma aktuális kérdéseiről. Az esemény kiemelt témája volt a virtuális valóság, mellyel ezen a konferencián a világon elsőként a Debreceni Egyetem foglalkozott tudományos színvonalon.

Felújított szobák várják a diákokat

A nyári hónapokban felújították a Veres Péter Kollégium második emeletét, így teljes lett a több mint ötszáz fiatalnak otthont adó diákszálló rekonstrukciója. A Vámospércsi úti kollégiumban a 3. és 4. emelet szobáit, valamint az összes vizesblokkot és konyhát festették ki, a Sportkollégiumban pedig a belső számítógépes hálózatot fejlesztették.


Programajánló

Diplomaosztó ünnepség

Az Általános Orvostudományi Kar 189 végzőse veheti át oklevelét a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán rendezett diplomaosztó ünnepségen szeptember 16-án, szombaton 11 órai kezdettel.

Párkapcsolati Szabadegyetem

Idén is folytatódik a Párkapcsolati Szabadegyetem a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja, valamint a Három királyfi, három királylány mozgalom közös szervezésében. Berényi András pszichológus, családterapeuta "Nem jó az embernek egyedül, avagy a párkapcsolat mindennapi nehézségei" címmel szeptember 18-án, hétfőn 16 órától tart előadást a Főépület Aud. Max.-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Rousseau és Alfieri

Madarász Imre "Rousseau és Alfieri" címmel tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában szeptember 19-én, kedden 14 órakor a Főépület 303-as termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Nemzetközi Estek

"Estonia - a little country with a lot of soul" címmel Kate Kasvo (Erasmus hallgató, Észtország) tart előadást a Nemzetközi Estek keretében szeptember 19-én, kedden 17 órai kezdettel a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar Dísztermében (Hajdúböszörmény, Désány István utca 1-9.). Az előadás angol nyelvű.

Mentálhigiénés Filmklub

A "Váratlan szépség" című amerikai filmdrámát láthatja a közönség a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ Mentálhigiénés Filmklubjában szeptember 19-én, kedden 18 órától a Főépület Aud.Max-ban, ahol a vetítést beszélgetés követi Berényi András pszichológus, családterapeutával.

Science Café

Folytatódik a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozata, a Science Café. "A 2017-es vizes világbajnokság és a masters világbajnokság társadalmi hatásai" címmel Móré Mariann egyetemi docens tart előadást szeptember 20-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

II. Különleges bánásmód konferencia

Második alkalommal szervez nemzetközi tanácskozást a különleges bánásmódról a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara. A rendezvény szeptember 22-én, pénteken 10 órakor kezdődik a kar Konferenciatermében (Hajdúböszörmény, Désány István u. 1-9.).

Ájurvéda szimpózium

"Bizonyíték alapú ájurvéda: A kutatás és a klinikai tapasztalatok integrációja" címmel ájurvéda tudományos szimpóziumot rendez a Debreceni Egyetem október 2-án, hétfőn 10.45-től a Főépület Aulájában.

Reformáció - háttér és hatás

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága "Reformáció - háttér és hatás" címmel előadóülést tart szeptember 26-án, kedden 16 órától a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.). Bővebb információ.


Anconai szerelmesek a Lovardában

Az "Anconai szerelmesek" című zenés darab az olasz vásári komédiák legjobb hagyományait ötvözi a hagyományos magyar humorral és a hetvenes évek legismertebb olasz slágereivel. Az előadás szeptember 20-án, szerdán este 7 órakor kezdődik a Lovardában.


Felhívások

yoUDay: már kaphatók a jegyek!

Folytatódik a jegyárusítás a Debreceni Egyetem 2017-es stadionshow-jára. Egyetemi dolgozóknak, hallgatóknak, alumni tagoknak 90 százalékos kedvezménnyel 3900 forint helyett 390 forintba kerül a belépő. Jegyvásárlás és bővebb információ a https://youday.hu/ oldalon és a program Facebookon oldalán érhető el. Az egyetemi közösség egységét és összetartozását szimbolizáló, országosan egyedülálló eseményt idén szeptember 27-én rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.

DEENK - beiratkozás

Valamennyi egyetemi polgár számára érvényes UniPass (korábban DEKa) kártya birtokában továbbra is ingyenes a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár szolgáltatása, az erre a tanévre érvényes regisztráció a a könyvtár oldalán érhető el. Aki pedig még nem rendelkezik UniPass-szal, az egyetemi kártyaközpont oldalán igényelheti.

Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Körének bálja

Idén is megrendezi hagyományos báli eseményét a KLTE Baráti Köre október 7-én, szombaton 19 órától az egyetem Főépületének Díszudvarán. Jegyeket szeptember 20-ig lehet igényelni a baráti kör weboldalán. Bővebb információ és jegyigénylés.

Nemzetközi Egyetemi Sportnap 2017

Nemzetközi Egyetemi Sportnapot rendez több sportágban a Debreceni Egyetem Sporttudományi Intézete és a DE Sportirodája szeptember 20-án, szerdán 18 órától a DEAC Sporttelepen és a DESOK-ban. Bővebb információ a nevezéssel kapcsolatban a http://facebook.com/unidebsport oldalon, illetve a poszmet.tibor@gmail.com email címen kapható.

Közvetlen telefonkapcsolat

Díjmentesen hívhatók az egyetemi telefonmellékekről a Kenézy Egyetemi Kórház telefonszámai. Az eddigi 4 számjegyű mellékeket 4-es előtétszámmal lehet felhívni. A Kenézyből pedig ugyancsak egy 4-es előszámmal hívható a Debreceni Egyetem valamennyi belső melléke.

Kolbásztöltő verseny

Csapatok jelentkezését várja a Debreceni Páros Kolbásztöltő Versenyre a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. A szeptember 23-án, szombaton 9 órakor kezdődő rendezvényre mindenki nevezhet, aki vállalja, hogy az eredeti receptúra szerint - nem darálva, hanem apróra vágva - készíti el "sütnivalóját". A nevezési lap a http://www.zamatfesztival.hu/vagod oldalon érhető el. Nevezési határidő: szeptember 20. (szerda) 16 óra.


Videók

Képgalériák

Tanévnyitó ünnepi szenátusi ülés

Tanévnyitó a Zeneművészeti Karon

Az OMSZ vezetőjének előadása az ÁOK-n

CogInfoCom nemzetközi konferencia az IK-n


Sport

Labdarúgás

A DEAC II. a Nádudvar csapatát fogadja szombaton 14 órától a megye II hétvégi fordulójában az Egyetemi sporttelepen.

A megye II-es találkozót követően, 16 órától a DEAC első csapata lép pályára. A gárda vendége a Salgótarján lesz. Az NB III hatodik fordulójában két tíz pontos együttes csap össze Debrecenben.

Az egyetem megyei I. osztályú csapata, a DASE vasárnap 15 órától a Derecskei LSE ellen játszik a Dóczy utcai egyetemi sporttelepen.

Kézilabda

A hétvégén a DEAC férfi kézilabdacsapata is elkezdi a bajnoki küzdelmeket. Az együttes a Törökszentmiklósi KSE ellen lép pályára szombaton 18 órától az NB1/B első fordulójában, a Böszörményi úti Sportcsarnokban.

Kosárlabda

Felkészülési tornát rendez a DEAC első osztályba feljutott kosárlabdacsapata az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban szeptember 16. és 18. között. A négycsapatos nemzetközi versenyen a hazaiak mellett a szintén A-csoportos Jászberény, a fehérorosz Tsmoki Minsk és a román BC Timisoara vesz részt.


Rólunk írták

A Debreceni Egyetem rektora hecckampánynak nevezte a Putyin-ügy körüli felhajtást - videóval (Debrecen TV)

Emellett a mérnökképzésről, együttműködésről orosz egyetemekkel és gazdaságfejlesztési tevékenységekről is beszélt Szilvássy Zoltán. Részletek.

Süli János: hatalmas lehetőség a paksi erőmű bővítése (Hirado.hu)

Az egész ország számára hatalmas lehetőségnek nevezte a paksi erőmű bővítését a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap, a Debreceni Egyetem (DE) tanévnyitó szenátusi ülésén. Részletek.

Csató Gábor tartott órát a mentőszolgálatról (Weborvos.hu)

A mentőszolgálat történetét és jövőjét ismerhették meg a Debreceni Egyetem magyar és angol nyelvű képzésében résztvevő ötödéves orvostanhallgatói szeptember 11-én, az idei tanév első előadásán. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, az egyetem egykori hallgatója, az ÁOK Sürgősségi Orvostan Tanszék vezetőjének meghívására, először tartott előadást orvosképzésben résztvevő hallgatóknak. Részletek.

Gólyatáborban jártak a debreceni toborzók (Honvedelem.hu)

A Debreceni Egyetem gólyatáborában jártak az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) Hajdú-Bihar megyei toborzói, így a leendő egyetemisták sok más mellett a katonaélet rejtelmeibe is belekóstolhattak. Részletek.

Debrecen második számú focicsapata is parádézott (Civishir.hu)

A múlt heti siker után ismét győzött az egyetemi csapat. Az NB III-as együttes 3-0-ra nyert a szintén újonc Tiszafüred VSE vendégként a bajnokság ötödik fordulójában. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 36. szám | 2017. SZEPTEMBER 14.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.