DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 35. SZÁM | 2017. SZEPTEMBER 7.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 35. SZÁM | 2017. SZEPTEMBER 7.

HÍREK

Indul az új tanév

A szeptember 10-ei ünnepi szenátusi üléssel kezdődik a tanév a csaknem 30 ezres hallgatói létszámú Debreceni Egyetemen. Mintegy nyolcezer elsőéves tesz esküt a vasárnapi rendezvényen a Főnix Csarnokban. Az egyetem 14 kara több mint 350 akkreditált szakon képez hallgatókat a 2017/18-as tanévben, a legnépesebb ebben az évben is a Gazdaságtudományi Kar lesz.

Nemzetközi mezőny - javuló pozíció

Továbbra is őrzi helyét, a nemzetközi oktatók és hallgatók számát értékelő kategóriában pedig javított helyezésén a Times Higher Education World University Ranking 2018-as listáján a Debreceni Egyetem. A brit szakfolyóirat idén - a 2015-ös adatok alapján - 1 102 felsőoktatási intézményt rangsorolt, köztük 7 magyar egyetemet.

A külföldiek is Debrecent választják

Az oktatási intézmények közül a Debreceni Egyetem volt a legnépszerűbb a külföldi fiatalok körében az idei Stipendium Hungaricum programban. Két éve 203, tavaly 419, idén szeptemberben pedig már 639 diák kezdi meg tanulmányait az intézményben az ösztöndíjjal, ez a hazai összlétszám ötödét jelenti.

Automaták és formális nyelvek

A programozási nyelvek problémáinak megértéséről, valamit az automaták elméleti vizsgálatáról volt szó az AFL 2017 nemzetközi konferencián a Debreceni Egyetem Informatikai Karán. A tanácskozást a kar és az ELTE Informatikai Kara közösen szervezte. A konferenciára tizenkét országból érkeztek résztvevők.

yoUDay: Az Egyetem napja, a Te napod!

Idén is országosan egyedülálló stadionshow-val ünnepli az új tanév kezdetét a Debreceni Egyetem szeptember 27-én a Nagyerdei Stadionban. Fellép a Halott Pénz, Keresztes Ildikó, Vastag Csaba, Heincz Gábor Biga és a Tankcsapda. Az egyetem vezetése az esemény napján 16 órától oktatási szünetet rendelt el.


Programajánló

Tanévnyitó ünnepi szenátusi ülés

Esküt tesznek az elsőéves hallgatók, valamint díjakat, kitüntetéseket is átadnak szeptember 10-én, vasárnap 11 órától a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén a Főnix Csarnokban.

Népegészségügyi jogi képzés

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetében (Debrecen, Kassai út 26.) a PH-ELIM projekt keretén belül szerveznek népegészségügyi jogi képzést szeptember 7- 8. között. A montenegrói vezetésű program célja, hogy a népegészségügy különböző területein a tantervek és a képzési programok javítása és korszerűsítése révén szélesítse az oktatás spektrumát. A kétnapos programra a hazai szakemberek mellett Ausztriából, Németországból és Görögországból is érkeznek résztvevők.

Szakmai konferencia

"Regionális Anyagtudományi Kiválósági Műhely - Kutatási program és infrastruktúra" címmel rendezi a GINOP-2.3.2-15-2016-00041 azonosító számú szakmai program nyitókonferenciáját a Debreceni Egyetem Szilárdtest Fizika Tanszéke szeptember 8-án, pénteken 11 órai kezdettel a tanszék F5 előadótermében (Debrecen, Bem tér 18/B).

Kémiai mini-szimpózium

"Chemistry and biochemistry of medical imaging" címmel rendeznek szakmai mini-szimpóziumot az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49) szeptember 8-án, pénteken 8.30-as kezdettel. Bővebb információ.


Zenés Irodalmi Estek

A DE Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében a Másik Oldal Zenekar "Kell néha" címmel megzenésített kortárs versekből ad akusztikus koncertet szeptember 7-én, csütörtökön 18 órától a Nagyerdei Víztorony rendezvénytermében.

Vis Maior koncert a Víztoronyban

Hétvégén megkezdődnek az őszi programok a Nagyerdei Víztoronyban, ahol szeptember 8-án, pénteken este 8 órától a Vis Maior tart bulit.

Tanévnyitó Campus Party

Kis Grófo lép fel a HALL-ban (Debrecen, Nagyerdei park 12.) szeptember 13-án, szerdán az ország legnagyobb hallgatói buliján. Kapunyitás 22 órakor.


Felhívások

yoUDay: már kaphatók a jegyek!

Folytatódik a jegyárusítás a Debreceni Egyetem 2017-es stadionshow-jára. Egyetemi dolgozóknak, hallgatóknak, alumni tagoknak 90 százalékos kedvezménnyel 3900 forint helyett 390 forintba kerül a belépő. Jegyvásárlás és bővebb információ a https://youday.hu/ oldalon és a program Facebookon oldalán érhető el. Az egyetemi közösség egységét és összetartozását szimbolizáló, országosan egyedülálló eseményt idén szeptember 27-én rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.

Könyvtári beiratkozás

Továbbra is ingyenes a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) szolgáltatása valamennyi egyetemi polgár számára érvényes UniPass vagy DEKa kártya birtokában. Az online regisztrációs felület a könyvtár oldalán érhető el. Aki pedig még nem rendelkezik UniPass-szal, az egyetemi kártyaközpont oldalán igényelheti.

DEENK felhívások

Átépítési és karbantartási munkálatok miatt szeptember 10-ig zárva tart a kölcsönző a DEENK Böszörményi úti Campus Könyvtárában. Ebben az időszakban a könyvvisszaadás az olvasóteremben lehetséges, lejárati határidő hosszabbítás csak webes felületen, vagy emailben kérhető.

Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Körének bálja

Idén is megrendezi hagyományos báli eseményét a KLTE Baráti Köre október 7-én, szombaton 19 órától az egyetem Főépületének Díszudvarán. Jegyeket szeptember 20-ig lehet igényelni a baráti kör weboldalán. Bővebb információ és jegyigénylés.

Közvetlen telefonkapcsolat

Díjmentesen hívhatók az egyetemi telefonmellékekről a Kenézy Egyetemi Kórház telefonszámai. Az eddigi 4 számjegyű mellékeket 4-es előtétszámmal lehet felhívni. A Kenézyből pedig ugyancsak egy 4-es előszámmal hívható a Debreceni Egyetem valamennyi belső melléke.

Kedvezményes jegyek a Loki meccsre

Az egyetemi polgárok kedvezményes jegyekre jogosultak a szeptember 9-én, szombaton 18 órakor kezdődő DVSC - Diósgyőr NB I-es labdarúgó mérkőzésre. A D7 egyetemi szektorba az eredetileg 2.000 forintba kerülő belépőket 50%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni. Regisztrálni szeptember 9-én reggel 8 óráig lehet a sportreg.unideb.hu oldalon. A jegyek a mérkőzés napján 10-16 óra között vehetők át az UNIPASS kártya bemutatásával a Nagyerdei Stadion jegypénztáraiban.


Képgalériák

70 éves a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézete

Automaták és formális nyelvek - konferencia az Informatikai Karon

V. Atomspektroszkópiai Szakmai Nap a Kémiai épületben

Jubileumi díszokleveleket adtak át az agrárkaron


Sport

Labdarúgás

A megye II-ben városi derbit játszik a Debreceni Sport Club és a DEAC II. A mérkőzés szombaton 15.30-kor kezdődik a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

A DASE az idén remekül rajtoló Monostorpályi SE csapatához utazik a megye I következő fordulójában. A meccset délután fél 4-től rendezik a Monostorpályi Sportpályán.

Az NB III-ban a DEAC a szintén idén feljutott Tiszafüred VSE-hez látogat. A találkozó 16.30-kor kezdődik Tiszafüreden.


Rólunk írták

Rengeteg pénzt kap tehetséggondozásra a Debreceni Egyetem (Debreceninap.hu)

Közel kétmilliárd forintot fordíthat négy egyetem felsőoktatási hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatására. Részletek.

Egyedülálló antitest a pontos diagnózishoz (Weborvos.hu)

A Debreceni Egyetem csaknem száz klinikai kutatója, köztük több szívbetegekért fiatal tudósa vesz részt az intézmény egyedülálló négyéves kutatási programjában, amely minden eddigieknél hatékonyabb és biztonságosabb diagnosztikai módszereket, illetve gyógyító eljárásokat eredményezhet. Részletek.

A külföldiek szeretik a Debreceni Egyetemet (Civishir.hu)

Az oktatási intézmények közül a Debreceni Egyetem volt a legnépszerűbb a külföldi fiatalok körében az idei Stipendium Hungaricum programban, írja az unideb.hu. Részletek.

Debreceniek az ország legjobb gazdászai (Haon.hu)

A Debreceni Egyetem állattenyésztő BSc-szakos hallgatói nyerték meg az agrár-felsőoktatási intézmények országos gazdászversenyét. Ezzel kivívták a hannoveri EUROTIER európai állattenyésztési szakkiállításon és vásáron való részvétel jogát. Részletek.

Oktatási szünetet rendelnek el a Debreceni Egyetemen: jön a yoUDay (Hajdupress.hu)

Folytatva a tavalyi kezdeményezést, idén is országosan egyedülálló stadionshow-val ünnepli meg az új tanév kezdetét a Debreceni Egyetem szeptember 27-én a Nagyerdei Stadionban. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 35. szám | 2017. SZEPTEMBER 7.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.