DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 34. SZÁM | 2017. AUGUSZTUS 31.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 34. SZÁM | 2017. AUGUSZTUS 31.

HÍREK

Pótfelvételi: tovább nőtt a létszám

Összesen 442 hallgató került be a Debreceni Egyetemre az idei pótfelvételin, ami 7 százalékkal több a tavalyi adatnál. Ezzel a debreceni a második legnépszerűbb intézmény volt az augusztusi eljárásban. Idén több mint 8000 hallgató nyert felvételt az egyetemre, így továbbra is az egyik legnagyobb létszámú hazai egyetem.

Együttműködésben az iparral

A Debreceni Egyetem három szakot indít szeptemberben a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. Turizmus-vendéglátás, vidékfejlesztési agrármérnök és mezőgazdasági mérnök szakon tanulhatnak a hallgatók. Emellett az egyetem gazdaságfejlesztési terveiről is szó volt a ll. Kisvárdai Nyári Egyetemen.

Újabb duális hallgatók a TTK-n

Tizenegy elsőéves kezdi meg tanulmányait szeptemberben duális képzésben a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán. A villamosmérnöknek és vegyészmérnöknek tanuló diákok kedden írták alá hallgatói szerződésüket a cégek: az NI, az E.ON, a Borsodchem és az Ongropack képviselőivel.

Az igazi vészhelyzettől a helyszínelőkig

Új helyszínekkel, még színesebb és változatosabb programokkal, valamint számtalan ajándékkal és élménnyel várja a tudomány iránt érdeklődőket a Debreceni Egyetem szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakáján. Idén új helyszínként a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház csatlakozott a rendezvényhez.

Tanévkezdés a gyakorlóiskolákban

Kettős jubileummal, korszerűsített épületekkel, új megbízott intézményvezetővel és csaknem háromezer diákkal kezdik meg a 2017/18-as tanévet a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolái. Az új tanév egyik legfontosabb változása, hogy a 9. évfolyammal bezárólag minden tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül.


Programajánló

Jubileumi diplomaosztó

Csaknem százan: 50, 60, 70 és 75 éve végzett hallgatók veszik át díszoklevelüket a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szeptember 1-én 10 órakor kezdődő jubileumi diplomaosztó ünnepségén a Böszörményi úti campus Aulájában.

Generációk életvezetése

Az időskori biztonság megteremtéséhez kapcsolódó szakmapolitikai kérdések mellett a szépkorúakat érintő alapszolgáltatás lehetséges új útjait, valamint a demencia gondozási kihívásait vitatják meg a szakemberek a szeptember 5-én 11 órától kezdődő Generációk életvezetése című konferencián a Debreceni Egyetem Egészségügy Karán.

Jubileumi konferencia Karcagon

A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete 7 évtizedes múltjára tekintenek vissza azon a jubileumi konferencián, melyet szeptember 6-án, szerdán 10 órától tartanak a karcagi Városházán. Az eseményen felidézik társintézményekkel, együttműködő partnerekkel elért kutatási eredményeket is.

Császi József emlékkiállítás

A Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében Császi József - 100 címmel nyílik emlékkiállítás szeptember 2-án, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában. A tárlatot a Debreceni Egyetem Monteverdi Kórusa közreműködésével Katona Bálint festőművész, költő nyitja meg. A kiállítás szeptember 22-ig látogatható.

H. Csongrády Márta tárlata

Viseletek címmel szeptember 3-án, vasárnap 11 órától látható H. Csongrády Márta kiállítása a Debreceni Egyetem Elméleti Galériájában. A tárlatot Erdei Sándor költő, újságíró nyitja meg, közreműködik Mihálykövi Réka népdalénekes. A kiállítás szeptember 22-ig látogatható.

AFL 2017

Az "Automata and Formal Languages" című konferenciasorozat részeként a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara szeptember 4-6. között közösen rendezi meg az AFL 2017 konferenciát a Debreceni Egyetemen. Bővebb információ.

V. Atomspektroszkópiai Szakmai Nap

A Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék, a Novo-Lab Kft., az Agilent Technologies és a Milestone Srl. közös szakmai továbbképzést tart szeptember 6-án, csütörtökön 9.30-tól a Kémiai épületben. Részletes program és regisztráció.

Tanévnyitó ünnepi szenátusi ülés

Esküt tesznek az elsőéves hallgatók, valamint díjakat, kitüntetéseket is átadnak szeptember 10-én, vasárnap 11 órától a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén a Főnix Csarnokban.


Videók

Felhívások

Névváltozás

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának neve szeptember elsejétől Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karra változik. A módosítást a Debreceni Egyetem Szenátusa április 27-ei ülésén szavazta meg. A névváltozást a gyógypedagógiai képzés elindítása indokolja, szeptembertől mintegy 300 hallgató kezdi meg tanulmányait az új szakon.

yoUDay: már kaphatók a jegyek!

Folytatódik a jegyárusítás a Debreceni Egyetem 2017-es stadionshow-jára. Egyetemi dolgozóknak, hallgatóknak, alumni tagoknak 90 százalékos kedvezménnyel 3900 forint helyett 390 forintba kerül a belépő. Jegyvásárlás és bővebb információ a https://youday.hu/ oldalon és a program Facebookon oldalán érhető el. Az egyetemi közösség egységét és összetartozását szimbolizáló, országosan egyedülálló eseményt idén szeptember 27-én rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.

DEENK felhívások

Átépítési és karbantartási munkálatok miatt szeptember 10-ig zárva tart a kölcsönző a DEENK Böszörményi úti Campus Könyvtárában. Ebben az időszakban a könyvvisszaadás az olvasóteremben lehetséges, lejárati határidő hosszabbítás csak webes felületen, vagy emailben kérhető.


Képgalériák

Újabb duális hallgatók a TTK-n

Informatika a felsőoktatásban

Névtudósok az egyetemen

XIV. ISSPSM Informatikai Szeminárium


Sport

Labdarúgás

A DEAC hazai pályán a Gyöngyös csapatát fogadja az NB III harmadik fordulójában. A találkozót szeptember 2-án, szombaton 17.30-tól rendezik a Dóczy József utcai sporttelepen.

A DASE is otthon játszik. A csapat a Kabai Meteorit ellen lép pályára a megye I hétvégi fordulójában. A mérkőzés szeptember 3-án, vasárnap 15.30-kor kezdődik a Dóczy József utcán.

A DEAC II Hajdúszováton folytatja a megyei másodosztály küzdelmeit. A meccs vasárnap 15.30-kor kezdődik.


Rólunk írták

Nyolcezernél is több diákot vettek fel a Debreceni Egyetemre (Dehir.hu)

Összesen 442 hallgató került be a Debreceni Egyetemre az idei pótfelvételi eljárásban. Az intézmény népszerűségét mutatja, hogy a tavalyi eljáráshoz képest 7 százalékkal többen kezdik Debrecenben a szeptembert. Részletek.

Nagyszerű felajánlást tesznek a Debreceni Egyetem gólyái (Eduline.hu)

Tanszergyűjtő akcióhoz csatlakozhatnak a Debreceni Egyetem gólyái. Így kell bebizonyítani, hogy a gólyatábor nem csak a buliról szól. Részletek.

Ezúttal tizenegy hallgató szerződött duális képzésre a Debreceni Egyetemen (Debrecen TV)

A fiatalok az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek tanulmányai során. Az egyetem szeretné a jövőben még több szakra kiterjeszteni a képzési formát. Részletek.

Új, pontosabb érszűkület-vizsgálat Debrecenben (Weborvos.hu)

Fájdalommentesen és nagyon gyorsan, mindössze 5-10 perc alatt kiderül, van-e érszűkülete annak a cukorbetegnek, akit augusztus 28-tól már egy speciális készülékkel vizsgálnak a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Részletek.

Jön a tanévkezdés a gyakorlóiskolákban is (Hajdupress.hu)

Kettős jubileummal, korszerűsített épületekkel, új megbízott intézményvezetővel és csaknem háromezer diákkal kezdik meg a 2017/18-as tanévet a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolái. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 34. szám | 2017. AUGUSZTUS 31.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.