DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 33. SZÁM | 2017. AUGUSZTUS 24.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 33. SZÁM | 2017. AUGUSZTUS 24.

HÍREK

Állami elismerések augusztus 20-án

A Debreceni Egyetem professzorainak, vendégprofesszorának, egykori oktatóinak és díszdoktorának kimagasló szakmai munkáját ismerték el az államalapítás ünnepe alkalmából. Állami kitüntetést kapott Édes István, Duffek Mihály, Dávid Gábor István, Tanyi János, Szabó Péter és Vásáry Tamás.

Fiatalok a kutatói pályán

Kutatásokba kapcsolódhatnak be és megismerhetik az Általános Orvostudományi Kar, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar intézeteit azok a középiskolások, akik a Sántha Kálmán Szakkollégium idei nyári táborán vesznek részt. Az augusztus 21-én kezdődött kéthetes program eredményeit rövid beszámolók keretében mutatják majd be a diákok.

Az egyetem tizedszer a karneválon

Több mint 200 biciklissel és egy elektromos hajtású virágkocsival vett részt az idei virágkarneválon a Debreceni Egyetem. Pikó Sándor "Mester és tanítvány" című alkotása nagy sikert aratott. A szavazók tizedének legobban ez, a hagyományt és fejlődést jelképező, 45 ezer szál dáliával díszített kompozíció tetszett.

Brazil módszer a Futballegyetemen

Brazil, olasz és hazai utánpótlás-képzési szakemberek mutatták be a korosztályos képzések sajátosságait a magyar edzőknek a Debreceni Egyetem és az MLSZ keddi közös edzőképzésén a Nagyerdei Stadionban. A program résztvevői a SET Központ tevékenységét is megismerhették.

Professzori sikerek a vizes vb-n

Egyéniben és váltóban is érmet nyert Bitskey István, a Bölcsészettudományi Kar professzor emeritusa a 17. FINA Masters Világbajnokságon. Az intézmény másik két oktatója, Batta Gyula fizikus, a Szerkezeti Biológiai Kutatócsoport vezetője és Erdélyi Zoltán, a Szilárdtest Fizikai Tanszék vezetője is várakozáson felül teljesített.


Programajánló

XXVI. Nemzetközi Névtudományi Kongresszus

Ebben az évben a Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Intézet Magyar Nyelvtudományi Tanszéke rendezheti meg - Magyarországon elsőként - a Nemzetközi Névtudományi Társaság (International Council of Onomastic Sciences) kongresszusát augusztus 27. és szeptember 1. között. A tanácskozásra 41 országból csaknem 230 résztvevő érkezik a Debreceni Egyetemre. Bővebb információ.

Informatika a felsőoktatásban 2017

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara augusztus 29-31. között, immár kilencedik alkalommal rendezi meg az "Informatika a felsőoktatásban" elnevezésű konferenciát az intézmény Kassai úti campusán. Bővebb információ.

"TAIM" Nemzetközi Alapítványának XIII. Tudományos Továbbképző Fóruma

A Debreceni Egyetem szakemberei és nemzetközi előadók részvételével 13. alkalommal rendez tudományos továbbképző kongresszust a Tüdőgyógyászati, Allergológiai és Immunológiai Megbetegedések Nemzetközi Alapítványa augusztus 30-31. között a Klinikai Központ Elméleti Tömbben.

Jubileumi diplomaosztó

Csaknem százan: 50, 60, 70 és 75 éve végzett hallgatók veszik át díszoklevelüket a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szeptember 1-én 10 órakor kezdődő jubileumi diplomaosztó ünnepségén a Böszörményi úti campus Aulájában.

Nyári tárlatok

Augusztus végéig még látható Rogovics-Fehér Lajos Örömzenei - Örömtánc című tárlata a Debreceni Egyetem Elméleti Galériában, az Élettudományi Galériában pedig szintén már csak ebben a hónapban látogatható Katona Bálint SZÍN - Tézis című kiállítása.


Videók

Felhívások

Névváltozás

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának neve szeptember elsejétől Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karra változik. A módosítást a Debreceni Egyetem Szenátusa április 27-ei ülésén szavazta meg. A névváltozást a gyógypedagógiai képzés elindítása indokolja, szeptembertől mintegy 300 hallgató kezdi meg tanulmányait az új szakon.

Szakfordító képzés indul

Angol-magyar orvos- és egészségtudományi szakfordító szakirányú továbbképzést indít a 2017/2018-as tanévben a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Idegennyelvi Központja. A négyféléves kurzusra augusztus 25-ig lehet jelentkezni. További információ.

yoUDay: már kaphatók a jegyek!

Folytatódik a jegyárusítás a Debreceni Egyetem 2017-es stadionshow-jára. Egyetemi dolgozóknak, hallgatóknak, alumni tagoknak 90 százalékos kedvezménnyel 3900 forint helyett 390 forintba kerül a belépő. Jegyvásárlás és bővebb információ a https://youday.hu/ oldalon és a program Facebookon oldalán érhető el. Az egyetemi közösség egységét és összetartozását szimbolizáló, országosan egyedülálló eseményt idén szeptember 27-én rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.

DEENK felhívások

Átépítési és karbantartási munkálatok miatt szeptember 10-ig zárva tart a kölcsönző a DEENK Böszörményi úti Campus Könyvtárában. Ebben az időszakban a könyvvisszaadás az olvasóteremben lehetséges, lejárati határidő hosszabbítás csak webes felületen, vagy emailben kérhető.


Képgalériák

Brazil és olasz előadók a Debreceni Futballegyetemen

A Sántha Kálmán Szakkollégium tudományos tábora

Egyetemi virágkocsi és felvonulók a virágkarneválon

A Debreceni Egyetem standjai és előadásai a Farmer Expón


Sport

Labdarúgás

A DEAC ll hazai pályán folytatja a megyei másodosztály küzdelmeit. A Földes KSE együttesét fogadja augusztus 26-án, szombaton 17.30-tól a Dóczy József utcai sporttelepen.

Az Erzsébeti Spartacus MTK LE otthonában játszik az NB lll harmadik fordulójában a DEAC. A találkozót augusztus 27-én, vasárnap 17.30-tól rendezik Budapesten az Ady Endre utcai pályán.

A DASE is idegenben, a Nyíradony VVTK vendégeként lép pályára a megye l hétvégi fordulójában. A mérkőzés augusztus 27-én, vasárnap 17.30-kor kezdődik a nyíradonyi pályán.


Rólunk írták

Az ÁSZ tapasztalataival épül kórházi mintaprogram Debrecenben (aszhirportal.hu)

Szakmai megbeszélésen fogadta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Berényi Ervint, a debreceni Klinikai Központ elnökét. Az eszmecserén a felek részletesen áttekintették a kórházakat érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatait, amelyek a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának integrációja után hozzájárulhatnak az éves szinten több mint 50 milliárd forintból működő egészségügyi intézmény szabályszerű és hatékony működéséhez. Részletek.

A Debreceni Egyetem tizedjére indított virágkocsit a karneválon - videóval (Debrecen TV)

A Debreceni Egyetem hallgatói, oktatói és dolgozói idén is alaposan kivették a részüket a virágkarneválból. Részletek.

Farmer Expo: több mint egyszerű bemutató (Hír TV)

Megnyílt Debrecenben a 26. Farmer Expo. A vasárnapig tartó mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításon 17 ezer négyzetméteren, 300 kiállító mutatja be termékeit a Debreceni Egyetem agrárkampuszán. A rendezvényen szakmai tanácskozások, fajtabemutatók és különféle programok várják az érdeklődőket. Részletek.

Belekóstolnak a fiatalok a kutatói pályába (Weborvos.hu)

Idén 22-en érkeztek a Sántha Kálmán Szakkollégium nyári táborába Debrecenből, Egerből, Miskolcról, Nyíregyházáról és Kisvárdáról. Részletek.

Brazil foci Debrecen: elméletben már jók vagyunk! (Civishir.hu)

Brazil, olasz és hazai utánpótlás-képzési szakemberek mutatták be a korosztályos képzések sajátosságait a magyar edzőknek a Debreceni Egyetem és az MLSZ keddi közös edzőképzésén a Nagyerdei Stadionban. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 33. szám | 2017. AUGUSZTUS 24.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.