DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 32. SZÁM | 2017. AUGUSZTUS 17.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 32. SZÁM | 2017. AUGUSZTUS 17.

HÍREK

Asztalon a kutatási eredmények

Három kutatóintézetében nemesített vetőmagokat, illetve a pallagi kísérleti telepén és gyakorlóiskolájában termesztett gyümölcsöket is bemutatja az egyetem az idei Farmer Expón. Az intézmény oktatói szakmai előadásokat tartanak, például szó lesz a nyúlhúsról mint funkcionális élelmiszerről.

Okos térkép a Debreceni Egyetemről

Kerékpártárolók, tanulmányi osztályok, fénymásolók, orvosi rendelők, posták, pénzváltók, büfék, élelmiszerboltok - az elsősöknek és új egyetemi polgároknak nyújt hasznos információkat az az "okos térkép", amelyet a Debreceni Egyetem tizenkét most végzett geográfus hallgatója fejlesztett ki.

Harsányi Zsoltra emlékeztek

Emléktáblát avattak a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban a Rehabilitációs Osztály egykori vezetőjének tiszteletére. Harsányi Zsolt nevéhez fűződik az osztály szakmai és technikai megújítása, mely alkalmassá tette a magas színvonalú mozgás-rehabilitációra. Az emléktáblát Lampé Zsolt főigazgató és Kánya Judit osztályvezető főorvos leplezte le.

Finisben az egyetemi virágkocsi

Mintegy 45 ezer szál dália fogja díszíteni a Debreceni Egyetem karneváli kompozícióját. A legtöbb munkát adó hungarocellfigurák faragásával már elkészült Pikó Sándor képzőművész, az élővirágdíszítést az utolsó éjszaka rakják fel. A virágkocsi 5-ös sorszámmal indul, a közönség sms-ben szavazhat rá a +36 20 90 00 628-as telefonszámon.

DEAC-os tervek az új szezonban

Történetének legeredményesebb éve után megújult célokkal kezdi a 2017/18-as idényt a Debreceni Egyetem Atlétikai Clubja. A következő szezonban a DEAC több csapata versenyezhet az élvonalban, új szakosztályokat hoznak létre, és folytatódik a kiszolgáló sportlétesítmények fejlesztése is.


Programajánló

Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozója - Záróhangverseny

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és a Canticum Novum Alapítvány másfélhetes Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozójának zárókoncertjét augusztus 17-én, csütörtökön 19 órakor tartják a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Szent Anna utcai kápolnájában.


Butiq XXL Matiné

Az elektronikus zenei élet neves lemezlovasainak részvételével tartanak house matinét augusztus 18-án, pénteken 15.30-tól másnap hajnalig a Nagyerdei Víztorony kertjében és kistermében.

AB/CD a Víztoronykertben

Az AB/CD együttes lép fel augusztus 19-én, szombaton 20.30-tól a Nagyerdei Víztorony kertjében. A koncertre a belépés díjtalan.

Pszicho-Kávéház

"Pánik vagy irreális optimizmus? - A katasztrófák pszichológiája" címmel szervez előadást és kerekasztal-beszélgetést a Mindset Pszichológia Debrecen augusztus 22-én, kedden 18 órától a Nagyerdei Víztorony H2O Galériájában. A Pszicho-Kávéház során Pető Csilla klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta vezeti be a résztvevőket a katasztrófák lélektanába.


Felhívások

Névváltozás

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának neve szeptember elsejétől Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karra változik. A módosítást a Debreceni Egyetem Szenátusa április 27-ei ülésén szavazta meg. A névváltozást a gyógypedagógiai képzés elindítása indokolja, szeptembertől mintegy 300 hallgató kezdi meg tanulmányait az új szakon.

Szakfordító képzés indul

Angol-magyar orvos- és egészségtudományi szakfordító szakirányú továbbképzést indít a 2017/2018-as tanévben a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Idegennyelvi Központja. A négyféléves kurzusra augusztus 25-ig lehet jelentkezni. További információ.

Kutatók Éjszakája

A Debreceni Egyetem idén is bekapcsolódik a Kutatók Éjszakája programsorozatba szeptember 29-én. A Tudományos Igazgatóság várja a rendezvényre az egyetemi egységek (karok, intézetek, tanszékek, kutatók) jelentkezését. A részvételi szándékot augusztus 21-ig lehet jelezni a http://regisztracio.unideb.hu/kutatok oldalon.

yoUDay: már kaphatók a jegyek!

Folytatódik a jegyárusítás a Debreceni Egyetem 2017-es stadionshow-jára. Egyetemi dolgozóknak, hallgatóknak, alumni tagoknak 90 százalékos kedvezménnyel 3900 forint helyett 390 forintba kerül a belépő. Jegyvásárlás és bővebb információ a https://youday.hu/ oldalon és a program Facebookon oldalán érhető el. Az egyetemi közösség egységét és összetartozását szimbolizáló, országosan egyedülálló eseményt idén szeptember 27-én rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.

DEENK felhívások

Átépítési és karbantartási munkálatok miatt szeptember 10-ig zárva tart a kölcsönző a DEENK Böszörményi úti Campus Könyvtárában. Ebben az időszakban a könyvvisszaadás az olvasóteremben lehetséges, lejárati határidő hosszabbítás csak webes felületen, vagy emailben kérhető.


Képgalériák

Emléktáblát avattak a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban

Befejeződött a Debreceni Nyári Egyetem - fotók a záróvacsoráról


Sport

Labdarúgás

Füzesgyarmaton vendégszerepel augusztus 19-én, szombaton a DEAC labdarúgó csapata. Sáfár László legénysége 17.30-tól lép pályára az NB III Keleti csoportjának második fordulóján.

A DASE labdarúgói a Hajdúsámson csapatát fogadják augusztus 19-én, szombaton a megye I-es bajnokság második fordulóján. A mérkőzés 17.30-kor kezdődik a Dóczy József utcai sporttelep füves pályáján.


Rólunk írták

Saját nemesítésű vetőmagok, és fajtaválaszték a kiállítói asztalon (Agrotrend.hu)

Három kutatóintézetében nemesített vetőmagokat, valamint a pallagi kísérleti telepen termesztett gyümölcsöket is bemutatja a Debreceni Egyetem a Farmer Expón. Az intézmény oktatói emellett több szakmai konferencián tartanak előadásokat. Részletek.

Kuvasz és robotkutya: bölcsesség és innováció a Debreceni Egyetem virágkocsiján (Debrecen Televízió)

Mester és tanítványa címmel indít a Debreceni Egyetem kocsit a Virágkarneválon. A friss növények csak az utolsó napon kerülnek a helyükre. Részletek.

Népes csapat teker majd a karneválra (Debreceninap.hu)

Több mint kétszáz egyetemi polgár jelentkezett a Debreceni Virágkarnevált felvezető kerékpáros felvonuláshoz. A résztvevők a Debreceni Egyetem új logójával díszített egységes pólóban képviselik az intézményt az eseményen. Részletek.

Befejeződött a Debreceni Nyári Egyetem (Webradio.hu)

Több mint kétszázan ismerkedtek a magyar nyelvvel és kultúrával ezen a nyáron a fennállásának 90. évfordulóját ünneplő Debreceni Nyári Egyetemen - közölte a Debreceni Egyetem (DE) sajtóirodája kedden az MTI-vel. Részletek.

Debrecenben koncertezett a Tények műsorvezetője (Hajdú-bihari Napló)

Vitányi Judit, valamint Csorba Gergő gitárművész, a Nagytemplom kántora adott közös koncertet Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt-termében szombaton, az intézmény szervezte Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozóján. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 32. szám | 2017. AUGUSZTUS 17.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.