DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 31. SZÁM | 2017. AUGUSZTUS 10.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 31. SZÁM | 2017. AUGUSZTUS 10.

HÍREK

Új tanév korszerűbb iskolákban

Több százmillió forintot költ nyáron az egyetem gyakorlóiskoláinak felújítására, karbantartására. Csaknem háromezer általános és középiskolás tanulhat szeptembertől megszépült, modern környezetben. A legnagyobb beruházás a Balásházy kollégiumának komplex energetikai korszerűsítése, amely így szinte nulla energiaigényűvé válik.

Karneváli készülődés

Tizedik alkalommal indít kocsit az egyetem a Virágkarneválon. A "Mester és tanítványa" című kompozíció szobrászmunkáján Pikó Sándor dolgozik. Az alkotásban az intézményre jellemző módon a hagyomány, a tradíció mellett az innováció is megmutatkozik. A hungarocell-figurák készülnek, az élővirág díszítés a rendezvény előtti éjszakán kerül fel a kocsira.

Elsősegély leégésre

Tejföl helyett sok víz, C-vitamin és aloe vera - ezt ajánlja a napégés gyors kezelésére az egyetem bőrgyógyász-onkológusa, Kiss Borbála. Extrém erős napsugárzáskor pár perc alatt leéghetünk, ami hosszú távon súlyos bőrbetegségeket okozhat. A Klinikai Központ sürgősségi osztályán 10 százalékkal nőtt a betegforgalom az elmúlt napokban a kánikula miatt.

Klasszikus Gitárosok Találkozója

Gitárversenyen és kamarazenei képzésen vehetnek részt, valamint zenekarban is kipróbálhatják magukat a Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozójának résztvevői a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A zeneszerető közönséget ingyenes koncertekkel várják az augusztus 9-17. között tartó rendezvényen.

Magyar konyha, magyar tánc

Tánctanítás, daltanulás és magyaros ízek: a Debreceni Nyári Egyetem négy hete alatt négy hazai tájegység zenéjével, táncaival és ételeivel ismerkedtek meg a kurzus hallgatói. A kedd esténként rendezett folklóresteken a hajdúsági és a palóc vidék, a Dunántúl és a moldvai csángó területek hagyományos fogásait és néptáncait próbálhatták ki a külföldi diákok.


Programajánló

Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozója

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és a Canticum Novum Alapítvány augusztus 8-17. között rendezi meg a Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozóját. A rendezvény keretében több bemutatót is tartanak: augusztus 12-én, szombaton Vitányi Judit és Csorba Gergő gitárművészek adnak koncertet, augusztus 13-án, vasárnap Faragó Eszter és Solymári Tímea zenés irodalmi estje várja a közönséget, augusztus 14-én, hétfőn a Zeneművészeti Kar hallhatói mutatkoznak be. Valamennyi program este 7 órakor kezdődik a Zeneművészeti Kar Liszt termében, ahol augusztus 16-án, szerdán 9 órakor tartják Barabás Árpád erre az alkalomra komponált művének ősbemutatóját. A rendezvénysorozat zárókoncerttel ér véget augusztus 17-én, csütörtökön 19 órakor a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Szent Anna utcai kápolnájában.

Emléktábla-avatás

Harsányi Zsolt, a Rehabilitációs Osztály egykori vezetőjének tiszteletére emléktáblát avat a Debreceni Egyetem augusztus 11-én, pénteken 11 órától a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Rehabilitációs Osztályán (Debrecen, Bartók Béla út 2-26.). Az emléktáblát Lampé Zsolt főigazgató és Kánya Judit főorvos leplezi le.


Koncert a Víztoronykertben

A Pál Utcai Fiúk lép fel augusztus 12-én, szombaton este fél 9-től Debrecenben, a Nagyerdei Víztorony kertjében. Jegyvásárlás.


Felhívások

Tekerj a Virágkarneválra!

A Debreceni Egyetem idén is csatlakozik a Virágkarnevált felvezető kerékpáros felvonuláshoz. A résztvevőknek az egyetemi egységes pólók mellett - az Unibike-nak köszönhetően - biciklit is tud biztosítani az intézmény. Augusztus 11-én 12 óráig lehet jelentkezni a közös tekerésre a http://regisztracio.unideb.hu/tekerjakarnevalon2017 oldalon.

Kutatók Éjszakája

A Debreceni Egyetem idén is bekapcsolódik a Kutatók Éjszakája programsorozatba szeptember 29-én. A Tudományos Igazgatóság várja a rendezvényre az egyetemi egységek (karok, intézetek, tanszékek, kutatók) jelentkezését. A részvételi szándékot augusztus 15-ig lehet jelezni a http://regisztracio.unideb.hu/kutatok oldalon.

yoUDay: már kaphatók a jegyek!

Folytatódik a jegyárusítás a Debreceni Egyetem 2017-es stadionshow-jára. Egyetemi dolgozóknak, hallgatóknak, alumni tagoknak 90 százalékos kedvezménnyel 3900 forint helyett 390 forintba kerül a belépő. Jegyvásárlás és bővebb információ a https://youday.hu/ oldalon és a program Facebookon oldalán érhető el. Az egyetemi közösség egységét és összetartozását szimbolizáló, országosan egyedülálló eseményt idén szeptember 27-én rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.

DEENK felhívások

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának valamennyi egysége nyári nyitvatartás szerint üzemel. Bővebb információ a könyvtár weboldalán.

A Böszörményi úti campus könyvtárában a kölcsönző július 10-től szeptember 10-ig átépítési és karbantartási munkálatok miatt zárva tart. Ebben az időszakban a könyvvisszaadás az olvasóteremben lehetséges, lejárati határidő hosszabbítás csak webes felületen, vagy emailben kérhető.

Kedvezményes könyvvásár a Libri-ben

Az egyetem polgárok 20%-os kedvezménnyel vásárolhatnak könyvet és hangoskönyvet a Libri Könyvesboltban (Debrecen, Csapó utca 30.) augusztus 13-14. között a Debreceni Egyetemi kártya (DEKA), vagy az UniPass kártya felmutatásával. A kedvezmény más akciókkal és kedvezményekkel nem vonható össze.


Képgalériák

Új tanév korszerűbb iskolákban

Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozója


Sport

Labdarúgás

Hazai pályán játssza első mérkőzését az NB III-ban a DEAC labdarúgó csapata. A Tállya elleni találkozót augusztus 12-én, szombaton 17.30-tól rendezik az Dóczy József utcai sporttelepen.

A megye I-es labdarúgó bajnokság is megkezdődik a hétvégén. A DASE az első fordulóban Hajdúböszörményben, a HTE vendégeként lép pályára augusztus 12-én, szombaton 17.30-kor.


Rólunk írták

Megindult a hajsza a kollégiumi férőhelyekért (Kossuth Rádió)

Az augusztus nem csak a szabadságok időszaka, ilyenkor keresnek kollégiumi helyet a felsőoktatásban tanuló diákok. Kollégiumi körkép az egyetemi városokból a Kossuth Rádió Napközben című műsorában: hol, mennyiért és ki jut hozzá a férőhelyekhez? Részletek.

A legek tábora (Alföld Televízió)

Tizennégy kar, háromezer gólya, hatszáz szervező és megannyi élmény - ismét várja az ország legnagyobb gólyatábora a Debreceni Egyetem elsőéves hallgatóit. Részletek.

A tanévkezdésre megszépülnek a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolái (Haon.hu)

Több százmillió forintot fordít a Debreceni Egyetem gyakorlóiskoláinak felújítására, karbantartásra idén nyáron. Csaknem háromezer általános és középiskolás tanulhat szeptembertől megszépült, modern környezetben. Részletek.

Mammutok és sárkányok: készülnek a különleges figurák a karneválra (Debrecen Televízió)

14 virágkocsi vonul végig Debrecenen augusztus 20-án. Az élő virágoké a főszerep, ezek csak az utolsó nap kerülnek a helyükre. Részletek.

Nem csupán árubemutató lesz a debreceni szakkiállítás (Agrotrend.hu)

Mintegy háromszáz kiállítót várnak az augusztus 17. és 20. között megrendezésre kerülő 26. debreceni Farmer Expóra - jelezték a szervezők kedden, a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 31. szám | 2017. AUGUSZTUS 10.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.