DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 30. SZÁM | 2017. AUGUSZTUS 3.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 30. SZÁM | 2017. AUGUSZTUS 3.

HÍREK

Változatlanul az élvonalban

Továbbra is a legnépszerűbbek között van a Debreceni Egyetem a felvételizők körében - ismertette az oktatási rektorhelyettes. Az általános eljárásban a tavalyinál több, összesen 6.369 elsőéves nyert felvételt az intézménybe. A külföldi, a doktorandusz és a keresztféléves hallgatókkal együtt így kilencezren kezdik Debrecenben a tanévet.

Debreceniek az Universiadén

A Debreceni Egyetem kilenc hallgatója erősíti a 29. Nyári Universiadén induló magyar csapatot. Augusztus 19-től a világ legjobbjaival versenyez a gátfutó Kozák Luca, a hosszútávúszó Papp Márk, a párbajtőrvívó Mihály Kata, a két gerelyhajító Rivasz Tóth Norbert és Szilágyi Réka, valamint az Universiade férfi kosárlabda válogatottja.

Cigánytelepről az egyetemig és tovább

Tíz halmozottan hátrányos helyzetű roma származású hallgató szerzett diplomát idén a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karon, hogy segítsék sorstársaikat. A kar Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban végzett hallgatói többségében gyermekotthonokban vagy cigánytelepeken felnőtt fiatalok.

Összekötő kapocs

Nyolc országból huszonegy pedagógus érkezett a Nem Magyar Anyanyelvű Magyartanárok (NeMaMaT) konferenciájára, amelyet idén 6. alkalommal szervezett meg a Debreceni Nyári Egyetem. A találkozó témája ezúttal a magyar kultúra és a magyar művészetek szerepe volt a magyar, mint idegen nyelv tanításában.

A kutatók köztünk élnek!

A Debreceni Egyetem idén is részt vesz a Kutatók Éjszakáján, melyet szeptember 29-én rendeznek. A Tudományos Igazgatóság augusztus 15-ig várja azon egyetemi kutatók, oktatók, tanszékek, intézetek jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának az eseményhez tudományt népszerűsítő programokkal.


Programajánló

Nyári színház

A Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Esték keretében Aberry&Adolly-Harold Pinter: The dumb waiter című produkcióját mutatja be a DESZínház társulata augusztus 9-én, szerdán 20.30-as kezdettel az Egyetemi Amfiteátrumban (Debrecen, Egyetem tér 1., Ökológiai Tanszék mögötti terület).

Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozója

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és a Canticum Novum Alapítvány augusztus 8-17. között rendezi meg a Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozóját. A kurzusra - többek között - Budapestről, Szegedről, Békéscsabáról és Nyíregyházáról csaknem 50 résztvevő érkezik Debrecenbe.


Campus Fest After Party

A Vis Maior zenekar ad koncertet a fesztivál egyik kedvenc helyszínén, a Nagyerdei Víztoronyban augusztus 5-én, szombaton este fél 8-tól.


Videók

Felhívások

Tekerj a Virágkarneválra!

A Debreceni Egyetem idén is csatlakozik a Virágkarnevált felvezető kerékpáros felvonuláshoz. A résztvevőknek az egyetemi egységes pólók mellett - az Unibike-nak köszönhetően - biciklit is tud biztosítani az intézmény. Augusztus 11-én 12 óráig lehet jelentkezni a közös tekerésre a http://regisztracio.unideb.hu/tekerjakarnevalon2017 oldalon.

Kutatók Éjszakája

A Debreceni Egyetem idén is bekapcsolódik a Kutatók Éjszakája programsorozatba szeptember 29-én. A Tudományos Igazgatóság várja a rendezvényre az egyetemi egységek (karok, intézetek, tanszékek, kutatók) jelentkezését. A részvételi szándékot augusztus 15-ig lehet jelezni a http://regisztracio.unideb.hu/kutatok oldalon.

Kedvezményes jegyek a DVSC - FTC labdarúgó mérkőzésre

Kedvezményes belépőt vásárolhatnak az egyetemi polgárok az augusztus 6-án, vasárnap 18 órakor kezdődő DVSC - Ferencvárosi TC NB I-es labdarúgó mérkőzésre. Az egyetemi szektorba az eredetileg 2.000 Ft-ba kerülő jegyeket féláron veheti meg, aki előzetesen regisztrál a meccs napján reggel 6 óráig a http://sportreg.unideb.hu oldalon

yoUDay: már kaphatók a jegyek!

Folytatódik a jegyárusítás a Debreceni Egyetem 2017-es stadionshow-jára. Egyetemi dolgozóknak, hallgatóknak, alumni tagoknak 90 százalékos kedvezménnyel 3900 forint helyett 390 forintba kerül a belépő. Jegyvásárlás és bővebb információ a https://youday.hu/ oldalon és a program Facebookon oldalán érhető el. Az egyetemi közösség egységét és összetartozását szimbolizáló, országosan egyedülálló eseményt idén szeptember 27-én rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.

DEENK felhívások

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának valamennyi egysége nyári nyitvatartás szerint üzemel. Bővebb információ a könyvtár weboldalán.

A Böszörményi úti campus könyvtárában a kölcsönző július 10-től szeptember 10-ig átépítési és karbantartási munkálatok miatt zárva tart. Ebben az időszakban a könyvvisszaadás az olvasóteremben lehetséges, lejárati határidő hosszabbítás csak webes felületen, vagy emailben kérhető.

Szirénapróba

A polgári védelmi szirénák próbáját tartja augusztus 5-én, szombaton 10 órakor a TEVA Gyógyszergyár Zrt. a Pallagi úti gyárában. A katasztrófavédelmi üzemmód 360 másodperces, a lefúvás üzemmód 90 másodperces lesz.


Képgalériák

Felvételi eredmények 2017 sajtótájékoztató

NeMaMaT VI. Nemzetközi Konferencia

29. Nyári Universiade sajtótájékoztató és sportdiagnosztikai mérés

Karneváli készülődés


Sport

Atlétika

Pénteken kezdődik az IAAF Atlétikai Világbajnokság Londonban. A magyar küldöttségnek a Debreceni Egyetem két hallgatója is a tagja, Kozák Luca gátfutásban, Rivasz-Tóth Norbert pedig gerelyhajításban méretteti meg magát. A világbajnokság augusztus 13-án ér véget.


Rólunk írták

Felvételi 2017 - A legnépszerűbb egytemek között a Debreceni Egyetem (M1 - Ma délután)

A legnépszerűbb egyetem közé tartozik a Debreceni Egyetem, idén is több mint 15 ezren jelentkeztek az intézmény képzéseire. Itt is kihirdették a felvételi ponthatárokat, melyről Bartha Elek oktatási rektorhelyettes nyilatkozott az M1 televíziónak. Részletek.

Megkezdődött Debrecenben a Nem Magyar Anyanyelvű Magyartanárok konferenciája (Webradio.hu)

Nyolc országból huszonegyen érkeztek a Nem Magyar Anyanyelvű Magyartanárok hatodik konferenciájára, amelyet a Debreceni Nyári Egyetem szervezett meg. Részletek.

Elhunyt Beck Mihály, a Debreceni Egyetem egykori rektora (Debreceninap.hu)

Életének 88. évében elhunyt Beck Mihály akadémikus, a komplex vegyületek kémiájának nemzetközi hírű szakértője - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kedden az MTI-vel. Részletek.

DEAC-strandfoci: ez igazi csapatmunka volt (Haon.hu)

Versenyképes csapattá formálódott a DEAC strandlabdarúgó együttese a ligaküzdelmek során, a debreceni egyetemisták a kilencedik helyen zárták az első szezont. A klub NB III-ba jutott labdarúgói a hétvégén edzőmeccsel hangoltak a bajnoki rajtra. Részletek.

Így kell sikert csinálni a búzadarából! (Szon.hu)

A debreceni egyetemisták, Dubem és TboySimple már a következő dalon agyalnak. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 30. szám | 2017. AUGUSZTUS 3.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.