DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 3. SZÁM | 2017. JANUÁR 26.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 3. SZÁM | 2017. JANUÁR 26.

HÍREK

Tájékoztató a Kenézy-integrációról

Főorvosi-főnővéri értekezletet tartottak a Kenézy Kórház fenntartóváltásáról kedden. Az intézmény január 1-vel került a Debreceni Egyetemhez, az egyetemi kórházi státusz a Szenátus döntése után nyártól lehetséges. Cél, hogy az új rendszerben tovább emelkedjen az ellátási színvonal, és optimalizálják a betegutakat.

Egyetemi tanári kinevezések

Bencze Mátyás, Fuxreiter Mónika, Tóth Attila, Csernátony Zoltán, Méhes Gábor, Jenei Attila, Bács Zoltán, Pető Károly, Garai József, Marton Lajos Csaba, Vasas Gábor, Szabó Szilárd, Kurtán Tibor, Várnagy Katalin és Szűcs Lajosné Mohos Nagy Éva személyében új professzorai vannak a Debreceni Egyetemnek.

Első a legjobbak között!

Egyetemi könyvtárak közül elsőként a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK) kapott Könyvtári Minőség Díjat. A magyar kultúra napja alkalmából átadott elismerést Karácsony Gyöngyi főigazgató vette át Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkártól január 22-én Budapesten, a Magyar Művészeti Akadémia Székházában.

Tudósiskola a Kossuth Gyakorlóban

A pályaválasztás előtt álló kossuthos diákoknak tartottak beiskolázási tájékoztatót kedden a Debreceni Egyetem vezetői és a karok képviselői a Csengő utcán. A különböző szakokról szóló előadások mellett számtalan, a továbbtanuláshoz nélkülözhetetlen információval is gazdagodhattak a diákok.

Megemlékezés és összefogás

Idén is megrendezte Debrecen Bálját az önkormányzat, az egyetem és az iparkamara. A szombati esemény 750 vendége az Il silentiót fennállva hallgatva emlékezett meg a hétvégi olaszországi buszbalesetben elhunytakról. A bált megnyitó polgármester, rektor és a kamarai elnök is megrendülésének adott hangot.


Programajánló

Size Of The Society

"International workshop on linkages between material flows and stocks of socio-economic metabolism" címmel rendez kétnapos nemzetközi konferenciát a Böszörményi úti campuson január 27-28-án a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan Intézet Környezetgazdaságtan Tanszéke. A rendezvényen két szekcióban hangzanak el előadások, amelyekből nyolcat Németországból, Dániából, Svédországból és Japánból érkező kutatók tartanak.

Érdekes Endokrin Esetek

Az endokrinológia aktuális problémáiról tart szakmai rendezvényt a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Endokrinológia Tanszéke, az Anyagcsere Tanszék, a Klinikai Farmakológiai Tanszék és az MTA DAB Endokrinológiai Munkabizottsága január 27-én, pénteken 12 órától az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

14. Regionális Hipertónia Nap

"Hipertónia, diabétesz, kardiológia - korszerű gyógyszeres kezelés" címmel tart tudományos továbbképző konferenciát a Debreceni Egyetem közreműködő partnereivel január 28-án, szombaton 9 órai kezdettel a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Matuz István köszöntése

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, valamint A Jövő Művészetéért Alapítvány Országos Fuvolás Találkozót rendez január 28-án, szombaton a 70 éves Matuz István köszöntésére. Részletes program.

Tudományos előadás

Verity Campbell-Barr, az Európai Unió Marie Curie Kutatói Ösztöndíjasa, a dél-angliai Plymouth Egyetem oktatója, a Debreceni Egyetem vendégprofesszora tart előadást január 31-én, kedden 15 órai kezdettel Hajdúböszörményben, a Polgármesteri Hivatal Báthory termében (Hajdúböszörmény, Bocskai tér 1. I. emelet), majd február 1-én, szerdán ugyancsak 15 órától a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar Régi Kollégium 4-es termében.

Találkozó a magyar űrhajóssal

Farkas Bertalan magyar űrhajóssal beszélget Mező Ferenc, a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar oktatója január 31-én, kedden 17 órától Debrecenben, a Fórum Üzletközpontban található Libri Könyvesboltban.


Videók

Felhívások

SZÓLJ BELE - névszavazás indul!

Az egyetemi polgárok dönthetnek arról, mi legyen a neve a 2017 őszén a Nagyerdei Stadionban, a HALL és a SET Központ szomszédságában megnyíló intézményi fitneszközpontnak. A Facebookon meghirdetett szavazáson a választék: Stadion Fitnesz, Fitnesz HALL, Stadium Fitness, Egyetem Fitnesz, DE Fitnesz Központ, UD Gym, UD Fitness. Szavazni január 28-án éjfélig? lehet az alábbi Facebook-oldalon.

Rendőrségi felhívás

Bankrabló felkutatásában kéri a hazai felsőoktatási intézmények, így a Debreceni Egyetem hallgatóinak és munkatársainak segítségét a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A nyomravezetőnek egymillió forintot ajánlottak fel. Részletes felhívás.

Látogatási tilalom

Részleges látogatási tilalmat rendelt el az influenzás megbetegedések növekvő száma miatt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ egyes részlegein az intézmény főigazgatója. A korlátozás érinti a transzplantációs, az onkohaematológiai, a szülészeti és az intenzív osztályokat, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát. Az intézmény vezetése arra is felhívja a hozzátartozók és a látogatók figyelmét, hogy a légúti tünetekkel kezelt beteg hozzátartozóikat ebben az időszakban ne látogassák.


Képgalériák

Egyetemi tanári kinevezések átadása
a Rektori Tanácsteremben

Főorvosi-főnővéri tájékoztató a
Kenézy Kórház integrációjáról

Beiskolázási tájékoztató a Kossuth
Gyakorló végzős diákjainak

Megemlékezés és összefogás a város, az
egyetem és az iparkamara közös bálján


Sport

Kosárlabda

A DEAC Kamilla Gyógyfürdő férfi kosárlabda csapata a Budapest Honvéd SE együttesét fogadja otthonában vasárnap 18 órakor.

A DEAC női kosarasai szintén hazai pályán játszanak a hétvégén, a Vasas Akadémiát látják vendégül vasárnap 16 órától.

Futsal

Gödöllőre látogatnak hétfő este a DEAC férfi futsalosai. A SZIE gárdája elleni találkozó 20 óra 45 perckor kezdődik.

Otthon lép viszont pályára vasárnap a női futsalcsapat, a Brand Mission Tolna-Mözs együttese lesz a kihívó 18 órakor.

Röplabda

Január vége a röplabdások számára is tartogat kihívásokat. Szombaton 16 órakor a Pécs érkezik a DEAC ellen a Sporttudományi Oktatóközpontba.


Rólunk írták

Nyártól egyetemi kórházként működik a debreceni Kenézy (Ma.hu)

A Kenézy kórház, amely január elsejétől került a Debreceni Egyetem (DE) fenntartásába, a szenátus döntése értelmében nyártól egyetemi kórházként működik. Részletek.

Átadták a közművelődési intézmények és könyvtárak díjait a Vigadóban (Hirado.hu)

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adta át a Balassa Péter-, a Csokonai Vitéz Mihály-, a Közművelődési Minőség és Könyvtári Minőségi Díjakat, valamint a Minősített Közművelődési Intézmény és Minősített Könyvtár címeket vasárnap a Vigadóban, a magyar kultúra napján rendezett ünnepségen. Részletek.

Gimnáziumi „katedrára” léptek a Debreceni Egyetem oktatói - fotókkal (Dehir.hu)

Tudósiskola címmel indított tehetséggondozó programot a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. A rendhagyó tanórákon egyetemi tanárok vezetik be a fiatalokat a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Ma Bács Zoltán kancellár számvitel óráján vehettek részt a gimnazisták. Részletek.

Fitneszközpont a stadionnál: mi legyen a neve? (Debrecen.offmedia.hu)

A Debreceni Egyetem nevet keres a leendő fitneszközpontjának. A Nagyerdei Stadionban várhatóan 2017 őszére készül a 3300 négyzetméter alapterületű fitneszcentrum. A HALL-lal átellenben, a stadion déli oldalán, a ködszínháznál várja majd a vendégeket az ultrarmodern sport-közösségi tér. Részletek.

Hatékony terápia gombafertőzések ellen (FM90 Campus Rádió)

Világszerte növekszik a gombás fertőzések gyakorisága, ezért fontosak a Debreceni Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetében végzett vizsgálatok, amelyek segítségével meg tudják mondani az orvosok számára, hogy milyen típusú gombaellenes szerrel lehet gyógyítani a beteget. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 3. szám | 2017. január 26.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.