DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 29. SZÁM | 2017. JÚLIUS 27.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 29. SZÁM | 2017. JÚLIUS 27.

HÍREK

Videón az új eljárás

Bemutatták a Debreceni Egyetemen végzett első magyarországi tüdőér-tágítás felvételeit. A nemzetközi orvoscsoport két tüdőembólián átesett páciensen hajtotta végre a beavatkozást. A műtét lényege, hogy a betegeknél először a nagy vénát szúrták meg, ezen keresztül juttatták fel a hagyományosan koszorúér tágításakor is használt eszközöket.

Ezrek az Egyetem Téren

2000 négyzetméter, 250 közreműködő, 40 színpadi produkció a Debreceni Egyetem idén először a 0. naptól várta az érdeklődőket a Campus Fesztiválon. A négy nap alatt 30 egyetemi egység mutatta meg érdekesebb arcát a látogatóknak. A látványos programok mellett érdekes beszélgetések, valamint felejthetetlen koncertek részesei lehettek a fesztiválozók.

Kodály és Haydn útján a világzenekar

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hangversenyével véget ért vasárnap az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája a Debreceni Egyetemen. Az újjáalakult együttes 13 napon át készült a Zeneművészeti Karon, Bolyky Zoltán és Vásáry Tamás irányításával, majd turnéra indult.

Egyetemünk professzorai a vizes vb-n

Három professzor is kvalifikált a 17. FINA vizes világbajnokság szenior úszók versenyére. Bitskey István 100 és 200 méter pillangón, valamint vegyesváltón indul, Batta Gyula 100 és 200 méter pillangó távokon nevezett, Erdélyi Zoltán pedig az 50 és a 100 méteres gyorsúszás, illetve 50 méteres mellúszáson áll rajthoz augusztusban.

Egyetemi kosár Eb: 10. lett a DE

A Debreceni Egyetem csapata az előkelő 10. helyen végzett a 14. Európai Egyetemek Kosárlabda Bajnokságán. Az olasz, a francia és a török csapat kifogott a magyarokon, a román, a szlovák és a házigazda Miskolci Egyetemmel szemben azonban magabiztos győzelmet arattak a debreceni hallgatók.


Programajánló

Nyári színház

A Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Esték keretében Fregoli című produkcióját mutatja be a DESZínház társulata július 28-án, pénteken 20 órai kezdettel az Egyetemi Amfiteátrumban (Debrecen, Egyetem tér 1. Ökológiai Tanszék mögötti terület).

Anyanyelvi konferencia

A Debreceni Nyári Egyetem szervezésében nyolc országból huszonegyen érkeznek ebben az évben a Nem Magyar Anyanyelvű Magyartanárok (NeMaMaT) három napos konferenciájára. A program ünnepélyes megnyitója július 31-én, hétfőn 10 órakor kezdődik a Debreceni Egyetem Főépület 133/2-es termében.


Videók

Felhívások

Tekerj a Virágkarneválra!

Idén is lehet csatlakozni a Debreceni Egyetem biciklis csoportjához! Egyetemi polgárok és családtagjaik képviselhetik intézményünket augusztus 20-án a Tekerj a Virágkarneválra! rendezvényen. Az Unibike-nak köszönhetően most is biztosítanak biciklit a szervezők mindazoknak, akik erre igényt tartanak. Regisztrálni augusztus 11-én 12 óráig lehet a: http://regisztracio.unideb.hu/tekerjakarnevalon2017 oldalon.

Kutatók Éjszakája

A Debreceni Egyetem idén is részt vesz a Kutatók Éjszakáján. A szeptember 29-i rendezvényre várja az egyetemi egységek (karok, intézetek, tanszékek, kutatók) jelentkezését a Tudományos Igazgatóság. A részvételi szándékot augusztus 15-ig lehet jelezni a http://regisztracio.unideb.hu/kutatok oldalon.

yoUDay: már kaphatók a jegyek!

Megkezdődött a jegyárusítás a Debreceni Egyetem 2017-es stadionshow-jára. Egyetemi dolgozóknak, hallgatóknak, alumni tagoknak 90 százalékos kedvezménnyel 3900 forint helyett 390 forintba kerül a belépő. A jegyvásárlás és bővebb információ a https://youday.hu/ oldalon és a Facebookon érhető el. Az egyetemi közösség egységét és összetartozását szimbolizáló, országosan egyedülálló eseményt idén szeptember 27-én rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.

DEENK felhívások

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának valamennyi egysége nyári nyitvatartás szerint üzemel. Bővebb információ a könyvtár weboldalán.

A Böszörményi úti campus könyvtárában a kölcsönző július 10-től szeptember 10-ig átépítési és karbantartási munkálatok miatt zárva tart. Ebben az időszakban a könyvvisszaadás az olvasóteremben lehetséges, lejárati határidő hosszabbítás csak webes felületen, vagy emailben kérhető.


Képgalériák

Sajtótájékoztató a ballonos tüdőverőér-tágításról

Magyar-Lengyel Nyelvi Fórum a Debreceni Nyári Egyetemen

Ilyen volt az Egyetem Tér a 2017-es Campus Fesztiválon

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hangversenye


Sport

Strandfoci

Hétvégén zárul az idei Strandlabdarúgó Liga a 4. fordulóval, ahol az újonc DEAC a Garvittax, az Újhartyán VSE Faluközpont, a Bodon Péter FC, a Siófoki Bányász SE, illetve az FC Junior Sport gárdáival találkozik majd. A mérkőzések helyszíne a Siófoki Nagystrand. Részletek.


Rólunk írták

Ponthatárok 2017 (M1 - Ma reggel)

Az öt legnépszerűbb egyetem az idén: a legtöbben az ELTE-re szeretnének bekerülni, 21 ezren jelentkeztek oda, a második, harmadik és negyedik helyen vidéki egyetemek vannak. Debrecenbe 15 ezren, Szegedre csaknem 14 ezren, Pécsre pedig majdnem 13 ezren akarnak bekerülni. Az M1 tudósítói ott vannak ezekben az egyetemvárosokban. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes nyilatkozott a köztelevíziónak. Részletek.

Több mint százezren buliztak idén a debreceni Nagyerdőben (Blikk)

Rekordszámú közönséget, 105 ezer látogatót vonzott Debrecenbe a vasárnap hajnalban véget ért 10. Campus Fesztivál - közölte a rendezvény sajtófőnöke vasárnap az MTI-vel. Részletek.

Óriási bulit csaptak az egyetem professzorai a Campus Fesztiválon + VIDEÓ! (Hajdupress.hu)

A Campus Fesztivál „legmagasabb impaktfaktorral rendelkező formációja” lépett fel szombaton a Campus Fesztivál Egyetem tér színpadán. Részletek.

A Debreceni Egyetem professzorai is úsznak a vizes vb-n (Dehir.hu)

A Debreceni Egyetem három professzora is teljesítette a kvalifikációs szintidőt, így indulási jogot szerzett a budapesti 17. FINA vizes világbajnokságon a szenior úszók versenyére. Augusztus 15-e és 20-a között több számban állnak majd rajthoz. Részletek.

Bajnokokat avattak a Campus Sportfesztiválon (Civishir.hu)

Csaknem ezer hazai és határon túli hallgató vett részt a szerdán véget ért kilencedik Campus Sportfesztiválon. A legtöbb egyetemistát és főiskolást idén is a futballtorna vonzotta. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 29. szám | 2017. JÚLIUS 27.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.