DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 28. SZÁM | 2017. JÚLIUS 20.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 28. SZÁM | 2017. JÚLIUS 20.

HÍREK

A rektor munkáját segítik

Négy rektorhelyettes kapott megbízást Szilvássy Zoltán rektortól július elsejével a Debreceni Egyetemen. Pintér Ákos általános, Bartha Elek oktatási, Csernoch László tudományos, Tőzsér József pedig egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettesként végzi munkáját a következő ötéves ciklusban.

Új betegutak, magasabb szintű ellátás

Az ország legnagyobb betegellátó egészségügyi rendszere jött létre a Kenézy egyetemi kórházzá válásával. A részletekről és a tervekről Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke és Lampé Zsolt, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója a Debrecen Televízió Köz-ügy műsorában beszélt.

Szívkatéteres bravúr a Klinikán

Magyarországon először a Debreceni Egyetemen végeztek ballonos tüdőverőér-tágítást. A nemzetközi team által a Klinikai Központban végrehajtott beavatkozással két betegnél csökkentették a tüdőerekben lévő magas nyomást. A szakemberek azt remélik, hogy az eljárást sikerül meghonosítani Debrecenben.

Segíteni a legkiválóbbakat

A Debreceni Egyetem 18 fiatal munkatársa részesül támogatásban a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatói Ösztöndíj pályázatának köszönhetően. A program célja az ifjú kutatók tudományos pályakezdésének támogatása. Az ösztöndíj elnyerését tanúsító oklevelet július 5-én, a Bolyai-napon vehették át Budapesten.

Tudomány lazán az Egyetem Téren

30 egyetemi egység, 40 színpadi produkció, 250 közreműködő - ez az Egyetem Tér a Campus Fesztiválon. Először "települ ki" a könyvtár, és a nigériai hallgatók Búzadara slágerét is hallhatja a közönség. A standokon este 9-ig várják a fesztiválozókat, a színpadon éjfélig lesznek programok.


Programajánló

Nyelvi fórum

Magyar-Lengyel Nyelvi Fórumot rendeznek a Debreceni Nyári Egyetem keretében. A július 20-21-i eseményen tizenhárom műfordító, fordító és tanár tanácskozik két napon át Debrecenben. A rendezvény megnyitóját július 20-án, csütörtökön 10 órától a Debreceni Egyetem Főépületének 133/2-es termében (Debrecen, Egyetem tér 1. II. emelet) tartják.

Zenés esték a Nagyerdőn

Idén 17. alkalommal rendezi meg az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. Július 21-én, pénteken 20 órától oboa és vonós gálán mutatkoznak be a fiatal muzsikusok a Liszt teremben, ugyanitt július 22-én, szombaton 20 órai kezdettel a Petrovics Énekverseny résztvevői lépnek színpadra. A rendezvénysorozat a Kodály Ifjúsági Világzenekar koncertjével zárul július 23-án, vasárnap 19 órai kezdettel a Kölcsey Központ Nagytermében. Részletes program

Nyári színház

A Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Esték keretében „A kis herceg Debrecenben” című produkcióját mutatja be a DESZínház társulata július 26-án, szerdán 20.30 órai kezdettel az Egyetemi Amfiteátrumban (Debrecen, Egyetem tér 1.), az Ökológiai Tanszék mögött.


Videók

Felhívások

yoUDay: már kaphatók a jegyek!

Megkezdődött a jegyárusítás a Debreceni Egyetem 2017-es stadionshow-jára. Egyetemi dolgozóknak, hallgatóknak, alumni tagoknak 90 százalékos kedvezménnyel 3900 forint helyett 390 forintba kerül a belépő. A jegyvásárlás és bővebb információ a https://youday.hu/ oldalon és a Facebookon érhető el. Az egyetemi közösség egységét és összetartozását szimbolizáló, országosan egyedülálló eseményt idén szeptember 27-én rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.

DEENK felhívások

Július 17-től a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának valamennyi egysége nyári nyitvatartás szerint üzemel. Bővebb információ a könyvtár weboldalán.

A Böszörményi úti campus könyvtárában a kölcsönző július 10-től szeptember 10-ig átépítési és karbantartási munkálatok miatt zárva tart. Ebben az időszakban a könyvvisszaadás az olvasóteremben lehetséges, lejárati határidő hosszabbítás csak webes felületen, vagy emailben kérhető.

Kutatók Éjszakája

A Debreceni Egyetem idén is részt vesz a Kutatók Éjszakáján. A szeptember 29-i rendezvényre várja az egyetemi egységek (karok, intézetek, tanszékek, kutatók) jelentkezését a Tudományos Igazgatóság. A részvételi szándékot augusztus 15-ig lehet jelezni a http://regisztracio.unideb.hu/kutatok oldalon.


Képgalériák

Hazánkban elsőként a Debreceni Egyetemen végeztek ballonos tüdőverőér-tágítást

90 éves a Debreceni Nyári Egyetem - megnyitó és faültetés

Átadták az érmeket - befejeződött a Campus Sportfesztivál

A 0. napon megnyitott az Egyetem Tér a Campus Fesztiválon


Rólunk írták

Bemutatjuk a Debreceni Egyetem négy rektorhelyettesét (Hajdú-bihari Napló)

Négy rektorhelyettes kapott megbízást Szilvássy Zoltán rektortól a következő ötéves ciklusra a Debreceni Egyetemen. Az általános, oktatási és tudományos ügyek mellett az egészségipari innovációnak és képzésfejlesztésnek is lesz felelőse. Részletek.

Szívkatéteres bravúr a debreceni klinikán (Origo.hu)

Magyarországon először a Debreceni Egyetemen végeztek ballonos tüdőverőér-tágítást. A nemzetközi team által szombaton a Klinikai Központban végrehajtott beavatkozással két betegnél csökkentették a tüdőerek magas vérnyomását. Részletek.

Lézeres fúrással kezelik a nőket (Házipatika.com)

Rugalmasabb, feszesebb, egészségesebb szövetek - a változókorban lévő és a szülésen átesett nőkön is segíthet a hüvelyregeneráló lézer, amelyet Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában állítottak üzembe. Részletek.

Ekkora élet az Egyetem Téren még sosem volt! (Civishir.hu)

Idén is bemutatkozik a Campus Fesztiválon a Debreceni Egyetem: az Egyetem Tér fesztiválhelyszínen a karok, intézetek, tanszékek programjai mellett színes színpadi kínálat várja az érdeklődőket. Részletek.

Campus Sportfesztivál Debrecenben (M4sport.hu)

Kedden és szerdán rendezik meg Debrecenben a Campus Sportfesztivált, a hazai és határon túli felsőoktatási intézmények legnagyobb nyári sporteseményét. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 28. szám | 2017. JÚLIUS 20.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.