DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 27. SZÁM | 2017. JÚLIUS 13.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 27. SZÁM | 2017. JÚLIUS 13.

HÍREK

Több mint egymilliárd kutatásokra

A Debreceni Egyetem 41 kutatója összesen több mint egymilliárd forintot nyert a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán. A vidéki felsőoktatási intézmények közül a debreceni kapta a legtöbb támogatást a felfedező kutatásokat ösztönző programból.

ÁOK: tradíció és innováció

Tudomány a gólyatáborban, gyakorlatok a Kenézy Egyetemi Kórházban - az oktató- és a kutatómunkára is kiterjedő fejlesztésekkel szeretné a hazai orvosképzés csúcsán tartani a csaknem százéves hagyományokkal bíró Általános Orvostudományi Kart az újraválasztott dékán, Mátyus László.

Új dékán a BTK élén

A hallgatói létszám növelését, új szakok beindítását és a jegyzetkínálat bővítését tervezi Keményfi Róbert, a Bölcsészettudományi Kar új vezetője. A dékán a BTK nemzetközi tudományos jelenlétének erősítésére tudományos alapot szeretne létrehozni, amely forrást biztosítana a külföldi előadások, valamint publikálások támogatásához.

Töretlen fejlődés: új dékán a TTK-n

A Természettudományi és Technológiai Kar vezetői tisztségét július 1-jétől Kun Ferenc tölti be. Az új dékán célja a karra jelentkező diákok számának növelése, a villamosmérnök mester- és az anyagmérnök alapképzés elindítása és a mintegy 60 éves Kémiai Épület teljeskörű felújítása.

Miniszteri szemle Karcagon

Kedvezőtlen időjárási körülmények között is hozza az országos átlagot a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetében nemesített búza. Az Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság 22 hektáros búzatáblájánál tartott aratási szemlét Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter bejelentette: jó lesz az idei gabonatermés.


Programajánló

Egyetem tér a Campus fesztiválon

Kétezer négyzetméteren, 15 standdal és 30 színpadi programmal várja a fesztiválozókat a Debreceni Egyetem az idei, jubileumi Campus Fesztiválon. Az Egyetem Tér a tudományos látnivalók mellett különleges zenei csemegéket is kínál. A programok a 0. napon, július 19-én, szerdán 15 órától egészen szombat éjszakáig, a rendezvény zárásáig várják az érdeklődőket. Részletes program.

Zenés esték a Nagyerdőn

Idén 17. alkalommal rendezi meg az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. Július 14-én, pénteken 19 órakor kiállítás-megnyitóval és nyitóhangversennyel kezdődnek a programok. Az ifjú zeneművészek a rendezvény ideje alatt ingyenesen látogatható zenei gálaesteken lépnek a közönség elé július 15-21. között a Liszt teremben. A rendezvénysorozat a Kodály Ifjúsági Világzenekar koncertjével zárul július 23-án, vasárnap 19 órai kezdettel a Kölcsey Központ Nagytermében. Részletes program.


Videók

 

Felhívások

yoUDay: már kaphatók a jegyek!

Megkezdődött a jegyárusítás a Debreceni Egyetem 2017-es stadionshow-jára. Egyetemi dolgozóknak, hallgatóknak, alumni tagoknak 90 százalékos kedvezménnyel 3900 forint helyett 390 forintba kerül a belépő. A jegyvásárlás és bővebb információ a https://youday.hu/ oldalon és a Facebookon érhető el. Az egyetemi közösség egységét és összetartozását szimbolizáló, országosan egyedülálló eseményt idén szeptember 27-én rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.

DEENK felhívások

Július 17-től a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának valamennyi egysége nyári nyitvatartás szerint üzemel. Bővebb információ a könyvtár weboldalán.

A Böszörményi úti campus könyvtárában a kölcsönző július 10-től szeptember 10-ig átépítési és karbantartási munkálatok miatt zárva tart. Ebben az időszakban a könyvvisszaadás az olvasóteremben lehetséges, lejárati határidő hosszabbítás csak webes felületen, vagy emailben kérhető.

Kedvezményes vásárlás a Libri Könyvesboltban

A Libri Kft. a debreceni Fórumban található könyvesboltjában minden hónap előre meghatározott napjain 20 % kedvezményt biztosít minden könyv és hangoskönyv vásárlása esetén a Debreceni Egyetem dolgozói részére. Az e havi kedvezményt július 16-17. között egyetemi kártya (DEKa, vagy UniPass) felmutatásával lehet érvényesíteni a Libri Könyvesboltban (Debrecen, Csapó utca 30.).

Kutatók Éjszakája

A Debreceni Egyetem idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája programhoz. A szeptember 29-i rendezvényre a Tudományos Igazgatóság augusztus 15-ig várja az egyetemi egységek (karok, intézetek, tanszékek, kutató csoportok) jelentkezését a http://regisztracio.unideb.hu/kutatok oldalon.


Képgalériák

Ifjú tudósok a Természettudományi és Technológia Kar nyári táborában

Kezdődik a Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

Nemzetközi továbbképzés a Népegészségügyi Karon

Hétvégi diplomaosztók a Díszudvaron: MK, EK, GTK és TTK


Sport

Strandfoci

Hétvégén rendezik a Nemzeti Strandlabdarúgó Liga 3. fordulóját. A jelenleg 8. helyen álló DEAC a Siófoki Bányász SE-vel, a Bonyhád BFC-vel, a Jászfényszaru GWP Cservy-vel és az Eger SE-vel mérkőzik meg. A meccsek a Siófoki Nagystrandon lesznek. Részletes program.

Kosárlabda

A 14. Európai Egyetemek Kosárlabda Bajnokságának július 16 és 23. között ad otthont Miskolc. A kontinensviadalon hazánkat a 2017-es MEFOB-győztes Debreceni Egyetem férfi csapata is képviseli. A férfi mérkőzések helyszínei a Generali Aréna és a Jégcsarnok, a női mérkőzéseket pedig az Egyetemi Körcsarnokban rendezik.

Campus Sportfesztivál

Idén már a Campus Fesztivál első napján megkezdődik a Debreceni Egyetem egyik legnagyobb nyári sporteseménye, a Campus Sportfesztivál. A hallgatók kispályás labdarúgás, strandröplabda és 3x3-as kosárlabda számokban mérhetik össze tudásukat. A találkozók július 18-19-én lesznek a DEAC pályáin. Bővebb információ.


Rólunk írták

Az átlagosnál jobb minőségű és magasabb hozamú gabonatermés várható (Hirado.hu)

Az aratás eddigi tapasztalatai alapján az átlagosnál valamivel magasabb hozamú és jobb minőségű gabonatermés várható - jelentette ki a földművelésügyi miniszter aratási szemlével egybekötött pénteki sajtótájékoztatóján a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság, Karcagi Kutatóintézet búzatáblájánál, Karcag határában. Részletek.

Nyaralás helyett a kutatásba vetették bele magukat a diákok Debrecenben (Debrecen TV)

Közel száz középiskolás vesz részt a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának nyári táborában. Részletek.

Mestertanárok és kiemelkedő diákok a Debreceni Egyetemen (Civishir.hu)

Mestertanár Aranyérem kitüntetésben részesült a Debreceni Egyetem három oktatója, míg kiemelkedő tudományos munkájáért Pro Sciencia Aranyéremmel jutalmazta az intézmény öt hallgatóját az Országos Tudományos Diákköri Tanács. Részletek.

Tíz év után újra Jávor András a Juh Terméktanács élén (Dehir.hu)

Tisztújítást tartott a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet. A debreceni professzort választották meg elnöknek. Részletek.

A DEAC vitorlázói is megkerülték a Balatont (Debreceninap.hu)

A hétvégén rendezték Európa leghosszabb távú tókerülő versenyét, a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjat, amelyen több hajó legénységét erősítették a Debreceni Egyetem sportolói. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 27. szám | 2017. JÚLIUS 13.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.