DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 26. SZÁM | 2017. JÚLIUS 6.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 26. SZÁM | 2017. JÚLIUS 6.

HÍREK

Átvette kinevezését Szilvássy Zoltán

Áder János köztársasági elnök adta át Szilvássy Zoltán rektori megbízatását június 30-án a Sándor-palotában. A régi-új rektor további öt évig vezeti az intézményt. Célja az egyetem hazai és nemzetközi felsőoktatásban betöltött szerepének erősítése, a mérnökképzés fejlesztése, valamint a külföldi hallgatók képzési feltételeinek javítása.

Berényi Ervin a DE Klinikai Központ élén

Július 1-jével Berényi Ervin professzor váltotta Édes Istvánt a Klinikai Központ élén. Az öt évre kinevezett új elnök egységes sürgősségi rendszert és a daganatos betegek még gyorsabb kezelését szeretné elérni. A lehető legjobb betegellátás biztosítása mellett cél a legmagasabb szintű orvosképzés és a kutatási aktivitás fejlesztése is.

Kutatás és képzésfejlesztés a GE-vel

A műszaki-informatikai képzés megújítása érdekében június 29-én a General Electric-kel kötött megállapodást az egyetem. A dokumentum közös képzésfejlesztésről, valamint a digitális medicina, a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság és a sportorvoslás területeit érintő kutatásokról szól.

"OKOS" fesztivál - már a 0. naptól

Kétezer négyzetméteren, 15 standdal és 30 színpadi programmal várja a fesztiválozókat a Debreceni Egyetem a X. Campus Fesztiválon. Az Egyetem Tér idén már a 0. napon megnyílik. A fesztiválhelyszín a tudományos látnivalók mellett zenei csemegéket kínál, a Campus Sportfesztivál pedig százakat mozgat majd meg.

Csúcsszezont értékelt a DEAC

Történetének legsikeresebb évét zárta a DEAC, négy szakosztályban is bajnokot avatott. A klub évadzáró rendezvényén átadták a 2016/17-es szezon díjait: Sáfár László az év edzője, Molnár András az év játékosa, Mucza Norbert az év fiatal tehetsége, a férfi futsal szakosztály az év meglepetése, a kosárlabda az év szakosztálya lett.


Programajánló

Diplomaosztó ünnepségek

A hétvégén zárul a nyári diplomaosztó ünnepségek sorozata a Debreceni Egyetem Főépületében. Július 7-én, pénteken 10 órától a Műszaki Kar végzősei, 13 órától az Egészségügyi Kar, 16 órától pedig a Gazdaságtudományi Kar friss diplomásai vehetik át oklevelüket. A rendezvények július 8-án, szombaton is folytatódnak: 10 és 13 órától a Természettudományi és Technológiai Kar végzősei vehetik át diplomájukat. A diplomaosztókat az interneten is figyelemmel lehet kísérni, az egyetem Multimédia Kompetencia Központja élőben közvetíti az eseményeket a hirek.unideb.hu portálon.

Zenés esték a Nagyerdőn

Idén 17. alkalommal rendezi meg az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A fiatal zenészek a rendezvény ideje alatt ingyenesen látogatható zenei gálaesteken lépnek a közönség elé a Liszt teremben. Július 14-én, pénteken 19 órakor kiállításmegnyitóval és nyitóhangversennyel kezdődnek a programok. A rendezvénysorozat a Kodály Ifjúsági Világzenekar koncertjével zárul július 23-án, vasárnap 19 órai kezdettel a Kölcsey Központ Nagytermében.


Bikini koncert

Debrecenben találkozhatnak a Bikini együttessel a rajongók és zenekedvelők július 7-én, pénteken. A koncert este fél 9-kor kezdődik a Nagyerdei Víztoronyban.


Videók

Felhívások

yoUDay: már kaphatók a jegyek!

Megkezdődött a jegyárusítás a Debreceni Egyetem 2017-es stadionshow-jára. Egyetemi dolgozóknak, hallgatóknak, alumni tagoknak 90 százalékos kedvezménnyel 3900 forint helyett 390 forintba kerül a belépő. A jegyvásárlás és bővebb információ a https://youday.hu/ oldalon és a Facebookon érhető el. Az egyetemi közösség egységét és összetartozását szimbolizáló, országosan egyedülálló eseményt idén szeptember 27-én rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.

DEENK felhívások

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára tájékoztatja az olvasókat, hogy a Díszudvaron zajló diplomaosztó ünnepségek miatt a Főépületben lezárják a DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár főbejáratát. A könyvtár ideiglenes bejárata a rendezvények ideje alatt a központi épület bal oldalán, a második emeleti oldalfolyosó végén lesz, amely mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető.

A Böszörményi úti campus könyvtárában a kölcsönző július 10-től szeptember 10-ig átépítési és karbantartási munkálatok miatt zárva tart. Ebben az időszakban a könyvvisszaadás az olvasóteremben lehetséges, lejárati határidő hosszabbítás csak webes felületen, vagy emailben kérhető.

A DEENK Kenézy Élettudományi Könyvtára július 7., péntek és 15., szombat között hétköznaponként este 8-ig, szombaton délután 2-ig tart nyitva. Július 17-től a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának valamennyi egysége nyári nyitvatartás szerint üzemel. Bővebb információ a könyvtár weboldalán.


Képgalériák

Minikoncerttel prezentáltak az egyetem vezetői a Science on Stage fesztiválon

Együttműködési megállapodás aláírása a GE Hungary Kft. vezetőivel

Sajtótájékoztató a jubileumi, X. Campus Fesztiválról

Hétvégi diplomaosztók a Díszudvaron: BTK, NK, és ÁJK, ÁOK


Rólunk írták

Átvette kinevezését a Debreceni Egyetem rektora (Haon.hu)

Áder János köztársasági elnöktől vette át rektori megbízatását Szilvássy Zoltán a Sándor-palotában tartott ünnepi eseményen. A Debreceni Egyetem régi-új rektora további öt évig vezeti az intézményt. Részletek.

Berényi Ervin a DE Klinikai Központ élén (Weborvos.hu)

Július 1-jén Berényi Ervin orvosprofesszor váltja Édes Istvánt a Klinikai Központ élén. Részletek.

Minikoncerttel prezentáltak az egyetem vezetői (Hajudpress.hu)

Minikoncerttel prezentáltak az egyetem vezetői a tudományos fesztiválon. A ritmusra adott agyi változásokat mutatták be az egyetemi professzorok a Science on Stage - Tudomány a színpadon elnevezésű nemzetközi oktatási fesztivál megnyitóján. Részletek.

Különleges járműcsodákat terveztek a debreceni egyetemisták - videóval (Debrecen TV)

Nem mindennapi járgányok száguldoznak a Debreceni Egyetem Műszaki Karán. Ezeket az autókat a hallgatók saját maguk építették. Van, amit sűrített levegő hajt, de olyat is terveztek, amelyik elektromos vezérléssel megy. A fiatalok már nemzetközi versenyeken is részt vettek járműveikkel. Részletek.

A Búzadara után itt a nyár legújabb slágere: a Gulyás (24.hu)

Nemrég mutattuk be a Debreceni Egyetem hallgatóinak slágerét, a Búzadara című dalt. Úgy tűnik, az alkotók nem pihennek, hiszen már itt is a trailer a következő dalukhoz, amelynek címe: Gulyás. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 26. szám | 2017. JÚLIUS 6.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.