DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 25. SZÁM | 2017. JÚNIUS 29.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 25. SZÁM | 2017. JÚNIUS 29.

HÍREK

Új vezetők az egyetemen

Rektorhelyetteseknek, dékánoknak, főigazgatóknak és igazgatóknak adta át megbízásukat Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár a Debreceni Egyetem Szenátusának június 22-ei ülésén. A testület a műszaki képzés megújítására létrehozta a Mechatronikai és Villamosmérnöki Intézetet, valamint a Sportorvosi Tanszék alapításáról is döntött.

Középpontban a természettudomány

A Debreceni Egyetem támogató közreműködője a Science on Stage fesztiválnak, amelyen 30 ország csaknem 450 pedagógusa mutatja be legújabb oktatási módszereit június 29-július 2. között a Kölcsey Központban. A rendezvény megnyitóján tudományos előadást tart Szilvássy Zoltán rektor.

Emlékezetes tanév volt

Kiemelkedő tanulmányi átlagokkal és versenyeredményekkel a zsebükben 2700 diáknak kezdődött meg a vakáció az egyetem gyakorlóiskoláiban. A Kossuth Gyakorló a HVG rangsora alapján idén a legjobb vidéki gyakorlógimnázium, és elnyerte a Minősített Tehetséggondozó Műhely kitüntető címet, míg a Balásházy újra akkreditált kiváló Tehetségpont lett.

Menzafelújítás kínálatbővítéssel

Augusztusra megújul az Egyetem téri campus 1962-ben épült menzája. A beruházás során a legmodernebb konyhatechnológia beépítése mellett bővítik és modernizálják az éttermi részt, melynek befogadóképessége mintegy 40 százalékkal, 450-ről 650 főre nő. Az új konyhát olimpiai bajnok mesterszakács irányítja majd.

Siker strandfociban és teniszben

A DEAC strandlabdarúgói Siófokon harcolták ki a bajnoki részvételt, a 33. Lexus Országos Orvos Teniszbajnokságról pedig 6 aranyérmet hoztak el a Debreceni Egyetem sportolói. A héten tovább erősödött a DEAC férfi kosárlabdacsapatának kerete, hiszen újabb négy játékossal állapodott meg a vezetőség.


Programajánló

Diplomaosztó ünnepségek

Folytatódnak a diplomaosztó ünnepségek a Debreceni Egyetem Főépületében, ahol június 30-án, pénteken 10 és 13 órai kezdettel a Bölcsészettudományi Kar, ugyanaznap délután 17 órától a Népegészségügyi Kar friss diplomásai vehetik át oklevelüket. Július 1-én, szombaton 10 órától az Állam- és Jogtudományi Kar, 15 órától pedig az Általános Orvostudományi Kar végzősei kapják meg diplomájukat. A diplomaosztókat az interneten is figyelemmel lehet kísérni, az egyetem Multimédia Kompetencia Központja élőben közvetíti az eseményeket a http://hirek.unideb.hu oldalon.

Valamennyi ünnepség ideje alatt nyitva tart a Főépület földszintjén a „babaszoba”, ahol a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ munkatársainak segítségével kulturált környezetben lehet ellátni a legkisebbeket.

Színpadon a Természettudomány

450 európai általános és középiskolai tanár mutatja be legújabb tanítási módszereit és eszközeit kiállítási standokon és előadások keretében június 29 - július 2. között a Science on Stage 2017 nemzetközi fesztiválon a Kölcsey Központban, ahol a zártkörű szakmai rendezvény nyílt napja július 1-én, szombaton 10-17 óra között várja az érdeklődőket a Baltazár Dezső téren.

Nyári színház

A Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Esték keretében Vígkarma: Übü Fc - A döntő című produkcióját mutatja be a DESZínház társulata július 4-én, kedden 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetemi Amfiteátrumban (Debrecen, Egyetem tér 1. az Ökológiai Épület mögött).

Beckhoff Szakmai Nap

A Műszaki Kar Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszéke egész napos szakmai programot szervez, hogy naprakész információt nyújtson a legfrissebb fejlesztésekről, az automatizálási technológia aktuális trendjeiről, illetve a Beckhoff legújabb technológiáiról. A rendezvény július 6-án, csütörtökön 9 órakor kezdődik a Műszaki Karon (Debrecen, Ótemető u. 2-4.).


Bikini koncert

Debrecenben találkozhatnak a Bikini együttessel a rajongók és zenekedvelők július 7-én, pénteken. A koncert este fél 9-kor kezdődik a Nagyerdei Víztoronyban.


Videók

Felhívások

Kedvezményes belépő a Campus Fesztiválra

Idén is kedvezményesen vásárolhatják meg a Campus Fesztiválra szóló belépőket az egyetem dolgozói, hallgatói, alumni tagjai, valamint családtagjaik. A kedvezmény érvényesítéséhez a http://regisztracio.unideb.hu/campusfesztival oldalon lehet regisztrálni 2017. június 30-ig. A napijegy 7.990 helyett 6.990, a bérlet pedig 18.990 helyett 15.990 forintba kerül. Bővebb információ.

yoUDay: már kaphatók a jegyek!

Megkezdődött a jegyárusítás a Debreceni Egyetem 2017-es stadionshow-jára. Egyetemi dolgozóknak, hallgatóknak, alumni tagoknak 90 százalékos kedvezménnyel 3900 forint helyett 390 forintba kerül a belépő. A jegyvásárlás és bővebb információ a https://youday.hu/ oldalon és a Facebookon érhető el. Az egyetemi közösség egységét és összetartozását szimbolizáló, országosan egyedülálló eseményt idén szeptember 27-én rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.

DEENK felhívás

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára tájékoztatja az olvasókat, hogy a Díszudvaron zajló diplomaosztó ünnepségek miatt a Főépületben lezárják a DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár főbejáratát. A könyvtár ideiglenes bejárata a rendezvények ideje alatt a központi épület bal oldalán, a második emeleti oldalfolyosó végén lesz, amely mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető.


Képgalériák

Hétvégi diplomaosztók: GYFK, IK, FOK, MÉK, GYTK

Bőrmegújítás felsőfokon - Kozmetológiai Kongresszus a Kölcsey Központban

A Műszaki Kar csapata, a DEMKenu a VI. Magyar MAPEI Betonkenu Kupán

Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és Kozma Mihály Futsal Kupa


Rólunk írták

Vezetőkről is döntöttek (Hajdú-bihari Napló)

Az egyetem jövője szempontjából fontos kérdésekről is szó volt a Szenátus ülésén. Rektorhelyetteseknek, dékánoknak, főigazgatóknak és igazgatóknak adta át megbízatását Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár. Részletek.

450 millió forintból építik át a Debreceni Egyetem menzáját - videóval (Debrecen TV)

A Főépület mögötti étkezde 1962–ben épült és utoljára csaknem 30 éve végeztek rajta jelentősebb rekonstrukciót. Részletek.

Betonkemények voltak a debreceni egyetemista kenusok (Hajdupress.hu)

Összesítésben a második helyet szerezte meg a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének csapata, a DEMKenu a VI. Magyar MAPEI Betonkenu Kupán. Részletek.

Ónodi-Szűcs Zoltán: Semmelweis Ignác munkája ma is példaként szolgál (Magyaridok.hu)

Semmelweis Ignác munkája, kitartása máig ható és példaként szolgál az ágazat dolgozóinak - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán Debrecenben, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Semmelweis-napi ünnepségén. Részletek.

Külföldi csapat nyerte meg az idei Buzánszky Jenő Egyetemi Kupát (Dehir.hu)

A két döntős csapat nemcsak ebben a sorozatban, hanem a Futsal Kupában is összecsapott egymással. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 25. szám | 2017. JÚNIUS 29.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.