DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 22. SZÁM | 2017. JÚNIUS 8.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 22. SZÁM | 2017. JÚNIUS 8.

HÍREK

A 21. század könyvtára

Kávézó, zene-, meditációs és csoportos tanulószoba - a trendekhez és az olvasók igényeihez igazodva többek között így bővítené szolgáltatásait a hagyományos feladatai mellett a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. A közelmúltban 1400 felhasználó megkérdezésével készült felmérés arról, milyen legyen az egyetemi könyvtár a jövőben.

Gyógyszervizsgálati pozícióról és DErbiről

Pár hét alatt több mint 5500 egyetemi dolgozó regisztrált a DErbi-re. A rendezvény mellett az egyetem kiemelt gyógyszervizsgálati státuszáról is szó volt a Szenátus ülésén. A testület támogatta a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki alapszak és a néprajzi alapszak magyar értéktár specializáció indítási szándékát is.

Jogi doktoranduszok Debrecenben

Trócsányi László igazságügyi miniszter részvételével rendezte meg XIV. Doktorandusz Konferenciáját pénteken az egyetem Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolája. A rendezvényen a házigazda mellett több egyetem doktoranduszai mutatták be legújabb kutatási eredményeiket nyolc szekcióban csaknem hatvan előadáson.

Bajnokok lettek a DEAC kosarasai!

Telt ház előtt jutottak fel az A-csoportba az egyetem férfi kosarasai szombaton. A DEAC-Kamilla Gyógyfürdő izgalmas találkozón nyerte meg az NB I/B döntőjének második mérkőzését a Veszprémmel szemben. A bajnoki aranyérmeket Bács Zoltán kancellár és a szövetség képviseletében Sitku Ernő 149-szeres válogatott játékos adta át.

Micsoda buli!

Minden eddiginél többen, öt és fél ezren jelentkeztek a Debreceni Egyetem Dolgozói Napjára. A DErbi idén június 9-én, pénteken 9.30-kor kezdődik a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén, a HALL-ban, valamint Nagyerdei Víztoronyban. A belépéshez szükséges karszalagot a Nagyerdei körúti kapunál 17 óráig vehetik át, akik előzetesen regisztráltak az eseményre.


Programajánló

Zola, Mirbeau és a naturalizmus

Három kontinens 17 országának mintegy 70 szakembere vesz részt azon a konferencián, amelyet közösen rendez a Főépületben az Assotiation Internationale Zola et Naturalisme (AIZEN), a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke, valamint a Francia Tanszék. A június 8-10. közötti eseményen - amelyen Zola életművének hatásait vizsgálják a szakemberek - előadást tart az író dédunokája, Brigitte Émile-Zola is.

Szakmai konferencia

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a scleroderma világnap alkalmából a Szisztémás szklerózis országos konferenciát. A tanácskozás június 10-én, szombaton 10.30-kor kezdődik a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Transzplantáltak egészségnapja

Egész napos programmal, játékos sportvetélkedőkkel, könyvbemutatóval, kiállítással várja az érdeklődőket június 11-én, vasárnap 10 órától az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában (Debrecen, Péterfia u. 1-7.).

Születés Hete 2017

A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája is csatlakozott a Születés Hetéhez. A Kenézy Villában június 13-án, kedden 9 órakor kezdődnek a programok. Részletek.

Kapusedző konferencia

Egyedülálló előadássorozatot szervez a Debreceni Egyetem a magyar sport legendás, nemzetközileg is elismert kapusainak részvételével június 14-én, szerdán 10 órai kezdettel a Lovardában (Debrecen Kassai út 26.). A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Diplomaosztó ünnepségek

Az Általános Orvostudományi Kar végzőseinek ünnepségével megkezdődnek a nyári diplomaosztók a Debreceni Egyetemen. A leendő orvosok a június 16-án, pénteken 11 órakor kezdődő eseményen veszik át oklevelüket a Főépület Díszudvarán.

Hirtelen szívhalál 2017

Tudományos ülés keretében tart továbbképző tanfolyamot június 16-án, pénteken 14 órától a Debreceni Egyetem ÁOK Gyermekgyógyászati Intézete, a Sürgősségi Orvostan és Családorvostan Tanszéke, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Oxyológiai Társaság. Részletek.


Videók

Felhívások

Könyvtári nyitvatartás

Az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár három egységében is módosul a nyitvatartás június 9-én, pénteken: a Böszörményi úti campus könyvtára zárva tart, a Főépületben lévő BTK könyvtár 8-14 óráig teljesít raktári kérést, a Kenézy Élettudományi Könyvtár pedig délután 2-től csökkentett szolgáltatással üzemel.

Kedvezményes belépő a Campus Fesztiválra

Idén is kedvezményesen vásárolhatják meg a Campus Fesztiválra szóló belépőket az egyetem dolgozói, hallgatói, alumni tagjai, valamint családtagjaik. A kedvezmény érvényesítéséhez a http://regisztracio.unideb.hu/campusfesztival oldalon lehet regisztrálni 2017. június 30-ig. A napijegy 7.990 helyett 6.990, a bérlet pedig 18.990 helyett 15.990 forintba kerül. Bővebb információ.

Nyári tábor

A Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete idén július 3-7. között szervez 4-6. osztályos általános iskolás gyerekek számára földtudományi nyári tábort. Jelentkezési határidő: 2017. június 20. Bővebb információ és jelentkezési lap.

Dolgozói tánc tréning

Új időpontban, szerdánként 20-21 óra között várja a mozogni vágyó egyetemi dolgozókat az alakformáló tánc tréning a DESOK-ban. Bővebb felvilágosítás és naprakész tájékoztató a https://www.facebook.com/groups/1307318469389882 oldalon található.


Képgalériák

Trócsányi László igazságügyi miniszter előadása a Doktorandusz Konferencián

I. Nyíregyházi Ifjúsági Konferencia az Egészségügyi Karon

Kiállítás nyílt az Építészmérnöki Tanszék hallgatóinak munkáiból

A Kossuth Gyakorló diákjainak flashmobja az összetartozás napján


Sport

Futsal

A Szigetszentmiklós Artifex otthonában lép pályára pénteken 19 órától a DEAC férfi futsalcsapata az NB I-be jutásért játszott döntő második összecsapásán. A találkozó helyszíne az ÁJTI Sport- és Rendezvénycsarnok.

A női csapat szombaton játszik visszavágót a Gyulai Amazonokkal, a tét a bennmaradás az NB I-ben. A meccs 18 órakor kezdődik a DESOK-ban.

Labdarúgás

Az NB III osztályozójában a DEAC a Körmendi FC-vel játssza első párharcát idegenben. A két csapat szombaton, 17 órától mérkőzik meg Körmenden az MTE pályán.


Rólunk írták

Debreceni Egyetem - ahol a sport tudomány is (Nemzeti Sport)

A Debreceni Egyetem Magyarország legnagyobb költségvetésű, legszélesebb képzési palettájú, a legtöbb külföldi hallgatót képző egyeteme. Fejlődése az elmúlt évtizedben töretlen, s gyorsuló üteműnek látszik. Az egyetem majd tízezer embert foglalkoztat, 27 ezer hallgatója, valamint 3000 köznevelési intézményben tanuló, 18 év alatti diákja van, így összességében negyvenezer fős egyetemi polgárságról beszélhetünk. Részletek.

Újra van NB I-es kosárcsapata Debrecennek! Bajnok lett a DEAC! (Civishir.hu)

Ahogy az várható volt, lényegében telt ház előtt rendezték meg a férfi kosárlabda NB I/B döntőjének második mérkőzését. A képlet nagyon egyszerű volt: amennyiben a hazaiak nyernek a Veszprém ellen, bajnokok, és feljutnak a legmagasabb osztályba. Részletek.

Férfi futsal NB II: berúgta a DEAC az első osztály ajtaját (Haon.hu)

A DEAC férfi futsalosai az NB II döntő párharcának első mérkőzésén 6-0-ra győzték le Debrecenben a szigetszentmiklósiakat, amivel hatalmas lépést tettek a bajnoki cím eléréséért és az élvonalba kerülésért. A péntek esti meccsen a keleti végek bajnoka minden elemében felülmúlta Nyugat aranyérmeseit. Részletek.

A debreceni diákok megmutatták, hogy egy vérből valók vagyunk - videóval (Debrecen TV)

A közelgő Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsolódva villámcsődületet szerveztek a Debreceni Egyetem gyakorló iskoláinak diákjai a Kossuth utcai intézmény udvarán. 700 általános és középiskolás tanuló vett részt a látványos eseményen. Részletek.

Trócsányi: a közigazgatási bíráskodás témaköre a jogállamisághoz kapcsolódik (Hirado.hu)

A közigazgatási bíráskodás témaköre a jogállamisághoz kapcsolódik - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken a XIV. Debreceni Doktorandusz Konferencia megnyitóján tartott előadásában, hangsúlyozva: a közigazgatás feletti teljes bírói kontroll jogállamisági kérdés. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 22. szám | 2017. JÚNIUS 8.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.