DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 21. SZÁM | 2017. JÚNIUS 1.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 21. SZÁM | 2017. JÚNIUS 1.

HÍREK

Elit körben a Debreceni Egyetem

A világ legnagyobb gyógyszerfejlesztési vizsgálatait koordináló vállalat kiemelt partnere lett a Debreceni Egyetem. A kedden aláírt szerződéssel az intézmény a QuintilesIMS legfontosabb vizsgálóhelyeinek egyikévé vált. Az elsődleges vizsgálóhely státusz révén 30-50 %-kal több új vizsgálatot végezhetnek Debrecenben.

"Doktorrá fogadom...!"

Hatvanegy jelölt - köztük Kristóf Endre Károly köztársasági elnöki kitüntetéssel - vehette át oklevelét szombaton a Debreceni Egyetem tavaszi doktor- és díszdoktoravató ünnepségén. A rendezvényen huszonketten kaptak habilitált doktori címet, Robert Franz Tichy-t, a Grazi Műszaki Egyetem professzorát pedig díszdoktorai sorába fogadta a Szenátus.

Szobor a példaadó professzornak

Halálának 20. évfordulóján tanítványai, családtagjai, barátai és egykori kollégái körében avatták fel Árvay Sándor professzor szobrát a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtt. Az egykori klinikaigazgató indította el az '50-es években az izotópdiagnosztikai vizsgálatokat, és ő honosította meg a nőgyógyászati genetikát is.

Megújuló képzések a TTK-n

Korszerűsített tantervek alapján tanulnak szeptembertől a Természettudományi és Technológiai Kar elsőévesei. A változásokat a Természettudományos Tárgyakat Oktató Középiskolai Tanárok Fórumán ismertették. Az alapképzések többségénél megszűnnek a specializációk, valamint növelik a gyakorlatok arányát.

yoUDay - 2017-ben is a TE napod!

A Debreceni Egyetem idén is nagyszabású stadionshow-val nyitja a tanévet. A program időpontját most hozták nyilvánosságra a szervezők: szeptember 27-én "szállják meg" a Nagyerdei Stadiont. Az első teltházas yoUDay után idén is húszezren élhetik át, hogy mit jelent a régió egyik legnagyobb közösségéhez tartozni.


Programajánló

Doktorandusz konferencia

A Debreceni Egyetem Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolája idén 14. alkalommal rendezi meg Doktorandusz Konferenciáját június 2-án, pénteken 10 órai kezdettel a Kassai úti campuson, ahol 8 szekcióban mutatkozhatnak be a hallgatók legfrissebb kutatási eredményeikkel.

Zongorakoncert

Pless Attila zongoraművész ad hangversenyt pályafutásának 30. évfordulója alkalmából. A Zeneművészeti Kar Liszt termében június 5-én, hétfőn 18 órakor kezdődő esten Bach, Gluck, Marcello, Siloti, Schubert, Chopin, Brahms és Liszt zongoraműveiből összeállított koncertet hallhat a közönség.

Zola, Mirbeau és a naturalizmus

Három kontinens 17 országának mintegy 70 szakembere vesz részt azon a konferencián, amelyet közösen rendez a Főépületben az AIZEN (Assotiation Internationale Zola et Naturalisme), a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke, valamint a Francia Tanszék. A június 8-10. közötti eseményen - amelyen Zola életművének hatásait vizsgálják a szakemberek - előadást tart az író dédunokája, Brigitte Émile-Zola is.


Koncert a Lovardában

A Djabe együttes előzenekaraként lép föl az Android a Lovardában, a koncert június 2-án, pénteken 19 órakor kezdődik. Jegyek kaphatók a Lovardában, a Fórum Travel Center-ben, a Kölcsey Központban, a Libri Könyvesboltban, a Líra Könyváruházban, valamint a campus.jegy.hu oldalon.


Videók

Felhívások

Dolgozói DErbi

Idén is megrendezi a Dolgozói DErbit a Debreceni Egyetem június 9-én a Nagyerdei Stadion és a Víztorony közötti területen, ahol számos szabadidős, kulturális és sportlehetőség várja a dolgozókat és családtagjaikat. A rendezvényre a http://regisztracio.unideb.hu/ oldalon lehet jelentkezni.

Kedvezményes belépő a Campus Fesztiválra

Idén is kedvezményesen vásárolhatják meg a Campus Fesztiválra szóló belépőket az egyetem dolgozói, hallgatói, alumni tagjai, valamint családtagjaik. A kedvezmény érvényesítéséhez a http://regisztracio.unideb.hu/campusfesztival oldalon lehet regisztrálni 2017. június 30-ig. A napijegy 7.990 helyett 6.990, a bérlet pedig 18.990 helyett 15.990 forintba kerül. Bővebb információ.

Ünnepi nyitvatartás

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár egységei június 5-én, hétfőn zárva tartanak, valamint június 3-án, szombaton a Kenézy Élettudományi Könyvtár 16 óra helyett 14 órakor zár. Bővebb információ.

Dolgozói tánc tréning

Új időpontban, szerdánként 20-21 óra között várja a mozogni vágyó egyetemi dolgozókat az alakformáló tánc tréning a DESOK-ban. Bővebb felvilágosítás és naprakész tájékoztató a https://www.facebook.com/groups/1307318469389882 oldalon található.


Képgalériák

Kiemelt gyógyszervizsgálati kutatóhely lett a Debreceni Egyetem

24. Búza- és Repcetanácskozás a Böszörményi úti campuson

Hatvanegy jelölt vette át doktori oklevelét a tavaszi doktor- és díszdoktoravatón

Felavatták Árvay Sándor professzor szobrát a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikánál


Sport

Futsal

Június 2-án, pénteken 19 órától játssza az NB2 döntőjének első mérkőzését a DEAC férfi csapata. A Szigetszentmiklós elleni találkozó helyszíne a Sporttudományi Oktatóközpont.

A női futsalosok az NB1-ben maradásért küzdenek a hétvégén, az NB2-es bajnok Gyulai Amazonok elleni kétmérkőzéses párharcot idegenben kezdik június 3-án, szombaton.

Labdarúgás

A bajnoki címért játszik a DEAC együttese június 3-án, szombaton a labdarúgó megye l-ben: 17 órától fogadják a Téglási VSE alakulatát a Dóczy József utcai sporttelepen.

A másik megye l-ben érdekelt egyetemi csapat, a DASE ugyanebben az időpontban a Hajdúdorogot látja vendégül a Debreceni Labdarúgó Akadémián, Pallagon.

A DEAC ll is a Debreceni Labdarúgó Akadémián lép pályára június 3-án, szombaton. A Nagyrábé Petőfi SK elleni találkozó szintén 17 órakor kezdődik.

Kosárlabda

Szombaton bajnok lehet a DEAC Kamilla Gyógyfürdő az NB1/B-ben. A Veszprém elleni, két győzelemig tartó párharc második mérkőzését június 3-án, szombaton 17 órától rendezik az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.


Rólunk írták

Kiemelt gyógyszervizsgálati kutatóhely lett a Debreceni Egyetem (Magyar Idők)

A Debreceni Egyetem (DE) elnyerte a QuintilesIMS amerikai vizsgálatszervező cég kiemelt - gyógyszervizsgálati - kutatóhely pozícióját. A hírt az egyetem és a cég vezetői kedden sajtótájékoztatón jelentették be Debrecenben. Részletek.

Eredményesen zártak a magyar diákok Londonban (Formula.hu)

Május 25-28. között a londoni Queen Elizabeth Olimpiai Park adott otthont az ötletek és innováció legizgalmasabb fesztiváljának, a Make the Future Live-nak. A négynapos fesztivál keretében második alkalommal tért vissza a brit fővárosba a Shell Eco-marathon Europe verseny, ahol idén három magyar - két egyetemi és egy középiskolai - csapat vett részt a saját építésű autóikkal. Részletek.

Mi az a beteg-szimulációs app!? Te tudod? (Insiderblog.hu)

Lezajlott az első, InSimu Patient beteg-szimulációs appal támogatott, kreditpontos diagnosztikai kurzus a Debreceni Egyetemen. A debreceni orvostanhallgatók elsőként tesztelhették a Microsoft világversenyén díjazott, orvosképzést támogató megoldást. Részletek.

Almára cserélhették cigarettájukat a fiatalok - videóval (Debrecen TV)

Május 31-e 1988 óta az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének kezdeményezésére a Dohányzásmentes Világnap. Ebből az alkalomból szervezett akciót a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara. A programon résztvevők megtudhatták, milyen veszélyei vannak a dohányzásnak, és a leszokáshoz is kaptak tanácsot. Részletek.

Videó: Idén is lesz tanévnyitó stadionshow Debrecenben (Haon.hu)

Elő a naptárral, itt a tuti őszi programod! A Debreceni Egyetem jóvoltából 2017-ben is lesz yoUDay, hogy vidáman kezdődjön a tanév! A nagyszabású program időpontját most hozták nyilvánosságra a szervezők: szeptember 27-én szállják meg a Nagyerdei Stadiont. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 21. szám | 2017. JÚNIUS 1.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.