DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 20. SZÁM | 2017. MÁJUS 25.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 20. SZÁM | 2017. MÁJUS 25.

HÍREK

Átalakuló mérnökképzés

Külön szervezeti egységet hoz létre a villamosmérnöki képzésnek a Debreceni Egyetem - jelentette be Szilvássy Zoltán rektor az oktatásért felelős államtitkárral közösen tartott tájékoztatón. Bács Zoltán kancellár hozzátette: két sikeres pályázat nyomán 1,2 milliárd forint jut a műszaki képzések fejlesztésére és népszerűsítésére a következő 3 évben.

A reformáció emlékezete

Három nap alatt 28 előadás hangzott el azon a tudományos konferencián, melyet a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendeztek a Debreceni Egyetemen. A pénteken kezdődött tanácskozáson a kutatók azt tekintették át, hogyan emlékeztek a katolikusok és a protestánsok a reformáció kezdeti eseményeire a 16-18. században.

Tehetségnap a Kossuth Gyakorlóban

Több mint 600 diák munkája volt látható és hallható fotó, előadás, videó és egyéb alkotás formájában az egyetem Kossuth Gyakorlójában kedden. Az intézmény Tehetségnapján a három feladatellátási hely mellett idén a Balásházy János Gyakorló Középiskola tehetségei is bemutatkoztak.

Mókustánc a gyermeknapon

Még eDE, az egyetem kabalafigurája is táncra perdült szombaton az intézmény Családi Napján. A Nagyerdei Kultúrparkban tartott programra a Debreceni Egyetem dolgozóit, családjukat és az alumni közösség tagjait is várta a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ, valamint a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ.

"DASE 110" jubileumi találkozó

Győzelemmel ünnepelte alapításának 110. évfordulóját az első debreceni agrár-felsőoktatási sportegyesület. A DASE bejutott az országos öregfiúk labdarúgó-bajnokság döntőjébe. A jubileumi találkozón avatták fel Kecskeméti János domborművét és az újrafüvesített labdarúgópályát is a Böszörményi úti campuson.


Programajánló

Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás

Az aszály kialakulásának vizsgálatától az állami földmérési alaptérképi adatbázis felújításán keresztül a képfeldolgozás jövőjéig a tudományterület aktuális témáit tekintik át szakemberek a VIII. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon, amelyet május 25-26-án rendeznek a Debreceni Egyetem Főépületében.

Árvay professzor emlékére

Szoboravatással egybekötött Árvay-emlékülést tart a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egykori klinikaigazgatója halálának 20-ik évfordulója alkalmából május 26-án, pénteken 10.30-tól a Klinika épületében.

Fizioterápiás Szakmai Nap

"Manuálterápiás módszerek a fizioterápiában" címmel rendez szakmai napot a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszéke, valamint a DE NK Hallgatói Önkormányzata május 26-án, pénteken 9 órától a Kassai úti campuson.

BE YOUR PLAYER

Magyarországon jelenleg egyedülálló újdonsággal jelentkezik a debreceni futball élet. A Debreceni Egyetem közreműködésével rendezik az első "BE YOUR PLAYER" elnevezésű sportrendezvényt, mely ötvözi a kispályás labdarúgást és a konzolon játszható FIFA17-et. A sporteseményt május 27-én, szombaton 8 órától tartják a Böszörményi úti campus műfüves pályáján.

Doktoravató ünnepség

Idén is megrendezi a tavaszi doktoravató ünnepségét a Debreceni Egyetem. Az eseményen 61 frissen avatott doktor veheti át oklevelét. A rendezvény - amelyet élőben nyomon lehet követni az unideb.hu portálon - május 27-én, szombaton 11 órakor kezdődik a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

XXIV. Búza- és repcetanácskozás

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézete 24. alkalommal tartja meg szakmai tanácskozását május 30-án, kedden 9.30-tól a Böszörményi úti campus II. előadótermében. A rendezvényen a szakterület eredményeit, újdonságait vitatják meg a szakemberek.

Science Café

Alapvető élelmiszerünk, a liszt lesz a témája a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő előadásának. A Science Café vendége Diósi Gerda PhD-hallgató lesz május 31-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

I. Nyíregyházi Ifjúsági Konferencia

A fiatalok drogfogyasztása a központi témája annak a konferenciának, amelyet közösen rendez május 31-én, szerdán 9.30-tól a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal, a Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara és a KIFÜ - INPUT projekt a nyíregyházi campus Torony épületének 1. emeletén (Nyíregyháza, Sóstói u. 2-4.).


Rozé Torony

Ha romantikus randihelyszínt keresel, esetleg kiruccannál a családdal vagy csak egy bormámoros baráti beszélgetésre vágysz, akkor irány a Nagyerdő, ugyanis ezen a hétvégén rózsaszínbe öltözik a Nagyerdei Víztorony, mivel hagyományteremtő jelleggel rendezik meg először 2017. május 26-28-án a RozéTorony rozé és habzóbor fesztivált. Részletek.

Koncert a Lovardában

A Djabe együttes előzenekaraként lép föl az Android a Lovardában, a koncert június 2-án, pénteken 19 órakor kezdődik. Jegyek kaphatók a Lovardában, a Fórum Travel Center-ben, a Kölcsey Központban, a Libri Könyvesboltban, a Líra Könyváruházban, valamint a campus.jegy.hu oldalon.


Videók

Felhívások

Dolgozói DErbi

Idén is megrendezi a Dolgozói DErbit a Debreceni Egyetem június 9-én a Nagyerdei Stadion és a Víztorony közötti területen, ahol számos szabadidős, kulturális és sportlehetőség várja a dolgozókat és családtagjaikat. A rendezvényre a http://regisztracio.unideb.hu/ oldalon lehet jelentkezni.

DElikát – Főzőverseny a Dolgozói DErbi-n

3-8 fős csapatok jelentkezését várják a szervezők a DErbi főzőversenyére, amelyhez egységcsomagot, főzőhelyet, tüzelőt is biztosít az egyetem. Jelentkezni a www.regisztracio.unideb.hu/delikat2017 oldalon lehet május 28-ig. A Mautner Zsófi vezette zsűri 8 kategóriában hirdet nyertest. További információ a derbi@unideb.hu email címen kérhető.

Téged is vár az "Egyetem tér"

Idén is lehetőséget kapnak a Debreceni Egyetem karai, intézetei, tanszékei és öntevékeny csoportjai, hogy bemutatkozzanak július 19-23. között a Campus Fesztiválon az Egyetem téren. A pályázók közül előnyt élvez, aki a fesztivál valamennyi, vagyis mind a 4 napján szeretne kitelepülni az Egyetem térre. A jelentkezéshez a https://www.unideb.hu/hu/node/2694/ oldalon található űrlapot kell kitölteni, és május 31-ig eljuttatni a Tudományos Igazgatóságra. A beérkezett igényeket szakmai zsűri értékeli, majd június 14-ig valamennyi jelentkező értesítést kap pályázatának eredményéről. Bővebb információt levélben a tudig@unideb.hu címen lehet kérni.

Kedvezményes belépő a Campus fesztiválra

Idén is kedvezményesen vásárolhatják meg a Campus Fesztiválra szóló belépőket az egyetem dolgozói, hallgatói, alumni tagjai, valamint családtagjaik. A kedvezmény érvényesítéséhez a http://regisztracio.unideb.hu/campusfesztival oldalon lehet regisztrálni 2017. június 30-ig. A napijegy 7.990 helyett 6.990, a bérlet pedig 18.990 helyett 15.990 forintba kerül. Bővebb információ: a http://hirek.unideb.hu/hu/kedvezmenyes-belepo-campus-fesztivalra oldalon.

Tájékoztató forgalomkorlátozásról

A Debreceni Egyetem Nagyerdei campus (Klinikai Központ) I. telep Móricz Zsigmond körút felőli kapunál a távhővezeték rekonstrukciós munkái miatt május 30-ig forgalomkorlátozásra kell számítani. Május 13-26. között a Móricz Zsigmond körút felé történő kihajtás a fizetőkapunál nem lehetséges. Ezen időszak alatt a kihajtás az összes többi kapun keresztül a megszokott módon továbbra is biztosított. A torlódások csökkentése érdekében a belépési engedélyhez kiadott matricával rendelkező autók számára javasoljuk az I. telep Kazánháznál lévő teherkapu igénybevételét.

Dolgozói tánc tréning

Új időpontban, szerdánként 20-21 óra között várja a mozogni vágyó egyetemi dolgozókat az alakformáló tánc tréning a DESOK-ban. Bővebb felvilágosítás és naprakész tájékoztató a https://www.facebook.com/groups/1307318469389882 oldalon található.


Képgalériák

A tehetség napja a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában

Elindult a Műszaki Kar elektromobilja a londoni Shell Eco-Marathonra

A növényi sejt rejtett szépségei - fotókiállítás nyílt az Élettudományi épületben

Családi nap és Iciri-piciri alumni a Nagyerdei Kultúrparkban


Sport

Kosárlabda

A nyugati-csoport bajnoka, a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém a DEAC Kamilla Gyógyfürdő ellenfele a másodosztályú férfi kosárlabda bajnokság döntőjében. Az első mérkőzést május 26-án, pénteken 17 órától Veszprémben rendezik. A DEAC női kosárlabda csapata hazai pályán játssza a 7. helyért zajló párharc második mérkőzését. Az Ajka együttese elleni találkozó május 28-án, vasárnap 16 órakor kezdődik az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.

Labdarúgás

A Sárrétudvari együttesét fogadja a DEAC a labdarúgó megye I következő fordulójában május 27-én, szombaton 17 órától. A DASE is itthon folytatja a küzdelmeket: a Polgár csapata ellen játszanak május 28-án, vasárnap 17 órai kezdettel a Dóczy József utcai sporttelep műfüves pályáján. A megye II-ben érdekelt DEAC II idegenben lép pályára hétvégén: a Csökmő vendégeként május 27-én, szombaton 17 órától küzdenek a bajnoki pontokért.

Futsal

Május 29-én, hétfőn rendhagyó módon 19.30-tól rendezik a férfi futsal NB2 helyosztójának második mérkőzését. A DEAC - RUBEOLA FC Csömör összecsapás helyszíne a DESOK.


Rólunk írták

Újabb öt évig Szilvássy Zoltán lesz a Debreceni Egyetem rektora (Dehir.hu)

Áder János köztársasági elnök kinevezése alapján Szilvássy Zoltán 2022. április 30-ig irányíthatja az intézményt. Részletek.

Palkovics: a kormány támogatja a debreceni műszaki képzés fejlesztését (Magyar Idők)

A kormány jogszabályi és pénzügyi feltételek biztosításával támogatja a Debreceni Egyetemet (DE) a műszaki képzési struktúra átalakításában - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatásért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, az egyetemen. Részletek.

Elektromos kukásautó szállította a szemetet Komlóstetőn (Minap.hu)

Az első nemzetközi tesztnapra Spanyolországból is érkeztek Miskolcra. A városban kiemelten fontosak az olyan környezetbarát beruházások, amilyen például a CNG buszbeszerzés is volt. Részletek.

A klinikai vizsgálatok világnapjára (Haon.hu)

Gondoltak-e már arra, mikor egy receptet kiváltanak a gyógyszertárban, majd panaszaik enyhítésére egy tablettát bevesznek, hogy milyen kutatások, fejlesztések előzték meg a szer előállítását? Prof. dr. Páll Dénes írása. Részletek.

Egyetemi sportklubot ünnepeltek, mely alig fiatalabb a Lokinál – videóval (Debrecen TV)

110 éve alapították meg a Debreceni Agrár Sportegyesületet. Szombaton az egykori tagok jubileumi találkozójával és egész napos rendezvénysorozattal ünnepelték meg az évfordulót a Böszörményi úti campuson. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 20. szám | 2017. MÁJUS 25.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.