DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 2. SZÁM | 2017. JANUÁR 19.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 2. SZÁM | 2017. JANUÁR 19.

HÍREK

Gazdasági évindítás partnerekkel

Ipari partnereinek és a régió meghatározó gazdasági szereplőinek tartott gazdasági évindító találkozót a tavaly már 123 milliárdos mérlegfőösszegű Debreceni Egyetem. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett pénteki programon Bács Zoltán kancellár vázolta az intézmény stratégiai terveit.

Húsipar: közösen keresik a kiutat

Egyeztetésre hívta kedden a régió húságazati szereplőit a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi Intézete. A hazai húsipar minőségi megújulása érdekében a problémák és kihívások elemzését követően koncepciót állítanak össze, melyet a szakmai szervezetekhez és az agárkamarához juttatnak majd el.

Előrelépés a génszabályozás megismerésében

Kulcsfontosságú, jövőbeli kutatásokat megalapozó felfedezést tettek a Debreceni Egyetem kutatói, többek közt a daganatos betegségekért is felelős génszabályozók vizsgálata során. Bálint Bálint László, Bojcsuk Dóra és Nagy Gergely a kutatási eredményeket a neves Oxford University Press szaklapjában publikálta.

Riói olimpiai pillanatok

Derencsényi István fotós riói olimpián készült képeiből nyílt kiállítás szombaton a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában. A "Repülj velem Rióba - képes olimpiai beszámoló" című tárlat különlegessége, hogy a papír alapú képek mellett digitális és 3D-s felvételeken is láthatók a versenyek legemlékezetesebb pillanati.

A Te napod, az év bulija!

A yoUDay lett az év rendezvénye a Dehir internetes hírportál szavazásán. Az első alkalommal szervezett egyetemi stadionshow a voksok 43%-át szerezte meg kategóriájában, ezzel megelőzte a 3X3-as kosárlabda tornát, a Deszka Fesztivált és a Karneváléjt. Az elismerést Bognár István Ádám DEHÖK elnök és Török Gergő, a yoUDay egyik főszervezője vette át a keddi díjátadón.


Programajánló

Téli diplomaosztó ünnepség

Folytatódnak a Debreceni Egyetem téli diplomaosztó ünnepségei. A Főépület Díszudvarán január 20-án, pénteken 14 órakor kezdődő rendezvényen a Természettudományi és Technológiai Kar 200 végzőse veheti át diplomáját.

Téli Amega Fórum

A 9. Téli Amega Fórum másfél napja alatt (január 20-21-én) számos akadémiai doktor, egyetemi tanár és magántanár, valamint az adott témakörök, elsősorban a tüdőgyógyászat legnevesebb hazai szakértői tartanak előadásokat a DAB székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.). Részletes program.

Képzőművészeti kiállítás

Nuridsány Éva festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Arcképek címmel január 22-én, vasárnap 15.30-kor a DAB Klubban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.), majd ugyanitt 16 órától Erdei Sándor újságírót köszöntik 60. születésnapja alkalmából.

Tudományos előadás

Verity Campbell-Barr, az Európai Unió Marie Curie kutatói ösztöndíjasa, a dél-angliai Plymouth Egyetem oktatója, a Debreceni Egyetem vendégprofesszora tart előadást január 23-án, hétfőn 15 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán. Helyszín: a Régi Kollégium 4-es terme (Hajdúböszörmény, Désány I. u. 1-9.).

Size Of The Society

Kétnapos nemzetközi konferenciát tart a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan Intézet Környezetgazdaságtan Tanszéke január 27-28-án a Böszörményi úti campuson. A workshopon két szekcióban hangzanak el előadások, amelyből nyolcat Németországból, Dániából, Svédországból és Japánból érkező külföldi kutatók tartanak. Bővebb információ.

Országos Fuvolás Találkozó

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, valamint a Jövő Művészetéért Alapítvány Országos Fuvolás Találkozót rendez a 70. életévét betöltő Matuz István köszöntésére január 28-án, szombaton 11 és 19 óra között a DE Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).


Videók

Felhívások

Látogatási tilalom

Részleges látogatási tilalmat rendelt el az influenzás megbetegedések növekvő száma miatt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ egyes részlegein az intézmény főigazgatója. A korlátozás érinti a transzplantációs, az onkohaematológiai, a szülészeti és az intenzív osztályokat, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát. Az intézmény vezetése arra is felhívja a hozzátartozók és a látogatók figyelmét, hogy a légúti tünetekkel kezelt beteg hozzátartozóikat ebben az időszakban ne látogassák.


Képgalériák

Gazdasági évindító partnertalálkozó
a Főépület Aulájában

Kozma Andrást, a Számvitel és Pénzügy
Intézet alapítóját köszöntötték születésnapján

Repülj velem Rióba - fotókiállítás a
Sporttudományi Oktatóközpontban

Konferencia a kukorica és a búza
termesztéstechnológiai újdonságairól


Sport

Kosárlabda

A Kecskeméti Kosárlabda Club együttesét fogadják pénteken az Oláh Gábor utcai csarnokban a DEAC női kosarasai, a kezdési időpont 20 óra 15 perc.

A DEAC Kamilla Gyógyfürdő férfi kosárlabda csapata a Nyíregyháza Blue Sharks vendégeként lép pályára szombaton, 16 óra 30 perckor.

Futsal

A DEAC női futsal együttese az Astra-Artifex Kiskunfélegyháza FC otthonában játssza következő bajnoki mérkőzését. A találkozót pénteken 19 órától rendezik.

A férfi futsalosok hazai pályán folytatják a bajnokságot, hétfőn 18 órától a MEAFC gárdája ellen küzdenek a pontokért a Sporttudományi Oktatóközpontban.


Rólunk írták

Oltóanyag-előállító kísérleti üzem épül a Debreceni Egyetemen (Magyar Hírlap)

Oltóanyag-előállító kísérleti üzemet adnak át az idén a Debreceni Egyetem (DE) ipari parkjában - jelentette be a felsőoktatási intézmény kancellárja pénteken, az egyetem első, hagyományteremtő szándékkal rendezett évindító partnertalálkozóján. Részletek.

Kétszeresére növelnék az orvostanhallgatók számát a Debreceni Egyetemen (Dehir.hu)

Ezzel a város is jól járna, hiszen egy év alatt a külföldi hallgatók 20 milliárd forintot költenek el Debrecenben. Részletek.

A Debreceni Egyetem őrzi Tisza István egykori bútorait (Mon.hu)

A Debreceni Egyetemen (DE) őrzik és használják gróf Tisza István egykori miniszterelnök bútorait, amelyek mintául szolgálhatnak Orbán Viktor miniszterelnök leendő várbeli dolgozószobájának berendezéséhez. Részletek.

Kutyaszánnal jár Debrecenben (TV2)

Kutyaszánnal jár a Debreceni Egyetemre az egyik ott tanuló külföldi diák. Erről a haon.hu számolt be. Az izraeli orvostanhallgató nagy kutyabarát, és mivel mostani kutyája egy malamut, aki imádja a telet, csinált egy szánkót, ezzel közlekednek. A kutya nagyon élvezi a szánhúzást, gazdája pedig, ha tehetné a téli időszakban csakis így közlekedne. Részletek.

Indulnak a kollégiumfejlesztések (FM90 Campus Rádió)

Több férőhely, korszerűbb és konfortosabb környezet, nemzetközi színvonal - 7 éves kollégiumfejlesztési program indul a Debreceni Egyetemen. Csiszár Imre, a kollégiumok igazgatója mondta el a részleteket. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 2. szám | 2017. január 19.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.