DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 19. SZÁM | 2017. MÁJUS 18.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 19. SZÁM | 2017. MÁJUS 18.

HÍREK

Szent László emlékezete

Kiállítással és szakmai tanácskozással csatlakozott az egyetem a "lovagkirály" trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévhez. Az "Európa és Magyarország Szent László korában" című konferenciát Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg.

Újabb Lendület-csoport az egyetemen

A tájhasználat és a klíma változásával járó kihívásokra adható válaszokhoz járulhat hozzá a Debreceni Egyetem új Lendület-kutatócsoportja, amely 5 évre nyert támogatást az MTA-tól. Török Péter ökológus kutatócsoportja a Debreceni Egyetem tizedik támogatott pályázata a programban.

A "Debreceni modell"

Hazánkban egyedülálló kutatási program indításáról írt alá együttműködési megállapodást hétfőn az Állam- és Jogtudományi Kar a Debreceni Törvényszékkel a hatékony ítélkezés alapjainak megteremtésére. A Debreceni Járásbíróságon kidolgozott igazgatási modellről tanulmány készül, mely országos ajánlás lesz.

Téged is vár az Egyetem tér

Idén is lehetőséget kapnak a Debreceni Egyetem karai, intézetei, tanszékei és öntevékeny csoportjai, hogy saját programokkal, önálló standokon mutassák be az intézmény sokszínűségét július 19-23. között a Campus Fesztiválon az Egyetem téren. A Tudományos Igazgatóság által kiírt pályázatra május 31-ig lehet jelentkezni.

Bajnokká avatták a férfi kézilabdázókat

Hivatalosan is köszöntötték az első helyezést elért DEAC-csapatot, miután utolsó mérkőzését is megnyerte az NB II észak-keleti csoportjában. A szakosztály történetében először jutott egyetemi alakulat ilyen magas bajnoki osztályba. A következő szezonban hazai mérkőzéseiknek a DESOK ad otthont.


Programajánló

Tudományos konferencia

"A reformáció emlékezete a kora újkori Magyarországon - Protestáns és katolikus értelmezések a 16-18. században" címmel rendez az országos programsorozathoz kapcsolódó tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet május 18- 20. között a Főépület Aulájában, valamint a Debreceni Református Kollégium Dísztermében.

Családi Nap az egyetemen

A Debreceni Egyetem dolgozói és családtagjai részére Családi napot, valamint Alumni közössége számára "Iciri-piciri alumni" programot tart május 20-án, szombaton 9.30 és 13 óra között a Nagyerdei Kultúrparkban a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ.

DASE 110 - jubileumi találkozó

Rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 110. évfordulóját a Debreceni Agrár Sportegyesület május 20-án, szombaton 9.30-tól a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Kiállítás

A "Növényi sejt rejtett szépségei" címmel nyílik kiállítás a növények világnapja alkalmából a DE TTK Biológiai és Ökológiai Intézet Növénytani Tanszék és a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda szervezésében május 20-án, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában. Megnyitja: Máthé Csaba egyetemi docens, Növénytani Tanszék. Közreműködik: a Debreceni Egyetem Monteverdi kórusa, vezényel Takács Ildikó és Pazár István. A kiállítás megtekinthető június 10-ig, naponta 8-20 óráig.

Vasárnapi muzsika

"Virtuóz zongoristák" címmel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar zongora tanszékének ifjú tehetségei szólaltatják meg a Bösendorfer Imperial hangversenyzongorát a Kölcsey Központban, a Vasárnapi Muzsika-sorozat idei záró alkalmán. A május 21-én, vasárnap 17 órakor kezdődő hangversenyre a belépés díjtalan.

Tehetségnap

Idén is a Tehetségnap keretében mutatja be a 2016/17-es tanévben végzett tehetséggondozó munkáját a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. A rendezvény május 23-án, kedden 10.30-kor kezdődik a gyakorlóiskola Csengő utcai "D" épületében.

Angol nyelvű tréning kutatóknak

A Thomson Reuters trénere tart bemutatót az EndNote referenciakezelő programról, a Web of Science adatbázis használatáról, valamint az Impakt faktorokat is szolgáltató Journal and Highly Cited Data platformról május 23-án, kedden 14 órától a Kenézy Élettudományi Könyvtár I. emeleti oktatótermében.

Könyvbemutató

A Magyar Tudományos Akadémia támogatásával jelent meg Lente Gábor, a Debreceni Egyetem TTK Kémiai Intézet, Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék professzorának "Vízilónaptej és más történetek kémiából" című könyve. A kötetet bemutató beszélgetés május 23-án, kedden 17 órakor kezdődik a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Maristella Feustle előadása a DEENK-ben

A Budapesti Amerikai Nagykövetség meghívására a University of North Texas zenei archívumának könyvtárosa, a Willis Conover gyűjtemény kurátora, Maristella Feustle jazzszakértő érkezik Magyarországra, és tart angol nyelvű előadást a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában május 25-én, csütörtökön 14 órai kezdettel. A rendezvény helyszíne a DEENK tárgyalóterme (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Műszaki Teaház

Harangi Attila tervező építészmérnök Msc-hallgató tart élménybeszámolót tanulmányútjáról "Granada bezárt kertjei" címmel május 25-én, csütörtökön 16 órai kezdettel a DEENK Műszaki Könyvtárban (Debrecen, Ótemető u. 2-4.) a Műszaki Teaház programsorozat keretében.

Árvay professzor emlékére

Szoboravatással egybekötött Árvay-emlékülést tart a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egykori klinikaigazgatója halálának 20-ik évfordulója alkalmából május 26-án, pénteken 10.30-tól a Klinika épületében.


Stand up est

Kiss Ádám és Benk Dénes humoristák "Humor sapiens - a felegyenesedés hátrányai" című műsora szórakoztatja a közönséget május 18-án, csütörtökön 19 órától a Lovardában.


Videók

Felhívások

Kedvezményes jegyek a DVSC - Budapest Honvéd meccsre

Kedvezményesen, az eredeti 2.000.- Ft helyett féláron tudják megvásárolni a belépőt az egyetemi polgárok a május 20-án 18 órakor kezdődő DVSC - Budapest Honvéd NB I-es labdarúgó mérkőzésre. A kedvezmény előzetes regisztrációhoz kötött, melyet a http://sportreg.unideb.hu oldalon lehet megtenni május 19-én 20 óráig. Az egyetemi szektorba szóló belépőket a Nagyerdei Stadion jegypénztáraiban lehet átvenni DEKa kártya bemutatásával a mérkőzés napján 11.30 és 16 óra között.

Dolgozói DErbi

Idén is megrendezi a Dolgozói DErbit a Debreceni Egyetem június 9-én a Nagyerdei Stadion és a Víztorony közötti területen, ahol számos szabadidős, kulturális és sportlehetőség várja a dolgozókat és családtagjaikat. A rendezvényre a http://regisztracio.unideb.hu/ oldalon lehet regisztrálni.

DElikát - Főzőverseny a Dolgozói DErbi-n

3-8 fős csapatok jelentkezését várják a szervezők a DErbi főzőversenyére, amelyhez egységcsomagot, főzőhelyet, tüzelőt is biztosít az egyetem. Jelentkezni a www.regisztracio.unideb.hu/delikat2017 oldalon lehet május 28-ig. A Mautner Zsófi vezette zsűri 8 kategóriában hirdet nyertest. További információ a derbi@unideb.hu email címen kérhető.

Dolgozói kedvezmény a Libri Könyvesboltban

20% kedvezményt biztosít minden könyv és hangoskönyv vásárlása esetén a Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó utca 30.) a Debreceni Egyetem dolgozóinak május 21-22-én, amennyiben vásárláskor felmutatják a DEKA kártyát. A kedvezmény egyéb akciókkal és kedvezményekkel nem vonható össze.

Tájékoztató forgalomkorlátozásról

A Debreceni Egyetem Nagyerdei campus (Klinikai Központ) I. telep Móricz Zsigmond körút felőli kapunál a távhővezeték rekonstrukciós munkái miatt május 30-ig forgalomkorlátozásra kell számítani. Május 13-26. között a Móricz Zsigmond körút felé történő kihajtás a fizetőkapunál nem lehetséges. Ezen időszak alatt a kihajtás az összes többi kapun keresztül a megszokott módon továbbra is biztosított. A torlódások csökkentése érdekében a belépési engedélyhez kiadott matricával rendelkező autók számára javasoljuk az I. telep Kazánháznál lévő teherkapu igénybevételét.

Dolgozói tánc tréning

Új időpontban, szerdánként 20-21 óra között várja a mozogni vágyó egyetemi dolgozókat az alakformáló tánc tréning a DESOK-ban. Bővebb felvilágosítás és naprakész tájékoztató a https://www.facebook.com/groups/1307318469389882 oldalon található.


Képgalériák

Az Állam- és Jogtudományi Kar közös kutatást indít a Debreceni Törvényszékkel

Közösségek hete a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának Műszaki Könyvtárában

Elképzelt városok és a társadalmi nem - konferencia a BTK-n

Végzős hallgatók sárgulási felvonulása az Egyetem téren


Sport

Futsal

Az NB I-be jutásért küzd a DEAC férfi futsalcsapata, miután első lett az NB II keleti csoportjában. A sorsolás alapján a final fourban a Rubeola FC Csömörrel játszanak majd, a találkozó hétfőn lesz Csömörön a Városi Sportcsarnokban 19 órától.

Kosárlabda

Ajkára látogatnak vasárnap a DEAC női kosárlabdásai, a mérkőzés 17 órakor kezdődik a HIT Park Labdacsarnokban.

Labdarúgás

A Nagyhegyes KSE ellen lép pályára szombaton a DASE-nak. A meccs 17 órakor kezdődik a Nagyhegyesi Sportpályán. A DEAC ezen a hétvégén vasárnap játszik a tabella második helyezettjével, a Nyíradony VVTK-val 17 órakor a Nyíradonyi Sportpályán.

MEFOB

A kézilabda Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság döntőjében a Debreceni Egyetem a férfi és női csapata is képviselteti magát. A mérkőzéseket hétfőn és kedden (május 22-23) rendezik Győrben, a Széchenyi István Egyetemen. A döntő programja.


Rólunk írták

Potápi: Szent László megszilárdította a kereszténységet (Hirado.hu)

A Szent István utáni Magyarország kiemelkedő uralkodója volt Szent László, aki a több évtizeden át tartó lázongásokat követően megszilárdította a kereszténységet - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön a Debreceni Egyetemen. Részletek.

Kutatja az egyetem, mitől olyan jó a debreceni ítélkezés - videóval (Dehir.hu)

Debreceni modell. Így nevezik a járásbíróság kiemelkedően hatékony ítélkezési gyakorlatát, amelynek tudományos vizsgálatára közös kutatási programot indít az egyetem jogi kara és a Debreceni Törtvényszék. Az erről szóló megállapodást ma írták alá a felsőoktatási intézményben. Részletek.

Díszmagyar és tánc: így sárgultak Debrecenben a végzős agrárosok - fotókkal, videóval (Debrecen TV)

Az agrárosok a hagyományoknak megfelelően búcsúztak el egyetemüktől. Ismét volt sárgulás Debrecen utcáin. Részletek.

DASE: "Egy életen át kell játszani" (Haon.hu)

Száztíz évvel ezelőtt alakult a debreceni agrár-felsőoktatás első sportegyesülete. Az évfordulót egész napos szabadidős programokkal ünneplik a Böszörményi úti campuson. Részletek.

Campus Fesztivál: Bingo! (Mixonline.hu)

Az Artisjus-díjas, és a rangos európai EFFE minősítéssel kitüntetett debreceni Campus Fesztivál idén lesz tíz éves. A kezdetektől zenei sokszínűséget képviselő fesztivál fontos védjegye, hogy nem csak koncertekben bővelkedik. Ez a 2017-es évre kifejezetten igaz, ugyanis minden napra sok kulturális és szórakoztató program jut majd. Jön számtalan világsláger megalkotója, a holland Bingo Players (képünkön) is. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 19. szám | 2017. MÁJUS 18.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.