DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 18. SZÁM | 2017. MÁJUS 11.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 18. SZÁM | 2017. MÁJUS 11.

HÍREK

Együttműködés a MÁV-csoporttal

A hazai műszaki, technológiai és természettudományi képzés fejlesztéséről írt alá megállapodást kedden a Debreceni Egyetem és a MÁV-csoport. Az együttműködés célja az elméleti és a gyakorlati tudásbázis összekapcsolása, közös képzési és kutatási programok szervezése.

Új laboratórium a Műszaki Karon

Többfunkciós mérnöki oktató és fejlesztő laboratóriumot alakítottak ki a Debreceni Egyetem Műszaki Karán a Robert Bosch Automotive Steering Kft közreműködésével. Az új labor a gépészmérnöki képzés támogatása mellett helyet ad egy vállalati tehetséggondozó műhelynek is.

Akadémiai Díj a legjobbaknak

Az MTA rangos elismerésében részesült Püski Levente történész, a Debreceni Egyetem professzora, valamint megosztott Akadémiai Díjat vehetett át a Természettudományi és Technológiai Kar számelméleti kutatócsoportja (Bérczes Attila, Hajdu Lajos és Pintér Ákos) az MTA május 8-i közgyűlésén.

A "Csodálatos Caporetto"

Az I. világháború olasz hadszínterének legsikeresebb hadművelete, a caporettói áttörés 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferenciát az egyetem, a Magyar Hadtudományi Társaság, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és a város. A tanácskozáson a legendás offenzíva jelentőségét több oldalról mutatták be.

Idén is Dolgozói DErbi!

"Értünk, Nekünk, Velünk!" - a tavalyi nagy siker után ebben az évben is megrendezi a Dolgozói DErbit a Debreceni Egyetem. A programot a tavalyi tapasztalatok és az egyetemi polgárok visszajelzései alapján állították össze a szervezők. A Dolgozói DErbit június 9-én tartják a Nagyerdei Stadion rendezvényterén és a Víztoronyban.


Programajánló

Szent László konferencia

A Szent László-év országos programjaihoz csatlakozva "Európa és Magyarország Szent László korában" címmel rendez konferenciát a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete május 11-12-én a Főépület XII. termében és a Nagyerdei Víztoronyban. Részletek.

Fórum a városfejlesztésről

Új Főnix Terv, Debrecen fejlesztési elképzelései - a rendezvényen fiatal közgazdász hallgatók tájékozódhatnak Papp László polgármestertől a város innovációiról, azok várható hatásairól, de lehetőség lesz esetlegesen új elképzelések felvetésére is. A fórumot május 11-én, csütörtökön 16.30-tól a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusának 104-es nagyelőadójában tartják (Böszörményi út 138.).

Természetvédelmi vetélkedő

Első alkalommal szervez Országos Felsőoktatási Természetvédelmi Vetélkedőt a DE MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park május 11-12-én. Az elméleti versenyeket a MÉK Nagytanácstermében, a gyakorlati próbát pedig a Hortobágyi Nemzeti Parkban tartják.

Nemzetközi konferencia

A Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete "Elképzelt városok és a társadalmi nem" címmel rendez nemzetközi konferenciát május 12-13-án. Az angol nyelvű tanácskozás plenáris előadója John McLeod, University of Leeds, Egyesült Királyság.

Karrierépítés a mindennapokban

Ebben a félévben is folytatódik a Hallgatói Karrierközpont szervezésében a "Karrierépítés a mindennapokban" című előadás-sorozat. Nagy Zsuzsanna, a Robert Bosch Automative Steering Kft. HR-vezetője "Tanácsok egy nemzetközi vállalat HR-vezetőjétől" címmel tart előadást május 16-án, kedden 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aud. Max.-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Női szerepváltások a kamaszkortól a nagymamakorig" címmel Berényi Rita családterapeuta tart előadást május 16-án, kedden 16 órakor a Főépület X. teremben (Debrecen Egyetem tér 1.).

Konzílium - beutaló nélkül

"Sürgősségi ellátást igénylő emésztőrendszeri kórképek" címmel Papp Mária egyetemi docens (DE ÁOK Belgyógyászati Intézet), "A magasvérnyomás-betegség jelentősége" címmel Páll Dénes egyetemi tanár (DE ÁOK Belgyógyászati Intézet) tart tudományos előadást május 16-án, kedden 16 órától a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Luis Eduardo Luna előadása

A Pszichiátria Tanszék szervezésében Luis Eduardo Luna tart előadást "Ayahuasca - medicine of the rainforest" címmel az Auguszta tanteremben május 16-án, kedden 17 órai kezdettel.

Ősmagyarok a Science Caféban

A magyar őstörténet kerül terítékre a Science Café soron következő előadásában. A Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatának vendége ezúttal Szendrei László, az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár munkatársa lesz május 17-én, szerdán 17 órától a Libri Könyvesboltban (Debrecen, Csapó u. 30.).

Könyvbemutató

Fehér Krisztina Babák a hangok világában című könyvét mutatja be a szerző a Társas-Kognitív Nyelvészeti Kutatócsoport és a DAB Nyelvtudományi Munkabizottsága szervezésében május 17-én, szerdán 17 órától a DAB Székház Holló László termében (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).


Stand up est

Kiss Ádám és Benk Dénes humoristák "Humor sapiens - a felegyenesedés hátrányai" című műsora szórakoztatja a közönséget május 18-án, csütörtökön 19 órától a Lovardában.


Videók

Felhívások

Dolgozói DErbi

Idén is megrendezi a Dolgozói DErbit a Debreceni Egyetem június 9-én a Nagyerdei Stadion és a Víztorony közötti területen, ahol számos szabadidős kulturális és sportlehetőség várja a dolgozókat és családtagjaikat. A rendezvényre a http://regisztracio.unideb.hu/ oldalon lehet jelentkezni.

Családi Nap az egyetemen

A Debreceni Egyetem dolgozói és családtagjai részére Családi Napot, valamint Alumni közössége számára "Iciri-piciri alumni" programot szervez a Nagyerdei Kultúrparkban a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ május 20-án, szombaton 9.30 és 13.00 között. Jelentkezési határidő: 2017. május 19., péntek 12:00. Regisztráció.

Könyvtári információk

Május 12-én, pénteken átalakítási munkálatok miatt zárva tart a Böszörményi úti campus könyvtárában a kölcsönző. Az olvasóterem zavartalanul használható. A zárva tartás alatt könyvvisszaadás az olvasóteremben lehetséges. A DEENK Kenézy Élettudományi Könyvtára május 15-től július 6-ig, a vizsgaidőszak alatt minden hétköznap éjfélig, szombatonként pedig 16 óráig tart nyitva. Bővebb információ a részletes nyitvatartási rendről.

Tájékoztató forgalomkorlátozásról

A Debreceni Egyetem Nagyerdei campus (Klinikai Központ) I. telep Móricz Zsigmond körút felőli kapunál a távhővezeték rekonstrukciós munkái miatt május 30-ig forgalomkorlátozásra kell számítani. Május 13-26. között a Móricz Zsigmond körút felé történő kihajtás a fizetőkapunál nem lehetséges. Ezen időszak alatt a kihajtás az összes többi kapun keresztül a megszokott módon továbbra is biztosított. A torlódások csökkentése érdekében a belépési engedélyhez kiadott matricával rendelkező autók számára javasoljuk az I. telep Kazánháznál lévő teherkapu igénybevételét.


Képgalériák

Együttműködési megállapodás aláírása a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolával

A kínai Jilin Normal Egyetem delegációja a Debreceni Egyetemen

Tudományos konferenciáját rendezett a Tormay Béla Szakkollégium

Szent László életéről és szellemi örökségéről nyílt kiállítás


Sport

Kosárlabda

Idén Miskolcon rendezik a Nemzeti Kosárlabda Egyetemi Bajnokság (Kosárlabda MEFOB) döntőjét, május 14-16. között a Generali Arénában. A négyes döntőben mind a női, mind a férfi debreceni gárda ott lesz. A négyes döntő programja.

Futsal

Az utolsó forduló előtt átvette a vezetést a tabellán a DEAC férfi csapata. Hétfőn 19 órától Csengeren harcolhatják ki a cívisvárosiak az NB II-es csoportgyőzelmet.

Labdarúgás

A tabella első helyén álló DEAC szombaton 16:30-tól hazai pályán fogadja a Hajdúszoboszlói SE csapatát. A DASE szintén otthon, vasárnap 16:30-kor mérkőzik meg a Téglási VSE-vel.

Kézliabda

A szezon utolsó mérkőzése vár a DEAC kézilabdásaira. A bajnokcsapat otthonában, a Kecskeméti János Sportcsarnokban várja 18 órától a Hajdúböszörményi TE együttesét.


Rólunk írták

Itt az áttörés: új lehetőségek nyílhatnak a rákkutatásban (M1 - Minden tudás)

Szenzációs újdonság Debrecenben. Áttörést értek el az élő sejtek megfigyelésében a Debreceni Egyetem kutatói. A tudósok egy olyan egyedülálló videómikroszkópos rendszert építettek, melynek használata új távlatokat nyit a rákkutatásban és a farmakológiában is. Részletek.

Létrejön az ország első Sürgősségi Klinikája (Weborvos.hu)

A Debreceni Egyetem számára fontos, hogy ezen a szakterületen is biztosítsa az utánpótlás magas szintű nevelését. Részletek.

Fejlesztő labort nyitott Debrecenben a világ egyik legnagyobb vállalata - fotókkal, videóval (Debrecen TV)

Oktató és fejlesztő laboratóriumot adtak át ma a Debreceni Egyetem Műszaki Karán a Robert Bosch Automotive Steering Kft-vel való együttműködés keretében. Az egyetem már 5 éve működik együtt a Bosch cégcsoporthoz tartozó vállalattal. A cél, hogy megfelelő minőségi tudással rendelkező mérnökök kerüljenek ki a hallgatók soraiból. A mai ünnepélyes átadáson a cég és az egyetem vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá az együttműködés folytatásáról. Részletek.

Az ember előre is tud nézni, nem csak hátra (Hajdú-bihari Napló)

"A kitűnő kollégák, a barátok, az utódok és persze a sok fiatal inspirálja az embert." Interjú Jávor Andrással, a Debreceni Egyetem leköszönő rektorhelyettesével. Részletek.

Nemzetközi elismerést kapott a Campus Fesztivál (24.hu)

A legfontosabb európai minősítő szervezet értékelte a debreceni rendezvényt. Az értékelésnél fontos szempont volt, hogy a Campus kulcsszereplő a kelet-magyarországi fiatalok elérésében és minőségi időtöltést biztosít zenei felhozatalával és a fesztivál kísérőprogramjaival. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 18. szám | 2017. MÁJUS 11.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.