DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 17. SZÁM | 2017. MÁJUS 4.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 17. SZÁM | 2017. MÁJUS 4.

HÍREK

Egyetemi ügyekről döntöttek

Az agrár és a műszaki-informatikai kabinet munkájáról, a mérnökképzés fejlesztéséhez szükséges szerkezeti átalakításokról is szó volt a Szenátus április 27-ei ülésén. A testület döntött a negyedik rektorhelyettes kinevezéséről, tanári pályázatok rangsorolásáról, professor emeritusi cím adományozásáról és az egyetem új arculatáról is.

Az ország első Sürgősségi Klinikája

Sürgősségi Klinikával bővül a Debreceni Egyetem Klinikai Központja - jelentették be pénteken a III. Sürgősségi Orvostani Fórumon. A kétnapos konferencián a sürgősségi ellátás legújabb eredményeivel ismerkedhettek meg a résztvevők. A előadások mellett elismeréseket is átadtak.

85 éves az egyetem Főépülete

1932. május 15-én az egyetem Díszudvara adott otthont a négy év alatt elkészült Főépület avatóünnepségének. Az évekig tartó építkezést maga a tervező, Korb Flóris irányította, a kivitelezésért pedig Stégmüller Árpád debreceni mester volt felelős.

Esély az egyenlőségre

A hazai felsőoktatási intézmények között egyedülállóan segíti a fogyatékossággal, testi-lelki problémákkal élő hallgatókat a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja, mely idén 15 éves. Az ezredfordulós egyetemi integrációval szinte egy időben megkezdett munkát konferenciával ünnepelte a DEMEK.

Megújult a Madárbarát Mintakert

Vércse költőládával, szalakóta- és fakúsz odúval bővítették az egyetem Böszörményi úti campusán található Madárbarát Mintakertet. Az ország egyetlen egyetemi tanösvénye a leggyakoribb madárvédelmi berendezéseket és az ezekkel védhető állatfajokat mutatja be.


Programajánló

International Food Day

Tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Hallgatói Önkormányzat az International Student Union gasztronómiai fesztiválját, az International Food Day-t a Debreceni Egyetemen május 5-én, pénteken a Kossuth Lajos III. Kollégium előtti téren. A külföldi diákok a nemzeti ételeik mellett hagyományos népviseleteiket, kultúrájuk jellemző táncait, zenéit is bemutatják.

Konzervatóriumi Esték

Húsz év után európai turnéja részeként ismét Debrecenben ad hangversenyt a fiatal japán-magyar zongoraművész, Kaneko Miyuji Attila. A "Steinway Művészét" a Konzervatóriumi Esték hangverseny-sorozat keretében a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Steinway zongoráján hallhatja játszani a közönség május 7-én, vasárnap 19 órától a Liszt teremben.

Média Szakhét

Idén is megrendezi hallgatói számára a hagyományos Média Szakhetet a Debreceni Egyetem Kommunikáció és Médiatudományi Tanszéke május 8-10. között. Beszélgetésen látják vendégül a médiában dolgozó egykori "öregdiákokat" (május 8. hétfő 14 óra, Főépület XI. előadó) és lesz filmvetítés is az Apolló moziban (május 8. hétfő 19 óra). "Mediatizált magánélet" címmel kerekasztal-beszélgetést szerveznek a DE BTK HÖK Kulisszák című rendezvénysorozatának keretében (május 9. kedd 18 óra, Főépület X. előadó). Május 10-én, szerdán 14 órától "Kamasz-fantáziák és populáris irodalom az Instagramon" címmel Glózer Rita tart előadást a Főépület XI. előadójában, a programsorozatot ugyancsak szerdán 20 órától Média Szakest zárja a Club SeVeN-ben.

Közösségek hete

A DEENK Műszaki Könyvtára (Debrecen, Ótemető u. 2-4. fsz. 17.) csatlakozott a Közösségek hete című országos programsorozathoz. Május 8-án, hétfőn 15 órától "Mechatronika, a XXI. század tudománya" címmel a Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék, május 10-én, szerdán 16 órától pedig "Aktív szerepvállalás a fenntartható fejlődésért" címmel az Építőmérnöki Tanszék Kultúrmérnöki Műhelye mutatkozik be.

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Pszichés problémák a párkapcsolatban/párkapcsolati pszichés problémák" címmel Tóth Levente klinikai szakpszichológus tart előadást május 9-én, kedden 16 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, X. termében (Debrecen Egyetem tér 1.).

Világjáró klub

Folytatódik a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság szervezésében a Világjáró Klub, amelyben ezúttal Kubassek János "A veddák földjén Sri Lanka szigetén" címmel tart előadást május 9-én, kedden 18 órától a Klinikai Központ Reumatológiai Tanszék (Régi I.-es sz. Sebészeti Klinika) tantermében.

Mentálhigiénés Filmklub

A Trainspotting 2 című filmet vetítik május 10-én, szerdán 18 órától, ezt követően Juhász Béla Szilárd mentálhigiénikus, addiktológus tart előadást a Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Rock-délután

A Kőbányai Zenei Stúdió tanárai tartanak rockzenei délutánt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar kamaratermében május 11-én, csütörtökön 14 órától. A program vendégei: ifj.Tornóczky Ferenc (gitár), Szakadáti Mátyás (ütőhangszer), Póka Egon (basszusgitár) és Cseke Gábor (zongora).

Természetvédelmi vetélkedő

Első alkalommal rendez Országos Felsőoktatási Természetvédelmi Vetélkedőt a Debreceni Egyetem Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park május 11-12-én. Az elméleti megmérettetést a MÉK Nagytanácstermében, a gyakorlati feladatokat pedig a Hortobágyi Nemzeti Parkban tartják.

Előadóest a DAB-ban

Debreczeni Tibor és Mohai Gábor "Vonj sugaradba" címmel tart előadóestet a DAB Klubban (DAB Székház, Debrecen, Thomas Mann u. 49.) május 11-én, csütörtökön 16.30 órai kezdettel.

Fórum a városfejlesztésről

Új Főnix terv, Debrecen új innovációi, további fejlesztési elképzelései - a rendezvényen fiatal közgazdász hallgatók tájékozódhatnak a város innovációiról, annak várható hatásairól, de lehetőség lesz esetlegesen új elképzelések felvetésére is. A fórumot május 11-én, csütörtökön 16 órától rendezik a Böszörményi út campus 104-es nagyelőadójában.

Nemzetközi konferencia

Az Angol-Amerikai Intézet Gender, Transzlokalitás és a Város Kutatócsoportja "Elképzelt városok és a társadalmi nem" címmel rendez nemzetközi konferenciát május 12-13-án a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetében (Debrecen, Egyetem tér 1.). Plenáris előadó: John McLeod, University of Leeds, Egyesült Királyság. A konferencia nyelve angol. Kérjük, hogy részvételi szándékát a urbanimaginary@gmail.com címre küldött levélben jelezze.


Videók

Felhívások

Tájékoztató forgalomkorlátozásról

A Debreceni Egyetem Nagyerdei campus (Klinikai Központ) I. telep Móricz Zsigmond körút felőli kapunál a távhővezeték rekonstrukciós munkái miatt május 30-ig forgalomkorlátozásra kell számítani. Május 13-26. között a Móricz Zsigmond körút felé történő kihajtás a fizetőkapunál nem lehetséges. Ezen időszak alatt a kihajtás az összes többi kapun keresztül a megszokott módon továbbra is biztosított. A torlódások csökkentése érdekében a belépési engedélyhez kiadott matricával rendelkező autók számára javasoljuk az I. telep Kazánháznál lévő teherkapu igénybevételét.

Áramszünet

Május 6-án, szombaton reggel 8 órától 12 óráig áramszünet lesz a Kémia C szárny erősáramú hálózatában az új dízel generátor üzembehelyezése miatt, ezért az informatikai szolgáltatás kiesésére lehet számítani a Kémiai, a Matematikai, az Ökológiai épületekben, a Főépületben és a Kossuth Lajos Kollégiumokban. A kiesés érintheti a bérelt vonali szolgáltatást is. A létfontosságú gerinchálózati szolgáltatásokat és a telefonhálózat működését az ISZK várhatóan fenn tudja tartani az áramszünet teljes ideje alatt.

Dolgozói DErbi

Idén is megrendezi a Dolgozói Derbit a Debreceni Egyetem június 9-én a Nagyerdei Stadion és a Víztorony közötti területen, ahol számos szabadidős- kulturális és sportlehetőség várja a dolgozókat és családtagjaikat. A rendezvényre a http://regisztracio.unideb.hu/ oldalon lehet regisztrálni.

Kedvezményes jegyek a DVSC - Újpest NB I-es labdarúgó mérkőzésre

A Debreceni Egyetem és a DVSC Futballszervező Zrt. közötti megállapodás értelmében az egyetemi polgárok kedvezményes jegyekre jogosultak a május 6-án, szombaton 18 órakor kezdődő DVSC - Újpest NB I-es labdarúgó mérkőzésre. Az egyetemi szektorba az eredetileg 2.000 Ft-ba kerülő jegyeket 50%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni. A kedvezmény előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet a sportreg.unideb.hu oldalon tudnak megtenni május 6-án este 6 óráig. A jegyeket a Nagyerdei Stadion jegypénztáraiban tudják átvenni a mérkőzés napján 11:30-16:00 között a DEKa kártya bemutatásával. Bármilyen kéréssel, kérdéssel keressék Pöszmet Tibort, a Sportiroda vezetőjét a 30/4941277-es telefonszámon, vagy a facebook.com/unidebsport oldalon.

Hackeld Meg a Fesztivált! - fejlesztői verseny

A Campus Fesztivál szervezői olyan kérdésekre keresik a választ, ami már évek óta foglalkoztatja őket, ezért a DebTech csapata 48 órás "Hack Da Fest" fejlesztői-programozói versenyt hirdet, melynek célja, hogy a debreceni Campus Fesztivál a régió legokosabb fesztiváljává váljon. A versenyre a rendezők 3-4 fős csapatok jelentkezését várják. Jelentkezési határidő 2017. május 8. 23:59.További információk a http://www.techtransfer.unideb.hu oldalon.


Képgalériák

A III. Sürgősségi Orvostani Fórum a Kölcsey Központban

Rosszindulatú daganatok kezelése - konferencia a DAB Székházban

Az Állam- és Jogtudományi Kar és a Kijevi Jogi Egyetem közös konferenciája

10.000 liter hulladék gyűlt össze a Nagyerdőről a IX. Nagy Takarításon


Sport

Vívóbajnokság

Az ország legjobb egyetemista vívóinak részvételével rendezik a MEFOB Országos Vívóbajnokságot május 5-6-án a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában. A megnyitót május 5-én, pénteken 11 órától tartják.

Kosárlabda

Az elődöntő első felvonásán a DEAC Kamilla Gyógyfürdő magabiztos győzelmet aratott, így lépéselőnyben várják az OSE Lions elleni visszavágót. A találkozót pénteken 19 órától rendezik az oroszlányi Krajnyik "Akác" András Sportcsarnokban.

Labdarúgás

A DEAC szombaton lép pályára a Hajdúsámsoni T.T.I.SZ.E. ellen 16:30-kor a Hajdúsámsoni Sportpályán. A DASE szintén idegenben játszik, szombaton 16:30-kor a Sárrétudvari KSE-vel mérkőznek meg a Sárrétudvari Sportpályán.

Futsal

A szezon utolsó hazai mérkőzését játssza hétfőn a DEAC férfi futsalcsapata. A gárda a Kazincbarcikai Ördögök SE-t látja vendégül 18 órától a DESOK-ban.

Debreceni Egyetemi Kupa (DEK)

Május 9-én, kedden rendezik meg a DEK labdarúgó tornáját reggel 9 órától. A helyszín a DEAC műfüves pályája, a nevezési határidő péntek. További részletek itt.


Rólunk írták

Világszínvonalú helyreállító sebészet Debrecenben (M1 - Minden Tudás)

A Debreceni Egyetem Baleseti Intézetében világszínvonalú 3D-technikával állítják helyre a közlekedési balesetekkel összefüggő arcsérüléseket. Részletek.

Drónpilótákat képeznek Debrecenben (GyártásTrend)

A világon egyedülálló kutató- és képzési központ található Debrecenben, ahol egyesül az egyetemi szintű pilótaképzés, a speciális egészségügyi igényeket kiszolgáló laboratóriumi kutatás, a gyógyszerfejlesztés és az amatőr drónpilóta oktatás. A Pharma-flight Kft. ügyvezetőjével, Dr. Czirják Györggyel beszélgettünk az intézet munkájáról. Részletek.

Az e-sport új irányai (Debreceninap.hu)

Az e-sport fejlődése volt a téma a Debrecen Smart City szerdai napján. A rendezvényen a Debreceni Egyetem Informatikai Karának oktatói és hallgatói is bemutatták kutatási eredményeiket. Részletek.

Alig 23 évesen már egyetemen tanít a debreceni sörkutató (Dehir.hu)

Mitől jó a német sör, milyen a cukkini párlat, és hogyan válasszunk a boltban? Ezt is elárulta Alexa Loránd. Interjú. Részletek.

Hallgatók tisztították meg a Debreceni Egyetem környékét – videóval (Debrecen TV)

Felszedhetlek? - állt az önkéntesek pólóinak hátán. A résztvevők nem ismerkedni, hanem szemetet szedni gyűltek össze a kollégiumoknál. A Debreceni Egyetem hallgatói szemeteszsákokkal és gumikesztyűkkel felszerelkezve láttak neki a nagytakarításnak. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 17. szám | 2017. MÁJUS 4.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.