DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 16. SZÁM | 2017. ÁPRILIS 27.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 16. SZÁM | 2017. ÁPRILIS 27.

HÍREK

Orosz világ az egyetemen

Az orosz kultúra népszerűsítésére, valamint a nyelvoktatás támogatására hoztak létre Orosz Központot a Debreceni Egyetemen. A Russzkij Mir Alapítvány közreműködésével kialakított intézményt szerdán adták át az Egyetem téri campus IV-es számú villájában, ahol az ezer kötetes könyvtáron túl multimédiás anyagok is várják az érdeklődőket.

Változik a tanárképzési rendszer

Idén szeptembertől indulnak az első új típusú tanári mesterszakok a felsőoktatásban, amelyek a korábban megszerzett diplomákra épülnek. Ezek előkészítéséről és oktatásszervezési feladatairól tartott tájékoztatót szerdán Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese az egyetemen.

Elstartolt az állásbörze

Minden eddiginél nagyobb alapterületen és rekordszámú kiállítóval várták szerdán a hallgatókat a Debreceni Egyetem 20. Állásbörzéjén. A rendezvényen 1500 álláslehetőség, külföldi diákmunkák, önkéntes- és csereprogramok, külföldi szakmai gyakorlati helyek, vállalati ösztöndíjak közül válogathattak az érdeklődők.

Köszönet a Rektorhelyettesnek

Munkatársai, barátai, tisztelői, diákjai köszöntötték 65. születésnapján Jávor Andrást az Aulában. A professzor tíz éven át képviselte az intézményt rektorhelyettesként, ezentúl a határon túli és az agráriummal kapcsolatos ügyek rektori megbízottjaként, valamint a DEAC társadalmi elnökeként folytatja munkáját.

Bajnok lett a DEAC

Két fordulóval a bajnokság vége előtt ünnepelhette győzelmét a Debreceni Egyetem férfi kézilabdacsapata, ugyanis behozhatatlan előnyre tett szert a tabellán. Szabó Csaba legénysége a következő szezonban már az NBI/B-ben folytathatja a küzdelmet. A DEAC ezzel története során először szerepelhet a magyar kézilabdázás második vonalában.


Programajánló

Arany János konferencia

"Nem mind Arany ami fénylik - Arany János és kora: a 19. századi Magyarország" címmel rendez konferenciát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom és Kultúratudományi Intézete április 27-28-án a Főépületben (Debrecen, Egyetem tér 1.), ahol két nap alatt 7 szekció előadásaival tisztelegnek a költő születésének 200. évfordulója előtt.

III. Sürgősségi Orvostani Fórum

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet Sürgősségi Orvostani Tanszék, a Gyermekgyógyászati Intézet, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság harmadik alkalommal rendezi meg április 28-29-én a Kölcsey Központban tudományos konferenciáját aneszteziológusok, belgyógyászok, gyermekgyógyászok, családorvosok, kardiológusok, oxiológus és sürgősségi szakorvosok, ápolók, mentőtisztek és szakápolók számára. A kongresszus tesztvizsgával zárul.

Anyahajó Klub

Folytatódik a Debreceni Egyetem Anyahajó Klub sorozata, amelyben ezúttal április 29-én, szombaton délelőtt 9.30-tól újra a család-karrier-anyaság háromszög lesz a beszélgetés központi témája. A vendég Mátyásné Szabó Beáta Debrecen-Nagytemplomi lelkipásztor, akit a különböző szerepek határvonalainak elmosódásáról is kérdeznek a szervezők a DEMEK Székházban (Poroszlay út 97.). A részvételi szándékot a demek@unideb.hu email címen jelezzék 2017. április 28. (péntek) 10 óráig.

Potyók Tamás tárlata

A Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében Potyók Tamás alkotásaiból nyílik kiállítás Napló címmel április 29-én, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában. A tárlat május 20-ig látható.

Festőiskolai kiállítás

"Képek között" címmel a Potyók festőiskola növendékeinek alkotásaiból nyílik kiállítás a DOTE Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.) április 30-án, vasárnap 11 órakor. Az eseményen közreműködik az Arco Nobile vonósnégyes.

Idén is Nagy Takarítás!

A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottsága idén kilencedik alkalommal rendezi meg a Nagy Takarítás elnevezésű önkéntes szemétszedési akcióját. Gyülekezés május 2-án, kedden 9 órától a Kossuth Kollégiumok közötti téren. További információ.

Karrierépítés a mindennapokban

Ebben a félévben is folytatódik a Hallgatói Karrierközpont szervezésében a "Karrierépítés a mindennapokban" című előadás-sorozat, amelyben ezúttal Dajnoki Krisztina (DE GTK Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet) "A globalizáció hatása az egyén karriertervezésére" címmel tart előadást május 2-án, kedden 14 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Speciális szükséglet a párkapcsolatban" címmel Mosoni Krisztina jelnyelv oktató tart előadást május 2-án, kedden 16 órártól a Debreceni Egyetem Főépület, X. termében (Debrecen Egyetem tér 1.).

Kerekasztal-beszélgetés

"Nők a felsőoktatásban" címmel kerekasztal-beszélgetést rendez a Budapesti Osztrák Kulturális Fórum, a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete és a DE Angol-amerikai Intézet Gendertudományi Központja május 3-án, szerdán 12 órától a Debreceni Egyetem, Főépület 111. teremben. A program a Budapesti Osztrák Kulturális Fórum „Kalliopé: Nők a társadalomban, a kultúrában és a tudományban” című kiállításának kísérőrendezvénye. A tárlat megnyitója május 2-án, kedden 11.30-tól lesz, a kiállítás május 2-19. között látogatható a DE Főépületének 1. emeleti kerengőjén.

Sportnapok az Egészségügyi Karon

Hagyományteremtő szándékkal tart sportnapokat május 2-3-án a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A rendezvénnyel a sportolás egészség-előnyeinek népszerűsítését, az egészségtudatos magatartás kialakításának elősegítését és a sport "egészséges" hatásainak átélését szeretnék elérni a szervezők. A megnyitó május 2-án, kedden 13.45 órakor kezdődik a kar udvarán (Nyíregyháza, Sóstói u. 2-4.).

15 éves a DEMEK

Másfél évtizede működik a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja. A jubileumot május 3-án, 11 órától a Főépület Aulájában rendezett konferenciával ünnepli meg a DEMEK.

Olimpiai Akadémia

"5 karika 4 keréken" címmel Dávid Krisztina sportlövő paralimpikon tart előadást a Debreceni Egyetemen május 3-án, szerdán 16 órától a Főépület Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Science Café

Folytatódik a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozata, a Science Café. "A lélek és az építészet kölcsönhatása" címmel Rácz Tibor István tart előadást május 3-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltban (Debrecen, Csapó u. 30.).

Mentálhigiénés Filmklub

A Segítség, apa lettem című amerikai vígjátékot láthatja a közönség a Mentálhigiénés Filmklubban május 3-án, szerdán 18 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után Engler Ágnes egyetemi adjunktus vezet beszélgetést.


Hula Hopp táncbemutató

A Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében Tina Wolf tart Hula Hopp táncbemutatót a Tánc- és Mozgásművészeti Estek keretében április 27-én, csütörtökön 18 órai kezdettel a Nagyerdei Víztorony Rendezvénytermében.

Bagdy Emőke Debrecenben

"Egészségben, boldogan élni" címmel tart előadást a Lovardában (Debrecen, Kassai út 26.) Bagdy Emőke pszichológus április 28-án, pénteken 18 órától.

Jazzbarátok Köre

A Dés András Trió ad koncertet április 28-án, pénteken 19.30-tól a Nagyerdei Víztoronyban.


Videók

Felhívások

Pályázat Alumni rendezvény szervezésére

A Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány pályázatot hirdet Alumni találkozó, konferencia, egyéb rendezvény szervezésére az egyetemen vagy annak jogelőd intézményeiben végzett hallgatók, dolgozók részére. A pályázat benyújtásának határideje: 2017. április 28. Bővebb információ.

Felmérés a DEENK szolgáltatásairól

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára felmérést készít arról, hogy szolgáltatásaik mennyire felelnek meg az olvasók igényeinek. A kérdőív ide kattintva elérhető. A kitöltők között a DEENK 10 db pendrive-ot sorsol ki.

Felajánlás

Az egyetem oktató- és kutatómunkáját segíti, a rendezvények megvalósítását, az értékek megőrzését támogatja a Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány. A Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ kéri az egyetem egykori hallgatóit, járuljanak hozzá az adó 1% felajánlásával az alapítvány tevékenységéhez. Bővebb információ.


Képgalériák

Kínai delegáció fogadása

Jávor András születésnapi köszöntése

Faültetés a Kassai úti campuson

Less Nándor Földrajzverseny


Sport

Kosárlabda

A DEAC Kamilla Gyógyfürdő pénteken játssza az elődöntő első mérkőzését a bajnokságban az OSE Lions ellen 19 órától az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.

A nők az 5-8. helyért vívott küzdelemben legközelebb szombaton, 16 órakor játszanak a Tatabányai Kosárlabda Club ellen. Az odavágót idegenben kezdik, a mérkőzés helyszíne a Földi Imre Városi Sportcsarnok lesz.

Futsal

A DEAC férfi csapata legutóbb a Kincsem Lovaspark SE ellen diadalmaskodott 6-3-ra, a következő mérkőzésük május elsején 19:30-kor kezdődik az MVFC Berettyóújfalu ellen a Berettyóújfalui Sportpályán.

Labdarúgás

A DEAC április 29-én játszik hazai pályán a Hajdúnánás GB. FK-val 16 órától. A DASE szintén otthonában fogadja a tabella első helyén álló Nyíradony VVTK-t, április 30-án 16 órakor.

Kézilabda

A DEAC férfi kézisei ezúttal Füzesabonyba utaznak a Juhász '99 Füzesabonyi SC vendégeként. A találkozót április 29-én 19 órától rendezik a Teleki Blanka Általános Iskolában.

Nemzetközi Egyetemi Sportnap

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Intézete, a DE Sportirodája és a DEHÖK Sportbizottsága első alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Egyetemi Sportnapot május 2-án a DEAC Sporttelepen és DESOK-ban. Részletek.


Rólunk írták

Meghódítaná a piacot és önnfenntartóvá válna a Debreceni Egyetem (Debrecen TV)

Szilvássy Zoltán rektor szerint gondolni kell arra a jövőre is, amikor már nem lesznek uniós források, támogatások. Részletek.

Orosz központ nyílt a Debreceni Egyetemen (Hirado.hu)

Orosz központot adtak át a Debreceni Egyetemen (DE). Budapest és Pécs után ez a harmadik ilyen intézmény Magyarországon. Részletek.

Nagy siker az egyetemi állásbörze: fotók (Hajdupress.hu)

Nagy érdeklődés övezte a Debreceni Egyetem Állásbörze és Karriernap rendezvényét, melyet az intézmény főépületében tartottak szerdán. Az eseményen közel 100 kiállító csaknem 1500 állásajánlattal várta az érdeklődőket. Részletek.

Csontritkulás: új betegklub Debrecenben (Weborvos.hu)

Megalakult az oszteoporózis betegegyesület debreceni szekciója. A helyi betegklubbal az egyesület Debrecen és környéke csontritkulásos betegeinek kíván rendszeres támogatást nyújtani a betegséggel kapcsolatosan. Részletek.

Alakul az újabb nagy csapat! Bajnok lett a DEAC! (Civishir.hu)

Két fordulóval a bajnokság vége előtt már ünnepelheti végső győzelmét a Debreceni Egyetem férfi kézilabdacsapata. Szabó Csaba legénysége a következő szezonban már az NBI/B-ben folytathatja a küzdelmet. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 16. szám | 2017. ÁPRILIS 27.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.