DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 15. SZÁM | 2017. ÁPRILIS 20.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 15. SZÁM | 2017. ÁPRILIS 20.

HÍREK

Fókuszban az élelmiszerbiztonság

A globális élelmiszerbiztonság tényezőit, a veszélyforrásokat és a kockázatokat ismertette székfoglaló előadásában a Táplálkozástudományi Intézet új professzora, Bánáti Diána. A nemzetközileg elismert szakember április 20-án vette át kinevezését Szilvássy Zoltán rektortól.

Az orvostudomány kiválóságai

Balla György professzort a kísérletes, Mechler Ferenc professor emeritust pedig a diagnosztikai orvostudomány területén elért eredményeiért tüntette ki Elischer Gyula-, illetve Went István emlékéremmel a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara. Az elismeréseket csütörtökön adták át.

Újabb hiánypótló sportképzés

Az országban elsőként indít alap- és középfokú kézilabda edzőképzést a Debreceni Egyetem a Magyar Kézilabda Szövetséggel közösen. A szeptemberben induló képzésekről a férfi kézilabda Magyar Kupa szombati döntőjén írták alá a megállapodást.

A dolgozókat segítik

A tartós betegséggel küzdő munkavállalókat megillető kedvezményekről és juttatásokról tájékoztatta az érdeklődőket a szerdai dolgozói fórumon a DEMEK új munkacsoportja. Céljuk, hogy segítsenek az intézmény megváltozott képességű munkavállalóinak eligazodni a jogszabályok útvesztőiben.

Nemcsak sportosak, okosak is

Az egyetem hét tehetséges hallgatója - Bakóczy András, Gonda Daniella Csilla, Kiss Dávid, Mihály Kata, Pártos Zsófia, Remete László és Szikszai Marcell – vette át kedden a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat sportösztöndíját. A diákok egy évig anyagi támogatást kapnak az önkormányzattól.


Programajánló

Könyvbemutató

Több kötetet is ismertet a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara április 20-ai, csütörtöki könyvbemutatóján, melyet 15.30-tól tartanak az MTA DAB Székház Holló László termében (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Gyermeknőgyógyász Kongresszus

Idén 37. alkalommal rendezi meg konferenciáját a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint az MTA Debreceni Területi Bizottság közreműködésével a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság. A tanácskozás időpontja április 21-22. (péntek-szombat), helyszíne az MTA DAB Székház (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Faültetés a Föld napján

A Debreceni Egyetem vezetőségének tagjai a Lenerg Energetikai Ügynökség Szilícium Mező Inkubátorházának közelében (Debrecen, Kassai út 26.) a Föld napja alkalmából április 21-én, pénteken 9 órakor szimbolikusan elültetnek egy-egy olyan fát, amely az elkövetkezendő években akár 28 000 kg oxigént is termelhet.

Less Nándor Földrajzverseny

A Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete és a Földrajzverseny Alapítvány április 21-22-én rendezi meg a XXIV. Less Nándor Földrajzverseny döntőjét. A rendezvény ünnepélyes megnyitója április 21-én, pénteken 14 órától lesz az Élettudományi épület 003-004-es termében. Részletek.

Emlékhangverseny

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara április 23-án, vasárnap 19 órától ünnepi hangversennyel emlékezik Kováts Zoltán karmesterre, főiskolai docensre. A koncerten közreműködik a Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekara, vezényel Bolyky Zoltán. Az emlékhangverseny helyszíne a Zeneművészeti Kar Liszt terme (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Tudományos ülések

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Tanszéke április 24-én, hétfőn 16 órai kezdettel, a Gyermekgyógyászati Intézete pedig április 25-én, kedden 15 órától tartja tudományos ülését az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Könyvbemutató

Szendrei László: Baráti tanácsok amatőr őstörténészeknek című most megjelent kötetét ismerteti Bárány Attila, a Debreceni Egyetem professzora április 25-én, kedden 16 órakor a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár tárgyalójában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Család és/vagy karrier?" címmel Vígh József, a Három királyfi három királylány mozgalom vezetője tart előadást április 25-én, kedden 16 órától a Főépület X. termében (Debrecen Egyetem tér 1.).

Világjáró klub

Folytatódik a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság szervezésében a Világjáró Klub, amelyben ezúttal Orbází Zoltán "El Camino, zarándokúton Portugáliában" címmel tart előadást április 25-én, kedden 18 órától a Klinikai Központ Reumatológiai Tanszék (Régi I.-es sz. Sebészeti Klinika) tantermében.

Állásbörze és karriernap

Karrier- és CV-tanácsadással, állás-, valamint szakmai gyakorlati helyekkel, külföldi ösztöndíj-lehetőségekkel, próba állásinterjúkkal várja az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Állásbörze és karriernap 2017 című rendezvénye április 26-án, szerdán 9-16 óra között a Főépületben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Születésnapi konferencia

Konferencia keretében ünnepli a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara a 25 éves szociálpedagógus képzést április 26-án, szerdán 10 órai kezdettel a GYFK dísztermében (Hajdúböszörmény, Désány I. u. 1-9.).

Olimpiai Akadémia

"Sport egy életen át" címmel Gádorfalvi Áron szörfversenyző tart előadást a Debreceni Egyetemen április 26-án, szerdán 16 órától a Főépület Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Lányok napja az Informatikai és a Műszaki Karon

A Debreceni Egyetem Informatikai és Műszaka Kara idén is csatlakozott az országos kezdeményezéshez, melynek célja, hogy informálja a lányokat a műszaki, technológiai, mérnöki és informatikai pályáról és szakmákról. A Műszaki Kar programjai az Ótemető utcai épületben április 26-án, csütörtökön 9 órától, az Informatikai Kar rendezvényei a Kassai úti épületben 10 órától kezdődnek.


Világzenei Körkép

Filmzenei klasszikusok vonósokra készült átirataiból nyújt ízelítőt az Arco Nobile Vonósnégyes az Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében április 20-án, csütörtökön 18 órai kezdettel a Nagyerdei Víztorony rendezvénytermében.

Dumaszínház

"Borsodi homályos" címmel Aranyosi Péter önálló estjén szórakozhat a közönség április 20-án, csütörtökön 19 órától a Lovardában.

Koncert a Lovardában

Kowalsky meg a Vega koncert lesz a Lovardában április 22-én, szombaton 22 órától. Jegyek elővételben a Lovarda portáján és a Rock Music Shopban kaphatóak.


Videók

Felhívások

Pályázat Alumni rendezvény szervezésére

A Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány pályázatot hirdet Alumni találkozó, konferencia, egyéb rendezvény szervezésére az egyetemen vagy annak jogelőd intézményeiben végzett hallgatók, dolgozók részére. A pályázat benyújtásának határideje: 2017. április 28. Bővebb információ.

Felmérés a DEENK szolgáltatásairól

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára felmérést készít arról, hogy szolgáltatásai mennyire felelnek meg az olvasók igényeinek. A kérdőív ide kattintva érhető el. A kitöltők között a DEENK 10 db pendrive-ot sorsol ki.

Falling Walls Lab Budapest 2017.

A Falling Walls Lab Budapest várja fiatal kutatók és szakemberek jelentkezését, hogy bemutassák innovatív ötleteiket, mellyel választ adhatnak arra a kérdésre, hogy „Melyik lesz a következő fal, amelyik le fog omlani?” A nyertesek egy berlini utat nyernek a Falling Walls Lab döntőre és az azt követő november 9-i konferenciára. A jelentkezési határidő: 2017. április 24. Bővebb információ.

Felajánlás

Az egyetem oktató- és kutatómunkáját segíti, a rendezvények megvalósítását, az értékek megőrzését támogatja a Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány. A Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ kéri az egyetem egykori hallgatóit, járuljanak hozzá az adó 1% felajánlásával az alapítvány tevékenységéhez. Bővebb információ.

Kedvezményes jegyvásárlás

A Debreceni Egyetem dolgozói 10% kedvezménnyel vásárolhatnak belépőt a Főnix csarnokba, a Rapülők együttes április 22-i szuperkoncertjére. A rendezvény jegyvásárlós linkje: http://gag.jegy.hu/program/rapulok-koncert-78133/373837, ahol az UNIRAPJEGY kuponkód megadásával online fizetésnél automatikusan érvényesül a kedvezmény.


Képgalériák

A Táplálkozástudományi Intézet új
professzorának székfoglaló előadása

Richter Tudós Klub először a Debreceni
Egyetemen

Húsvéti tojásfestés a Böszörményi úti
közösségi kertben

Ónodi Mézes Mesevilág kiállítás nyílt
a Gyermekgyógyászati Klinikán


Sport

Kosárlabda

A női kosarasok a TFSE elleni visszavágót pénteken, 18:45-től játsszák az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Futsal

A DEAC női csapata április 22-én, szombaton 19:30-tól lép pályára a Göcsej együttese ellen a DESOK-ban.

A férfi futsalosok szintén hazai pályán játszanak, hétfőn 18 órától a Kincsem Lovaspark SE-t fogadják.

Labdarúgás

A DEAC szombaton 16 órától a Berettyóújfalu SE-t látja vendégül, míg a DASE szintén szombaton 16 órától a Hajdúszoboszlói SE otthonába látogat.

Kézilabda

A tabella első helyét elfoglaló kézilabdások szombaton 18:30-tól játszanak a Berettyó MSE csapatával a Kecskeméti János Sportcsarnokban.

Torna

Berki Krisztián, a Debreceni Egyetem hallgatója a Kolozsváron zajló Európa-bajnokságon a lólengés szerdai selejtezőjét megnyerve első helyen jutott be a szombati döntőbe.


Rólunk írták

"Nem csak a betegséget kell gyógyítani, hanem magát a beteget is" (Debrecen TV)

A jövő egészségügyi megoldásaiba nyújt bepillantást a Richter Tudós Klub, ennek keretében tartottak ma előadásokat a Debreceni Egyetemen a magyar központú gyógyszeripari világcég képviselői. Az innovatív orvostudományi eredményeket és gyógyszeripari fejlesztéseket bemutató rendezvényre csaknem 300 orvostanhallgató és egészségügyi szakember látogatott el. Részletek.

Az orvostudomány kiválóságait köszöntötték (Weborvos.hu)

Balla György professzort a kísérletes, míg Mechler Ferenc professzor emeritust a diagnosztikai orvostudomány területén elért eredményeiért tüntette ki Elischer Gyula, illetve Went István emlékéremmel a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara. Részletek.

Szuperbirkákat tenyésztenek ki Debrecenben (InfoRádió)

Külföldről behozott szaporítóanyaggal mesterségesen termékenyítik meg az anyajuhokat, amelyek aztán a környezetükhöz legjobban alkalmazkodó utódokat hoznak világra. Részletek.

Húsvéti szokások és hagyományok (M1 - Ma reggel)

A húsvét a legjelentősebb egyházi ünnep, éppen ezért nem véletlen, hogy a vallási néprajzban is fontos szerepet játszik. Ráadásul a régiek nem csak húsvét vasárnapjára vagy hétfőjére emlékeztek. A húsvéti ünnepkör egykor a böjttel kezdődött és egészen pünkösdig tartott. A Debreceni Egyetem néprajzi tanszékének vezetője, Bartha Elek mesélt a néprajzhoz és a valláshoz köthető hagyományokról. Részletek.

A 40. Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Verseny eredményei (Musicianswho.hu)

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Rézfúvós és Ütőhangszeres Tanszéke, valamint a Conservatory Alapítvány 2017. április 8-a és 10-e között 40. alkalommal adott otthont a Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozónak és Versenynek. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 15. szám | 2017. ÁPRILIS 20.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.