DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 13. SZÁM | 2017. ÁPRILIS 6.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 13. SZÁM | 2017. ÁPRILIS 6.

HÍREK

Változatlanul az élvonalban

A Debreceni Egyetem megőrizte vezető helyét a hazai felsőoktatási intézmények között. Az országosan tapasztalt 5 százalékos csökkenéshez képest Debrecenben - a tavalyi adatokhoz hasonlóan - több mint 15 ezren jelentkeztek a szeptemberben kezdődő képzésekre. Az újonnan induló gyógypedagógia szakra nyolcszoros volt a túljelentkezés.

Innovatív ötletekből sikertörténet

Kockázati tőketámogatásban részesül a Debreceni Egyetemhez kötődő Insimu Patient startup - jelentették be a Startup Campus Roadshow debreceni állomásán. A csütörtöki rendezvényen két további egyetemi csapat is bemutatta találmányát: egy mangán-alapú kontrasztanyagot és egy bokamozgató rehabilitációs készüléket.

Szájsebészet és fogászat felsőfokon

Maradéktalanul helyre tudják állítani az arc szimmetriáját a közlekedési balesetek sérültjeinél a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A digitális technikák arcsebészeti és fogászati alkalmazása volt a csütörtökön nyílt 18. Debreceni Fogászati Napok központi témája.

Veseátültetés holland mintára

Andrzej Baranskitől, Hollandia legnevesebb donorsebészétől szerezhettek új ismereteket a transzplantációban érintett hazai orovosok a Debreceni Egyetemen. A Leideni Egyetem Transzplantációs Centrumának vezetője az agyhalott donorokból történő sebészi szerveltávolításról tartott kurzust.

Rajt előtt az alternatív autók

"Gőzerővel" készülnek a Műszaki Kar hallgatói és oktatói a saját tervezésű, alternatív meghajtású autóikkal az idei futamokra. Május 4-6. között két csapattal állnak rajthoz Egerben a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen, és indulnak a Shell Eco-marathon Europe-ra is, melynek május 25-28. között London ad otthont.


Programajánló

Onkológia Határai 2017

Szakmai továbbképzést rendez a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Onkológiai Intézete április 6-8. között az Aquaticum Debrecen Thermal & Wellness Hotelben. A rendezvényen a szakterület legújabb eredményeit ismerhetik meg a résztvevők.

II. Stroke Szakdolgozói Vándorgyűlés

A Debreceni Egyetem ad otthont a Stroke Szakdolgozói Vándorgyűlésnek, amelyet második alkalommal rendez meg a Magyar Stroke Társaság. A szakmai program időpontja: április 7-8., helyszíne: Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Tanszék (Auguszta Központ - Debrecen, Móricz Zsigmond körút 22. IV. emelet).

Zenepedagógiai konferencia

A zenetanárképzés 50 éves évfordulója alkalmából szervez konferenciát a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, a DE Bölcsészettudományi Kar Humán Tudományok Doktori Iskola Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Programja és a Jövő Művészetéért Alapítvány április 7-én, pénteken 10 órától. A tanácskozás központi témája a zenepedagógia múltja, jelene és jövője. A rendezvény helyszíne a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Kiállítás megnyitó

"Transzpireneusok trekking" címmel Radics Tamás képeiből nyílik kiállítás a KLTE Baráti Kör szervezésében április 7-én, pénteken 11 órakor a Főépület III. emeleti kerengőjén.

40. Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Verseny

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Rézfúvós és Ütőhangszeres Tanszéke, valamint a Conservatory Alapítvány április 8-10. között 40. alkalommal rendezi meg a Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozót és Versenyt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.), ahol a találkozó részeként április 9-én, vasárnap 19 órától a Konzervatóriumi Esték keretében a RadioBrassVienna hangversenyét hallhatják az érdeklődők.

Gobelin kiállítás

"Generációk gobelinjei" címmel Horváth Kálmánné Erzsébet és Piros Andrea alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében április 8-án, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában.

Képzőművészeti kiállítás

"Tökéletes Mélység" címmel Kocsis László alkotásaiból nyílik kiállítás április 9-én, vasárnap 11 órakor a DOTE Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Nyolc évtized otthonai

Az elmúlt évtizedek otthonait mutatja be az a kiállítás, amelyet közösen rendez a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a Győr-Moson-Sopron megyei Építészkamara. A megnyitó időpontja: április 10., hétfő 17 óra, helyszíne: Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Aula (Debrecen, Ótemető utca 2-4.).

Science and Cake

Az Informatikai Kar Tudományos Diákköre szervezésében ebben a félévben a hallgatók ismét részt vehetnek a Science & Cake elnevezésű előadássorozaton, ahol a kötelező tananyagon felüli ismereteket szerezhetnek. A Szakmai Napon Godó Zoltán: Fejlesztések, kutatások mikrovezérlővel, Fazekas Attila: Emberi gesztusok számítógépes felismerése és Kádek Tamás: Mesterséges intelligencia: Állapottér-reprezentációk kapcsolata című előadását hallgathatják meg az érdeklődők április 11-én, kedden 11 órától az Informatikai Kar F01 termében.

Világjáró klub

Folytatódik a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság szervezésében a Világjáró Klub, amelyben ezúttal "Takács István Mistra - kolostorváros" címmel tart előadást április 11-én, kedden 18 órai kezdettel a Klinikai Központ Reumatológiai Tanszék (Régi I.-es sz. Sebészeti Klinika) tantermében.

Dolgozói Fórum

A Debreceni Egyetemen tartós betegséggel küzdő munkatársakat megillető kedvezmények, juttatások lehetőségeiről tart tájékoztatót a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ Dolgozói Munkacsoportja április 12-én, szerdán 16 órai kezdettel a Főépület Aud. Max-ban.

Bemutatkozó előadás

"Élelmiszer-biztonság - paradigmaváltás Európában" címmel Bánáti Diána, az egyetem frissen kinevezett professzora tart bemutatkozó előadást a Táplálkozástudományi Intézet rendezésében április 13-án, csütörtökön 14 órától a Főépület Aulájában (Egyetem tér 1.).

Tudományos kitüntetés

Elischer Gyula és Went István tiszteletére alapított tudományos elismeréseket ad át a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara április 13-án, csütörtökön 14 órakor az In Vitro Diagnosztikai Tömb tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.) rendezett ünnepségen.

Kiállítás a GYFK-n

Április 20-ig látható az a kiállítás, ami Bujdosó Mária művésztanár, az Egészségnevelési Tanszék vizuális szakmacsoportjának oktatója alkotásaiból nyílt a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar Parafa Galériájában.


Zenés Irodalmi Estek

Koroknai Árpád és Kozma Norbert előadói estjét hallgathatják meg az érdeklődők a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében április 6-án, csütörtökön 18 órai kezdettel a Nagyerdei Víztoronyban. Ugyanitt 20 órától a Cool tour Sokk zenei tehetségkutató keretében Privát Affér koncert is lesz.


Videók

Felhívások

"Magyarország jó tanulója - jó sportolója 2016"

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdet azon tanulók és hallgatók számára, akik a 2015/16-os tanévben eredményes tanulmányi munkájuk mellett kimagasló sportteljesítményt nyújtottak. A pályázatok leadási határideje: 2017. április 28. 8 óra. Részletek.

Adó 1% felajánlása

Az egyetem oktató- és kutatómunkáját, a rendezvények megvalósítását, az értékek megőrzését támogatja a Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány, amelynek munkáját segítheti az adó 1%-ának felajánlásásval. A Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ kéri az egyetem egykori hallgatóit, járuljanak hozzá az alapítvány tevékenységéhez. Részletek.

Kedvezményes jegyvásárlás

A Debreceni Egyetem dolgozói 10% kedvezménnyel vásárolhatnak belépőt a Főnix csarnokba, a Rapülők együttes április 22-i szuperkoncertjére. A rendezvény jegyvásárlós linkje: http://gag.jegy.hu/program/rapulok-koncert-78133/373837, ahol az UNIRAPJEGY kuponkód megadásával online fizetésnél automatikusan érvényesül a kedvezmény.

Alakformáló tánctréning

Az alakformáló tánctréning segít a fittség megőrzésében, lehet valaki fiatal vagy idősebb, kezdő vagy profi, itt nem a tánctudás a lényeg, hanem a felszabadult mozgás. Az órán való részvételhez nincs szükség táncos múltra, vagy hosszú, bonyolult koreográfiák betanulására, de még csak táncpartnerre sem, a pozitív hozzáállás viszont ajánlott. Minden szerdán 21 órától várunk szeretettel minden érdeklődő és mozogni vágyó kedves kollégát a DESOK csarnokban. A részvétel DEKA kártya felmutatásával ingyenes.


Képgalériák

Kovács Katalin, a "kajakkirálynő" előadása
az Olimpiai Akadémián

Rákosi börtönei - kortörténeti kiállítás az
Állam- és Jogtudományi Karon

Német képregény-kiállítás nyílt a
Germanisztikai hét alkalmából

Közös ajándékkészítés a húsvéti ünnepekre
a Néprajzi Tanszékkel


Sport

DEK Mix röplabda verseny

Hamarosan kezdődik a DEK Mix röplabda verseny, amire az egyetem azon hallgatói jelentkezhetnek, akik legalább négy féléves, oklevelet adó képzésben, illetve iskolarendszerű képzésben vesznek részt a verseny időpontjában (április 26.). Nevezési határidő: április 21. 20:00. Részletek.

Wizz Air Debrecen Airport Run

Különleges jótékonysági futásnak ad otthont április 22-én a Debreceni Repülőtér, ahol egyéniben 5 és 10 km, négy fős váltóban pedig 10 km (4x2,5 km) megtételére várják a jelentkezéseket április 14-ig. Az egyetemisták kiemelt kedvezménnyel nevezhetnek, ezen felül az esemény névadó szponzora, a Wizz Air légitársaság minden futó rajtcsomagjába egy 20 euró értékű repülőjegy utalványt is ad ajándékba. Részletek.

Kosárlabda

A DEAC Kamilla Gyógyfürdő első kiemeltként várja a rájátszást, a csapat a nyugati negyedik helyezett MTK-val vív párharcot pénteken 19 órától az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

A női kosarasoknak a rájátszás első körében a nyugati-csoportot megnyerő TFSE lesz az ellenfele. A két győzelemig tartó párharc első mérkőzését április 13-án, csütörtökön Budapesten játsszák, a visszavágót pedig április 21-én 17 órakor az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Futsal

Húsz veretlen meccs után kapott ki a DEAC hétfő este a Csengertől hazai pályán 4-6-ra. Április 7-én, pénteken Gödöllőre utazik a csapat, a találkozó 19 órakor kezdődik a Szent István Egyetem Sportcsarnokban.

A DEAC női csapata legközelebb az Airnergy vendégeként játszik április 12-én Budapesten, az Építők Sportcsarnokban 20 órától.

Labdarúgás

A DEAC április 8-án, 15:30-tól csap össze hazai pályán a Hosszúpályi SE csapatával. A DASE április 9-én, vasárnap a Hajdúnánás GB. FK együttesével találkozik szintén 15:30-tól a Hajdúnánási Sportpályán.

Röplabda

A bajnokság befejeztével a DEAC röplabdásai a MEFOB keretében április 6-án, csütörtökön 20 órától hazai pályán küzdenek meg az Egri Egyetem csapatával.

Kézilabda

A debreceni kézisek április 9-én a tabella 11. helyén álló Balmazújváros KK U23-hoz látogatnak 18 órakor a Kőnig Rendezvényközpontba.


Rólunk írták

Továbbra is a debreceni a legnépszerűbb vidéki egyetem (Hajdú-bihari Napló)

A Debreceni Egyetem ebben az évben is megőrizte vezető helyét a hazai felsőoktatási intézmények között, a szeptemberben induló képzésekre 15 ezer 223-an jelentkeztek, a frissen induló gyógypedagógia szakra nyolcszoros a túljelentkezés. Részletek.

A világon egyedülálló sikert értek el a Debreceni Egyetem kutatói (NLCafe.hu)

Áttörést értek el a Debreceni Egyetem kutatói az élő sejtek megfigyelésében. A tudósok olyan egyedülálló videomikroszkópos rendszert alkottak, amely új távlatokat nyit a rákkutatásban is. Részletek.

1000 debreceni egyetemista mozdult meg a Földért (Hajdupress.hu)

A Debreceni Egyetem csaknem ezer hallgatója vett részt idén a Föld Órája nemzetközi kezdeményezés kapcsán rendezett programon, hogy felhívják a figyelmet a túlfogyasztás és környezetszennyezés problémáira. Részletek.

Ez a debreceni autó 35 forintból 100 kilométert megy (Civishir.hu)

"Gőzerővel" dolgoznak a hallgatók és oktatók a Debreceni Egyetem Műszaki Karán, hogy időben felkészítsék a saját tervezésű, alternatív meghajtású kocsikat egy hazai, valamint a londoni Shell Eco-marathon Europe versenyre. Részletek.

Ajándékokkal készülnek húsvétra a Debreceni Egyetemen (Debrecen TV)

A tojásdíszítés régi, már-már elfeledett fortélyait egyetemisták mutatták be a fiataloknak a Néprajzi Tanszék húsvéti ajándékkészítő programján. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 13. szám | 2017. ÁPRILIS 6.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.