DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 12. SZÁM | 2017. MÁRCIUS 30.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 12. SZÁM | 2017. MÁRCIUS 30.

HÍREK

Szent László-emlékév

A hallgatók bevonásával és új képzési lehetőségekkel kapcsolódik be a Debreceni Egyetem a Szent László-emlékév programsorozatába. A 2017-es évet a "lovagkirály" trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából nyilvánította Szent László-emlékévnek a nemzetpolitikai államtitkárság.

Hazai vizeink halfaunáját elemzik

A Debreceni Egyetem kutatói által azonosított bihari márnáról is szó volt a Magyar Haltani Társaság éves konferenciáján. A tanácskozáson a Kárpát-medence természetes vizeinek halállományát és az azok védelmére irányuló kutatásokat tekintették át a szakemberek az egyetem agrárkarán.

Példaértékű a debreceni "okosterem"

Az ország minden szegletéből érdeklődnek a Debreceni Egyetem digitális tantermei iránt, amelyek hazánkban jelenleg egyedüliként működnek a Kossuth Gyakorlóban, valamint a Gazdaságtudományi Karon. Az Arany János téri épületben tartottak bemutató órát iskolaigazgatóknak.

Díjazott egyetemi sportszakember

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség Hajós Alfréd Aranyplakettjével tüntették ki Lenténé Puskás Andreát, a Sporttudományi Koordinációs Intézet munkatársát. A MEFS 110. évfordulója alkalmából, az alapító DEAC nevében Jávor András rektorhelyettes írta alá a MEFS egykori alapító okiratának másolatát.

Debreceni "Felfedezett"

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács "Felfedezettjeink" különdíját vehette át a hétvégén Budapesten Katona Tamás. A Debreceni Egyetem informatikus doktorandusz hallgatója az informatika az orvosi-biológiai kutatások segítésében témakörben végzi PhD-tanulmányait az egyetem informatikai doktori iskolájában.


Programajánló

Startup Campus Roadshow Debrecen

A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő támogatásával megvalósuló országos startup programsorozat fő célja a helyi innovációs ökoszisztémák lehetőségeinek bemutatása. A rendezvény március 30-án, csütörtökön 17 órakor kezdődik a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

CSR délután

Az Első Magyar CSR Egyesület tart előadást a Gazdaságtudományi Karon a vállalati felelősségvállalásról a helyi gazdasági, önkormányzati, civil és oktatásban tevékenykedő vezetők részvételével. A tanácskozás március 30-án, csütörtökön 16 órakor kezdődik a Böszörményi úti campuson.

Debreceni Fogászati Napok

Idén 18. alkalommal rendezi meg március 30. és április 1. között a Debreceni Fogászati Napok programsorozatát a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara és a DAB Stomatológiai Munkabizottsága. A konferencia lehetőséget teremt a fogorvostudomány legfrissebb eredményeinek bemutatására, emellett idén is fogászati termékek széleskörű kiállítása és vására várja az érdeklődőket a Kölcsey Konferencia Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.).

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraestjével folytatódik az Universitas-Debrecen hangversenysorozat, amelynek soron következő előadását március 30-án, csütörtök 19 órai kezdettel hallgathatja meg a közönség a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

Erasmus in kindergarten

Az egyetemi óvodába látogatnak el a külföldi hallgatók a Social Erasmus Week keretében március 31-én, pénteken 9 órakor. Részletek.

Kodály Emlékhangverseny

Debreceni kórusok részvételével rendezi meg a Kodály Emlékhangversenyt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara március 31-én, pénteken 17 órától a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

ÉPEN 2017

A DEHÖK Egészségügyi Bizottsága idén négy napon át három helyszínen tartja meg az Értünk - Prevenciós Egyetemi Napokat. Április 3-án, hétfőn a Műszaki Karon, 4-én és 5-én a Főépületben, 6-án pedig a Böszörményi úti campuson várják szűrővizsgálatokra az érdeklődőket. Részletek.

Kiállítás a jogi karon

"Rákosi börtönei" címmel nyílik kiállítás április 3-án, hétfőn 15 órakor az Állam- és Jogtudományi Karon. A megnyitó után a Kassai úti campuson a Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék oktatója, Sipos Ferenc tart kortörténeti összefoglaló előadást.

Karrierépítés a mindennapokban

Ebben a félévben is folytatódik a Hallgatói Karrierközpont szervezésében a "Karrierépítés a mindennapokban" című előadássorozat. "Innovatív nyelvtanulás" címmel ezúttal Polonyi Tünde (DE BTK Pszichológiai Intézet) és Szabó Fruzsina (DE BTK Idegen nyelvi és Továbbképzési Központ) tart előadást április 4-én, kedden 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aud. Max. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Műhelymunka és könyvbemutató

"Mezővárosok és közösség tanulás" címmel rendez műhelymunkát, és ehhez kapcsolódva tartja a "Mezőváros új szerepben" című könyv bemutatóját a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet Művelődéstudományi és Humán tanulmányok Tanszéke április 4-én, kedden 14 órától a Debreceni Akadémiai Bizottság Székház Csokonai Termében (Debrecen Thomas Mann u. 49.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "A párkapcsolat nehézségeiben rejlő lehetőségek" címmel Ötvös Ágnes mentálhigiénikus tart előadást április 4-én, kedden 16 órakor a Debreceni Egyetem Főépület X. termében (Debrecen Egyetem tér 1.).

Szakmai nap óvodapedagógusoknak

"Micsoda gyerek" címmel tart szakmai napot gyakorló óvodapedagógusok számára a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája április 5-én, szerdán 8 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában és a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar konferenciatermében (Hajdúböszörmény, Désány István u. 1–9.).

A digitális média világa

A Ringier Axel Springer Magyarország Kft. munkatársai tartanak vendégelőadást április 5-én, szerdán 12 órától a Debreceni Egyetem Főépület XI-es termében. A téma: Hogyan lehetnek még izgalmasabbak a médiatartalmak? Részletek.

Olimpiai Akadémia

"Tartalékból olimpiai bajnok" címmel Kovács Katalin 3-szoros olimpiai és 31-szeres világbajnok kajakozó tart előadást a Debreceni Egyetemen április 5-én, szerdán 15:30-tól a Főépület, Aud. Max. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Science Café

Az előadás helyszíne ezúttal is a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltja lesz (Debrecen, Csapó u. 30.), ahol április 5-én, szerdán 17 órakor ismét várja a tudományos újdonságok iránt érdeklődőket a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatósága. Ezúttal szervezetünk belső órájának működéséről hallhatnak meghökkentő, új információkat Matta Csabától, az Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének adjunktusától.

Mentálhigiénés Filmklub

Április 5-én, szerdán 18 órakor "Don Juan DeMarco" címmel Tóth Levente klinikai szakpszichológus tart előadást a Mentálhigiénés Filmklubban a Debreceni Egyetem Főépület Aud. Max. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Tudományos szimpózium

"30 éve indult a biotechnológus képzés a Debreceni Egyetemen" címmel tart tudományos szimpóziumot a Természettudományi és Technológiai Kar, a Biológiai és Ökológiai Intézet, a Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék és az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság április 6-án, csütörtökön 9:30-tól a Debreceni Akadémiai Bizottság Székházának Bognár Rezső Termében (Debrecen Thomas Mann u. 49.).


Bachata táncbemutató és táncház

A Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében ezúttal a Bachata Dance tánccsoport tart bemutatót a Tánc- és mozgásművészeti estek keretében március 30-án, csütörtökön 18 órai kezdettel a Nagyerdei Víztorony rendezvénytermében.

Kepes András előadása

"Ajjaj! Mivé lett a világ!" címmel Kepes András tart előadást március 30-án, csütörtökön 19 órától a Lovardában (Debrecen, Kassai út 26.).

Könyvbemutató

"HATÁRSÁV - A debreceni Calandra zenekar és kora" címmel Perjéssy-Horváth Barnabás könyvét ismerhetik meg az érdeklődők április 5-én, szerdán 16:30-tól a Nagyerdei Víztoronyban.

Emlékkoncert

"A mindenségen át" címmel lesz John Lennon emlékkoncert április 5-én, szerdán 19 órától a Lovardában (Debrecen, Kassai út 26.).


Felhívások

Változik a könyvtári nyitvatartás

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) könyvtárai szakmai rendezvény miatt március 31-én, pénteken 10:30-tól nyitnak. A Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kari Könyvtár nyitvatartása nem változik.

Nagypéntek - munkaszünet

Megjelent a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításáról rendelkező jogszabály-módosítás, melynek értelmében idén már munkaszüneti nap lesz április 14-e.

Változik a DExam vizsgarendszere

A változások a 2017 tavaszi vizsgaidőszaktól érvényesek és két területet érintenek. További információ a www.dexam.hu honlapon, valamint személyesen a DExam Vizsgaközpont recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.) érhető el.

Alakformáló tánctréning

Az alakformáló tánctréning segít a fittség megőrzésében, lehet valaki fiatal vagy idősebb, kezdő vagy profi, itt nem a tánctudás a lényeg, hanem a felszabadult mozgás. Az órán való részvételhez nincs szükség táncos múltra, vagy hosszú, bonyolult koreográfiák betanulására, de még csak táncpartnerre sem, a pozitív hozzáállás viszont ajánlott. Minden szerdán 21 órától várunk szeretettel minden érdeklődő és mozogni vágyó kedves kollégát a DESOK csarnokban. A részvétel DEKA kártya felmutatásával ingyenes.


Képgalériák

Izraeli delegáció látogatása
a Debreceni Egyetemen

Flashmob a színházi világnap alkalmából
az egyetemi könyvtárban

A tudás szerepe az állattenyésztésben -
Jávor András rektorhelyettes előadása

Bohócdoktorok nevetésterápiája a
a gyermekklinika onkológiai részlegén


Sport

Kézilabda

A tabella élén álló DEAC pénteken 18:30-tól látja vendégül az Eger SBS Eszterházy U23-as csapatát a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán a Kecskeméti János Sportcsarnokban.

Kosárlabda

Az alapszakasz-győzelemért játszik sorsdöntő mérkőzést a DEAC Kamilla Gyógyfürdő az NB1/B-s bajnokság alapszakaszának utolsó fordulójában a Békés ellen szombaton 18 órától az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.

A DEAC női csapata győzelmi kényszerben lép pályára az NKE SE otthonában szombaton 18 órakor az Államtudományi és Közigazgatási Kar Tornacsarnokában, ahol a tét a felsőházi rájátszás.

Futsal

Visszavághatnak a győri ETO-nak a női futsalosok hétfőn. A két csapat legutóbb múlt szombaton találkozott a DESOK-ban, akkor 3-6-ot játszottak.

A férfi futsal NB II keleti csoportjában állandósult a harc az első helyért a Csenger és a DEAC között. A debreceniek riválisukat hazai pályán fogadják hétfőn 18 órától.

Labdarúgás

Házi rangadót játszanak vasárnap délután fél 4-től a Dóczy József utcai sporttelepen, ugyanis a két egyetemi csapat, a DASE és a DEAC egymás ellen lép pályára.

Röplabda

A bajnokság befejeztével a DEAC röplabdásai a MEFOB keretében április 6-án, csütörtökön 20 órától hazai pályán játszanak az Egri Egyetem csapatával. A visszavágót április 10-én rendezik Egerben.

Torna

Berki Krisztián, a Debreceni Egyetem hallgatója a hétvégén ezúttal Budapesten, az Istvánmezei úton lévő Tornacsarnokban versenyez a szerbajnokságon.


Rólunk írták

Újra végigehetjük az egész világot: International Food Day a Debreceni Egyetemen (Hajdú-bihari Napló)

A Debreceni Egyetemen van a legnagyobb külföldi hallgatói közösség. Több mint négyezren tanulnak Debrecenben, s most országuk konyháját is bemutatják. Április 28-án újra megrendezik az International Food Day-t. Részletek.

Négy magyar csapat a Shell Eco-marathon Europe versenyen (NRGreport.hu)

Négy magyar diákcsapat vesz részt idén az idei Shell Eco-marathon Europe versenyen május 25. és 28. között Londonban. A feladat, a legnagyobb távolságot megtenni egy liter üzemanyaggal. Részletek.

A debreceni klinikán is vizitelnek a bohócdoktorok (Weborvos.hu)

A Vojtina Bábszínház és a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának orvosai nyitott, együttműködő hozzájárulásával indulnak a vizitek március végétől a Gyermekgyógyászati Klinikán - tudatta a civilszervezet. Részletek.

Kitüntették a Debreceni Egyetem testnevelőjét (Civishir.hu)

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) március 25-én Emlékülés keretében ünnepelte alapításának 110. évfordulóját. Ebből az alkalomból díjazták az egyetemi sportban jeleskedő szakembereket. Részletek.

Ilyen volt Debrecenben a Föld Órája (Hajdupress.hu)

Egy teljes órára sötétbe borult szombat este a Nagyerdei Víztorony és a Debreceni Egyetem Főépülete. Ahogyan arról nemrégiben írtunk, a Debreceni Egyetem is csatlakozott a Föld Órája 2017. elnevezésű akcióhoz. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 12. szám | 2017. MÁRCIUS 30.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.