DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 11. SZÁM | 2017. MÁRCIUS 23.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 11. SZÁM | 2017. MÁRCIUS 23.

HÍREK

Szoborral és új szakkal gazdagodtak

A Debreceni Egyetem az országban elsőként indít szociálpedagógia mesterszakot - jelentették be a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karon tartott Arany János-szobor avatóünnepségén. Az új mesterszakra októbertől lehet jelentkezni keresztféléves eljárásban.

Minőségi gabona, tudatos táplálkozás

A gabonatermesztés fejlesztésén, rég nemesített fajták új technológiákkal történő piacra juttatásán dolgozik az egyetem agrárkara. A CERERE nevű projekt keretében három éven át 13 európai gabonapiaci szervezet, illetve kutatóintézet, köztük egyetlen magyar partnerként a DE MÉK működik együtt.

Hiánypótló nőgyógyászati kezelések

Hüvelyregeneráló tablettát fejlesztenek a változó korban lévő nőknek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán egy új, Magyarországon még hiányterületnek számító nőgyógyászati urológiai szakrendelés is nyílt.

A "gyümölcsösök professzora" 70 éves

Tudományos tanácskozáson köszöntötték 70. születésnapján a Kertészettudományi Intézet professor emeritusát, Gonda Istvánt kedden. A „koronaformák művészeként” emlegetett, számos díjjal elismert szakember több mint 200 tudományos közlemény és 15 könyv szerzője, szerkesztője.

Szükség szerint

Több mint 700 gyermeket vizsgálhatnak korszerűbb körülmények között az egyetemi gyakorlóiskola Kossuth utcai feladatellátási helyén. A kétmillió forint saját forrásból felújított orvosi szoba új burkolatot, festést, elektromos vízmelegítőt, mosdókagylót és lámpatesteket kapott, valamint kicserélték a villanyvezetékeket.


Programajánló

Világzenei Körkép

Folytatódik a Közművelődési Titkárság szervezésében a Világzenei Körkép, amelynek keretében Zenei utazás a világ körül - Észak Amerika címmel a János Huba Group tart előadást március 23-án, csütörtökön 18 órától a Nagyerdei Víztorony rendezvénytermében.

Szociális munka nemzetközi világnap

Kerekasztal-beszélgetésekkel, filmvetítéssel, főzőversennyel ünnepel a Szociális Munka Nemzetközi Világnapján a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A március 24-én, pénteken 13 órakor kezdődő program helyszíne az Egészségügyi Kar udvara (Nyíregyháza Sóstói u. 2.-4.).

Kihívás és/vagy esély

"A romák integrációja Európában" címmel rendez szakmai tanácskozást március 24-25-én Hajdúböszörményben a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara. A konferencián öt szekcióban vitatják meg a szakemberek a legújabb kutatási eredményeket és szakmai irányelveket.

Bőrgyógyászati találkozó

"Bőrgyógyász találkozó a kapcsolat jegyében" címmel tart regionális tudományos tanácskozást a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Tanszéke március 25-én, szombaton 10 órától a Bőrgyógyászati Klinika földszinti tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). A rendezvényen a régió szakemberei a dermatológia aktualitásait, diagnosztikai és terápiás újdonságait vitatják meg.

A magyar mint idegen nyelv napja

"Művészetek és kultúra a magyar, mint idegen nyelv tanításában" címmel rendez konferenciát a Debreceni Nyári Egyetem március 25-én, szombaton 10.30 órai kezdettel a Főépület X. termében. A résztvevők a Nyári Egyetem oktatói mellett olyan ukrajnai magyartanárok lesznek, akik most tanulják, hogyan lehet a magyart, mint idegen nyelvet tanítani.

Anyahajó klub

Folytatódik a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ programsorozata. Március 25-én, szombaton 10 órától Engler Ágnes "Anyahajó-apacsónak" címmel vezet beszélgetést az Anyahajó klubban (Debrecen, Poroszlay u.97.).

Párkapcsolati szabadegyetem

Ugyancsak a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Jobb a dolga kettőnek?" címmel Engler Ágnes oktatáskutató tart előadást március 28-án, kedden 16 órai kezdettel a Főépület X. termében (Debrecen Egyetem tér 1.).

DEViK Klub

Nagy Barna, a Kreatív Vonalak ügyvezetője lesz a DEVik Klub következő találkozójának vendége. A rendezvény március 28-án, kedden 18 órakor kezdődik a Kazánházban.

Világjáró klub

Folytatódik a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság szervezésében a Világjáró Klub, amelyben ezúttal Juhász Lajos "Rhodos tavasszal" címmel tart előadást március 28-án, kedden 18 órakor a Klinikai Központ Reumatológiai Tanszék (Régi I.-es sz. Sebészeti Klinika) tantermében.

Olimpiai Akadémia

"Sport, politika, hit" címmel Balczó András többszörös olimpiai- és világbajnok öttusázó tart előadást a Debreceni Egyetemen március 29-én, szerdán 16 órától a Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

CSR délután Debrecenben

Az Első Magyar CSR Egyesület tart előadást a Gazdaságtudományi Karon a vállalati felelősségvállalásról a helyi gazdasági, önkormányzati, civil és oktatásban tevékenykedő vezetők részvételével. A tanácskozás március 30-án, csütörtökön 16 órakor kezdődik a Böszörményi úti campuson.

Startup Campus Roadshow Debrecenben

A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő támogatásával megvalósuló országos startup programsorozat fő célja a helyi innovációs ökoszisztémák lehetőségeinek bemutatása. A március 30-i rendezvényen a szervezők bemutatkozási lehetőséget biztosítanak Debrecen innovatív ötleteinek is. A program 16.30 órakor kezdődik a Debreceni Egyetemen.

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraestjével folytatódik az Universitas-Debrecen hangversenysorozat, amelynek soron következő előadását március 30-án, csütörtök 19 órai kezdettel hallgathatja meg a közönség a Zeneművészeti Kar Liszt termében.


Könnyűzene a Víztoronyban

A Blahalouisiana lép föl a Nagyerdei Víztorony színpadán március 24-én 20 órakor. Az est vendége a Jurij zenekar.

Dumaszínház a Lovardában

A Dumaszínház színe-java gyűlik össze egy estére, hogy ízekre szedje Schobert Norbit. Kiss Ádám, Dombóvári István, Hajdú Balázs és a Szomszédnéni Produkciós Iroda szembesíti a fitnessgurut eddigi tevékenységével. A program március 29-én este 7 órakor kezdődik a Lovardában (Debrecen, Kassai út 26.).


Videók

Felhívások

Nagypéntek - munkaszünet

Megjelent a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításáról rendelkező jogszabály-módosítás, melynek értelmében idén már munkaszüneti nap lesz április 14-e.

Változik a DExam vizsgarendszere

A változások a 2017 tavaszi vizsgaidőszaktól érvényesek és két területet érintenek. További információ a www.dexam.hu honlapon, valamint személyesen a DExam Vizsgaközpont recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.) érhető el.

Országos Felsőoktatási Véradóverseny

A Social Erasmus Week keretében március 29-én, szerdán 10.00-15.30 óra között a Kossuth Lajos Kollégiumok III. épületének földszinti termében várja a donorokat a programot szervező DEHÖK Külügyi Bizottság és a DEHÖK Egészségügyi Bizottság.

Alakformáló tánctréning

Az alakformáló tánctréning segít a fittség megőrzésében, lehet valaki fiatal vagy idősebb, kezdő vagy profi, itt nem a tánctudás a lényeg, hanem a felszabadult mozgás. Az órán való részvételhez nincs szükség táncos múltra, vagy hosszú, bonyolult koreográfiák betanulására, de még csak táncpartnerre sem, a pozitív hozzáállás viszont ajánlott. Minden szerdán 21 órától várunk szeretettel minden érdeklődő és mozogni vágyó kedves kollégát a DESOK csarnokban. A részvétel DEKA kártya felmutatásával ingyenes.


Képgalériák

Konferencia Gonda István professzor
70. születésnapja alkalmából

A Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa
tavaszi mérkőzéseinek sorsolása

Bábszínházi előadás a gyermekklinika
gyermekhematológiai osztályán

Wass Albert vers- és prózamondó verseny
a Balásházy János gyakorlóiskolában


Sport

Labdarúgás

A 20. fordulóban a DEAC a Derecske gárdáját fogadja, a DASE pedig Kabára látogat. Mindkét csapat szombaton 15 órától játszik.

Kosárlabda

A DEAC Kamilla Gyógyfürdő ezúttal a Salgótarjáni KSE otthonába látogat, a mérkőzés szombaton 18 órától lesz a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban.

A női kosárbajnokság keleti csoportjának 21. fordulójában a DEAC Szegeden játszik, vasárnap 13 órától. A helyszín az Etelka sori csarnok.

Futsal

Szombat este a női futsalosok ismét hazai pályán játszanak, ezúttal az Árkád ETO-val csapnak össze. A meccs 20 órakor kezdődik a DESOK-ban.

A legutóbbi győztes mérkőzésének köszönhetően a DEAC férfi futsalcsapata hétfőn már a tabella éllovasaként utazik Kazinbarcikára. A találkozó este 7 órakor kezdődik.

Kézilabda

A tabella első helyén álló DEAC vasárnap a második Mezőkövesd U23 csapatához látogat. A meccs a Városi Sportcsarnokban lesz 18 órától.

Röplabda

Szombaton az alsóházban Debrecenben zárulnak a küzdelmek, a DEAC két meccset is játszik a 8-10. helyért. 13 órakor kezdődik a DEAC – PTE PEAC C-Doki, 17 órakor pedig a DEAC - Sümeg találkozó.

Torna világkupa

A Debreceni Egyetem olimpiai, világ- és Európa-bajnok hallgatója, Berki Krisztián Dohában vesz részt világkupa-versenyen. A tornász a szerdai selejtezőt első helyen zárta, a lólengés fináléját pénteken rendezik.


Rólunk írták

Munkahelyi bölcsődék kialakítására pályázhatnak a vállalkozások (M1 Híradó)

A Debreceni Egyetem hatvan éve tartja fent a bölcsődéjét, és óvodát is üzemeltet. Ehhez hasonló munkahelyi bölcsődék létrehozását támogatja a kormány (22:42-től). Részletek.

Kilenc magyar egyetem került fel a felsőoktatási világrangsorra: itt a lista (Eduline.hu)

A magyar felsőoktatási intézmények közül az Eötvös Loránd Tudományegetem az 586. helyen végzett az ankarai egyetem által összeállított University Ranking by Academic Performance nevű rangsorán. A második legjobb magyar intézmény a Semmelweis Egyetem (604.), harmadik a Debreceni Egyetem (620.). Részletek.

Elindult a DE új népegészségügyi programja (Weborvos.hu)

Először vállalkozik kutatócsoport a magyar lakosság népbetegségekkel kapcsolatos genetikai kockázatának komplex jellemzésére. Részletek.

Egyetemistákat motivált a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó (Blikk)

Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó a Debreceni Egyetemen tartott előadást, amiben megpróbálta motiválni a fiatalokat. Részletek.

Jön a Buzánszky-kupa (Hajdupress.hu)

Több mint ezer sportoló kapcsolódik be az országban is egyedülállónak számító Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa tavaszi mérkőzéssorozatába, amelyen négy ligában 75 csapat méri össze tudását. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 11. szám | 2017. MÁRCIUS 23.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.