DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 10. SZÁM | 2017. MÁRCIUS 16.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 10. SZÁM | 2017. MÁRCIUS 16.

HÍREK

Egyetemi ünnepség március idusán

A debreceni diákság hőstetteit is felidézte beszédében Jávor András rektorhelyettes az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem ünnepi megemlékezésén. A rendezvényen Bartha Elek rektorhelyettes kitüntetéseket adott át az egyetem kiváló dolgozóinak.

Állami kitüntetettek március 15-én

A Debreceni Egyetem öt munkatársa - Kertész András, Husi Géza, Soltész Pál Péter, Gonda István és a napokban elhunyt Süli-Zakar István - kapott állami elismerést a nemzeti ünnep alkalmából. A díjazottak a bölcsészettudomány, a műszaki-, az orvos-, az agrár- és a természettudomány elismert szakemberei.

Régi-új elnök a doktori tanács élén

Egyöntetű szavazással ismét Csernoch Lászlót, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettesét választotta a grémium elnökévé az Országos Doktori Tanács (ODT) március 10-i ülésén. A testület régi-új vezetője 2019-ig látja el elnöki teendőit, ez lesz a második ciklusa.

Nők a tudományban: díjazott kutatónő

A Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa, Valkó Orsolya nyerte el agrártudományok kategóriában a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat. Az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport tudományos munkatársa a gyepgazdálkodás területén elért eredményeiért kapta az elismerést.

Jubileumi Campus világsztárokkal

The Prodigy, Alle Farben, Charlott Boss - világhírű fellépők az idén 10 éves Campus Fesztiválon. Kelet- Magyarország legnagyobb könnyűzenei rendezvényén a Debreceni Egyetem is már a nulladik naptól várja a fesztiválozókat, négyezer négyzetméteren látványos és szórakoztató programokkal.


Programajánló

A Classicus Quartet hangversenye

A Classicus Quartet ad hangversenyt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében március 16-án, csütörtökön 19 órától. Rácz József és Baksai Réka (hegedű), Tornyai Péter (brácsa) és Zétényi Tamás (cselló) Joseph Haydn: Krisztus hét szava a keresztfán című művének vonósnégyes változatát adja elő.

Színházi előadás

A Debreceni Egyetemi Színház és a Kvazár kooprodukciójában "Kirké, avagy kalandozások a disznóólban" címmel láthat előadást a 14 éven felüli közönség március 16-án, csütörtökön 19 órai kezdettel a Nagyerdei Víztorony rendezvénytermében.

Képzőművészeti kiállítások

A Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda szervezésében "Az ecset hegyen túl" címmel Tóth Dóra alkotásaiból nyílik kiállítás március 18-án, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában. A DOTE Elméleti Galériában Huba Mihály művei láthatók március 19-én, vasárnap 11 órától, ugyancsak a Közművelődési Titkárság szervezésében. Mindkét tárlat április 7-ig látogatható.

Wass Albert vers- és prózamondó verseny

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma a hagyományokhoz híven megrendezi a megyei Wass Albert vers- és prózamondó versenyt középiskolásoknak. A megmérettetés március 21-én, kedden 10 órakor kezdődik az intézmény kollégiumában (Debrecen-Pallag, Mezőgazdász u. 1.).

Karrierépítés a mindennapokban

Czeti András (brüsszeli EU Állandó Képviselet) "EU-karrier - uniós állások és tippek a versenyvizsgához" című előadásával folytatódik a Hallgatói Karrierközpont szervezésében a "Karrierépítés a mindennapokban" című előadás-sorozat március 21-én, kedden 14 órától a Főépület Aud. Max. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Online tér a párkapcsolatban" címmel Juhász Béla Szilárd mentálhigiénikus, addiktológus tart előadást március 21-én, kedden 16 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, X. termében (Debrecen Egyetem tér 1.).

Műszaki teaház

"Gazdasági kihívások mai szemmel: a világgazdaság válságjelenségei" címmel Papp Péter (Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszék) tart előadást a Műszaki teaházban március 21-én, kedden 16 órától a Műszaki Kar könyvtárában.

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

A Zs. Szabó Mária – hegedű, Nagy Sándor – mélyhegedű, Scholz Anna – gordonka összeállítású kamaraegyüttes Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart műveit adja elő március 21-én, kedden 19 órai kezdettel a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

Programok a DAB Székházban

A Tiszántúli, Királyhágómelléki és Kárpátaljai Egyházkerületek lelkészeinek emlékezete, A tiszántúli református gyülekezetek háborús krónikája, valamint a Palástban-Nagykunsági és kötődő lelkészek bizonyságtétele igével, tollal, tettel a magyarságért című kötetek bemutatóját tartják március 22-én, szerdán 15 órától a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.). Ugyanitt 16.30-tól Neszmélyi Emil ügyvéd, Everest-csúcsmászó - aki első magyarként északról, Tibet felől jutott fel a Mount Everest 8848 méteres csúcsára - tart előadást a DAB Klubban. Bővebb információ.

Mentálhigiénés Filmklub

"Woyzeck" címmel Pálfay Erzsébet, HR/Karrier-tanácsadó tart előadást a Mentálhigiénés Filmklubban március 22-én, szerdán 18 órakor a Főépületben, az Aud. Max-ban.


Videók

Felhívások

Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram

Március 20-ig lehet pályázni a 35 év alatti, egyetemi tanulmányokat folytató tehetséges sportolók támogatására létrehozott ösztöndíjra, amelynek célja a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportolók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt esélyesek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/paralimpiai érmet szerezzenek. Bővebb információ.

Fulbright-ösztöndíjak az Egyesült Államokba

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság meghirdette a 2018/2019-es tanévre szóló ösztöndíjait, amelyekre azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel, valamint magas szintű angol nyelvtudással rendelkeznek és az Egyesült Államokban szeretnének oktatni, kutatni, vagy továbbtanulni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet. A pályázat beadási határideje posztgraduális hallgatóknak május 22., oktatóknak és kutatóknak október 9. Bővebb információ.

Alakformáló tánctréning

Az alakformáló tánctréning segít a fittség megőrzésében, lehet valaki fiatal vagy idősebb, kezdő vagy profi, itt nem a tánctudás a lényeg, hanem a felszabadult mozgás. Az órán való részvételhez nincs szükség táncos múltra, vagy hosszú, bonyolult koreográfiák betanulására, de még csak táncpartnerre sem, a pozitív hozzáállás viszont ajánlott! Minden érdeklődőt és mozogni vágyó kedves kollégát várunk szeretettel március 22-én, szerdán 21 órától a DESOK csarnokban. A részvétel DEKA kártya felmutatásával ingyenes.


Képgalériák

Egyetemi elismeréseket adtak át március 15.,
nemzeti ünnepünk alkalmából

Amerikai egyetemisták tanulmányi látogatása
az egyetem Egészségügyi Karán

Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely
a Fizikai Intézetben

Hang-Játék-Zene - ifjúsági élménykoncert
a Zeneművészeti Karon


Sport

Kosárlabda

A lista első helyén álló DEAC Kamilla Gyógyfürdő a MAFC II-es csapatát fogadja pénteken este 6 órától. A helyszín az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok.

A női kosarasok vasárnap Szegedre utaznak, 13 órától a Szegedi Kosárlabda Egylet ellen lépnek pályára az Etelka sori csarnokban.

Labdarúgás

Szombaton 15 órától a Monostorpályi vendége lesz a DEAC, míg vasárnap szintén 15 órától a DASE hazai pályán játszik a Hosszúpályi gárdája ellen.

Futsal

A budapesti Airnergy alakula lesz a női futsalosok vendége szombaton 18.30-tól a DESOK-ban.

A DEAC az MVFC Berettyóújfalu II ellen lép pályára a DESOK-ban hétfőn 18 órától.

Kézilabda

A listavezető DEAC ezúttal a Fehérgyarmati VSE csapatával találkozik. A meccset pénteken 19 órától a Debreceni Egyetem Böszörményi úti sportcsarnokában rendezik.

Röplabda

Szombaton a férfi alsóház pécsi fordulóját játsszák le. 14 órától a DEAC a Sümeg RE együttesével mérkőzik meg.


Rólunk írták

Tovább kell vinni a forradalom eszmeiségét, mondta az egyetem rektorhelyettese (Debrecen TV)

A hagyományok szerint ünnepi műsorral és kitüntetésekkel emlékeztek az 1848. március 15-i eseményekre a Debreceni Egyetemen. Részletek.

Ők dolgoznak a legjobban a Debreceni Egyetemen (Civishir.hu)

Bartha Elek rektorhelyettes elismeréseket, díjakat adott át. A legkiválóbb dolgozóknak több éven át nyújtott kimagasló teljesítményükért az egyetem rektora Kiváló Dolgozó kitüntetést adományozott, azok az oktatók, kutatók, dolgozók pedig, akik feladataikat kiemelkedő hozzáértéssel és szorgalommal végzik és az egyetem közéletében aktív tevékenységet fejtenek ki, Elismerő oklevelet vehettek át. Részletek.

Hajdú-bihari kitüntetettek a nemzeti ünnepen (Hajdú-bihari Napló)

Az idén is szerepeltek megyénkbeli kötődésűek az elismert kiválóságok sorában. Részletek.

Mi a kapcsolat a felturbózott fizikatanár és a jövő mérnökei között? (Origo.hu)

Több, mint egy évtizede van lehetőségük arra magyar fizikatanároknak, hogy a világ legnagyobb kutatóintézetében - a CERN-ben - kapjanak új impulzusokat és tudást. A több mint húsz éve a Debreceni Egyetemen részecskefizikát tanító Horváth Dezső szerint a program egyértelműen működik, számszerűsíthető hozadéka van. Részletek.

A Prodigy és Lukas Graham is fellép a Campuson (Magyar Hírlap)

A jubileumi évben több mint 200 nem zenei program is szerepel a Campus Fesztivál kínálatban. Irodalmi és színházi programok, közönségtalálkozók, pódiumbeszélgetések, felolvasóestek, filmvetítések, Dumaszínház és a Debreceni Egyetem is várja a látogatókat. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 10. szám | 2017. MÁRCIUS 16.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.