DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 1. SZÁM | 2017. JANUÁR 12.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 1. SZÁM | 2017. JANUÁR 12.

HÍREK

Kollégiumfejlesztési program indul

Hétéves kollégiumfejlesztési program kezdődik a Debreceni Egyetemen, egy új kollégium és több mint 200 új szoba épül az Országos Felsőoktatási Kollégiumfejlesztési Stratégia részeként. A kétszázmilliárdos programból az intézmény részesedése 15 milliárd forint, ezzel az élen áll a vidéki felsőoktatási intézmények között.

A legzöldebb intézmények között

A középmezőnyben végzett a Debreceni Egyetem azon a nemzetközi listán, amely a világ leginkább környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsorolta 2016-ban. A Green Metric Ranking of World Universities listáján több mint 500 intézmény között lett a 311. az egyetem.

"FőnixFitt2017" - jövőre folytatjuk!

Két és félezren látogattak el a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter, valamint a Debreceni Sportcentrum Kft. első egésznapos sportparádéjára szombaton. Az érdeklődők az egyetem szakembereinek sporttudományi előadásain, valamint a SET-központ diagnosztikai és szűrővizsgálatain is részt vehettek a Főnix Csarnokban.

Véget ért a színszavazás

Hat óra alatt több mint 400 egyetemi polgár voksolt arról, hogy milyen színű legyen a Nagyerdei Stadionban épülő fitneszterem. A szoros eredmény miatt az egyetem vezetése úgy döntött, az edzőterem központi terei piros-antracitszürke, a wellness és a női fitneszrészleg pedig cappuccino-zöld színt kapnak. Az új létesítmény a tervek szerint 2017 szeptemberétől üzemel.

A Debreceni Egyetem a sajtóban - 2016

Négyes ikrek, yoUDay, Tisza-szobor, új halfaj - a legnépszerűbb témák mellett több mint ötezerszer adott hírt tavaly a média arról, hogy mi történik a Debreceni Egyetemen. Az intézmény eseményeiről 900 hír, 750 fotógaléria és 200 videó jelent meg az unideb.hu-n, melynek forgalma meghaladta a hárommilliót.


Programajánló

Téli diplomaosztó ünnepség

Az Állam- és Jogtudományi Kar 50 végzőse veheti át diplomáját a Főépület Díszudvarán január 13-án, pénteken 10 órakor kezdődő ünnepségen.

Fotókiállítás

Derencsényi István fotóiból nyílik kiállítás "Repülj velem Rióba" címmel január 14-én, szombaton 10 órakor a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában (Debrecen, Dóczy J.u.7.).

Nyílt nap a Műszaki Karon

Pályaválasztás előtt álló középiskolások számára tart bemutatót felvételi, képzési kínálatából a Debreceni Egyetem Műszaki Kara január 16-án, hétfőn 9 órától a kar Ótemető utcai épületében.

Folytatódik a Science Café

"Az iránytűtől a lázterápiáig - a mágneses anyagok titkai" címmel Szabó István, a Debreceni Egyetem Szilárdtest Fizikai Tanszék docense tart előadást január 18-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).


Videók

Felhívások

Hosszabbított könyvtári nyitvatartás

Hosszabbított nyitvatartással, hétfőtől csütörtökig 8-18, pénteken 8-16 óráig várja az olvasókat a vizsgaidőszakban a Műszaki Könyvtár. A Debreceni Egyetem könyvtárainak részletes nyitva-tartási rendje a http://www.lib.unideb.hu//hu/nyitva_tartas oldalon olvasható.

A Díszudvaron zajló diplomaosztó ünnepség miatt január 13-án, pénteken a 9-12 óra közötti időszakban lezárják a DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár főbejáratát. Az ideiglenes bejárat az ünnepség alatt a Főépület bal oldalán, a második emeleti oldalfolyosó végén lesz.


Képgalériák

Köznevelési intézetek vezetőinek találkozója
az egyetemen

FőnixFitt - egésznapos sportfesztivál
a Főnix Csarnokban


Sport

Kosárlabda

A DEAC női kosárlabdázói a Nyíregyházi Kosársuli vendégeként lépnek pályára az év első bajnokiján, a mérkőzés január 13-án, pénteken 18 órakor kezdődik.

A Nagykőrösi Sólymok KE együttesét fogadja a DEAC férfi kosárlabda csapata január 14-én, szombaton 18 órakor az Oláh Gábor utcai csarnokban.

Futsal

A DEAC férfi futsal gárdája felkészülési tornán, a Szi-Zo Kupán vesz részt január 15-én, vasárnap Mátészalkán.


Rólunk írták

Hányan kerülhetnek be a Debreceni Egyetemre 2017-ben? (Eduline.hu)

Február 15-ig jelentkezhettek a 2017-es felsőoktatási felvételire. Új cikksorozatunkban megnézzük, hányan kerülhetnek be a különböző egyetemekre és főiskolákra ebben az évben. 6. rész: Debreceni Egyetem. Részletek.

A robotika szoftveres oldala - a gépek mögött (Gyartastrend.hu)

A Debreceni Egyetem robottechnika-laborjában a gyakorlati oktatás mellett ipari folyamatok robotizálásával kapcsolatos kutatásokat is végeznek dr. habil. Husi Géza egyetemi docens vezetésével. Részletek.

Mint egy sci-fiben: Így vizsgálják a Diósgyőr játékosait - videó (Csakfoci.hu)

Teljes körű állapotfelmérésen és terheléses élettani vizsgálaton vesznek részt a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjában a DVTK játékosai. Részletek.

Elképesztő siker volt a FőnixFitt, lesz jövőre is (Hajdupress.hu)

Sikeres volt a „FőnixFitt 2017”, melyet szombaton első alkalommal rendeztek meg a Főnix Csarnokban. Az érdeklődők a Debreceni Egyetem szakembereinek sporttudományi előadásain, valamint a SET-központ diagnosztikai és szűrővizsgálatain is részt vehettek. Részletek.

Nemzetközi tanúsítvánnyal rendelkező műszerközpont (FM90 Campus Rádió)

A megszerzett minősítésnek köszönhetően a debreceni egyetemi laboratóriumban kiadott vizsgálati eredményeket a GAFTA minden tagszervezete elfogadja, ami megkönnyíti a magyar termények és termékek világpiacra jutását. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 1. szám | 2017. január 12.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.