DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVII. ÉVF. 50. SZÁM | 2016. DECEMBER 20.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVII. ÉVF. 50. SZÁM | 2016. DECEMBER 20.

HÍREK

Cikluszáró szenátusi ülés

A 2016-os év és egyben a 2013-ban indult ciklus utolsó ülését tartotta december 15-én az egyetem Szenátusa. A testület tárgyalt a 2017-es költségvetésről, és visszaidézte az eltelt 3 év legfontosabb eseményeit. A Sajtóiroda és a Multimédia Kompetencia Központ összefoglaló kisfilmet készített az alkalomra.

Gyógypedagógia képzést indít a Debreceni Egyetem

Már a decemberben kezdődő felvételi eljárásban lehet jelentkezni a Debreceni Egyetem Kelet-Magyarországon egyedülálló képzésére, mely az intézmény orvostudományi hátterére épül. A nyolcféléves képzés nappali és levelező tagozaton indul a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karon.

Hazamentek a négyes ikrek

Hétfőn elhagyták a klinikát, és hazatértek a Boda ikrek, akik pontosan szenteste lesznek egy hónaposak. A kisbabáknak csak a császármetszés utáni első napot kellett az inkubátorban tölteniük, utána már gyorsan fejlődtek. A szülők indulás előtt megmutatták a csöppségeket a nyilvánosságnak, és köszönetet mondtak a Klinikai Központ szakembereinek.

Új babaszoba a családbarát egyetemen

Tágasabb helyre, a Főépület földszintjére költözött a baba-mama szoba. A 3 millió forint saját forrásból kialakított 36 négyzetméteres helyiséget a Lelkierő Egyesület munkatársai üzemeltetik januártól. Az avatás kapcsán az egyetem együttműködést kötött a Három Királyfi Három Királylány Alapítvánnyal.

Farewell Dinner

Ünnepi karácsonyi vacsorával búcsúzott társaitól és a Debreceni Egyetemtől az intézményben tanuló 140 külföldi cserediák szerda este. Mindenki saját nemzeti zászlajával díszítette fel a Díszudvaron felállított Erasmus-karácsonyfát. Idén ősszel a különböző mobilitási programok keretében az egyetemre érkező külföldi hallgatók létszáma csúcsot döntött.


Programajánló

Szilveszter a Sonus ütőegyüttessel

Két koncertet is ad a Zeneművészeti Kar különleges együttese december 31-én: 11 és 18 órától is várják majd a közönséget a Liszt teremben. Plakát.

Induljon fitten az év!

Hagyományteremtő szándékkal, első ízben rendezi meg január 7-én a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter a Debreceni Sportcentrum Kft-vel közösen a „FőnixFitt 2017” elnevezésű eseményét a Főnix Csarnokban, ahol a szervezők minden korosztály számára készülnek sportos meglepetéssel. A rendezvény ideje alatt az egészségmegőrzés iránt érdeklődőket a SET központ várja többek között testösszetétel-mérésre, funkcionális állapotfelmérésre (izomerő hajlékonyság, ízületi mozgástartomány, mobilitási koordináció stb.), valamint a sérült sportolók kipróbálhatják a Game Ready kezelést is. Plakát.


Videók

Felhívások

A könyvtár ünnepi nyitvatartása

A DEENK Kenézy Élettudományi Könyvtára december 12-től a vizsgaidőszak alatt minden hétköznap éjfélig, szombatonként 16 óráig tart nyitva. December 23-tól a DEENK minden könyvtára ünnepi nyitvatartás szerint üzemel! A részletes nyitvatartási rendről a weboldalon tájékozódhatnak.

TISZTELT OLVASÓ!

Az idei év utolsó egyetemi hírlevelét küldjük Önnek. Az elmúlt hónapokban 50 alkalommal válogattunk az unideb.hu-n megjelenő több mint 900 hír, mintegy 750 fotógaléria, illetve 135 hírvideó közül, valamint számos programot és felhívást ajánlottunk az egyetemi oktatók és dolgozók figyelmébe. Igyekeztünk átfogó képet adni az intézmény fontos történéseiről.
A Sajtóiroda az elmúlt esztendőben 560 sajtónyilvános esemény szervezésében működött közre, 980 szerkesztőségi interjúkérést szolgált ki, és a DEHDK PR-és Sajtóirodával közös sajtófigyelésünk összesen mintegy 5000 Debreceni Egyetemi intézményi megjelenést regisztrált a különféle helyi és országos újságokban, rádiókban és televíziókban, internetes híroldalakon.
2017-ben is várjuk híreiket, programajánlóikat és felhívásaikat, melyeket az egyetemi honlapon publikálunk. Az új esztendőben január 12-én jelentkezik első elektronikus lapszámunk a legfrissebb egyetemi hírekkel. BOLDOG KARÁCSONYT ÉS SIKEREKBEN GAZDAG ÚJ ÉVET KÍVÁNNAK AZ EGYETEMI SAJTÓIRODA ÉS A DEHÖK SAJTÓ MUNKATÁRSAI!


Képgalériák

Karácsonyi kancellári fogadás a HALL
hallgatói klubban

Elhagyták a klinikát a négyes ikrek,
otthon karácsonyozik a Boda család

Kínai delegáció látogatása a
Debreceni Egyetemen

Közös ajándékkészítés a Néprajzi Tanszékkel
a Díszudvaron


Rólunk írták

Hazamehettek a négyes ikrek (TV2 - Tények)

Otthon karácsonyozhatnak a debreceni négyesikrek. A három kislány és a kisfiú egy hónapja születtek, azóta összesen több mint 4 kilót híztak, egészségesek, megkapták a szükséges védőoltásokat, ezért haza is engedték őket a debreceni klinikáról. A szülők azt mondták, lassan-lassan meg tudják különböztetni az ikreket egymástól. Részletek.

Gyógypedagógus szakot indít a Debreceni Egyetem (M1 - Ma délután)

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora beszélt a hajdúböszörményi karon induló új gyógypedagógus szakról az M1 Ma délután műsorában. Hogy mit is jelent a városnak ez az újfajta szak? Erről Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere tájékoztatott. Részletek.

Különleges, zárt világ a Debreceni Egyetemen (Kossuth Rádió)

A koreai hallgatók saját kis világot alakítottak ki maguknak Debrecenben. Külön kollégiumi szárnyat bérelnek és saját éttermük is van: ez a zárt világ segít nekik leküzdeni a honvágyat. Részletek.

Ezt tegye meg, hogy Önt elkerülje a megfázás! (Bors)

- A C- és a D-vitamin támogatja legerőteljesebben az immunrendszerünket, amit legalább napi öt milli­gramm cinkkel érdemes kiegészíteni az Expert Group on Vitamins and Minerals kutatásai szerint - mondta Vecsernyés Miklós, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja. Részletek.

Praktikák a karácsonyfának való beszerzése előtt (FM90 Campus Rádió)

A karácsony közeledtével egyre többen szerzik be napokkal korábban a fenyőfát. Hogy mire figyeljünk a vásárlás során és mit tehetünk azért, hogy az ünnepek alatt is teljes fényében pompázzon a fa, erről Papp Lászlót, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének igazgatóját kérdeztük. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 50. szám | 2016. december 20.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.