DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVII. ÉVF. 49. SZÁM | 2016. DECEMBER 15.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVII. ÉVF. 49. SZÁM | 2016. DECEMBER 15.

HÍREK

Új Szenátust választott az egyetem

Több mint 50 százalékos részvételi aránnyal, a Debreceni Egyetem mind a 17 választási körzetében érvényes volt a december 8-i voksolás, így sikerült megválasztani a 36 tagot és a 36 póttagot is a 2017. január 1-én felálló testületbe. Az új 70 fős Szenátus tagjainak mandátuma négy évre szól.

Az Akadémia új doktorai

A kutatói pálya kimagasló állomásaként negyvennégyen, köztük a Debreceni Egyetem tizenegy oktatója-kutatója vette át az MTA doktora címet tanusító oklevelet. Az első fokozat megszerzése után végzett kiemelkedő tudományos eredményeket elismerő okleveleket decemben 8-án adta át Szász Domokos alelnök a Magyar Tudományos Akadémia Székházában.

Tudással mozdul a gazdaság

A tudásközpontok gazdaságfejlesztésben betöltött szerepéről is szó volt a Napló TOP 100 kiadványt bemutató gálán csütörtökön. Előadásában Szilvássy Zoltán rektor az intézményi oktatásfejlesztési és kutatási törekvések mellett a Debrecen-Nagyvárad-Kassa innovációs-gazdasági együttműködési folyosóról beszélt.

Orvosdoktorokat avattak

Az Általános Orvostudományi Kar december 10-i ünnepségével kezdetét vette a Debreceni Egyetem téli diplomaosztó-sorozata. Az ünnepi tanácsülésen 33 magyar és 38 külföldi állampolgárságú diákot avattak orvossá, valamint kitüntetéseket adtak át. Két magyar és két külföldi tanuló végzett summa cum laude minősítéssel.

Gyógyító adomány a Tranzit-Ker Zrt-től

A hagyományokhoz hűen - immár hatodik éve - idén is kétmillió forintot adományozott a Tranzit-Ker Kereskedelmi Zrt. a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának. A kedden átadott támogatásból gyermekújraélesztő készüléket vásárol a klinika, amit az életmentésen túl oktatásra is használhatnak.


Programajánló

Karácsonyi hangverseny

A Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda évzáró karácsonyi hangversenyt rendez december 15-én 18 órától az Elméleti Galéria Aulájában kórus- és kamarazenei művekből. Részletes program.

Adventi délután beteg gyerekeknek

A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány adventi délutánt tart a Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszéken ápolt kis betegeknek december 16-án 16 órától a Professzori Klubban. Meghívó.

Téli diplomaosztó ünnepségek

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar december 17-én 10 órakor kezdődő ünnepségével folytatódik a Debreceni Egyetem téli diplomaosztó-sorozata, amelyeket élőben közvetít a honlapon a Multimédia Kompetencia Központ. Bővebb információ.

Folytatódik a karrierkurzus

Mészáros Mariann (IT Services Hungary, HR-igazgató) "HR-kulisszatitkok fiataloknak Magyarország legnagyobb informatikai szolgáltatójától" címmel tart előadást december 19-én 16 órától az AudMaxban.


Girl’s Fest a Víztoronyban

Barbara Stahl és Manoya, azaz Hodosi Enikő december 16-án 20 órától ad közös koncertet a Nagyerdei Víztoronyban.


Videók

Felhívások

DExam-tanfolyamok decemberben

A DExam téli vizsgaidőszak január 20-án kezdődik és február 18-ig tart. Jelentkezési határidő: 2016. december 20. A DExam Vizsgaközpont a fent említett vizsgaidőszak előtt szóbeli intenzív felkészítő tanfolyamot indít C1 és B2 szinten január 3-13. között, jelentkezni december 14-én (szerda) 16.00 óráig lehet. További információ a www.dexam.hu honlapon és a DExam Vizsgaközpont recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.) érhető el.

A könyvtár ünnepi nyitvatartása

A DEENK Kenézy Élettudományi Könyvtára december 12-től a vizsgaidőszak alatt minden hétköznap éjfélig, szombatonként 16 óráig tart nyitva. December 23-tól a DEENK minden könyvtára ünnepi nyitvatartás szerint üzemel! A részletes nyitvatartási rendről a weboldalon tájékozódhatnak.


Képgalériák

Új baba-mama szobát alakítottak ki a
Főépület földszintjén

"A Debreceni Egyetem Tanárképzéséért Díj"
átadása a Professzori Klubban

A migráció és a 18. századi Franciaország -
ismertették a Történelmi Intézet új könyveit

Még 100 év könyvtár? Az archívumok jövője -
könyvtári konferencia


Sport

Futsal

A Kazincbarcikai Ördögök SE ellen játssza a 14. bajnoki fordulót a DEAC férfi futsal alakulata. A meccs december 15-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik a Sporttudományi Oktatóközpontban.

A női futsalosok Tolnán küzdenek a pontokért a hétvégén. A Szekszárdi Football Club otthonában december 17-én, szombaton 17 órakor lépnek pályára.

Kosárlabda

A Salgótarjáni KSE együttesét fogadja a DEAC Kamilla Gyógyfürdő férfi kosárlabda csapata december 16-án, pénteken 18 órától, helyszín az Oláh Gábor utcai csarnok.

A női kosarasok is itthon játszanak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesület gárdája érkezik az Oláh Gábor utcai csarnokba. A találkozót december 17-én, szombaton 15 órától rendezik.


Rólunk írták

Már a babákat is várja a Debreceni Egyetem (Eduline.hu)

Babaszobát avattak szerdán a családbarát munkahely címet már többször kiérdemlő Debreceni Egyetemen. Részletek.

Profik szolgálatában a Debreceni Egyetem (Haon.hu)

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség versenyzőinek és a vívóválogatott tagjainak felkészítését is segítheti a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai Életmód és Terápiás Központja. Részletek.

Kimagasló a debreceni jogászképzés (Debreceninap.hu)

Két rangsorban is kiválóan szerepelt a közelmúltban az egyetem jogi kara. Szikora Veronika dékán július óta vezeti a kart, célja, hogy a munkaerőpiac igényeit figyelembe véve nyújtsanak gyakorlatorientált képzést a hallgatóknak. Részletek.

Gyógyító adomány a debreceni intézetnek (Weborvos.hu)

A hagyományokhoz hűen, idén is kétmillió forintot adományozott a Tranzit-Ker Kereskedelmi Zrt. a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetének. A támogatásból gyermekújraélesztő készüléket vásárol a klinika. Részletek.

Elstartolt a Világlétra program (FM90 Campus Rádió)

Nagyszabású tehetséggondozó programot indított roma hallgatók felzárkózására a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara. A Világlétra elnevezésű programba bevont hallgatókat speciálisan, a saját igényeik és érdeklődési körük szerint fejlesztik úgy, hogy később ők is meg tudják állni a helyüket a munka világában. Biczó Gábort, a Kar docensét kérdeztük. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 49. szám | 2016. december 15.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.