DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVII. ÉVF. 48. SZÁM | 2016. DECEMBER 8.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVII. ÉVF. 48. SZÁM | 2016. DECEMBER 8.

HÍREK

A feltörekvő országok legjobbjai között

Hét magyar, köztük a Debreceni Egyetem is felkerült a 41 ország 300 intézményét rangsoroló Times Higher Education (THE) listájára, melyet november 30-án publikáltak. A brit szakfolyóirat 2017. évi, feltörekvő országok és BRICS-államok egyetemi rangsorában a 201-250. helyet foglalja el az intézmény.

A betegellátás kiválóságai

A legkiválóbb klinikai dolgozók munkáját díjazták december 1-jén a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A 2014-ben alapított kitüntetést idén is nyolc szakasszisztens, ápoló és nővér érdemelte ki. - Az elismerés a több évtizedes kiemelkedő és példaértékű szakmai munkát értékeli - fogalmazott Édes István főigazgatója a díjátadón.

Egy informatikai életmű elismerése

Neumann-díjjal tüntették ki a Debreceni Egyetem Informatikai Karának professzorát, Terdik Györgyöt. A számítástechnikai kultúra kialakításában és a társadalom informatizálásában elért jelentős eredményeiért járó elismerést a Digitális Esélyegyenlőség konferencián vette át a kar korábbi dékánja.

Téli diplomaosztók az egyetemen

Az Általános Orvostudományi Kar végzőseinek oklevélátadójával hétvégén megkezdődnek a Debreceni Egyetem téli diplomaosztó ünnepségei. A következő hetekben tíz kar csaknem 1600 végzőse veheti át oklevelét. A Főépületben rendezett ünnepségeket élőben közvetíti a honlapon a Multimédia Kompetencia Központ.

Megújult a Lovasakadémia

Százmillió forintból a pályákat, az istállókat és a kiszolgáló infrastruktúrát is korszerűsítették az egyetem Kartács utcai lovardájában. A Lovasakadémia jelentős szerepet tölt be az oktatásban, a szabadidősportban és az intézmény 3. missziós tevékenységében egyaránt. A létesítmény a tervezett országos lovas turisztikai útvonal egyik pontja lesz.


Programajánló

Könyvtári konferencia

"Még 100 év könyvtár? Az archívumok jövője" címmel rendez szakmai tanácskozást a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára a Debreceni Akadémiai Bizottság Irodalom- és Nyelvtudományi Szakbizottságával közösen december 9-én 11 órától a Főépület 58-as teremben. Részletes program.

Történelmi témájú könyvek bemutatója

A Speculum Historia Debreceniense sorozat 24. és 25. kötetét december 9-én 11 órától ismerheti meg a közönség a Történelmi Intézet könyvtárában. Bővebb információ.

Miben hoztak újat a Nobel-díjasok?

Előadóülést rendeznek az idei Nobel-díjak ismertetésére a DAB Székházban december 9-én 15 órától. Bővebb információ.

Kezdődnek a téli diplomaosztók

Az Általános Orvostudományi Kar végzőseinek december 10-i ünnepségével megkezdődnek a Debreceni Egyetem téli diplomaosztói, amelyeket élőben közvetít a honlapon a Multimédia Kompetencia Központ. Részletek.

Az ÁJK oktatóinak legújabb munkái

Könyvbemutatót rendez a jogi kar december 13-án 12.30-tól a Kassai úti campus könyvtárában az oktatók legfrissebb publikációiból. Bővebb információ.

Kisgyermeknevelők III. Szimpóziuma

A korai anyanyelvi fejlődés és a korai idegennyelv-oktatás lehetőségeiről is szó lesz a Kisgyereknevelők szimpóziumán, amelyet harmadik alkalommal rendez meg a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar december 14-én 10 órától a kar konferenciatermében. Részletes program.

Könyvbemutató az Irodalom - és Kultúratudományi Intézetben

Két újonnan megjelent szakkönyvet ismertetnek december 15-én 13.30-kor az intézeti könyvtárban: Dobos István Az olvasás esemény című könyvét, valamint a Balogh László és Valastyán Tamás által szerkesztett, Az áldozat reprezentációi című kötetet.


Android-koncert a Víztoronyban

Az Android zenekar koncertezik december 14-én 19 órától a Nagyerdei Víztoronyban.

Shakespeare-est a Víztoronyban

A W.H. formáció Márkos Albert csellista/zeneszerző kezdeményezésére alakult. Tagjai a magyar zenei élet népszerű szereplői, nevük több rangos hazai együttesben is feltűnik. Shakespeare’s Sonnets & Songs címmel december 12-én 19.30-tól koncerteznek a Nagyerdei Víztoronyban.


Felhívások

Jótékonysági könyvgyűjtés

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár a Tehetséggondozó Programmal és a Debreceni Hősökkel közösen jótékonysági könyvgyűjtést rendez. A beérkező könyvekből épül majd a DEENK hagyományos könyvkarácsonyfája a Kenézy Élettudományi Könyvtár földszintjén. A gyűjtés december 3-15. között tart, a köteteket a DEENK bármelyik könyvtárában le lehet adni. Részletes program.

DExam-tanfolyamok decemberben

A DExam téli vizsgaidőszak január 20-án kezdődik és február 18-ig tart. Jelentkezési határidő: 2016. december 20. A DExam Vizsgaközpont a fent említett vizsgaidőszak előtt szóbeli intenzív felkészítő tanfolyamot indít C1 és B2 szinten január 3-13. között, jelentkezni december 14-én (szerda) 16.00 óráig lehet. További információ a www.dexam.hu honlapon és a DExam Vizsgaközpont recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.) érhető el.

A könyvtár ünnepi nyitvatartása

A DEENK Kenézy Élettudományi Könyvtára december 12-től a vizsgaidőszak alatt minden hétköznap éjfélig, szombatonként 16 óráig tart nyitva. December 23-tól a DEENK minden könyvtára ünnepi nyitvatartás szerint üzemel! A részletes nyitvatartási rendről a weboldalon tájékozódhatnak.

Karácsonyi vásár

A Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszékét közvetlenül támogató Leukémiás Gyermekekért Alapítvány december 14-én tartja az Elméleti Tömb és az Élettudományi Intézet aulájában karácsonyi vásárát. A vásáron óvodás gyerekek, a tanszéken kezelt kis betegek és szüleik által készített kézműves termékeket lehet majd megvenni, a fizetés becsületkasszával. A befolyt összegből a tanszéken betegek családjának vásárolnak élelmiszert.


Képgalériák

A kajak-kenu szövetség és a vívó válogatott
látogatása a SET Központban

Véget ért a gólyabáli szezon -
képes beszámoló a báli forgatagról

Esélyegyenlőségi Nap a Mentálhigiénés
Egyetemi Napok keretében

Olimpiai Akadémia - Imre Géza vívó előadása
az Aulában


Sport

Futsal

A Kincsem Lovaspark SE együttesét fogadja a DEAC férfi futsal csapata december 8-án, csütörtökön 18 órától a Sporttudományi Oktatóközpontban.

A női futsalosok is hazai pályán folytatják a bajnoki küzdelmeket: december 11-én, vasárnap 20 órától az Árkád ETO ellen játszanak a Sporttudományi Oktatóközpontban.

Kézilabda

A DEAC férfi kézilabda gárdája Hajdúböszörményben vendégszerepel az őszi bajnoki szezon utolsó fordulójában. A találkozó december 10-én, szombaton 18 órakor kezdődik.

Kosárlabda

A Szegedi Kosárlabda Egylet alakulata érkezik a DEAC női kosárlabda csapatához. A mérkőzést december 11-én, vasárnap 16 órától rendezik az oláh Gábor utcai csarnokban.


Rólunk írták

Legjobb dolgozóit jutalmazta a Klinikai Központ (Debrecen TV)

Kitüntetést kaptak a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának legkiválóbb dolgozói. Idén nyolcan vehették át az erről szóló oklevelet az egyetemen. Részletek.

Mérföldkő a debreceni veseátültetésben (Webbeteg.hu)

Az ezredik vesetranszplantációt végezték el december 1-jén a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az új szerv egy 57 éves vásárosnaményi férfi életét változtatja meg. Részletek.

Nincs már messze az ehető csomagolás? (Hajdú-bihari Napló)

Néhány év múlva nemcsak az ebédet, hanem annak akár a csomagolását is megehetjük. Részletek.

Bohóc vizitelt hétfőn a Mikulással a klinikán (Haon.hu)

Tevékenységéhez illően mentőkutya szánon érkezett a DEKOM Mikulása hétfő délután a debreceni Gyermekgyógyászati Klinikára. Részletek.

Új együttműködés az ITSH-val (FM90 Campus Rádió)

A Debreceni Egyetemre is számít kutatás-fejlesztési tevékenységének bővítésében az IT Services Hungary. Többek között ezt is rögzítették a felek egy együttműködési megállapodásban. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 48. szám | 2016. december 8.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.