DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVII. ÉVF. 47. SZÁM | 2016. DECEMBER 1.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVII. ÉVF. 47. SZÁM | 2016. DECEMBER 1.

HÍREK

Doktorrá fogadom...

Az egyetemi doktoravatás 100 éves évfordulóján összesen 73 frissen végzett PhD-hallgató - köztük két kitüntetéses - vette át a doktori fokozatot elismerő oklevelét szombaton a Debreceni Egyetemen. Az ünnepségen professor emeritusi kinevezéseket, díszdoktori kitüntetéseket és elismeréseket is átadtak.

Miniszterelnökök találkozója az egyetemen

A magyar és az ukrán kormányfő részvételével rendeztek üzleti fórumot pénteken a Debreceni Egyetemen. A találkozón az agrárium, az élelmiszer- és gyógyszeripar, az IT, az energetika és turizmus együttműködési lehetőségeit is megvitatták, valamint bemutatkozott az egyetem innovációs gyógyszeripari klasztere.

Amerikai-svájci kutatóé a Debrecen-díj

A daganatos, az anyagcsere- és az immunológiai betegségek kialakulásával, gyógyításával kapcsolatos felfedezések élenjárója, Michael N. Hall kapta idén a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetést. Az emlékplakettet 14. alkalommal ítélték oda az Általános Orvostudományi Kar professzorai.

Junior Prima díjas egyetemi kutatók

Antal László hidrobiológus, a bihari márna felfedezője és Kardos Ádám fizikus, az MTA-DE Részecskefizikai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa kapott idén magyar tudomány kategóriában Junior Prima díjat. Az elismeréseket kedden adták át a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

Az ország kedvencei

Harminc év után megismétlődött a csoda: négyes ikrei születtek a négyes iker apukának november 24-én a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A Boda-ikreket tizenkét fős orvoscsoport segítette a világra. A debreceni babák - akik országos hírnévre tettek szert - egészségesek, és az édesanya is jól van.


Programajánló

Bioetikai találkozó

"Best Practices, Innovations, Insights" címmel nemzetközi műhelykonferenciát rendez a Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézete december 1-jén és 2-án a Kenézy Élettudományi Könyvtárban. Részletes program.

Nyíregyházi Gerontológiai Napok

"Innovációs lehetőségek az idősödő emberek segítésében" címmel szervez szakmai tanácskozást az Egészségügyi Kar december 2-án 9 órától. Bővebb információ.

Gólyabál a Főépületben

A BTK, TTK, IK és ZK közös gólyabált tart a hallgatóknak december 3-án 19 órától a Főépületben.

Mentálhigiénés Egyetemi Napok

Esélyegyenlőségi Nap, filmvetítés, Olimpiai Akadémia, egyetemi hallgatóknak és oktatóknak rendezett tréningek és szakmai találkozó is szerepel a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ december 6-9. közötti programkínálatában. Részletes program.

A karrierépítés lépcsői

Szafkóné Ács Márta "A protokoll szerepe a karrier alakításában" című előadásával folytatódik az egyetemi karrierkurzus december 5-én 16 órától az AudMaxban.

Kirándulás Mexikóban

Vámosi Péter Mexikói körútjáról tart előadást a Világjáró Klub következő programján december 6-án 18 órától az I. sz. Belklinika tantermében.

Ünnepi hangverseny a Zeneművészeti Karon

Jubileumát ünnepli a debreceni zenei felsőoktatás: december 6-án 19 órától különleges koncertet rendeznek a Zeneművészeti Kar Liszt termében. Bővebb információk.

Nyílt nap az agráron

Nyílt napot tart a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar december 7-én 10 órától a Böszörményi úti campus Aulájában. Részletes program.

Kossuthos diákok kiállítása

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája három diákjának alkotásaiból nyílik kiállítás december 7-én 10:25-től a gimnázium 1. emeleti zsibongójában. Meghívó.

Posztharveszt konferencia

"A minőségi gyümölcs és zöldség útja a fogyasztó asztaláig" címmel rendezik meg a III. Posztharveszt Konferenciát a Debreceni Egyetemen december 8-án a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Színháztermében. Részletes program.


Zenés irodalmi est

Megzenésített versek és rockzenei klasszikusok irodalmi megközelítésben: az Acoustic Gallery, vagyis Koroknai Árpád és Kozma Norbert koncertjét december 1-jén 18 órától rendezik a Nagyerdei Víztoronyban.

Hétvégi koncert a Víztoronyban

A Half Note City és a Colorstar zenekarok december 2-án 20 órától lépnek fel a Nagyerdei Víztoronyban.

Bagdy Emőke előadása

A pszichoterapeutával december 2-án 18 órától a Lovardában találkozhatunk.


Videók

Felhívások

Tájékoztatás szenátusi tagok választásáról

A Debreceni Egyetemen 2016. december 8-án kerül sor a Szenátus tagjainak megválasztására. A megválasztott testület mandátuma 2017. január 1-jétől 2020. december 31-éig szól.

A választásra jogosultak névjegyzéke megtekinthető az új egyetemi portálon, a www.unideb.hu honlapon, AZ EGYETEMRŐL menüpontban a VÁLASZTÁS 2016. címszó alatt, ahol az is megtalálható, hogy ki melyik választási körzetbe tartozik és hol adhatja le a szavazatát. A honlap mutatja a szavazókörök nyitvatartását is, azaz mely időszakokban várják a szavazókat a Választási Bizottságok az adott szavazókörben.

A névjegyzékek kifüggesztésre kerülnek a Karokon, a Klinikai Központ Főigazgatói Épületének portáján, az Egyetem Főépületében a Könyvtár előcsarnokában, a Kassai úti Campuson a Kancellária I. épületének portáján, és a Böszörményi úti Campuson a "C" épületben, választási körzetek szerinti bontásban. Adott választási körzetben a szavazás akkor érvényes, ha a választásra jogosultak 30%-ánál több fő érvényesen szavazott. Az érvénytelen választást 15 napon belül meg kell ismételni.
A Szenátus az Egyetem legfőbb döntéshozó testülete, ezért jövendő tagjainak megválasztásában mindenki részvételére számítunk!


Képgalériák

Olimpiai bajnokok kampányoltak a 2024-es
ötkarikás játékok rendezéséért az egyetemen

A kutatás-fejlesztést érintő együttműködési
megállapodást kötött az egyetem és az ITSH

Véget ért a Movember - negyedmillió forint
támogatást kapott az Urológiai Klinika

Komolyzenei koncert az Egyetemi és
Nemzeti Könyvtár előterében


Sport

Röplabda

A DEAC NB 1-es férfi röplabdázóira két bajnoki mérkőzés is vár. December 2-án, pénteken 16 órakor a DESOK-ban fogadják a Sümeg együttesét, két nappal később pedig Kaposvárra utaznak. A Fino Kaposvár elleni találkozót december 4-én, vasárnap 15 órától rendezik.

Kosárlabda

A DEAC Kamilla Gyógyfürdő férfi kosárlabda csapata az EKE Eger KOK együttese ellen próbálja begyűjteni a bajnoki pontokat december 2-án, pénteken 18 órától az Oláh Gábor utcai csarnokban.

A DEAC női kosarasai is itthon játszanak a hétvégén. A Vasas Akadémia elleni találkozó december 4-én, vasárnap 16 órakor kezdődik az Oláh Gábor utcai csarnokban.

Kézilabda

A Juhász `99 Füzesabonyi SC ellen folytatják az NB 2 küzdelmeit a DEAC férfi kézilabdázói: december 3-án, szombaton 17:30-kor kezdenek a Kecskeméti János sportcsarnokban.

Futsal

Kiskunfélegyházán vendégszerepel a DEAC NB 1-es női futsal alakulata a bajnokság 10. fordulójában: december 4-én, vasárnap 16:30-kor lépnek pályára az Airnergy FC otthonában.


Rólunk írták

Nézze meg a debreceni négyesikrek első családi képeit (ATV)

Elhagyhatták a debreceni négyesikrek az inkubátort és ma már az első családi felvételek is elkészülhettek az egyetemi klinika újszülött osztályán. A Boda családban az anyukának ez volt az első szülése, és különleges, hogy az apuka is négyes ikrek egyikeként született anno - ugyanezen a klinikán. Részletek.

Amerikai-svájci kutató kapta a Debreceni Egyetem orvostudományi díját (Magyar Idők)

Michael N. Hall amerikai-svájci professzor kapta idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elnevezésű elismerést. Részletek.

Debrecen beszállna az olimpiába (Blikk)

Ha Magyarország elnyerné az olimpia rendezési jogát, Debrecen városa több versenyszámnak is otthont adhatna - áll a Debreceni Egyetem támogatói nyilatkozatában. Részletek.

Minden eddigi rekordot megdöntött az idei DExpo (Hajdupress.hu)

A Debreceni Egyetem középiskolásoknak rendezett nyílt napjain 5410 reménybeli hallgató ismerkedett az intézmény kínálatával. Részletek.

Fókuszban a biotechnológia (Campus Rádió)

Jobb ételek, új gyógyító eljárások, a hazánkban őshonos állatfajok génállományának megőrzése, hatékonyabb növényvédelem - ezeken a területeken hozhatnak minőségi javulást a biotechnológia eredményei. A Debreceni Egyetemen több tudományterület képviselői tekintették át az együttműködés lehetőségeit, ugyanis az előbb említett eredmények eléréséhez sok-sok kutatómunkára van szükség. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 47. szám | 2016. december 1.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.