DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVII. ÉVF. 46. SZÁM | 2016. NOVEMBER 24.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVII. ÉVF. 46. SZÁM | 2016. NOVEMBER 24.

HÍREK

A jövő megoldásai

A Debreceni Egyetem hosszútávú energetikai stratégiáját és a pályázati források elérését segítő együttműködési megállapodást írtak alá az Innova Észak-Alföld Regionális Innovációs Ügynökség információs napján. A rendezvényen elhangzott: az ügynökség, az egyetem és a megyei önkormányzat közös brüsszeli képviselet létrehozásán dolgozik.

Príma díjasaink

Szilvássy Zoltán rektor tudomány, Senánszky Petra többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyosúszó, biológia szakos hallgató pedig sport kategóriában kapott Hajdú-Bihar Megyei Területi Príma Díjat. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elismerését szombat este a Kölcsey Központban megrendezett gálaesten adták át.

Hallgatóink sportsikerei

Világkupát nyert a hétvégén a Debreceni Egyetem sportszervező szakos hallgatója, az olimpiai bajnok tornász, Berki Krisztián. A debreceni egyetemisták az úszó MEFOB-on is sikert sikerre halmoztak: Senánszky Petra és Papp Márk összesen három arany, Kurtán Bettina és két váltó csapatunk pedig három bronzérmet szerzett.

DExpo - mindenben telitalálat!

Vitorlázó repülő, Campus-túra, egyetemi társasjáték, kari tájékoztatók - különleges és hasznos programok várták a középiskolásokat a Debreceni Egyetem nyílt napjain. November 23-án és 24-én az ország legszélesebb képzési kínálatát nyújtó intézménye mutatkozott be a felvételi előtt álló diákoknak.

Természettudományos toborzás

A Természettudományi és Technológiai Kar öt intézetét és képzéseit ismerhették meg a leendő hallgatók a kar természettudományos és mérnöki fesztiválján, szerdán. A tanszékek munkatársai fizikai, kémiai, matematikai és biológiai játékokkal, kísérletekkel és izgalmas műszerekkel várták a középiskolásokat az Agóra folyosóin.


Programajánló

A Magyar Tudomány Ünnepe programjai

A 2016. évi rendezvénysorozat mottója "Oknyomozó tudomány", amely arra utal, hogy a tudományos kutatások alapja a jelenségek okainak felderítése. A Debreceni Egyetemen rendezett programok listája.

XXXVII. Fizikusnapok

"Sötét anyag, sötét energia" címmel november 25-ig tartanak a fizikusnapok az MTA Atommagkutató Intézetében. Bővebb információ.

Alkalmazott Informatikai Nap

A Gazdaságtudományi Kar Alkalmazott Informatika és Logisztika Intézete, valamint a Magyar Agrárinformatikai Szövetség szakmai napot tart a Böszörményi úti campus II. előadójában november 25-én 8 órától. Részletes program.

A jövő tudósai, a vidék jövője

Doktoranduszoknak rendez konferenciát a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar november 25-én 9 órától a Böszörményi úti campus Nagytanácstermében. Részletes program.

Doktor- és díszdoktoravató ünnepség

Egyetemi doktori fokozatokat, habilitált doktor és Professor Emeritus címeket, kitüntetéseket Doctor honoris causa címeket adományoz a Debreceni Egyetem november 26-án 11 órától az Aulában.

Szaxofonhangverseny a Konzervatóriumi Estéken

Christian Wirth szaxofonművész koncertezik november 26-án 19 órától a Liszt teremben. Közreműködik Váradi Judit zongorán és Puskás Levente szaxofonon.

Gólyabál a Főépületben

A GTK, MÉK és MK közös gólyabált rendez a hallgatóknak november 26-án 19 órától a Főépületben.

Kiállítások a hétvégére

Puskás Dániel fotográfus alkotásaiból nyílik kiállítás "Az én El Caminom" címmel november 26-án 15 órától az Élettudományi Galériában. Maksai János festőművész alkotásaiból nyílik tárlat november 27-én 11 órától az Elméleti Galériában.

Szakmai nyílt nap a nyíregyházi kutatóintézetben

A "Regionális agrárinnovációs képzési és szaktanácsadási központok létrehozása a határmenti régiókban" című pályázat keretében tart nyílt napot november 29-én 10 órától a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete. Részletes program.

Debrecen Award for Molecular Medicine díjkiosztó

A Bázeli Egyetem professzora veheti át idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért nemzetközi elismerést november 29-én 15 órától az Aulában.

Műszaki Teaház

"A kocka bűvöletében: A Rubik kocka és változatai" címmel Vámosi Attila tart előadást november 29-én 16 órától a DEENK Műszaki Könyvtárában, majd rubik kockákból nyílikk kiállítás.

Olimpiai Akadémia

"Budapest 2024" címmel folytatódik a Debreceni Egyetem olimpiai előadássorozata november 29-én 16 órától a Böszörményi úti campuson. A vendégek ezúttal: Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázó, a Budapest 2024 sportigazgatója, Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, András Krisztina közgazdász, az Olimpiai Védnökök Testületének alelnöke, Kovács "KOKO" István olimpiai bajnok ökölvívó, az Olimpiai Védnökök Testületének tagja. Bővebb információ.

Nyílt nap az Egészségügyi Karon

Pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak tart nyílt napot az Egészségügyi Kar december 1-jén 10 órától Nyíregyházán. Bővebb információ.

Alternatív tápanyag-utánpótlási lehetőségek

A Zöld, komplex innováció organo-minerális talajerő-utánpótló készítmény kifejlesztésére és prototípusban történő előállítására létrehozott projekt szakmai konferenciáját december 1-jén 10 órától rendezik a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetében. Bővebb információ.


Világzenei körkép

Schäffer István sanzon estjét (francia klasszikusok, örökzöldek harmonikán) hallgathatják meg az érdeklődők november 24-én 18 órától a Nagyerdei Víztoronyban a Közművelődési Titkárság szervezésében.

Koncertek a Víztoronyban

A Debrecen 2023 - Európa Kulturális Fővárosa pályázatra felkészülés jegyében a Nagyerdei Víztoronyban ad ingyenes koncertet november 26-án este a holland Town of Saints és a magyar Mongooz And The Magnet, valamint az Éva Presszó zenekarok.

#HÁY COME #BECK

Beck Zoltán rockzenész és egy Hay János író közös estjét november 29-én 20 órától rendezik a Nagyerdei Víztoronyban.

Kié lesz a félmillió dollár?

Mennyi kellemetlenséget tud okozni az, ha két ember összecseréli a táskáját. Különösen akkor, ha az egyikben félmillió dollár lapul készpénzben. A Lovarda-pódium november 30-án 19 órakor kezdődő, Elvis, oltár, Miami című vígjátékának főszereplői Kiss Ramóna, Bánfalvy Ágnes, Vastag Tamás és Hujber Ferenc.

Zenés irodalmi est

Megzenésített versek és rockzenei klasszikusok irodalmi megközelítésben: az Acoustic Gallery, vagyis Koroknai Árpád és Kozma Norbert koncertjét december 1-jén 18 órától rendezik a Nagyerdei Víztoronyban.


Videók

Képgalériák

DExpo - pályaválasztási nyílt napok
középiskolásoknak az egyetemen

Asmita Wele indiai vendégprofesszor
látogatása a rektornál

Biotechnológia a Debreceni Egyetemen -
tudományos szimpózium a DAB Székházban

Szalagavató ünnepség a Balásházy János
Gyakorló Szakközépiskolában


Sport

Kézilabda

A Berettyó MSE otthonában lép pályára a férfi kézilabda NB2 eheti fordulójában a DEAC alakulata, a találkozó november 26-án, szombaton 17 órakor kezdődik.

Röplabda

A DEAC NB1-es férfi röplabda csapata Kazincbarcikán, a Vegyész Röplabda Club vendégeként játssza következő bajnokiját. A meccset november 26-án, szombaton 18 órától rendezik.

Kosárlabda

Az Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságban az Eger együttese ellen játszik a Debreceni Egyetem fiú kosárlabda csapata november 28-án, hétfőn 16 órától az Oláh Gábor utcai csarnokban.

Futsal

A DEAC férfi futsalosai hazai pályán folytatják a bajnoki küzdelmeket az NB2-ben: november 28-án, hétfőn 18 órakor a DSC-SI együttesét fogadják a Sporttudományi Oktatóközpontban.


Rólunk írták

Íme, ez az ország legnagyobb egyeteme (Offmedia.debrecen.hu)

Az élbolyba tartozik a Debreceni Egyetem, és az egyik leggazdagabb képzési kínálatot nyújtja Magyarországon a HVG legfrissebb egyetemi rangsora szerint. Részletek.

Hajdú-bihari prímák: rektort, úszót és színművészt is díjaztak - videóval (Dehir.hu)

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész és Senánszky Petra világ- és Európa-bajnok uszonyosúszó kapta idén a Hajdú-Bihar Megyei Területi Príma Díjakat. A Megyei Príma Különdíjat a kuratórium Porkoláb Gyöngyinek ítélte oda. A Kölcsey Központban megrendezett gálaesten kiosztották az Év Vállalkozója és az Év Megyei Vállalkozója Díjakat is. Részletek.

Csúcsfogászok és hiányzó fogak (Webbeteg.hu)

Két tubus fogrémet használ évente és tíz hiányzó foga van egy átlag magyarnak, képzésben viszont Európa élvonalába tartozunk. A legújabb fogászati trendeket a Debreceni Egyetemen külön karon oktatják. Részletek.

Evett már fekete fokhagymát? Állítólag érdemes lenne (Hajdupress.hu)

A Debreceni Egyetemen kifejlesztett innovatív élelmiszereket és technológiákat is megismerhették a hallgatók egy hétfői, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett tudományos tanácskozáson. Részletek.

Cédrusfák nőnek a Botanikus Kertben (FM90 Campus Rádió)

Cédrusligetet telepítettek a kiszáradt lucfenyők helyére a Debreceni Egyetem Botanikus kertjében. A katasztrofális szárazság miatt meggyengült fenyőket négy károsító szúfaj az elmúlt pár évben teljesen kiirtotta. Helyükre ellenállóbb, a szárazságot jobban tűrő cédrusokat ültettek. A 40 fából álló liget cédrusairól Papp László igazgató beszélt az FM 90 Campus Rádiónak. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 46. szám | 2016. november 24.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.