DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVII. ÉVF. 45. SZÁM | 2016. NOVEMBER 17.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVII. ÉVF. 45. SZÁM | 2016. NOVEMBER 17.

HÍREK

Igazgatók és osztályfőnökök fóruma

A köznevelés aktuális kérdéseiről és a felsőoktatás stratégiai területeiről is beszélt Palkovics László államtitkár szerdán a Középiskolai Igazgatók és Osztályfőnökök Fórumán. Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese a 2017. évi felvételi eljárást ismertette, Bartha Elek rektorhelyettes pedig az egyetem képzési kínálatát mutatta be.

Határtalan elismerés

Alelnökévé választotta Jávor András általános rektorhelyettest a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottsága november 9-én. Az elkövetkező két évben a határon túli intézményeket és hallgatókat támogató Makovecz-program elindítása, és sikeres működésének támogatása lesz a feladata.

Áttörést hozhat a debreceni kutatás

HIV-betegeken segíthet és a gombás tüdőfertőzések gyógyítására is alkalmas lehet a Debreceni Egyetem kutatói által tanulmányozott gombaellenes fehérje, a PAF. A Szentesi Péter által vezetett kutatócsoport forradalmi eredményeit a neves Nature-lapcsaládhoz tartozó kiadványban publikálták.

Egyetemi Díszudvar - történetek, érdekességek

Híres egyetemi professzorok és debreceni diákok neveit őrzi, miközben tanévnyitóknak, doktoravatóknak, diplomaosztóknak ad otthont a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvara. A több mint 80 éves egyetemi épületet a közelmúltban a legszebb hazai egyetemi épületek között mutatta be az eduline.hu.

A kézilabdás világ elitje az egyetemen

Két világhírű kézilabda szakember, Mats Olsson és Dejan Peric is előadást tartott azon a konferencián, melyen Európa és hazánk legjobb kézilabda kapusai és edzői vitatták meg a szakág újdonságait a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában. A csütörtöki rendezvényre több mint 100 elismert szakember érkezett.


Programajánló

Régizenei koncert a Liszt teremben

A Rosella régizenei együttes színes műsorát hallhatják az érdeklődők a korabarokk és a nagybarokk korszak triószonátáinak válogatásából november 17-én 19 órától a Zeneművészeti Kar Liszt termében a Kontervatóriumi Esték sorozatban. Részletes koncertműsor.

A Magyar Tudomány Ünnepe programjai

A 2016. évi rendezvénysorozat mottója "Oknyomozó tudomány", amely arra utal, hogy a tudományos kutatások alapja a jelenségek okainak felderítése. A Debreceni Egyetemen rendezett programok listája.

Uniós fejlesztések nyílt napja

A Debreceni Egyetem Innovatív multifunkciós élelmiszeripari gyakorlati képzési helye is csatlakozott az országos programsorozathoz, melynek célja az uniós források felhasználásának bemutatása. A program november 20-án 10 órakor kezdődik a Debreceni Egyetem Élelmiszertechnológiai Tanüzemében. Részletek a programról.

Folytatódik az egyetemi karrierkurzus

Ujhelyi Mária (DE, GTK, Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet) "A változás menedzselése az egyéni karrierépítésben" címmel tart előadást november 21-én 16 órától az AudMaxban.

XXXVII. Fizikusnapok

Sötét anyag, sötét energia címmel november 21-25. között idén is megrendezi a fizikusnapokat az MTA Atommagkutató Intézete. Bővebb információ.

Tudományos Diákköri Konferencia

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar 2016. november 22-én, kedden 8 órától tartja Tudományos Diákköri Konferenciáját a Böszörményi úti campus 2-es előadótermében. Meghívó és program.

Olimpiai Akadémia

"A riói siker nyomában" címmel Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő és Szigeti Csaba, a békéscsabai önkormányzat sportcsoportjának vezetője tart előadást november 22-én 16 órától a Főépület X-es termében.

Indokínában a Világjáró Klubbal

Makleit László "Indokína gyöngyszemei" címmel tart előadást november 22-én 18 órától az I. sz. Belklinika tantermében.

Sonus ütőegyüttes koncertje

Az Universitas-Debrecen Hangversenysorozat keretében lép fel a Zeneművészeti Kar ütőegyüttese november 22-én 19 órától a Liszt teremben. Részletes koncertműsor.

DExpo 2016

Nyílt napokon tudhatják meg a leendő egyetemisták november 23-án és 24-én, hogy milyen lehetőségek várják őket, ha a Debreceni Egyetemet választják. Bővebb információ.

Nemzetközi táplálkozásmarketing konferencia

"Új élelmiszer-innovációs megoldások és módszerek a digitális gazdaságban - Funkcionális élelmiszerek és egészség" címmel 12. alkalommal rendez szakmai konferenciát a Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézete a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottságával közösen november 23-án 10 órától a Hotel Lyciumban. Részletes program.

iTT Kutathatsz!

Természettudományos és Mérnöki Fesztiválon mutatkoznak be a továbbtanulás előtt álló középiskolásoknak a Természettuodmányi és Technológiai Kar intézetei november 23-án 12 órától a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban. Bővebb információ.

Biotechnológia a Debreceni Egyetemen

Harmadik alkalommal rendez közös biotechnológiai szimpóziumot a MÉK, a TTK és a DAB november 24-én 8.30-tól a DAB Székházban. Meghívó és program.


Koncertek a Víztoronyban

A 80-as évek underground zenéje és napjaink nemzetközileg is elismert fiatal zenekara egyaránt megjelenik a Nagyerdei Víztorony hétvégi programkínálatában: pénteken színpadon a Fran Palermo, szombaton pedig Bárdos Deák Ági idézi fel a Kontroll Csoport legendás dalait.

Kowalsky-koncert a Hallban

A Kowalsky meg a Vega november 19-én este koncertezik a Hallban a Frogshow és a Zanzibár társaságában.


Felhívások

Könyvtári nyitvatartás

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Kenézy Élettudományi Könyvtára november 19-én szombaton technikai okok miatt zárva tart.


Képgalériák

Kézilabda Kapusok Konferenciája a
Sporttudományi Oktatóközpontban

Vénaszkennereket és éjjeliszekrényeket
kapott az egyetem Gyermekklinikája

SmartHealth Meetup - az egyetemhez kötődő
egészségipari startupok mutatkoztak be

Középiskolai Igazgatók és Osztályfőnökök
Fóruma az Aulában


Sport

Kézilabda

A DEAC férfi kézilabdázói a Balmazújvárosi KK U23 alakulatát látják vendégül az NB II eheti körében. November 18-án, pénteken 18:30-tól játszanak a Kecskeméti János sportcsarnokban.

Futsal

A DEAC férfi futsalosai Gödöllőn küzdenek a három pontért az NB II következő fordulójában. A MAG-LOG TEAM CFT elleni meccs kezdési időpontja november 18-a, péntek 19 óra.

A női futsal csapat a DVTK-Vénusz alakulatát fogadja az NB I 8. fordulójában, a mérkőzést a Sporttudományi Oktatóközpontban rendezik november 20-án, vasárnap 20 órától.

Labdarúgás

A DEAC idegenben folytatja a küzdelmeket a labdarúgó megye II-ben: Tégláson játszanak november 19-én, szombaton 13 órától.

A DASE labdarúgóira is idegenbeli mérkőzés vár a hétvégén: a Hajdúdorog alakulata lesz az ellenfél november 19-én, szombaton 14 órától.

Röplabda

Miskolcon vendégszerepel a DEAC női röplabda együttese az NB II eheti fordulójában. A mérkőzést november 19-én, szombaton 17 órától rendezik.

Kosárlabda

Az MTK Budapest otthonában játssza következő mérkőzését a DEAC női kosárlabda csapata az NB I keleti csoportjában, a találkozó november 20-án, vasárnap 17 órakor kezdődik.

A női kosarasok a bajnokság mellett az egyetemi bajnokságban is pályára lépnek, november 23-án, szerdán 19 órától küzdenek a Nyíregyházi Főiskola SE vendégeként.


Rólunk írták

Biotechnológiában lép nagyot előre a Debreceni Egyetem (Hajdú-bihari Napló)

Az összesen nyolcmilliárdos program Debrecen egészségipari befolyását erősíti. A Hajdú-bihari Napló interjúja dr. Szilvássy Zoltán rektorral. Részletek.

Palkovics: jó iskola nincsen jó tanár nélkül (Hirado.hu)

Jó iskola, jó oktatás nincsen jó tanár nélkül - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatásért felelős államtitkára szerdán a Debreceni Egyetemen, a középiskolai igazgatók és osztályfőnökök fórumán. Részletek.

Gyógyszerészképzés Debrecenben (Kossuth Rádió - A hely)

Kétrészes riportban mutatta be a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán folyó oktatási és kutatási tevékenységet a Kossuth Rádió A hely című műsorában. 1. és 2. rész.

Kapuskonferencia Debrecenben (M4 Sport - Kézilabda magazin)

Már korán reggel jól megdolgoztatja egyik kapusát Bíró Imre. A 125-szörös válogatott hálóőr jelenleg a DEAC kézilabdacsapatának utánpótlásedzője, emellett a főszervezője a csütörtökön megrendezendő kézilabda kapus konferenicának. Részletek.

Szellemi frissesség a Debreceni Egyetem professzorának szerétől (FM90 Campus Rádió)

Különleges hatóanyagot kísérletezett ki a szellemi teljesítmény fokozására a Debreceni Egyetem gerontológusa, aki 40 éves kora óta szedi az ebből készült szert. Amikor hallgatóink meghallották, milyen szellemi frissességgel beszél a professzor, így 80-hoz közel, azt mondták: úgy beszél, mint egy fiatal. Zs.Nagy Imrét kutatásairól is kérdeztük a Mézesmadzagban. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 45. szám | 2016. november 17.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.