DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVII. ÉVF. 44. SZÁM | 2016. NOVEMBER 10.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVII. ÉVF. 44. SZÁM | 2016. NOVEMBER 10.

HÍREK

Informatika ipari igények szerint

A hallgatók első kézből kaphattak információt a gyorsan változó munkaerőpiaci elvárásokról, a kiállítók pedig leendő munkavállalóikkal léphettek kapcsolatba a 15. Informatikai Szakmai Napokon. Az Informatikai Kar kétnapos rendezvényén csaknem 60 előadás, 30 kiállító és különleges bemutatók várták az érdeklődőket.

Közösen keresik a jövő tudósait

Szakmai programokkal, módszertani iránymutatással és kutatási lehetőségekkel is támogatja a Természettudományi és Technológiai Kar a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumot. Az egyetem beiskolázási tevékenységét és a tehetséggondozást segítő megállapodást kedden írták alá.

A belgyógyászat aktuális kérdései

A mikrobiomkutatásokról, a daganatos betegségek kialakulásáért is felelős emésztőrendszeri baktériumokról és új biotechnológiai terápiákról is szó volt a Magyar Belgyógyász Társaság regionális kongresszusán. A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézete társszervezője volt a november 4-5-ei szakmai találkozónak.

A tudomány mindenkié

A Debreceni Egyetem három friss akadémikusa - Csiba László, Páles Zsolt és Szöllősi János - mutatta be kutatásait a DAB Székházban szerdán, a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat debreceni nyitóünnepségén. Az "Oknyomozó tudomány" mottóval megrendezett eseményen az előadások mellett díjakat, elismeréseket adtak át.

Új sportszakember Debrecenben

Rióból egyenesen a Debreceni Egyetem katedrájára érkezett Tatár András, a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatója, az első hazai gyógylovas alapítvány megálmodója. A rehabilitációs szakember a Sporttudományi Koordinációs Intézet csapatát erősíti, és a leendő testnevelő tanárokat oktatja majd.


Programajánló

A magyar nyelv napja

Negyedik éve ünnepeljük november 13-án a magyar nyelv napját. A Debreceni Művelődési Központ rendezvényeihez a Debreceni Egyetem is csatlakozott, a programokat november11-én 11 órától az Aulában tartják. Bővebb információ.

Gólyabáli szezonnyitó

A Medikus Bált és az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói bálját egyaránt november 12-én, szombaton rendezik, előbbit a Főépületben, a jogászbált pedig a Lovardában.

A Betonworkshop alkotásai

Kiállítás nyílik a Műszaki Kar könyvtárában (DEENK Műszaki Könyvtára) november 14-én 18 órától az építészmérnök hallgatók Betonworkshop 2016 keretében készített munkáiból.

Népegészségügyi TDK-konferencia

A Népegészségügyi Kar első alkalommal rendezi meg Tudományos Diákköri Módszertani Konferenciáját november 15-16-án a Kassai úti campuson a TEOKJ 107. sz. előadóban. A konferencia programja.

Olimpiai Akadémia

"Olimpiák egy vízilabdázó szemszögéből" címmel Varga Tamás kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó tart előadást november 15-én 16 órától a Főépület X-es termében.

Előadás és filmvetítés az ír nagykövettel

Az Ír Köztársaság magyarországi nagykövete, Pat Kelly november 16-án 12 órától angol nyelvű előadást tart az Angol-Amerikai Intézet 111-es termében az 1916-os Húsvéti Felkelés történelmi jelentőségéről, illetve arról, hogyan változott az elmúlt 100 év során az eseményről való megemlékezés. Ugyanezen a napon 18 órakor az Ír Nagykövetség által rendelkezésre bocsátott 1916 The Irish Rebellion című 2016-os dokumentumfilmet mutatják be az Apolló Moziban, Pat Kelly bevezető szavakat intéz a közönséghez az ingyenes filmvetítés előtt.

Kapusedzői konferencia

A Sporttudományi Intézet szervezésében egésznapos kézilabda kapusedzői konferenciát rendeznek az Oktatóközpontban november 17-én 10 órától. Meghívó.

A Magyar Tudomány Ünnepe programjai

A 2016. évi rendezvénysorozat mottója "Oknyomozó tudomány", amely arra utal, hogy a tudományos kutatások alapja a jelenségek okainak felderítése. A Debreceni Egyetemen rendezett programok listája.

A Tudomány Ünnepe a DAB Székházban

A Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában november 14-én és 16-án is két-két tudományos konferencia kapcsolódik a programsorozathoz. Részletek.


Koncertek a Víztoronyban

A Trio Musicz jazz zenekar november 10-én 20 órától, az Esti Kornél zenekar november 12-én 20 órától, az Emma Undressed november 16-án 20 órától lép fel a Nagyerdei Víztoronyban.

A DESzínház programjai

A DESZnight@themovies sorozatkeretében a Halálcsapda / Deathtrap című filmet vetítik az Apolló moziban november 14-én 18 órától, majd a film kapcsán beszélgetés lesz Váró Kata Anna esztéta, filmkritikussal. A LÉK Irodalmi kör nyílt foglalkozása, a szabad versfelolvasás, a sokféLÉK november 15-én 19 órától kezdődik a Főépület alagsor 31-es termében.


Videók

Képgalériák

15 éves az Accord Quartet - hangverseny az
Universitas-Debrecen sorozatban

Kúriai esetek - kerekasztal-beszélgetés az
Állam- és Jogtudományi Karon

Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó
előadása az Olimpiai Akadémián

DE IK LAN Party a Lovardában - 12 órán át
gépeztek az esport szerelmesei


Sport

Kosárlabda

A Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub otthonában játszik a DEAC Kamilla Gyógyfürdő férfi kosárlabda csapata november 11-én, pénteken 18 órától.

A MEFOB küzdelmei is folytatódnak az egyetem férfi kosárlabda csapata számára: november 14-én, hétfőn 16 órakor a Nyíregyházi Főiskola Sportegyesületét fogadják az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

A DEAC női kosarasai itthon folytatják a bajnokságot: a Kiss Lenke KS alakulatát fogadják november 13-án, vasárnap 16 órától az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Labdarúgás

A DEAC labdarúgó megye I-ben érdekelt csapata Sárrétudvariban vendégszerepel a bajnokság eheti fordulójában, a találkozót november 12-én, szombaton 13:30-tól rendezik.

A DASE labdarúgói is idegenben folytatják a megye I-es küzdelmeket: Polgáron próbálják begyűjteni a 3 pontot november 12-én, szombaton. A meccs ott is 13:30-kor kezdődik.

Futsal

A DEAC férfi futsal együttese hazai pályán játssza következő bajnokiját: november 14-én, hétfőn 18 órakor fogadja a Gyöngyöst a Sporttudományi Oktatóközpontban.

A női futsalosok Hajdúböszörménybe utaznak az NB1 7. fordulójában: november 12-én, szombaton 15:30-kor lépnek pályára a Hajdúböszörményi Városi Sport és Rendezvényközpontban.


Rólunk írták

Komoly projektben kapott szerepet a Debreceni Egyetem (Civishir.hu)

Kiemelkedő minőségű sertéshús előállításához szükséges növénytermesztési és takarmányozási technológiákat dolgoz ki a Bóly Zrt., a Kaposvári Egyetem és a Debreceni Egyetem (KE) alkotta konzorcium 2020-ig. Részletek.

Egyre népszerűbb Magyarországon az e-sport (M1 - Híradó)

Az elektronikus sport művelői versenyszerűen foglalkoznak a video játékkal, azaz sporteszközként tekintenek az egérre és a klaviatúrára. A e-sport, más néven LAN parti egy olyan közösségi esemény, amelynek résztvevői egy fizikai helyszínen, helyi hálózatra kötött számítógépeken sokszereplős számítógépes játékokat játszanak. A Debreceni Egyetem vasárnap estétől hajnalig 10 órás viadalt rendezett, ahol 200 játékos feszült egymásnak a kiber téren. Az egyetem a program népszerűsödése miatt kutatócsoporttal vizsgálja meg az e-sport élet- és lélektani hatásait. Részletek.

Kézilabda: világklasszis kapusok érkeznek Debrecenbe (Nemzeti Sport)

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Intézete 2016. november 17-én 10 órától kézilabda-kapusedzői konferenciát szervez, amelyre számos korábbi és jelenlegi klasszis kapus kapott meghívást. Részletek.

FőnixFitt 2017 (Debreceninap.hu)

Ingyenes diagnosztikai és szűrővizsgálatokkal, életmód-tanácsadással, valamint ismeretterjesztő előadásokkal vesz részt a Debreceni Egyetem a város első nagyszabású sportnapján. Részletek.

A szuperbaktériumok ellen is harcba száll a Debreceni Egyetem (FM90 Campus Rádió)

Évente félmillió tonna antibiotikumot fogyaszt az emberiség. Ez is nagyban hozzájárul, hogy egyre több veszélyes, a gyógyszereknek ellenálló baktérium jelenik meg. Ezek ellen a szuperbaktériumok ellen azonban mi is tehetünk a felelős gyógyszerfogyasztással. A kórokozókról és a kutatásokról beszélt Dr. Kardos Gábor, a Debreceni Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének adjunktusa. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 44. szám | 2016. november 10.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.