DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVII. ÉVF. 43. SZÁM | 2016. NOVEMBER 3.

 

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVII. ÉVF. 43. SZÁM | 2016. NOVEMBER 3.

HÍREK

Méltó helyen a Tisza István-szobor

Az egyetemi Főépület előtt állították fel az intézmény egykori névadójának szobrát. Így tisztelegtek az egyetemalapító emléke előtt. A szoboravatón elhangzott: az 1926-ban a klinika előtt felavatott alkotást 1945-ben hallgatók döntötték le, hetven év elteltével pedig a diákok kérésére kapott most méltó helyet a szobor.

Tisza István, az egyetemalapító

A miniszterelnök meggyilkolásának évfordulóján "Tisza István és a Debreceni Egyetem" címmel rendeztek szimpóziumot az Aulában. Az intézmény az egykori névadó szellemisége előtt tisztelegve létrehozta a Tisza István-díjat, melyet elsőként a szoboráthelyezést is kezdeményező Körösparti Péter vehetett át.

Rendhagyó szenátusi ülés

Az egyetemi kórházról, az innovációs parkról, valamint a rektori pályázatról is szó volt a Debreceni Egyetem Szenátusának október 27-ei ülésén. A testület elfogadta, hogy opcionális jelleggel életmódfejlesztési díjat vezetnek be a tanév második felétől, melyet sport, kulturális és közösségépítési célra lehet felhasználni.

Egyetemi innováció, olasz hagyomány

A Debreceni Egyetem egészség- és élelmiszeripari kutatásait hasznosítaná termékeiben a nagymúltú olasz édességgyártó vállat, a Fabbri 1905 S.pA. A cég tulajdonosa Debrecenben egyeztetett erről. Elsősorban a tejtermékek és az újfehértói fürtös meggy kapcsán keletkezett eredményeket hasznosítanák.

Debreceni DOSZ-elnök

Január 1-től két éven át Kőmíves Péter Miklós látja el a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöki tisztét. Erről döntött október 26-i ülésén a DOSZ az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartott küldöttgyűlésen. Az új elnök a Debreceni Egyetemen tanul, és ma már óraadóklént oktat is. 2017. január 1-től két évig tölti be a posztot.


Programajánló

Közös gyertyagyújtás

A Debreceni Egyetem és az intézményi lelkészségek közös megemlékezést tartanak az elmúlt egy év alatt elhunyt egyetemi dolgozók és hallgatók emlékére november 3-án 18 órától az Egyetemi Templomban. Bővebb információ.

Informatikai Szakmai Napok

Tizenötödik alkalommal rendezi meg az Informatikai Kar a szakmai napokat november 3-án és 4-én, amelyen a hallgatók első kézből szerezhetnek információkat a piac szereplőitől az aktuális trendeket és fejlesztési irányokat illetően. Részletes program.

Belgyógyász Kongresszus

A Magyar Belgyógyász Társaság Észak-kelet Magyarországi Szakcsoportja november 4-5-én rendezi meg kétnapos kongresszusát és szakdolgozói ülését a Hotel Divinusban. Bővebb információ.

A reklám - életünk nélkülözhetetlen része?

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara A jogalkalmazás vitatott területei konferenciasorozat részeként "A reklám - életünk nélkülözhetetlen része?" címmel tart tudományos konferenciát november 4-én a kar 113. előadótermében.

Egyetemi tárlat

Nyolcadik alkalommal rendezi meg a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre az Egyetemi Képzőművészeti Tárlatot. A kiállítást november 5-én 15 órakor nyitja meg az Élettudományi Galériában Fátyol Zoltán festőművész.

Képzőművészeti kiállítás

Medveczky Nóra festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás november 6-án 11 órakor a DOTE Elméleti Galériájában. A tárlat november 25-ig látogatható.

Orosz Est

A Szlavinisztika Intézet Orosz Estet rendez november 6-án 13 órától a Böszörményi úti campus Színháztermében.

A karrierépítés lépcsői

Márkus Edina, a Bölcsészettudományi Kar Andragógiai Tanszékének oktatója "Az álláskereső portálok és használatuk" címmel tart előadást a Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja által szervezett "A karrierépítés lépcsői" című sorozatban november 7-én 16 órától az Aud. Maxban. Bővebb információ.

Universitas-Debrecen Hangversenysorozat

A 15 éves Accord Quartet Mozart, Beethoven és Bartók Béla vonósnégyesre írt műveiből ad koncertet a Zeneművészeti Kar Liszt termében november 7-én 19 órai kezdettel.

Kiállítás

VÍZ-JEL-KÉP címmel Kovács Ferenc László alkotásaiból nyílik kiállítás a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szervezésében november 8-án 16 órakor az Agrár Múzeum Kisgalériájában (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Egészség Expo

A DE Hallgatói Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága idén is megrendezi az Egészség Expót. Az érdeklődőket november 8-9-én várják a Főépület Díszudvarán.

Világjáró Klub

Kubassek János "Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja" címmel tart előadást november 8-án 18 órától a Belgyógyászati Intézet A épület tantermében.

Szakmai Nap

"Az óvodapedagógia aktuális kérdései és gyakorlata" címmel szakmai napot rendez a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája november 9-én 7 órától az óvodában és a DE GYFK Konferenciatermében (Hajdúböszörmény, Désány István u. 1-9.). Részletes program.

Magyar Tudomány Ünnepe

A DAB Székházban rendezik a program debreceni nyitóünnepségét november 9-én 10 órai kezdettel. A rendezvényen kiállítás is nyílik a Debreceni Akadémiai Bizottság 40 éves történetéből, dokumentumaiból. Részletes program.


Videók

Felhívások

Ösztöndíj tehetségek támogatására

Már csak egy napig lehet pályázni a Debreceni Egyetem művészeti és sportösztöndíjára. A juttatást egy félévre lehet elnyerni. A pályázat leadási határideje: 2016. november 4. (péntek) 12 óra. A pályázatot postai úton vagy személyesen a Debreceni Egyetem Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központjában lehet benyújtani. Bővebb információ.


Képgalériák

Nemzetközi mechatronikai háziverseny
a Műszaki Karon

Climathon - 24 óra a klímaváltozás jegyében -
workshop a Böszörményi úti campuson

30 éves a magyar iskolapszichológia -
konferencia a DAB Székházban

Egykori testnevelő tanárok emlékére ültettek
fát és állítottak emléktáblát a DESOK mellett


Sport

Kézilabda

Egerbe látogat a DEAC férfi kézilabda csapata az NBII-es bajnokság következő fordulójában. A találkozó november 3-án, csütörtökön 19:30-tól kezdődik.

Labdarúgás

Rendhagyó módon az Oláh Gábor utcai stadionban fogadja a Nyíradony együttesét a DEAC a megyei első osztályú labdarúgó bajnokságban. A mérkőzés november 5-én, szombaton 13:30-kor kezdődik.

Ugyancsak november 5-én, szombaton 13:30-tól a játszik a másodosztályú labdarúgó bajnokságban a DEAC II. Katona László csapata idegenben a Nagyrábé ellen lép pályára.

A Nagyhegyes lesz az egyetem másik megye I-ben érdekelt csapatának, a DASE-nek az ellenfele. A találkozó november 6-án, vasárnap 13:30-kor kezdődik Nagyhegyesen.

Kosárlabda

Bár a férfi kosarasoknak nem lesz mérkőzésük, a DEAC Kamilla Gyógyfürdő játékosai nem pihennek. November 5-én, szombaton 17 órától az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban játszanak edzőmeccset a Nyíregyháza Blue Sharks ellen.

A DEAC női kosarasait a Miskolc csapata fogadja a női amatőr bajnokságban. A mérkőzést november 6-án, vasárnap rendezik 15:45-től.

A Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban is pályára lépnek az egyetemi csapatok. A DEAC-os fiúk november 7-én, hétfőn 16:30-től fogadják a Szegedet az OEC-csarnokban, míg a hölgyek ugyanott 18:45-től lépnek pályára a szegedi lányok ellen. Az egyetem másik férfi csapata, a DMSE kedden 18 órától játszik idegenben a Nyíregyházi Főiskolával.

Futsal

A férfi futsal NB II keleti csoportjának 8. fordulójában az MVFC Bereettyóújfalu II csapatához látogat a DEAC. A mérkőzést november 7-én, hétfőn 19:30-tól rendezik a berettyóújfalui Pálfi István Rendezvénycsarnokban.


Rólunk írták

Tisza Istvánra emlékeztek Debrecenben (Hirado.hu)

Jogos, méltányos, időszerű és igazságos, hogy ma konferenciával és szoboravatással emlékezünk Tisza Istvánra - mondta Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatója a Tisza István és a Debreceni Egyetem című konferencia megnyitóján. Részletek.

Magyar kutatást alkalmazhat a nagymúltú olasz édességgyártó (Debrecen.offmedia.hu)

A Debreceni Egyetem kutatási eredményei miatt a cég tulajdonosa személyesen is a városba jött. Részletek.

Képek: ezek az ország legszebb egyetemi épületei (Eduline.hu)

Melyek az ország legszebb egyetemi épületei? Debrecenben, Szegeden, Sopronban, Budapesten, Pécsett és még sok más egyetemvárosban találhattok szebbnél szebb egyetemi épületeket, különleges olvasó- vagy előadótermeket, érdemes ilyen szemmel (is) járni a campusokat. Cikksorozatunk első része: a Debreceni Egyetem, a Műegyetem és a Zeneakadémia. Részletek.

A kunhalmok mint a biodiverzitás őrzői (Klubrádió)

Deák Balázs, az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport ökológusa (DE TTK Ökológiai Tanszék) volt a Klubrádió Zöld Kör című környezetvédelmi műsorának vendége október 26-án. A műsor témája a kunhalmok természetvédelmi és kulturális szerepe és megőrzésük fontossága volt. Az egyórás riportban az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport tájléptékű biodiverzitás megőrzésével kapcsolatos eredményeit is bemutatták. Részletek.

Erőt adó Aranyanyu jelölt az egyetemről (FM90 Campus Rádió)

Orvosnő kategóriában Dr. Molnár Csillát jelölték az idei Aranyanyu-díjra. Az egyetemi docens, aneszteziológus-intenzív terápiás orvos, a Debreceni Egyetemi Klinika Idegsebészeti Intenzív osztályának vezetője. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 43. szám | 2016. november 3.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.