DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVII. ÉVF. 42. SZÁM | 2016. OKTÓBER 27.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVII. ÉVF. 42. SZÁM | 2016. OKTÓBER 27.

HÍREK

Egyetemi kórház lesz a Kenézy

A Debreceni Egyetem fenntartásában, egyetemi kórházként működik január elsejétől a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet. Az átalakulás nyomán az ország legnagyobb egészségügyi ellátórendszere jön létre a Debreceni Egyetem vezetésével - jelentették be a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos csütörtöki tájékoztatón.

A magyar szabadság őrvárosa

Közösen ünnepelte az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját a Debreceni Egyetem Szenátusa és a városi önkormányzat közgyűlése október 23-án az Aulában. A megemlékezéssorozat Melocco Miklós szobránál folytatódott, ahol Kósa Lajos országgyűlési képviselő mondott beszédet.

Agrárinnováció a Debreceni Egyetemen

Az intézményi tudásbázisra és saját akkreditált élelmiszeripari klaszterének tapasztalataira támaszkodva oktatási, kutatási, innovációs és mezőgazdasági iparfejlesztési stratégia kidolgozását kezdték meg a Debreceni Egyetemen. Az új technológiák kialakításában a térség legjelentősebb agráripari vállalkozásai is részt vesznek.

Iráni partner az egészségipari kutatásokban

A hagyományos ázsiai orvoslás modernizálását kutathatják együtt iráni és debreceni tudósok. A két intézmény közötti orvos- és egészségtudományi tematikus együttműködésről tárgyaltak pénteken a Debreceni Egyetem és az egyik legmeghatározóbb iráni orvostudományi egyetem, a Shahid Beheshti University vezetői.

Megújulva érkezik új helyére a Tisza-szobor

Október 31-én kerül új helyére Kisfaludi Stróbl Zsigmond Tisza István szobra a Főépület előtt. A 2 méter 34 centiméter magas, 3,5 mázsa súlyú alkotást Győrfi Lajos szobrászművész restaurálta. A szobor a hallgatók javaslatára kerül új helyére. Az avatás előtt Tisza István és a Debreceni Egyetem címmel szimpóziumot tartanak 11 órától.


Programajánló

Debreceni diák voltam

A KLTE Baráti Kör szervezésében Lázár Magdolna és Aradi János tart előadást a "Debreceni diák voltam" című sorozatban október 27-én 17 órától a Matematikai Intézet M426-os termében.

CLIMATHON 2016

A klímaváltozás aktuális kérdéseivel foglalkoznak a CLIMATHON 2016 címmel rendezett szakmai rendezvényen, október 28-án 10 órától a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. Bővebb információ.

Középpontban Tisza István

"Tisza István és a Debreceni Egyetem" címmel rendez szimpóziumot a Debreceni Egyetem október 31-én 11 órától az Aulában, majd az intézmény egykori névadójának szobrát 12:30-tól ünnepség keretében avatják fel a Főépület előtt. A konferencia programja és a szoboravató meghívója.

Science Café

A központi idegrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedéséről és a neuro-onkológia legújabb módszereiről lesz szó a Science Café soron következő összejövetelén, november 2-án 17 órától a Libri könyvesboltban. Bővebb információ.

Informatikai Szakmai Napok

Tizenötödik alkalommal rendezi meg az Informatikai Kar a szakmai napokat november 3-án és 4-én, amelyen a hallgatók első kézből szerezhetnek információkat a piac szereplőitől az aktuális trendeket és fejlesztési irányokat illetően. Részletes program.

Közös gyertyagyújtás

A Debreceni Egyetem és az intézményi lelkészségek közös megemlékezést tartanak az elmúlt egy év alatt elhunyt egyetemi dolgozók és hallgatók emlékére november 3-án 18 órától az egyetemi templomban. Bővebb információ.


Koncertek a Víztoronyban

A Konyha, a Dope Calypso és a Babel zenekarok lépnek fel október 28-án este a Nagyerdei Víztoronyban.

Palya Bea koncertje

Tovább nő című új lemezét november 4-én 19:30-tól mutatja be az énekesnő a Lovardában.


Felhívások

Ünnepi nyitvatartás a DEENK-ben

A november 1-i munkaszünet miatt változik a nyitvatartás a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában. Október 29-én és 30-án a megszokott rend szerint várják az olvasókat, október 31-én és november 1-én azonban valamennyi egység zárva tart.


Képgalériák

A Természettudományi és Technológiai Kar
Szakmai Napja a Kémia épületben

A "Hatvanszor 56" című kötet
könyvbemutató előtti ismertetése

Zalai Antal hegedűművész és Balog József
zongoraművész hangversenye

Farkas Endre író olvasott fel angol nyelvű,
az 1956-os eseményekről szóló könyvéből


Sport

Kosárlabda

A Hódmezővásárhely együttesét fogadják a DEAC Kamilla Gyógyfürdő férfi kosárlabdázói a hétvégén. A találkozó október 29-én, szombaton 18 órakor kezdődik az Oláh Gábor utcai csarnokban.

A DEAC női kosarasaihoz a Szolnoki MÁV Sportegyesület gárdája érkezik a következő bajnoki fordulóban: október 30-án, vasárnap 16 órától játszanak az Oláh Gábor utcai csarnokban.

Kézilabda

Hazai pályán játszik a DEAC férfi kézilabda csapata október utolsó hétvégéjén. Szombaton 18:30-tól lépnek pályára a Mezőkövesd alakulata ellen a Kecskeméti János Sportcsarnokban.

Labdarúgás

A DEAC megye I-ben érdekelt férfi labdarúgói a Hajdúszoboszló otthonában vendégszerepelnek a hétvégén: október 29-én, szombaton 13:30-tól küzdenek a három pontért.

A DASE futball csapata is idegenben, Tégláson lép pályára a megye I-es bajnokság eheti fordulójában. A meccset október 30-án, vasárnap játsszák 13:30-tól.

A DEAC II. itthon folytatja a megyei másodosztály küzdelmeit, október 29-én, szombaton 13:30-kor fogadja a Csökmő alakulatát az egyetemi sporttelepen.

Futsal

Hazai pályán játsszák következő bajnokijukat a DEAC férfi futsalosai: október 31-én, hétfőn 18 órai kezdettel fogadják a SZIE gárdáját a Sporttudományi Oktatóközpontban.

A DEAC NB1-es női futsal csapata is itthon küzd a bajnoki pontokért ezen a hétvégén. Október 29-én, szombaton 20 órától játszanak a Göcsej SK Sport 36 ellen a Sporttudományi Oktatóközpontban.


Rólunk írták

Egészségipar: hatmilliárd forinthoz jut a Debreceni Egyetem (Dehir.hu)

A kormány is támogatta a Debreceni Egyetem pályázatát, így egy nagyszabású program indul az egészségipar fejlesztése érdekében. Részletek.

Agrárinnováció Debrecenben (Figyelo.hu)

Az ország egyetlen, a Debreceni Egyetemen (DE) működő akkreditált élelmiszeripari klaszterének tapasztalataira is támaszkodva, oktatási, kutatási, innovációs és mezőgazdasági iparfejlesztési stratégia kidolgozását kezdték meg a hajdú-bihari megyeszékhelyen, ami illeszkedik a nemzeti agrárközpontok kialakításával kapcsolatos kormányzati elképzelésekhez - mondta Szilvássy Zoltán rektor. Részletek.

2017-es középiskolai rangsor: ezek az ország legjobb gyakorlóiskolái (Eduline.hu)

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) gimnáziumai vezetik a HVG 2017-es gyakorlóiskolai rangsorát. Az öt legjobb között két vidéki - egy debreceni és egy szombathelyi - intézmény is szerepel. Részletek.

Így nem lett Magyarország gumipitypang nagyhatalom (Debrecen.offmedia.hu)

Magyar gyapot, tiltott abortusz, elhallgatott filozófia és gumipitypang: mi jellemezte a tudományt az '50-es években? Részletek.

Összehozta hallgatóit és leendő munkáltatóikat a Debreceni Egyetem (FM90 Campus Rádió)

A Természettudományi és Technológiai Kar tizenhat ipari partnere - köztük a duális képzésekben résztvevő hat vállalat - mutatkozott be a hallgatóknak a kar 6. Szakmai Napján. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 42. szám | 2016. október 27.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.