DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVII. ÉVF. 41. SZÁM | 2016. OKTÓBER 20.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVII. ÉVF. 41. SZÁM | 2016. OKTÓBER 20.

HÍREK

Hatmilliárd forint egészségiparra

Támogatta a kormány a Debreceni Egyetem egészségipari programját. A FIEK keretében az intézmény 5,9 milliárd forintot nyert. Szilvássy Zoltán rektor szerint a támogatási döntés jelzi, hogy az egyetem szenátusa által deklarált egészségipari fókuszterülettel az intézmény a nemzeti egészségipar meghatározó szereplője lett.

Stratégiai megállapodás

Az oktatást és a társadalmi felelősségvállalást érintő háromoldalú együttműködési szerződést kötött a Debreceni Egyetem, az önkormányzat és a British Telecom. A végzés előtt álló hallgatók elhelyezkedési lehetőségeit javító megállapodást Iain Lindsay brit nagykövet jelenlétében írtak alá a partnerek hétfőn a Kölcsey Központban.

Az ipar napjai Debrecenben

Akár repülőtér-üzemeltetői továbbképzést is indíthat a jövőben a Debreceni Egyetem Műszaki Kara - hangzott el a gazdaságfejlesztést középpontba állító konferenciáján. A felsőoktatás, a városirányítás, az iparkamara és a vállalatok részvételével tartott találkozón az előadások mellett több mint ötven kiállító cég várta a látogatókat.

Megkezdődött a keresztféléves eljárás

A Debreceni Egyetem hat kara kínál továbbtanulási lehetőséget a 2017-es keresztféléves felsőoktatási felvételi során. A februárban induló képzésekhez kapcsolódó eljárásban kizárólag mesterszakokra lehet jelentkezni államilag finanszírozott és költségtérítéses formában is 2016. november 15-ig.

Kazal - ovifoci Hajdúböszörményben

Csaknem kétszáz gyerek sportolhat mostantól modern körülmények között a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában. A hajdúböszörményi intézményben kedden adták át a legendás hátvéd, Buzánszky Jenő becenevét viselő, Kazal elnevezésű műfüves pályát, melyen bármely labdás játék alapját megtanulhatják a kicsik.


Programajánló

Tudományos könyvek bemutatója

A Ráció Kiadó tudományos sorozatának köteteit, Kricsfalusi Beatrix, Bednanics Gábor, Bengi László és Szirák Péter könyveit október 20-án 18 órától mutatják be az egyetem Főépületének 303-as intézeti könyvtárában. Bővebb információ.

IV. Debreceni Egyetemi Színjátszó Találkozó

Az ország egyetemi társulatainak ingyenes előadásait tekintheti meg a közönség október 20-22. között a Főépületben, az egyetemi templomban és a Nagyerdei Víztoronyban. Bővebb információ.

1956-ra emlékezve

Ünnepi programsorozattal - kiállítással, konferenciával - tiszteleg az 1956-os forradalom 60. évfordulója előtt október 21-én a Debreceni Egyetem. "A forradalom gyújtópontjában - Tűzből élet és enyészet" címmel nyílik kiállítás 9 órakor a Főépület II. emeleti kerengőjében, az "Utak és tévutak az '50-es évek tudománypolitikájában" című konferenciát pedig 10 órától rendezik az Aulában. A kiállítás meghívója és a konferencia meghívója.

Nemzetközi traumakonferencia Debrecenben

A gyerekkori traumatizáció és a disszociatív zavarok legjelentősebb kutatói tartanak szemináriumot október 21-22-én a Debreceni Egyetem In vitro Diagnosztikai központjában. Részletes program.

Anyahajó klub

A Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi központ Anyahajó klubjában Papp Csilla, az Alföld Televízió vezetője, a Másik oldalról című könyv szerzője tart előadást október 22-én 10 órától a Poroszlay út 97. szám alatt.

Ünnepi megemlékezés az egyetemen

A Debreceni Egyetem Szenátusának és Debrecen város közgyűlésének együttes ünnepi ülését október 23-án 11 órától rendezik az Aulában, majd 12.15-től megkoszorúzzák az egyetemi templom előtt Melocco Miklós '56-os emlékművét.

1956-ra emlékeznek a DAB-ban

A DAB Klubban "Tetemrehívás" címmel Debreczeni Tibor dokumentumműsorát láthatja a közönség az 1956-os forradalomról és szabadságharcról október 23-án 16 órától.

Olimpiai Akadémia

Az Olimpiai Akadémia programsorozat október 25-én 16 órától Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatójának "Hajós Alfréd munkássága" című előadásával folytatódik a Főépület X-es termében.

Világjáró klub

Juhász Lajos "A Duna-delta vízi világa" című előadásával folytatódik a világjáró klub október 25-én 18 órától az I. sz. Belklinika tantermében.

Deirdre Madden felolvasása

Deirdre Madden észak-ír regényíró felolvasást tart az Angol-Amerikai Intézet Ír Tanulmányok Központjának meghívására október 25-én, kedden 12 órától a Főépület 111-es termében. A felolvasás nyelve angol.

Hangverseny zongorára és hegedűre

Zalai Antal hegedűművész és Balog József zongoraművész hangversenyével folytatódik október 25-én 19 órától a Liszt teremben az Universitas-Debrecen Hangversenysorozat.

TTK 6. Szakmai Nap

A Természettudományi és Technológiai Kar tizennyolc szakmai partnere mutatkozik be az érdeklődő hallgatóknak október 26-án, szerdán 10 órától a Kémia épület K/1-es és K/2-es termében. Részletes program.

Negyedszázados egészségügyi képzés

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának egészségügyi szervező képzése idén ünnepli indulásának 25 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból az alapszak jubileumi ünnepséget tart október 27-én, csütörtökön 13 órától. Meghívó.

1956 angolul

Endre Farkas magyar származású kanadai költő, író október 27-én 8:30-kor (Főépület 55-ös terem) felolvasást tart Never, Again (Soha, Még Egyszer) című, 1956-os témájú új regényéből. Endre Farkas már több ízben volt az Angol-Amerikai Intézet vendége, számos irodalmi díj nyertese, műveit több nyelvre is lefordították. A mostani felolvasás nyelve angol.


Videók

Felhívások

Kedvezményes meccsnézés az egyetemmel

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata és a DVSC Futballszervező Zrt. együttműködésének köszönhetően az egyetemi polgárok ezentúl kedvezményes jegyet válthatnak a stadionban rendezett mérkőzésekre. Első alkalommal azonban, az október 22-én 17:30-kor a listavezető VASAS elleni bajnoki labdarúgó mérkőzésre az egyetemi polgárok számára a DVSC Zrt. ingyenes belépést biztosít! Az ingyenjegyek előzetes regisztrációhoz kötöttek, melyet a sportreg.unideb.hu oldalon október 22-én 9 óráig tehetnek meg az egyetemi felhasználónevükkel belépve! A jegyeket a mérkőzés napján 14 órától a Nagyerdei Stadion Loki Clubban tudják átvenni a személyre szóló DEKa kártya bemutatásával!

Lejárnak a régi olvasójegyek

Október 31-ét követően érvényüket veszítik a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár régi és ideiglenes olvasójegyei. A könyvtár szolgáltatásai ezentúl kizárólag DEKa kártyával vehetők igénybe, azt kell regisztrálni a http://www.lib.unideb.hu/ weboldalon. Aki nem rendelkezik DEKa kártyával, az a http://dekakartya.unideb.hu/ oldalon igényelhet.


Képgalériák

Együttműködési megállapodást kötött
a DE, a MOME és az önkormányzat

Negyven éve alapították az MTA
Debreceni Területi Bizottságát

Középpontban a növényvédelem -
21. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

A Shanghai Polytechnic University
delegációja az egyetemen


Sport

Kosárlabda

A MEAFC együttese ellen játssza következő bajnoki mérkőzését a DEAC Kamilla Gyógyfürdő férfi kosárlabda csapata. A találkozó október 21-én, pénteken 18 órakor kezdődik Miskolcon.

A női kosarasok itthon folytatják a bajnokságot: a MAFC gárdáját fogadják október 22-én, szombaton 16 órától az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Labdarúgás

A DEAC megye I-ben érdekelt labdarúgói hazai pályán szerepelnek a hétvégén. A Hajdúsámson elleni mérkőzést október 22-én, szombaton 13:30-tól rendezik az egyetemi sporttelepen.

A másik megyei első osztályú futball csapat, a DASE is itthon játszik a következő bajnoki fordulóban: a Sárrétudvari alakulata ellen küzdenek október 22-én, szombaton 15:30-tól.

A DEAC II. Komádiba utazik a megyei másodosztályú labdarúgó bajnokság eheti fordulójában: október 22-én, szombaton 13:30-tól szállnak harcba a három pontért.

Futsal

A DEAC NB2-es férfi futsalosai a MEAFC otthonában vendégszerepelnek a 6. bajnoki fordulóban. A találkozó október 24-én, hétfőn 20:30-kor veszi kezdetét a Miskolci Egyetem Körcsarnokában.


Rólunk írták

Oktatási megállapodás Debrecenben a British Telecommal (Origo.hu)

Háromoldalú együttműködési megállapodást kötött egymással a Debreceni Egyetem, a British Telecom és Debrecen önkormányzata a brit nagykövet jelenlétében. Részletek.

Példaértékű a debreceni Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ (Kormany.hu)

A Debreceni Egyetem sporttudományi programjának legújabb létesítményét, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központot látogatta meg Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. Részletek.

Fordítási problémák megoldásán dolgoztak az egyetemen (Hajudpress.hu)

Az Európai Unió jogi szaknyelvének fordítási problémáiról rendeztek workshopot október 20-án a Debreceni Egyetemen. Részletek.

Debreceni kórusszakemberek is kaptak a nívós kitüntetésből (Dehir.hu)

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége azoknak a munkáját ismerte el, akik már régóta szolgálják a magyar kóruséletet. Részletek.

Nyelvtanulás az anyaméhben - ezt is kutatják a Debreceni Egyetemen (FM90 Campus Rádió)

A vizsgálatok a mesterséges intelligencia kutatásban, különböző programok elkészítésénél hasznosulhatnak, de sokat adhatnak hozzá az iskolai és óvodai nyelvi neveléshez is. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 41. szám | 2016. október 20.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.