DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVII. ÉVF. 40. SZÁM | 2016. OKTÓBER 13.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVII. ÉVF. 40. SZÁM | 2016. OKTÓBER 13.

HÍREK

Élen a Kossuth

Ismét a város legjobb középiskolája lett a Debreceni Egyetem gyakorló gimnáziuma, mely a hazai vidéki intézmények között az ötödik helyen áll a HVG top 100-as rangsorában. A listánál a matematikai és a szövegértési kompetenciamérést, a magyar-, a matematika-, a történelem- és a nyelvi érettségit, valamint a végzősök felvételi eredményeit vették figyelembe.

Utazás a középkorba

Kelet-közép-európai történészekből álló kutatói hálózat alakulhat a Debreceni Egyetem és az akadémia közös kutatócsoportjának köszönhetően. A magyar királyság középkori nyugat-európai kapcsolatrendszerét vizsgáló egyetemi Lendület-kutatócsoport novemberben az akadémián mutatja be azt az adatbázist, ami Magyarország középkori emlékhelyeit tárja fel.

Díszoklevél az egykori végzősöknek

A bölcsészettudományi, jogi és természettudományi karok egykor végzett diplomásait köszöntötték vasárnap a Debreceni Egyetemen. A jubileumi díszoklevél-átadó ünnepségen azok az egykori hallgatók vettek részt, akik 50-60-65-70-80 évvel ezelőtt diplomáztak a Debreceni Egyetem jogelőd intézményeiben.

Példát ad a SET-központ

Az egyetem körüli együttműködések fontosságát hangsúlyozta, és példaértékűnek nevezte az intézmény Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központját csütörtöki debreceni látogatásán Szabó Tünde. Az EMMI sportért felelős államtitkára szerint a magyar sporttudományi képzésben érintett intézményeknek nagy szüksége lenne a hasonló létesítményekre.

Színpadon a tudomány

Fizikát, kémiát, biológiát, informatikát, matematikát és a komplex természettudományt oktató szaktanárok mutatták be a legújabb módszertani fogásokat és ötleteket a Science on Stage 2016 válogatóján. A csaknem száz hazai és határon túli pedagógus közül negyvenen jutottak be a verseny 2017-es nemzetközi döntőjébe, melyet ugyancsak Debrecenben rendeznek.


Programajánló

Az ipar napjai Debrecenben

A Műszaki Kar és Debrecen városa szakmai előadásokkal és szakkiállítással várja október 13-14-én Az ipar napjai Debrecenben című konferencia résztvevőit. Részletes program.

Kiállítás-megnyitók a hétvégén

Kozák Kata budapesti festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás október 15-én, szombaton 15 órától az Élettudományi Galériában, Pallás Ferenc festőművész tárlatát pedig október 16-án 11 órától láthatja a közönség az Elméleti Galériában.

Előadói készségek a karrierépítésben

Ebben a tanévben is megrendezi előadássorozatát "A karrierépítés lépcsői" címmel a Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja: október 17-én 17 órától az AudMaxban Gégény János (DE BTK, volt Prezi-nagykövet) tart előadást "Előadásmód és prezentáció" címmel.

Pályaválasztási kiállítás

A "Szelet a vitorlába!" pályaválasztási kiállítást október 18-19-én rendezik a Lovardában.

Egyetemi színjátszó találkozó

A IV. Debreceni Egyetemi Színjátszó Találkozót október 20-22. között tartják a Debreceni Egyetemen számos kulturális programmal. Részletes program.


DEBRESLAM

Slam Poetry-estet rendez a Közművelődési Titkárság október 13-án 18 órától a Nagyerdei Víztoronyban.

Koncertek a Víztoronyban

A Zaporozsec és az Elefánt zenekarok október 15-én este, a debreceni diákokból álló Privát Affér pedig október 19-én 20 órától lép fel a Nagyerdei Víztoronyban.

Családi program az Alma együttessel

Meglepetésekkel teli, zenés családi délelőttel várja a közönséget október 16-án, vasárnap 10 órától az Alma együttes a Lovardában.


Videók

Felhívások

Könyvtári nyitvatartás

A Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár, a Kenézy Élettudományi Könyvtár, a Kassai úti Campus Könyvtára és a Műszaki Könyvtár 2016. október 15-én, szombaton is várja olvasóit, a DEENK többi könyvtára zárva tart. További információ.

Szakdolgozatírás hatékonyan

Hogyan írjunk szakdolgozatot? címmel ingyenes tréninget tart az egyetemi könyvtár a hallgatóknak október 18-27. között több helyen az egyetemen. Regisztrálni a http://www.lib.unideb.hu/trening_szakdolgozat címen lehet.


Képgalériák

Jubileumi díszoklevél-átadó ünnepségen
köszöntötték az egykori hallgatókat

Tudományos ülés Székely György
professor emeritus 90. születésnapján

Három vénaszkennert kapott adományként
a Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszék

Népek és nemzetek sámánkultúrája - tárlat
Hoppál Mihály néprajzkutató fotóiból


Sport

Kosárlabda

A DEAC Kamilla Gyógyfürdő férfi kosárlabda csapata az Óbudai Kaszások együttesét fogadja október 15-én, szombaton 18 órától az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Kézilabda

A DEAC férfi kézilabda csapata Fehérgyarmaton játszik az NB2-es bajnokság eheti fordulójában. Október 15-én, szombaton 18 órától küzdenek a bajnoki pontokért.

Labdarúgás

A DEAC labdarúgó megye I-ben érdekelt alakulata Hajdúnánáson játssza következő bajnokiját. A találkozó október 16-án, vasárnap 14 órakor kezdődik.

A DASE labdarúgói is idegenben szerepelnek a megye I-ben ezen a hétvégén: Nyíradonyban október 16-án, vasárnap 14 órakor lépnek pályára.

A DEAC II. hazai pályán folytatja a megye II-es bajnokság küzdelmeit: október 15-én, szombaton 14 órától a Báránd ellen játszanak az egyetemi sporttelepen.

Futsal

A DEAC női futsalosai Tolnán vendégszerepelnek az NB1 5. fordulójában. A Brandmission Tolna-Mözs elleni mérkőzés kezdési időpontja október 16-a, vasárnap 17 óra.


Rólunk írták

Állami ösztöndíjjal népszerűsítik az egészségügyi szakképzést (Origo.hu)

A kormány a jövő év januárjától 4,5 milliárd forint ösztöndíjat biztosít az egészségügyi szakképzésben résztvevőknek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egészségügyért felelős államtitkára Debrecenben. Megemlítette: az intézményi integráció támogatására vezetik be az egyetemi kórházi státust, amelynek első hazai példája a Debreceni Egyetem (DE) Klinikai Központjának és a helyi Kenézy Kórháznak az integrálása. Részletek.

Üzletágat vesz a Debreceni Egyetem (Civishir.hu)

A gazdasági ügyek között foglalkozott a Debreceni Egyetem szenátusi ülése az intézmény szállítási folyamataink racionalizálásával, ami folytatása a korábban kiszervezett tevékenységek saját hatáskörbe vonásának. Részletek.

HVG-rangsor: ismét a Kossuth-gimi a város legjobbja (Haon.hu)

Az intézmény a hazai vidéki intézmények összehasonlításában az ötödik helyen a HVG idei top 100-as rangsorában. Részletek.

Hajdú-bihari is lehet az ország Aranyanyu-díjasa + jelöltek (Hajdupress.hu)

A Richter Aranyanyu Díj nőknek szól és célja immár 6. éve, hogy olyan oktatásban, egészségügyben és szociális szférában dolgozónőket kutasson fel, mutasson be és díjazzon, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük. Részletek.

Amerikaiakkal száll harcba a kártevők ellen a Debreceni Egyetem (FM90 Campus Rádió)

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ösztöndíjat is alapított annak érdekében, hogy évente két-három debreceni oktató utazhasson Louisiana-ba, hogy ott személyesen kapcsolódhasson be a kutatásokba. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 40. szám | 2016. október 13.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.