DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVII. ÉVF. 39. SZÁM | 2016. OKTÓBER 6.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVII. ÉVF. 39. SZÁM | 2016. OKTÓBER 6.

HÍREK

Bővülhet az egyetemi ipari park

A Kenézy Kórház integrációjáról, valamint a város és a régió gazdaságfejlesztési tervéhez kötődő egyetemi beruházásokról is szó volt a Debreceni Egyetem Szenátusának szeptember 29-ei ülésén. A testület emellett egyetemi tanári pályázatokat rangsorolt és doctor honoris causa cím adományozásáról is döntött.

100 év tükrében

Konferenciával, könyvbemutatóval, könyvtártörténeti kiállítással és egy hatalmas, százszeletes születésnapi tortával ünnepelte fennállásának centenáriumát a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. A pénteki ünnepségen emlékérmet és emléklapot kapott a ma már 6 milliós állománnyal rendelkező intézmény több egykori vezetője és munkatársa.

Mindörökké DEAC

A DEAC örökös elnöke, Nyirkos István professzor emeritus tiszteletére avatott szobrot szerdán a Debreceni Egyetem. A nemzetközi rangú finnugor nyelvészt és sportembert megörökítő mellszobor a Sporttudományi Oktatóközpont mögötti zöld szigeten kapott helyet az egyetem Dóczy József utcai sporttelepén. A bronz alkotást Juha Richárd szobrászművész készítette.

Olimpia Akadémia az egyetemen

Risztov Éva olimpiai bajnok és Papp Márk olimpikon úszó tartott előadást riói élményeiről és a sportolói életről hétfőn az egyetem új sorozatában, az Olimpia Akadémián. Mindkét sportoló a Debreceni Egyetem sportszervező szakos hallgatója. A sorozat jövő héten Pattantyús Ádám olimpikon, válogatott asztaliteniszező előadásával folytatódik.

Micsoda éjszaka volt!

Drónröptetés, szélcsatorna-bemutató, spagetti western, kult-frigy, nyomozás a könyvtárban - a hagyományos programok mellett idén számos újdonsággal várták a Debreceni Egyetem hét campusára a rekord számú látogatót a Kutatók Éjszakáján. Az intézmény tizedik alkalommal csatlakozott az országos ismeretterjesztő programsorozathoz.


Programajánló

Arthritisz világnap

Előadás-sorozatot tart az Arthritisz világnap alkalmából október 8-án 9 órától a Belgyógyászati Intézet. Meghívó és program.

KLTE Baráti Kör bálja

Idén is megrendezi hagyományos bálját a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre: a báli szezon nyitóeseménye október 8-án, szombaton 19 órától kezdődik a Főépület Díszudvarán. Bővebb információ.

Jubileumi diplomaosztó ünnepségek

A Bölcsészettudományi Kar és az Állam- és Jogtudományi Kar október 9-én 11 órától, a Természettudományi és Technológiai Kar 14 órától köszönti egykor végzett hallgatóit a Díszudvaron.

Vasárnapi muzsika

"Muzsikáló gitárok" címmel a Zeneművészeti Kar gitártanszakának ingyenes koncertje várja az érdeklődőket október 9-én 17 órakor a Kölcsey Központban.

Folytatódik a Konzervatóriumi Esték

"Séta a BEL CANTO világában" címmel Francesca Provvisionato énekművész hangversenyét rendezik október 10-én a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

Újból Olimpia Akadémia

"Sport és lelki egészség" címmel Pattantyús Ádám válogatott asztaliteniszező olimpikon tart előadást október 11-én 16 órától a Főépület X-es termében.

Világjáró Klub

Endes Mihály "Balkáni körút" című előadásával folytatódik október 11-én 18 órától a Világjáró Klub az 1-es Belklinika tantermében.

Párkapcsolati szabadegyetem

"A harmonikus párkapcsolat érzelmi mozgatórugói" címmel Dányi Zoltán pár- és családterapeuta tart előadást október 12-én 16 órától az AudMax-ban.

Az ipar napjai Debrecenben

A Műszaki Kar és Debrecen városa konferenciával, szakmai előadásokkal és szakkiállítással várja október 13-14-én "Az ipar napjai Debrecenben" című rendezvény résztvevőit. Meghívó és program.


Koncertek a hétvégén

A Road és a Paddy and the Rats október 7-én este a Lovardában, a Run Over Dogs és a Grand Mexican Warlock október 8-án a Nagyerdei Víztoronyban koncertezik.

Csernus Imre a Lovardában

Az ismert pszichiáter Pár/kapcsolat, pár/beszéd címmel tart előadást október 12-én 19 órától a Kassai úti rendezvényközpontban.

Zenés irodalmi est

Slam Poetry-estet rendez a Közművelődési Titkárság október 13-án 18 órától a Nagyerdei Víztoronyban.


Videók

Képgalériák

Szobrot avattak Nyirkos István, a DEAC
örökös elnöke tiszteletére

Kutatók Éjszakája - rekordszámú
látogatója volt a rendezvénynek

Külügyi Börze - szakmai- és külföldi
ösztöndíjakkal várták a hallgatókat

GTK aKarom - közösségépítő rendezvény
a Gazdaságtudományi Karon


Sport

Kézilabda

Itthon küzd a bajnoki pontokért a DEAC férfi kézilabda csapata ezen a hétvégén: október 7-én, pénteken 19 órakor kezdenek a Kisvárda gárdája ellen a Kecskeméti János Sportcsarnokban.

Futsal

Hazai pályán, a Sporttudományi Oktatóközpontban játszik a DEAC női futsal csapata az NB1 eheti fordulójában: az Astra KKFHÁZI Bulls FC lányai lesznek az ellenfelek október 8-án, szombaton 13 órától.

Labdarúgás

A DEAC megye I-es labdarúgó csapata Berettyóújfaluban játssza következő bajnoki mérkőzését. A találkozó október 8-án, szombaton 14 órakor kezdődik.

A DASE labdarúgói a Hajdúszoboszló alakulatát fogadják a megyei első osztályú bajnokság hétvégi fordulójában. Október 9-én, vasárnap 14 órától küzdenek a DEAC füves pályáján.

A megye II-ben érdekelt DEAC II. a Püspökladány vendégeként lép pályára ezen a hétvégén: október 8-a, szombat 14 óra a találkozó kezdési időpontja.


Rólunk írták

100 éves a Debreceni Egyetem könyvtára (Echo TV)

Centenárium. Száz éves az ország második legnagyobb könyvtára, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. Részletek.

Kétszáz helyszínen zajlik ma a Kutatók Éjszakája (M1 - Híradó)

Robotok, drónok, kémiai kísérletek, a földön kívüli élet titkai és bonc termi látogatás. Ezek is szerepelnek a Kutatók Éjszakája programjai között. Majdnem kettőszáz helyszínen vannak események, az ország minden részén, többek között a Debreceni Egyetemen is. Részletek.

Korszerű laborban oktatják a szerves kémiát (Debreceninap.hu)

Mintegy 55 millió forintból alakították ki a Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszékének új hallgatói laboratóriumát a Kémia épületben, a Gyógyszerésztudományi Kar által korábban használt helyiségekből. Részletek.

Dúskálhattak a külföldi lehetőségek között a fiatalok a Debreceni Egyetemen - videóval (Debrecen TV)

Külföldi tanulmányút, szakmai gyakorlat, nyári munka - ezek között is válogathattak kedden az érdeklődők a Debreceni Egyetem 18. Külügyi Börzéjén. A nemzetközi programokat kínáló rendezvényen összesen 22 szervezet, valamint az egyetem képviselői tájékoztatták a hallgatókat az ösztöndíjakról és egyéb külföldi lehetőségekről. Részletek.

A Kémia épületben kel életre a Tisza és a Sajó (FM90 Campus Rádió)

A jövőben árvízi igazgatóságok, nemzeti parkok profitálhatnak azokból a módszerekből, amelyeket például a Debreceni Egyetem folyóvizes kutatólaboratóriumában dolgoznak ki, ahol mostanában a Tisza és a Sajó viselkedését modellezik a kutatók. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 39. szám | 2016. október 6.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.