DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVII. ÉVF. 38. SZÁM | 2016. SZEPTEMBER 29.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVII. ÉVF. 38. SZÁM | 2016. SZEPTEMBER 29.

HÍREK

yoUDay, ami összeköt

Az országban korábban soha nem látott stadionshow-val bizonyította a Debreceni Egyetem közösségi összetartó erejét. Vastag Csaba, Tóth Vera, Rúzsa Magdi, Charlie és a Kowalsky meg a Vega koncertjeit a magyar és külföldi hallgatók táncos műsora egészítette ki. Több száz egyetemi sportoló is részt vett a programban.

100 esztendő öröksége

Konferenciával, kiállítással, a könyvtár történetét bemutató kiadvánnyal állít emléket az elmúlt 100 évnek, és egyben meg is nyitja a könyvtártörténet nagykönyvének újabb fejezetét a Debreceni Egyetem centenáriumát ünneplő Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. A jubileumi programsorozat ünnepi üléssel kezdődik szeptember 30-án a Főépület Aulájában.

A sporttudomány aktuális kérdései

Az egyetem új sporttudományi képzéseiről, szakkollégium indításáról, az intézmény tudomány-egyetem-sport területén végzett modellértékű munkájáról, valamint az utánpótlás-képzési rendszerről is szó volt a Testnevelési és Sporttudományi Szakmai Kollégium ülésén szeptember 28-29-én a Debreceni Egyetemen.

Kiváló sportolók köszöntése

Idén 8 sportágban 13 hallgató vehette át a "Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója" címet. A 2015/16-os tanévben rendezett hazai és nemzetközi sporteseményeken kiemelkedő teljesítményt nyújtott diákokat a Debreceni Egyetem napja, a yoUDay keretében köszöntötték a Nagyerdei Stadionban.

Jubilál a Kutatók Éjszakája

Látványos kísérletek, GPS-es kincskeresés egy virtuális labirintusban, szelfi Hatvanival - a megszokott érdekességek mellett újdonságban sem lesz hiány a Kutatók Éjszakáján, melyhez idén tizedik alkalommal csatlakozik a Debreceni Egyetem. A szeptember 30-i, pénteki rendezvényre rekordot döntött a jelentkezések száma.


Programajánló

A könyvtár napja

Az egyetemi könyvtár megszületésének 100. évfordulóját konferenciával, kiállítással, a könyvtár történetét bemutató kiadvánnyal ünnepli az intézmény szeptember 30-án 10:30-tól a Főépületben.

Amerikai vendégelőadó Nyíregyházán

Az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetébe látogat Andrew J. Cal PhD, a United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service (Washington) munkatársa, aki szeptember 30-án 11 órától az intézet Szaktanácsadási Központja előadótermében tart előadást "PHAs - an old polymer with new promise as a biodegradable plastic substitute" címmel.

Olimpia Akadémia

Risztov Éva olimpiai bajnok úszó, Nagy Orsolya, a Magyar Úszószövetség ügyvezető igazgatója és Papp Márk olimpikon úszó tart ingyenes előadást a hallgatóknak október 3-án, hétfőn 16 órától a Böszörményi úti campus TVK 104-es termében az Olimpia Akadémia című sorozat keretében. Részletek.

Külügyi Börze

A Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és a Hallgatói Külügyi Bizottság tizennyolcadik alkalommal rendezi meg október 4-én 9 órától a Külügyi Börzét a Főépületben.

Krasznahorkai László életművéről

Az ismet kortárs író életművének délszláv kontextusait elemzi Marko Čudić irodalomtörténész, a Belgrádi Egyetem Hungarológiai Tanszékének docense október 4-én 12 órától a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Könyvtárában (Főépület 303.)

A holokausztra emlékezve

A Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete és a Debreceni Német Kulturális Fórum október 4-én 10:30-tól, a Német egység napjának alkalmából rendezi a "Párbeszédben. a holokauszt-emlékezet alakulástörténete német és magyar távlatból" című tudományos tanácskozást a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

Szoboravató Nyirkos István emlékére

Szobrot állítanak a DEAC pályán az egyesület örökös elnökének, Nyirkos Istvánnak. Az ünnepséget a sporttelepen október 5-én 15 órától rendezik. Meghívó.

GTK aKarom

Első alkalommal rendezi meg a Gazdaságtudományi Kar hallgatói önkormányzata háromnapos közösségépítő rendezvényét a Böszörmény úti campuson. További részletek.


Világzenei körkép

Az Una palabra latin-jazz duó (Törő Ildikó - ének, Szabó Krisztián - gitár) koncertjét szeptember 29-én 18 órától a Nagyerdei Víztoronyban rendezi az egyetemi Közművelődési Titkárság.

Módszer a lámpaláz ellen

Könyvbemutatóval egybekötött előadást tart a lámpaláz leküzdésének módszeréről Barkó Judit szeptember 29-én este a Lovardában.

Gobleinek a galériában

"A hölgy és az egyszarvú különös világa" címmel nyílik tárlat Kovács Károlyné Egri Katalin gobleinművész alkotásaiból október 4-én, kedden 15 órakor a Debreceni Egyetem Agrár Múzeum Kisgalériájában (Böszörményi út 138.).

Egy este Janikovszky Évával

Janikovszky Éva: A lemez két oldala című előadását október 6-án 19 órától láthatja a közönség a Lovardában.


Videók

Felhívások

Aktuális ösztöndíjkiírások

Egyetemi oktatók és dolgozók szeptember 30-ig pályázhatnak Erasmus+ mobilitási programokra, a hallgatók az Erasmus+ ésCampus Munid ösztöndíjakra október 20-ig nyújthatják be pályázataikat. Bővebb információ, letölthető koncertprogram.


Képgalériák

yoUDay - Tanévnyitó showműsor
a Nagyerdei Stadionban

Olimpikon az egyetemen - a GTK
hallgatója lett Berki Krisztián

Új hallgatói laboratórium a TTK
Szerves Kémiai Tanszékén

25 éve végezték az első veseátültetést
- konferencia a DAB Székházban


Sport

Labdarúgás

A Kaba együttesét fogadja a DEAC a labdarúgó megye I-es bajnokság következő fordulójában. A találkozó október 1-jén, szombaton 14 órakor kezdődik az Egyetemi Sporttelep füves pályáján.

A szintén a megye I-ben érdekelt DASE csapata Hajdúsámsonban játssza következő bajnoki mérkőzését. Október 1-jén, szombaton 14 órakor lépnek pályára Pöszmet Tibor tanítványai.

A megye II-es bajnokság hazai mérkőzéssel folytatódik a DEAC II. számára: a Nádudvar gárdája ellen küzdenek a pontokért október 1-jén, szombaton 16 órától a DEAC füves pályáján.

Futsal

A DEAC női futsal csapatához a Szekszárd alakulata érkezik az NB1 harmadik fordulójában: október 1-jén, szombaton 18 órától játszanak a Sporttudományi Oktatóközpontban.

A DEAC férfi futsalosai Kazincbarcikára utaznak következő bajnokijukra az NB2 keleti csoportjában. Október 3-án, hétfőn 19 órától mérkőznek a Kazincbarcikai Ördögök SE ellen.

Kosárlabda

A Budapesti Honvéd SE otthonában vendégszerepel a hétvégi bajnoki fordulóban a DEAC Kamilla Gyógyfürdő férfi kosárlabda csapata. A találkozó kezdési időpontja október 1-je, szombat 16 óra.

Kézilabda

A DEAC NB2-ben szereplő férfi kézilabdázói Kazincbarcikán játszanak október első hétvégéjén: 1-jén, szombaton 16 órától küzdenek a bajnoki pontokért a Don Bosco Szalézi Sportcsarnokban.


Rólunk írták

Az ország első tanévnyitó stadionshow-ját tartották Debrecenben (M1 - Híradó)

Napközben tehetségkutató- és főzőverseny este pedig kétórás koncert majd tűzijáték várta az egyetem minden polgárát és az érdeklődőket. Részletek.

Jövőre már testnevelőtanár képzés is lesz Debrecenben - videóval (Dehir.hu)

Az edzőképzés színvonalának javításáról és a sportképzések fejlesztési irányairól tartanak megbeszélést a sporttudományi képzést folytató felsőoktatási intézmények vezetői a Nagyerdei Stadionban. A Testnevelési és Sporttudományi Szakmai Kollégium szerdán kezdődött. A kétnapos ülésén szó esik a Debreceni Egyetem sporthoz kötődő képzéseiről, valamint a tudomány és a sport közötti példaértékű debreceni kapcsolatról. Részletek.

Debrecenben jár egyetemre a híres magyar olimpikon (Haon.hu)

Berki Krisztián a Gazdaságtudományi Kar sportszervező szakán kezdte meg tanulmányait szeptemberben. A tornász csütörtökön azt is megnézte, hol tud készülni a vizsgák mellett a versenyekre. Részletek.

25 éve volt az első veseátültetés a debreceni egyetemen (Kossuth Rádió)

25 éve volt az első veseátültetés a debreceni egyetemen, ezt ünnepelik a jövőhéten konferencia keretében. Honnan indultak, hova jutottak? Részletek.

Teljes gyógyulás a Klinikai Központban alkalmazott terápiának köszönhetően (FM90 Campus Rádió)

Az egyetemen az elmúlt másfél évben 80-an vettek részt az interferon-mentes terápiában, közülük mindannyian meggyógyultak. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 38. szám | 2016. szeptember 29.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.