DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVII. ÉVF. 37. SZÁM | 2016. SZEPTEMBER 22.

 

 

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVII. ÉVF. 37. SZÁM | 2016. SZEPTEMBER 22.

HÍREK

SET - sport, életmód, terápia

Átadták a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás (SET) Központját a Nagyerdei Stadionban. A komplexitásában Magyarországon és Közép-Európában is egyedülálló speciális sportegészségügyi létesítményhez szervesen kapcsolódik majd egy 2017 tavaszára elkészülő 2600 négyzetméteres fitneszcentrum.

Rektori-kancellári interjú a DTV-ben

Az orvostanhallgatók számának növeléséről, a Kenézy Kórház integrációjáról, az intézmény egészségipari törekvéseiről, az egyetemi oltóanyaggyárról és a jövő évi rektorválasztásról is beszélt Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár a Debrecen TV Esti Közelkép című műsorában.

Megújult az Unideb.hu

Korszerű látványvilággal, automatizált adattárakkal és még több multimédiás tartalommal várja régi és új látogatóit a Debreceni Egyetem weboldala. A honlap korszerűsítését több mint egyéves előkészítés előzte meg, melyhez az egyetemi egységek véleményét is kikérték. Az új weboldal látványvilága a megújult egyetemi hírlevélben is visszaköszön.

Flashmobbal ünnepeltek az ovisok

Modern udvari játékokkal és egy műfüves pályával gazdagodott a Debreceni Egyetem 2. számú óvodája. A kisgyermekek flashmobbal készültek az átadóünnepségre, majd birtokba vették az új játékelemeket és a focipályát, melyek kialakításának költsége összesen több mint 15 millió forint volt.

Új fejezet a DEAC kosarasainál

Ferenczi Tamás és segítője, Horváth Imre személyében új szakmai stábbal, valamint megerősített játékoskerettel vágott neki a 2016/17-es szezonnak a DEAC Kamilla Gyógyfürdő NB1/B-s férfi kosárlabda csapata. A nyáron átalakult egyetemi gárda kilencpontos győzelemmel kezdte a bajnokságot szombaton Nagykőrösön.


Programajánló

Indul az egészségügyi mestertanár szak

Az Egészségügyi Karon indított egészségügyi tanár mesterképzési szak ünnepélyes megnyitóját szeptember 23-án 9 órától rendezik a nyíregyházi kar Torony I. emeleti termében.

25 éves a debreceni veseátültetés

Ünnepi tudományos ülést rendez "25 éves a debreceni veseátültetés" címmel a Debreceni Egyetem Sebészeti Intézetének Szervtranszplantációs nem önálló Tanszéke és társszervezetei szeptember 23-án 12:15-től a DAB-ban. Meghívó és program.

Angol szakosok karrierlehetőségei

Egykori diákok találkozójával és előadásával folyatódik az Angol-Amerikai Intézet "homecoming" programja szeptember 23-án 16 órától a Főépület Studio 111-es termében. Meghívó és program.

A szoftverfejlesztés kihívásai

A Debreceni Tesztelői Kerekasztal szeptember 26-án 18 és 21 óra között a Nagyerdei Víztoronyban "Teszt és Rest" címmel interaktív rendezvényt szervez. Bővebb információk.

yoUDay 2016

Nagyszabású stadionshow-val köszönti az új tanévet szeptember 28-án a Debreceni Egyetem: a hagyományteremtő szándékkal élete hívott yoUDay-en mások mellett Rúzsa Magdi és a Kowalsky meg a Vega ad koncertet, valamint több ezer egyetemista flashmobja színesíti a rendezvényt. A programok főzőversennyel és tehetségkutatóval már napközben elindulnak. Bővebb információk.


Kezdődik a Zamat Fesztivál

Debrecenben a szeptember nemcsak a tanévkezdéssel, de a pároskolbász és a pálinka ünnepével, a Zamat Fesztivállal is egybeforrt. A gasztrofesztivál szeptember 23-án kezdődik a Nagyerdei Stadionnál. Fesztiválinfó.

Koncertek a Víztoronyban

A Bencze Alma Quartet szeptember 22-én, a Middlemist Red 23-án este játszik a Nagyerdei Víztorony kerthelyiségében.

Kiállítások hétvégéje

Pozsgai Sára festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás szeptember 24-én, szombaton 15 órától az Élettudományi Galériában. Meghívó.

A szóbeli bántalmazás hatásait mutatja be a Weapon of Choice kanadai fotókiállítás, melyet szeptember 25-én 11 órától nyitnak meg az Elméleti Galériában. Meghívó.

Módszer a lámpaláz ellen

Könyvbemutatóval egybekötött előadást tart a lámpaláz leküzdésének módszeréről Barkó Judit szeptember 29-én 18 órától a Lovardában.


Videók

Felhívások

Bérletvásárlás a Zeneművészeti Kar hangversenysorozataira

Ebben a félévben is több hangversenysorozattal készült a közönségnek a Zeneművészeti Kar: a Konzervatóriumi Estékre és az Universitas-Debrecen Hangversenysorozatra bérleteket 4500 és 6000 forintos árakon a Közművelődési Titkárság irodájában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98. III em 309) lehet vásárolni. Bővebb információ, letölthető koncertprogram.

yoUDay-regisztráció

Megkezdődött a regisztráció és a jegyvásárlás a Debreceni Egyetem szeptember 28-i nagyszabású tanévnyitó stadionshowjára. Bővebb információ, letölthető koncertprogram.

DExam nyelvtanfolyamok

A DExam őszi vizsgaidőszak október 21 - november 19. között lesz, jelentkezni szeptember 30-ig lehet. A DExam Vizsgaközpont a vizsgaidőszak előtt intenzív felkészítő tanfolyamokat indít C1 és B2 szinten: az írásbeli és szóbeli tanfolyamokat október 3 - 14. között rendezik, melyekre szeptember 28. (szerda) 16 óráig lehet jelentkezni. További információ a www.dexam.hu honlapon és a DExam Vizsgaközpont Recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.) érhető el.


Képgalériák

Átadták a Sportdiagnosztikai, Életmód és
Terápiás (SET) Központot

Gazdaságpolitikai konferencia a
Gazdaságtudományi Kar hallgatóinak

Orvos-beteg találkozó és figyelemfelhívó
séta a limfóma világnapján

Diplomaosztó ünnepséget tartottak az
Általános Orvostudományi Karon


Sport

Kosárlabda

A DEAC Kamilla Gyógyfürdő férfi kosarasai az ősi rivális Nyíregyháza alakulatát fogadják szeptember 24-én, szombaton 18 órától az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Labdarúgás

A DEAC II Konyáron küzd a bajnoki pontokért a megyei másodosztály eheti fordulójában: szeptember 24-én, szombaton 15 órától játszanak.

A Hosszúpályi otthonában játszik a DEAC férfi csapata a megye I-es labdarúgó bajnokság következő fordulójában. A találkozó szeptember 25-én, vasárnap 15 órakor kezdődik.

A szintén megye I-ben érdekelt DASE is idegenben szerepel a hétvégén: Hajdúnánáson lépnek pályára, szintén szeptember 25-én, vasárnap 15 órától.

Futsal

A női futsalosok Győrbe utaznak második bajnoki meccsükre: az Árkád ETO ellen szeptember 25-én, vasárnap játszanak 19 órai kezdettel.

A DEAC férfi csapata a Csenger együttese ellen, itthon játssza második bajnoki mérkőzését. Szeptember 26-án, hétfőn 18 órakor kezdenek a Sporttudományi Oktatóközpontban.

Kézilabda

A DEAC férfi kézilabdacsapata a Nádudvar vendége lesz az NB II-es bajnokság hétvégi fordulójában. A kezdési időpont szeptember 25-e, vasárnap 17 óra.

Röplabda

A DEAC NBI-es férfi röplabdacsapata is idegenben játszik a hétvégén, a Kecskemét gárdájával szállnak szembe szeptember 25-én, vasárnap 17 órától.


Rólunk írták

Az országban egyedülálló diagnosztikai központ nyílt Debrecenben (M1 - Híradó)

Az élsportók gyógyítását, az egészségmegőrzést és az orvosképzést is segíti a debreceni stadionban megnyitott sportdiagnosztikai központ, melyet 400 millió forintból alakítottak ki. A Debreceni Egyetem is támogatta a beruházást. Részletek.

Limfóma: a korszerű kezelések segíthetnének a betegeken - videóval (Dehir.hu)

Az új kezelési eljárásoknak és gyógyszereknek köszönhetően ma már egyre eredményesebben kezelhető a nyiroksejtek rosszindulatú megbetegedése, a limfóma-ezt mondta ma Illés Árpád a Debreceni Egyetem hematológiai tanszékének vezetője. Ma van a Limfóma Világnap. Részletek.

Repültek a sapkák az egyetemen (Hajdupress.hu)

A hagyományos sapkadobással köszönt el az a 168 frissen avatott orvos, akik a szombaton rendezett diplomaosztón vettek búcsút a Debreceni Egyetemtől. Részletek.

Koncertprogramok a Debreceni Egyetemen ősztől tavaszig (Haon.hu)

Kamarahangversenyek, hangszeres gálák és külföldi fellépések várják a zeneszeretőket szeptembertől májusig. Részletek.

Mikor szenvedhetünk sérelmet a virtuális világban? (FM90 Campus Rádió)

Mit tehetünk, ha megsértik jó hírnevünket a neten? Erre ad választ a Debreceni Egyetem kutatója. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 37. szám | 2016. szeptember 22.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.