Debreceni Egyetem - Hírlevél XVII. évf. 36. szám | 2016. szeptember 15.

Debreceni Egyetem - Hírlevél

XVII. évf. 36. szám | 2016. szeptember 15.


Hírek

"Isten nevében, a haza üdvére..." (VIDEÓVAL)

A 100 esztendeje elhangzott, klasszikussá vált mondattal nyitotta meg az új tanévet Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem ünnepi szenátusi ülésén. Több mint 8000 elsőéves, összességében harmincezer - köztük több mint négyezer külföldi - hallgató kezdi tanulmányait szeptemberben.

Jubilánsok köszöntése

50, 60, 65 évvel ezelőtt végzett orvosok, zenetanárok és -művészek vették át jubileumi diplomájukat hétvégén a Debreceni Egyetemen. Az Általános Orvostudományi Kar 74 arany, 17 gyémánt és 1 vasdiplomával, a Zeneművészeti Kar 27 aranydiplomával tüntette ki egykori hallgatóit.

Egy ősi jelkép - a gerundium

A gerundiumok közül néhány már 1914 októberében ott lehetett az első tanévnyitón, amikor három karral - teológia, jog, bölcsészet - megkezdte működését a jogelőd Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem. A gerundiumra tettek esküt a rektorok és a frissen avatott doktorok.

Nemzetközi bioetikai elismerés

A Magatartástudományi Intézet kutatóját választották a European Society for Philosophy of Medicine and Healthcare elnökévé. Kakuk Péter az ESPMH vezetőségének tagja lesz a következő hat évben, mivel három évig tölti be a soros elnöki, majd három évig a társaság elnöki posztját.

yoUDay - köszöntsük együtt a tanévet!

Egyedülálló műsorral, sok koncerttel, nagyszabású show keretében indítja a tanévet az egyetem. Az intézmény első alkalommal rendezi meg a yoUDay-t hallgatói, dolgozói, a gyakorló iskolák diákjai, az alumni-tagok és az érdeklődők számára szeptember 28-án a Nagyerdei Stadionban.


Programajánló

 

Tudományos emlékülés a DAB-ban

 

A jeles neveléstörténész, Bajkó Mátyás tiszteletére rendeznek konferenciát szeptember 17-én 10:30-tól a DAB Székházban. Részletes program.

 

Végzett orvosok avatása

 

Diplomaosztó ünnepséget tart az Általános Orvostudományi Kar szeptember 17-én 11 órától a Díszudvaron. Az ünnepséget az unideb.hu élőben közvetíti.

 

Tanévnyitó Kisvárdán

 

A Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ szeptember 18-án 11 órától tartja tanévnyitó ünnepségét a városháza dísztermében.

 

Konferencia Galuska László 70. születésnapja alkalmából

 

Tudományos ülést rendeznek a professzor köszöntésére szeptember 20-án 15 órától a DAB székházban. Meghívó és program.

 

Indul az egészségügyi mestertanár szak

 

Az Egészségügyi Karon indított egészségügyi tanár mesterképzési szak ünnepélyes megnyitója szeptember 23-án 9 órától lesz a nyíregyházi kar Torony I. emeleti termében.


 

 

Zenés irodalmi estek

 

"Világegész és töredék, József Attila töredékei Csontos János kiegészítésével" címmel rendez estet fővárosi művészek vendégszereplésével szeptember 15-én 18 órától a Közművelődési Titkárság a Nagyerdei Víztoronyban.

 

Zenei tehetségkutató

 

"COOL tour SOKK" címmel zenei tehetségkutatót rendez fiatal zenészeknek az egyetemi Közművelődési Titkárság szeptember 21-én 20 órától a Nagyerdei Víztoronyban. Fellép a Bad Habit zenekar.


Képgalériák

Jubileumi diplomaosztó
az orvostudományi karon

Tanévnyitó szenátusi ülés
a Főnix Csarnokban

Tűzijátékkal zárult a
gólyatábor


Felhívások

yoUDay regisztráció

Megkezdődött a regisztráció és a jegyvásárlás a Debreceni Egyetem szeptember 28-i nagyszabású tanévnyitó stadionshowjára. Bővebb információ.

Az egyetemek és külső környezetük

A felsőoktatási intézmények és környezetük együttműködése, egymásra hatása a témája annak az angol nyelvű nemzetközi konferenciának, amelyet az Academic Cooperation Association (ACA) és a Tempus Közalapítvány szervez 2016. november 20-22. között Budapesten. Jelentkezni október 28-ig lehet. Bővebb információ.

Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram

A 35 év alatti, egyetemi tanulmányokat folytató tehetséges sportolók támogatására létrehozott ösztöndíjra szeptember 20-ig lehet pályázni. Bővebb információ.

Telefon-előfizetési akciók

A Vodafone júliusban indította el az egyetemi dolgozóknak szóló flotta tarifáját. A szolgáltató egyedi kedvezményeket biztosít az egyetemi polgároknak. Bővebb információ.


Sport

Férfi labdarúgás

Egymás ellen játszik a DASE és a DEAC csapata a labdarúgó megye I következő fordulójában. A találkozó szeptember 16-án, pénteken 19 órakor kezdődik az Egyetemi Sporttelepen.

A megye II-ben érdekelt DEAC II is itthon játszik legközelebb. A Hajdúszovát együttesét fogadja szeptember 17-én, szombaton 15:30-tól a DEAC füves pályáján.

Női futsal

Elindul az NB1-es női futsal bajnokság is a hétvégén. A DEAC hazai pályán kezd, az AIRNERGY FC alakulata ellen játszik szeptember 17-én, szombaton 14 órától a DESOK-ban.

Férfi futsal

A DEAC férfi futsalosai idegenben kezdik meg az NB2-es bajnokságot: szeptember 19-én, hétfőn 19:30-tól a Kincsem Lovaspark SE ellen küzdenek a tápiószentmártoni sportcsarnokban.


Rólunk írták

Palkovics László: Az orvosképzés megújítása kiemelt feladat (Magyar Hírlap)

Palkovics László a Debreceni Egyetem (DE) tanévnyitó ünnepségén kijelentette: "az orvosképzés fejlesztése ugyanúgy közös társadalmi ügyünk, mint ahogyan a teljes hazai felsőoktatás fokozatváltása, magasabb minőségre és teljesítményre való kapcsolása". Részletek.

Rudolf Schuster: a nemzeti kisebbségek fennmaradása mindkét ország érdeke (Magyar Idők)

A volt szlovák államfőnek Szilvássy Zoltán rektor adta át a Debreceni Egyetem legmagasabb kitüntetését, a Civis honoris causa díszpolgári címet. Rudolf Schuster beszédében méltatta két néhai magyar elnöktársa, Göncz Árpád és Mádl Ferenc, valamint Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök szerepét a két ország kapcsolatainak elmélyítésében. Részletek.

Egy ősi, titokzatos debreceni jelkép - Az egyetemi gerundium nyomában (Haon.hu)

Szolgálaton kívül a Debreceni Egyetem Rektori Tanácstermében pihennek az egyedi díszítésű, az intézményt és a karokat szimbolizáló gerundiumok. Részletek.

Az egyetem nemzetköziségét is erősítené a DEHÖK új elnöke (Hajdú-bihari Napló)

– Mindig is szeretettem volna a közéletért tenni. Hat éve veszek részt aktívan a hallgatói érdekképviseletben - mondta Bognár István Ádám, aki ez idő alatt bejárta a ranglétrát, míg fokozatosan eljutott a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (DEHÖK) elnöki pozíciójáig. Részletek.

Új együttműködésben a Debreceni Egyetemen (FM90 Campus Rádió)

Európában egyedülálló módon a mezőgazdaság, és élelmiszertudomány területén indítja be az úgynevezett DEMOLA modellt a Debreceni Egyetem. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVII. évf. 36. szám | 2016. szeptember 15.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.